ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Σ Υ Ν Α Σ Π Ι Σ Μ Ο Σ
Τμήμα Παιδείας ΣΥΝ

Ανακοίνωση ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Για συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολικών μονάδων
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στη Συνάντηση Εργασίας που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να προωθήσει το ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων και  άλλα θέματα γενικότερης εκπαιδευτικής πολιτικής.
Έτσι, σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα των συγχωνεύσεων / καταργήσεων, στο οποίο δέχεται σφοδρές επικρίσεις και αντιδράσεις από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, ισχυρίστηκε ότι το κεντρικό στοιχείο που τις διέπει είναι το παιδαγωγικό, και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο και τις πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ηγεσία του Υπουργείου προωθεί τις συγχωνεύσεις με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση δαπανών αδιαφορώντας για τα κοινωνικά και παιδαγωγικά προβλήματα που θα προκαλέσει. Ανάμεσα σε αυτά τονίζουμε την αύξηση του φαινομένου της μαθητικής διαρροής, τη δημιουργία πολυδύναμων μεγάλων απρόσωπων σχολικών μονάδων, την όξυνση των φαινομένων βίας, τις δυσκολίες στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων, την αύξηση της εσωτερικής μετανάστευσης αλλά και την αύξηση της ανεργίας των εκπαιδευτικών. Ο «εξορθολογισμός» που επικαλείται δεν είναι παρά το φύλλο συκής που συγκαλύπτει  μια στενά λογιστική αντίληψη: να εξοικονομηθούν πόροι σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας και του περιβόητου Μνημονίου.

Προφανώς, το ζήτημα των συγχωνεύσεων σχετίζεται άμεσα με τα γενικότερα ζητήματα όχι μόνο της εκπαίδευσης αλλά και της όλης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Έτσι, είναι αναγκαία η κινητοποίηση όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, με στόχο όχι μόνο να αποτραπούν επιζήμιες από εκπαιδευτική/παιδαγωγική άποψη συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και γενικότερα να αποτραπούν στο σύνολό τους οι αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές επιδιώξεις της κυβέρνησης.


2/3/2011                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]