ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ € 18 ΔΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012 – 2014,  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ € 26,5 ΔΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!
ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΕΚΟ, ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΑΓΩΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ...ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!
Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, επιλέγει νακρατά κλειστά τα χαρτιά της, γύρω από το τι μέτρα θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 – 2015.Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, ισχυρίζεται πως το πρώτο προσχέδιο του πλαισίου θα είναι έτοιμο στα τέλη του Μάρτη.

Παρόλα αυτά, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, είναι πολύ πιο ειλικρινής από τον Υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς περιέχει σχετικά πλήρες κοστολόγιο των μέτρων που θα αφορούν την περίοδο 2012 – 2014, δηλαδή τα 3 από τα 4 έτη του«Πλαισίου»!
Για να ακριβολογούμε βέβαια, τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο με τη δημοσιονομική έννοια, την περίοδο2012 – 2014, καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, τα μισά από αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ήδη από το τέλος του Ιουνίου του 2011 ενώ σχεδόν όλες θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2012!

Το ύψος των σχετικών παρεμβάσεων, θα φτάσει κατ' ελάχιστο τα € 18 δις, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα € 26,5 δις!!! Μάλιστα, ορισμένα μέτρα το ύψος των οποίων δεν αναφέρεται, όπως το πετσόκομμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η κατάργηση δημοσίων φορέων, και η Διοικητική Μεταρρύθμιση, ανεβάζουν το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ακόμα υψηλότερα!

Για ευνόητους λόγους, η Κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, κάνουν λόγο μόνο για τον ελάχιστο στόχο των € 18 δις, αποσιωπώντας την οροφή του «πλάνου».

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τα μέτρα τα οποία εξειδικεύονται στην έκθεση του ΔΝΤ:

1. Φορολογικές παρεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα από € 4,6 δις έως και € 9,2 δις (2%-4% του ΑΕΠ). Οι σχετικές παρεμβάσεις, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιούνιο του 2011 και θα αφορούν αναλυτικά:
• Χαράτσι στις φοροαπαλλαγές για μισθωτούς και συνταξιούχους (πχ αύξηση αφορολόγητου ορίου, κατάργηση δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα, όπως ενοίκια, ασφάλιστρα κλπ).
• Εισαγωγή ενιαίων, στο μέτρο του δυνατού, συντελεστών φορολογίας κεφαλαίου (τόκοι μερίσματα, υπεραξίες κλπ)
Μείωση του ετήσιου ποσοστού των αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις
Το κατά πόσον οι σχετικές παρεμβάσεις θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, εξαρτάται άμεσα από την πορεία της οικονομίας. Ως γνωστόν βέβαια οι μνημονιακές φορολογικές παρεμβάσεις αυξάνουν ελάχιστα τα φορολογικά έσοδα ακριβώς λόγω της ύφεσης την οποία το ίδιο Μνημόνιο εμβαθύνει...
2. Χαράτσι στα κοινωνικά επιδόματα (πχ επίδομα ανεργίας, ενοικίου, θέρμανσης κλπ), με στόχο την περικοπή των κοινωνικών δαπανών από € 2,3 δις έως και 4,6 δις (1%-2% του ΑΕΠ). Οι σχετικές παρεμβάσεις θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2012, και θα αφορούν τη δραστική μείωση όσων δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα και βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο... αστρονομικό ποσό των €6.900! Είναι εύλογο πως μια τέτοια παρέμβαση, θα οδηγήσει σε φαινόμενα μαζικής κοινωνικής εξαθλίωσης, λόγω της εκτόξευσης της ανεργίας...
3. Περαιτέρω κόψιμο μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών ύψους € 4,6 δις. (2% του ΑΕΠ) Οι σχετικές παρεμβάσεις, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιούνιο του 2011 και θα αφορούν αναλυτικά:
Σύσφιξη των κανόνων που περιορίζουν δραστικά τις προσλήψεις υπονοώντας την αυστηροποίηση του κανόνα «1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις». Κάτι τέτοιο θα σημάνει τη δημιουργία ανυπέρβλητων λειτουργικών δυσκολιών, σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό.
Μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, χωρίς να αποκλείονται ρητώς και οι απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου
• Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου – «πεινολογίου»
• Περαιτέρω περικοπή των υπερωριών και αύξηση των ωρών εργασίας από 7 σε 8
4. Χαράτσι στις δαπάνες για την υγεία, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών ύψους € 2,3 δις (1% επί του ΑΕΠ). Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σχετικής παρέμβασης, η οποία φτάνει το 20% περίπου των συνολικών δαπανών για την υγεία, και θα αφορά τη κατά κύριο λόγο την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
5. Λειτουργία των κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ, κρατικές τράπεζες κλπ) με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών ύψους €2,3δις - € 3,9 δις (1% - 1,5% του ΑΕΠ). Οι σχετικές παρεμβάσεις, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιούνιο του 2011 και θα αφορούν αναλυτικά:

• Μείωση λειτουργικών εξόδων
Αύξηση τιμολογίων στις ΔΕΚΟ
Πάγωμα προσλήψεων
Μισθολογικές περικοπές μέχρι την εξίσωση με ότι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα
 Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων
Αύξηση των μερισμάτων (δλδ, η δυνατότητα των ως άνω επιχειρήσεων, να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους επενδύοντας στην ανάπτυξη τους υπονομεύεται προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των μετόχων (Δημόσιο – ιδιώτες μεγαλομέτοχοι!!!)
6. Περικοπές των στρατιωτικών προμηθειών, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών ύψους € 2,3 δις (1% επί του ΑΕΠ). Είναι εύλογο πως αυτό θα υποβαθμίσει δραματικά τις συνθήκες τόσο για τους οπλίτες όσο και για τους αξιωματικούς την ίδια στιγμή που τα εξοπλιστικά προγράμματα θα μείνουν ανέπαφα. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σχετικής παρέμβασης.

Μέχρι τώρα η "σούμα" βγάζει, ποσό ύψους από € 18 δις έως και € 26,5 δις (8% - 11,5% του ΑΕΠ). Ας δούμε όμως, και ποιές παρεμβάσεις προβλέπονται χωρίς όμως, να ορίζεται το ύψος τους!

1. Κατάργηση πλήθους δημοσίων φορέων πολλοί εκ των οποίων, επιτελούν κρίσιμο κοινωνικό ρόλο και λειτουργία όσων απομείνουν βάσει των όσων ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα (μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου;). Σήμερα, οι "περισσευούμενοι" αυτοί φορείς απορροφούν δαπάνες ίσες με € 1,83 δις (0,8% του ΑΕΠ). 
2. Περαιτέρω ψαλίδισμα του ήδη τσακισμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το 2011, προβλέπεται βάσει της έκθεσης του ΔΝΤ, να έχει δαπάνες ίσες με 2,5% του ΑΕΠ, με προοπτική την περαιτέρω μείωσή τους την περίοδο 2012 - 2014. Αρκεί να πούμε πως ο Προϋπολογισμός του 2011, έκανε λόγο για δαπάνες του ΠΔΕ ίσες με 3,7% του ΑΕΠ!!!
3. Τέλος, σαν κερασάκι στην τούρτα, έρχεται η Διοικητική Μεταρρύθμιση, δηλαδή η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης στα πρότυπα του ΟΟΣΑ (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της Ίσκρα, πατώντας εδώ). Αυτό δεν αποτιμάται δημοσιονομικώς καθώς αποτελεί διαρθρωτική μεταρρύθμιση, και αφορά την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης τόσο στις ανάγκες των επιχειρήσεων (μείωση διοικητικών βαρών κλπ) όσο και τη δυνατότητά της να εφαρμόσει πιο εύκολα το μνημονιακό πρόγραμμα...
ΠΗΓΗ:ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]