ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (Σ.Ε.Κ.)
Μπορούμε να τους ανατρέψουμε

Συναδέλφισσσες / Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο.
Όλες οι πλευρές της ζωής και της εργασίας μας υποθηκεύονται. Θέλουν να μας κάνουν αναλώσιμους. Λένε  ότι είμαστε πολλοί και τους κοστίζουμε «ακριβά». Όπως κοστίζει «ακριβά» το δημόσιο σύστημα παιδείας, υγείας και ασφάλισης. Αυτό το σύστημα που εδώ και χρόνια προσπαθούν να διαλύσουν και να απαξιώσουν, ώστε να το περάσουν στους ιδιώτες.
Η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική τάξη της χώρας προωθεί τις επιλογές της τρόικα, παρόλο που βλέπει την παταγώδη αποτυχία και την επερχόμενη καταστροφή. Παρά την κατάρρευση του μνημονίου, η τρόικα θέτει νέους όρους, ζητά σκληρότερη εφαρμογή των παλιών και απαιτεί νέα μέτρα.
Αυτό το βρώμικο πολιτικό θέατρο του «παραλόγου» παίζεται στην πλάτη της χώρας μας γιατί η κοινωνική και εργασιακή κατεδάφιση συμφέρει τους πάντες στο κυρίαρχο στερέωμα του διεθνούς κεφαλαίου. Είναι σαφές ότι η πολιτική αυτή δεν αφορά μόνο τους Έλληνες εργαζόμενους, αφορά το σύνολο των Ευρωπαίων εργαζομένων και είναι η βασική συνέπεια της βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης που καταστρέφει ήδη εργαζόμενους, οικονομίες, χώρες, προς όφελος ενός τμήματος του υπερεθνικού κεφαλαίου που θα αρχίσει την «ανοικοδόμηση» με καλύτερους όρους (βλ. κέρδη) μετά τη μεγάλη ύφεση. Η Ελλάδα γίνεται το πειραματόζωο για την «αναγκαία» κινεζοποίηση των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων σε όλη την Ε.Ε.
Το καθολικό ζητούμενο της εποχής μας είναι πως θα οργανωθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις που θα φρενάρουν αυτές τις πολιτικές και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις συνολικής ανατροπής στην Ελλάδα –και όχι μόνο– ανοίγοντας δρόμους για μια άλλη κοινωνία, των αναγκών των εργαζομένων και της ανάπτυξης της χώρας προς όφελός τους.
Το κίνημα των εκπαιδευτικών, κίνημα με μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις, μπορεί και πρέπει να συμβάλει ώστε ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας να διεκδικήσει την εφαρμογή μιας εναλλακτικής ριζοσπαστικής πολιτικής, με άξονες:
 -Άμεση αποδέσμευση της χώρας μας από την τρόικα και το μνημόνιο.
-Στάση πληρωμών επί του χρέους, με επιδίωξη τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες.
-Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
-Ανασυγκρότηση του Δημοσίου με βάρος στις δημόσιες επενδύσεις.
-Ριζική και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, με φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και των τραπεζών, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Συναδέλφισσσες/συνάδελφοι,
Τραγικές καταστάσεις αντιμετωπίζει η εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής και των δραματικών περικοπών που επιβάλλουν η πολιτική των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου.
Το «νέο σχολείο», που προωθεί η κυβέρνηση, είναι σχολείο της κατάρτισης, των αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, των «αξιών» που προωθούν η «αγορά» και οι επιχειρήσεις. Ένα σχολείο εναρμονισμένο με το “επιχειρηματικό πανεπιστήμιο”,  με στόχο τη δημιουργία αναλώσιμων και χειραγωγήσιμων εργαζομένων, που θα ανέχονται αδιαμαρτύρητα την κάθε είδους εκμετάλλευση. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος επιστρατεύεται για μια ακόμη φορά η αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, απαραίτητο εργαλείο για τον έλεγχό τους. Παράλληλα, καταργούνται βασικές εκπαιδευτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας, δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης και, ουσιαστικά, το άνοιγμά της σε στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιριών. 
Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις πείθουν πλέον και τον πιο δύσπιστο ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα χρησιμοποιήσουν τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, για να προχωρήσουν  σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστρατηγήσει ακόμα και το Σύνταγμα για να καταδικάσει στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους μας.
Συναδέλφισσσες/ συνάδελφοι,
Αν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν οργανώσουμε τη δική μας αντίσταση και αντεπίθεση, οι συνέπειες θα είναι δραματικές και για μας και για τα παιδιά μας. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την αντισυνταγματική εκτροπή και την επιβολή του Μνημονίου, όλοι εμείς, συμμετέχοντας στο ευρύτερο πανεργατικό - πανεκπαιδευτικό μέτωπο, πρέπει να σηκώσουμε το γάντι, να οργανώσουμε την πάλη με κινητοποιήσεις, απεργίες, πολύμορφες δραστηριότητες, για να ανακόψουμε αυτή τη λαίλαπα. Για να υπερασπίσουμε κατακτήσεις δεκαετιών. Για να περιφρουρήσουμε τα δημόσια αγαθά από το ξεπούλημα. Για να μην πληρώσουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν και να επιβάλουμε τη διαγραφή του. Για να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα πάλης, διεξόδου και ανατροπής.
Είναι πλέον φανερό πως, αν δεν ανατραπεί άμεσα αυτή η πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι θα βιώσουμε μαύρες μέρες. Γι’ αυτό με ενότητα, αντοχή κι αποφασιστικότητα πρέπει να σχεδιάσουμε τη δική μας αντεπίθεση στην πολιτική αυτή. Μια πολιτική που καταστρέφει τη ζωή μας, τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, συγκοινωνίες κ.λπ.), το μέλλον των παιδιών μας, την ίδια τη χώρα. 
Μπορούμε να τους ανατρέψουμε.
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (Σ.Ε.Κ.) σας καλούν να δώσετε το παρόν στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ.
Να αποφασίσουμε όλοι μαζί, με βάση το πρόγραμμα δράσης που εισηγείται το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, απεργίες, διαδηλώσεις, αποκλεισμούς διευθύνσεων και περιφερειών, συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται στις πλατείες και τους δρόμους της χώρας, συγκρότηση δικτύων αλληλεγγύης κ.λπ.
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, τράπεζες, ΕΕ, ΔΝΤ
ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ παιδεία, υγεία, δημόσια περιουσία
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, την κρίση και το χρέος τους 
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
Σεπτέμβρης 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]