ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΘΕΜΑ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Με τις υπουργικές αποφάσεις που επισυνάπτονται καθορίζονται από τον υφυπουργό Παιδείας  Θ. Παπαθεοδώρου και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Κατευθύνσεων στα γενικά Λύκεια. Μεταξύ άλλων ορίζεται:
1.   Όπου η Β΄ ή Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον έντεκα (11) μαθητές για τη δημιουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με έξι (06) φοιτώντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης.
2.   Όπου η Β΄ ή η Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με δύο τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές για τη λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με δέκα (10) φοιτώντες μαθητές.
3.   Όπου η Β΄ ή η Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι (20) μαθητές για τη λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με (15) φοιτώντες μαθητές.
4.   Για τη λειτουργία τμημάτων μαθημάτων επιλογής των Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου ισχύουν τα εξής:
·        Αν η τάξη λειτουργεί με ένα τμήμα, απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ (08) μαθητές
·        Αν η τάξη λειτουργεί με δύο τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δώδεκα (12) μαθητές
·        Αν η τάξη λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές
   Οι «σωτήρες» της πατρίδας ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές πολιτικές τους, προσπαθούν να υπονομεύσουν και να διαλύσουν τη δημόσια εκπαίδευση. Με την απόφαση αυτή ανατρέπουν, λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα της χρονιάς, όλο τον προγραμματισμό στη λειτουργία των σχολείων.
Ø  Ξεκινώντας από τα μικρά σχολεία της υπαίθρου  τα μισά θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο.  Για παράδειγμα  ένα επαρχιακό Λύκειο με ένα τμήμα 15-20 μαθητών στη Γ΄ Λυκείου δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει τις τρεις πιθανώς ούτε και τις δύο κατευθύνσεις!  Με τον τρόπο αυτό ορισμένοι μαθητές του είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν σε άλλα Λύκεια ενώ και οι εναπομείνατες μαθητές του Λυκείου θα είναι ελάχιστοι, καθιστώντας το μέλλον του σχολείου, τουλάχιστον αβέβαιο…
Ø  Περνώντας σε λίγο μεγαλύτερα σχολεία με δύο τμήματα στη Γ΄ Λυκείου. Αν υποθέσουμε ότι 28 ή 29 μαθητές επιλέξουν την τεχνολογική κατεύθυνση τι πρόκειται να συμβεί; Με βάση την υπουργική απόφαση ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ!
Ø  Τέλος για τα μεγαλύτερα Λύκεια με τρία ή περισσότερα τμήματα το πρόβλημα είναι εξίσου σημαντικό. Στα περισσότερα Λύκεια η θετική κατεύθυνση δεν συμπληρώνει 20 μαθητές. Για παράδειγμα σε ένα Λύκειο υπάρχουν 19 μαθητές στη θετική κατεύθυνση. Οι μαθητές αυτοί λοιπόν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το σχολείο τους για κάποιο άλλο που θα συμπληρώσει το           « μαγικό» αριθμό 20!
   Εύλογα φυσικά προκύπτουν κάποια ερωτήματα:
1.   Αναρωτήθηκε κανείς από τους «υπεύθυνους» ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των επαρχιακών σχολείων με την απόφαση αυτή;
2.   Μπορεί να σκεφτεί κανείς ποια η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ένα τμήμα κατεύθυνσης με 29 μαθητές;
3.   Τα μεγάλα Λύκεια «υποδοχής» μαθητών έχουν την υποδομή για να λειτουργήσουν με 2-4 επιπλέον τμήματα;
4.   Τέλος, δύο μέρες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την απόφαση αυτή ανατρέπεται σε μεγάλο βαθμό η κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία! Τη στιγμή που στα ΠΥΣΔΕ της χώρας, γίνεται προσπάθεια κάλυψης των λειτουργικών κενών και ενώ ανακοινώθηκαν και προσλήψεις αναπληρωτών τα πάντα ανατρέπονται! Τα περισσότερα Λύκεια θα βρεθούν με λιγότερα τμήματα στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου! Αρκετοί εκπαιδευτικοί θα είναι πλέον υπεράριθμοι στα σχολεία τους, ενώ άλλοι που τοποθετήθηκαν για να καλύψουν λειτουργικά κενά δεν θα έχουν ούτε μια διδακτική ώρα!
5.   Την ίδια ώρα στον τύπο διοχετεύονται «διαρροές»  για αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά τρεις ώρες την εβδομάδα, δραστική μείωση των ειδικοτήτων, συγχώνευση σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης, μηδενικές προσλήψεις αναπληρωτών και ανακατανομή των οργανικών θέσεων με μεταφερόμενους καθηγητές!
 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
    Θεωρώ ότι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα πρέπει να παρέμβει άμεσα για την ακύρωση της εξέλιξης αυτής. Παράλληλα τα ΠΥΣΔΕ της χώρας και κυρίως οι αιρετοί του κλάδου μαζί με τις τοπικές ΕΛΜΕ θα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειες τους προς την κατεύθυνση αυτή. Τέλος οι σύλλογοι διδασκόντων θα πρέπει να καταγγέλλουν και να αντιστέκονται σε  κάθε προσπάθεια καταργήσεων, συνενώσεων ή συμπτύξεων τμημάτων. Απαιτείται συγκροτημένος αγώνας για την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΡΔΗΣ  ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ Γ΄ΑΘΗΝΑΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κιν. 6977513534 – nekordis@yahoo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]