ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Νέο "κούρεμα" μισθών και συντάξεων συναποφασίζουν σήμερα κυβέρνηση - τρόικα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/10/2012  Η ΑΥΓΗ
Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στον απόηχο της κατάρριψης του πανευρωπαϊκού ρεκόρ ανεργίας από την Ελλάδα που ανακοίνωσε προ τριημέρου η ΕΛΣΤΑΤ (25,1% τον Ιούλιο έναντι 25,0% της Ισπανίας) αλλά και των προβλέψεων που διατυπώνει η τρόικα στις τελευταίες συναντήσεις της με το οικονομικό επιτελείο για ύφεση 5% το 2013 (δεδομένου μάλιστα ότι κατά κανόνα οι προβλέψεις των δανειστών της χώρας αποδεικνύονται "ουτοπικές" σε σχέση με τη ζοφερή πραγματικότητα, το ποσοστό της ύφεσης θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, ακόμη και με την όποια "δημιουργική λογιστική" επιστρατεύσουν οι δημοσιονομικές αρχές) τρόικα και κυβέρνηση βάζουν σήμερα στις 2 μ.μ. και άλλες τελευταίες "πινελιές" στο πακέτο λιτότητας της διετίας 2013 - 2014. Ένα πακέτο το οποίο και θα αυξήσει τον αριθμό των ανέργων αλλά και θα βαθύνει την ύφεση (είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως η Citigroup προέβλεψε προχθές για την Ελλάδα σε νέα 17σέλιδη έκθεσή της με τίτλο "Euro Economics Weekly - Grexit - Delayed But Not Cancelled" ύφεση 7,3% το 2013 και 10,8% το 2014!
Η αναβολή της προχθεσινοβραδινής συνάντησης Γ. Στουρνάρα με Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ για χθες και για σήμερα δεν αποφασίστηκε για ασήμαντη αφορμή. Αφενός συνεχίστηκε η γνωστή παρελκυστική πολιτική Τόμσεν προκειμένου να εξωθήσει την κατάσταση στα άκρα και να πιεστούν οι Ευρωπαίοι για "κούρεμα" (σημειωτέον ότι για τον ίδιο λόγο οι δύο πλευρές, ΔΝΤ και ΕΕ/ΕΚΤ μετέφεραν τις διαφωνίες τους ακόμη και στην ετήσια συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που εφέτος, όπως και κάθε τρίτη χρονιά, πραγματοποιείται εκτός Ουάσιγκτον, στο Τόκιο). Αφετέρου, η τρόικα και πιέζει για να έχουν κλείσει (τουλάχιστον οι φορολογικές) αλλαγές ώς αύριο αλλά και παίρνει τον χρόνο της για να επανεξετάσει τις θέσεις τής ελληνικής κυβέρνησης. Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε προχθές ότι Αθήνα και τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, όμως λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι τα μέτρα θα "κλειδώσουν" λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής, αλλά δεν επρόκειτο να υπάρξει ούτε σήμερα συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυριανής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.
Στη σημερινή (14.00) συνάντηση τρόικας - υπουργού Οικονομικών, οι δύο πλευρές αναμένεται να αποσαφηνίσουν περαιτέρω τη "θεραπεία σοκ" που απεργάζονται στις πλάτες εκατομμυρίων Ελλήνων φορολογουμένων και συνταξιούχων: από τα 13,5 δισ. ευρώ του πακέτου λιτότητας της επόμενης διετίας, τα 9 δισ. ευρώ (αντί 7,5 δισ. ευρώ που επιδίωκε η κυβέρνηση) θα ληφθούν κατ' επιταγήν της τρόικας μέσα στο 2013 και από αυτά τουλάχιστον τα 7 δισ. ευρώ θα αφορούν σε περικοπές (κυρίως μισθών, επιδομάτων και συντάξεων) και τα 2 δισ. ευρώ σε φορολογική επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών, εκτός αν πάλι κάτι αλλάξει (όπως σταθερά συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το περιβόητο "πακέτο"). Ειδικά όσον αφορά στις συντάξεις, το 2013 θα περικοπούν κατά 4,9 δισ. ευρώ αντί για 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ακόμη, κατά 1,7 δισ. ευρώ θα περικοπούν οι μισθοί και κατά 1,2 δισ. ευρώ οι συντάξεις. Επιπλέον, τα 13,5 δισ. ευρώ πιθανότατα θα αυξηθούν τουλάχιστον σε 15,5 δισ. ευρώ, καθώς το "κόστος" που θα αναλάβουν οι Έλληνες πολίτες από την επιμήκυνση θα υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ!
Αναφορικά με τα του φορολογικού πακέτου, προωθείται η φορολόγηση όλων των ακινήτων (οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες, γραφεία, αγροτεμάχια με εξαίρεση μικρά χωράφια μέχρι κάποια έκταση) με επιβολή φόρου πιθανότατα με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο. Στόχος είναι να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος ακινήτων και ο ΦΑΠ για έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας εξετάζεται είτε οριζόντια μείωση από 200.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας είτε μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας και επιφάνειας με την υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας να υπόκειται σε φόρο, η δε κλίμακα θα έχει διάφορα κλιμάκια με συντελεστές από 0,1% έως 4% για μεγάλες περιουσίες.

Αλλαγές "στο παρά πέντε" για τη φορολόγηση επαγγελματιών
Παράλληλα, στη θέσπιση δύο φορολογικών συντελεστών (20% και 35% ανάλογα με το εισόδημα) ή και τριών (20%, 25% και 35%) αντί για ενιαίο 35% (αλλά με το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ να καταργείται και στις δύο περιπτώσεις) που εξέταζε αρχικά, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η επανεξέταση έρχεται κατόπιν των νέων προτάσεων που υποβλήθηκαν στην τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού, κυρίως από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.
Συζητείται ακόμη να παραμείνουν 8 τα κλιμάκια που ισχύουν -με αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ- για μισθωτούς, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες συζητείται να δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο ή τρεις φορολογικοί συντελεστές. Αναφορικά με τα "μπλοκάκια", εξετάζεται να φορολογηθούν με τους συντελεστές των μισθωτών όσοι έχουν σύμβαση παροχής υπηρεσιών σε έναν ή δύο εργοδότες.
Ειδικά για την κλίμακα των φυσικών προσώπων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι διατηρείται ως έχει με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 45%. Παράλληλα όμως καταργούνται το αφορολόγητο για παιδιά και οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, ενώ για τις επιχειρήσεις προκρίνεται η καθιέρωση ενιαίου φόρου για όλες 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]