Δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να παρουσιάζω απόψεις και άρθρα , βασικά για τα εκπαιδευτικά θέματα αλλά και όσα άλλα μας απασχολούν. Μια γνώμη, ένα σχόλιο για αυτά που συμβαίνουν. Επίσης θα βρείτε κείμενα άλλων τα οποία με εκφράζουν. Στο blog αυτό θα μπορείτε να βρείτε επίσης πολιτιστικές αναφορές πάνω σε θέματα που μας συγκινούν. Πολιτισμός και εκπαίδευση πάνε μαζί. Περιμένω τα σχόλια σας. Ν.Κ.

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012


Τώρα εἶναι ἁπλὸς θεατὴς
Ἀσήμαντος ἀνθρωπάκος μέσα στὸ πλῆθος
Τώρα πιὰ δὲ χειροκροτεῖ δὲ χειροκροτεῖται
Ξένος περιφέρεται στῶν ὁδῶν τὸ κάλεσμα-

Ἔρχονται ἀπὸ μακριὰ οἱ νέοι σαλπιγκτὲς
Τῶν ἐπίλεκτων κλάσεων τοῦ μέλλοντος
Οἱ κραυγὲς τοὺς γκρεμίζουν τὰ σαθρὰ τείχη
Τήκουν τὴ λάσπη σὲ φωτεινοὺς ρύακες
Ἔρχονται οἱ ἁγνοί, οἱ ἀνυπόκριτοι.

Οἱ βιαστές, οἱ ἀμέτοχοι, οἱ παρθένοι.
Οἱ πονηροὶ συνδαιτυμόνες, οἱ ἀθῶοι
Οἱ ληξίαρχοι τῶν ἡμερῶν μας
Ἔρχεται τὸ μεγάλο παρανάλωμα
Μέσα στοὺς πίδακες τῶν πρόσχαρων νερῶν.
Ἔρχονται οἱ τελευταῖες προδιαγραφές

Μὰ τώρα αὐτὸς εἶναι ἁπλὸς θεατὴς
Ἀνώνυμος ἀνθρωπάκος μέσα στὸ πλῆθος
Μὲ τὰ χέρια στὸ στῆθος σὰν ἕτοιμος νεκρὸς
Τώρα πιὰ δὲ χειροκροτεῖ δὲ χειροκροτεῖται.
(Νὰ ξέρεις πάντα τὸ πότε καὶ τὸ πῶς)

Μ. Αναγνωστάκης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΕΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΑΣΚ ΚΑΙ ΔΑΚΕ
ΖΗΤΟΥΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καταγγέλλουμε τις παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, οι οποίες στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με τη στήριξη και του ΠΑΜΕ, πήραν την απόφαση να ζητήσουν από το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να ζητήσουν την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών, που είχαν προγραμματιστεί για τις 7–11–12, λόγω της πανεργατικής απεργίας. Αντί όμως να προτείνουν ημερομηνία μετά τις 7-11, όπως προτάθηκε από τους εκπροσώπους των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων και των Παρεμβάσεων, για την επόμενη εβδομάδα (ενδεικτικά στις 13/11), οι  εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ πρότειναν αυτές να γίνουν πιο νωρίς, στις 5-11, δηλαδή τρεις εργάσιμες ημέρες πριν τις εκλογές, αντί να αναβληθούν, όπως ήταν το λογικό, λόγω των κινητοποιήσεων για αργότερα, να γίνουν εσπευσμένα τη Δευτέρα 5/11.
Το ίδιο σκηνικό στήθηκε και στο ΔΣ της ΔΟΕ.
Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ δείχνουν με αυτό τον τρόπο τον πανικό τους, να προλάβουν να γίνουν οι εκλογές, σε κάθε περίπτωση, πριν την κατάθεση των βάρβαρων μέτρων στη βουλή.
Έχουν την αυταπάτη δηλ. οι παρατάξεις – υποστηρικτές των μέτρων και της κυβέρνησης στον κλάδο (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) πως αν γίνουν οι εκλογές πριν την ανακοίνωση και κατάθεση των μέτρων στη βουλή θα διασωθούν εκλογικά!
Πλανώνται πλάνην οικτράν!!
Είμαστε σίγουροι ότι οι εκπαιδευτικοί θα καταδικάσουν την πολιτική κυβέρνησης και τρόικας και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που επιχειρούν να ψηφίσουν.
Θα καταδικάσουν επίσης όσους υποστηρίζουν αυτή την πολιτική της εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών και διάλυσης του δημόσιου σχολείου.
Ερωτηματικά, βεβαίως, προκαλεί η στάση του ΠΑΜΕ.
Επιφυλασσόμαστε για τη νομιμότητα της ενδεχόμενης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για τη μετάθεση των εκλογών σε ημερομηνία προηγούμενη της 7ης/11 (ΠΔ 1/2003), στην οποία αντιτίθεται ένα σημαντικό τμήμα των υποψηφίων και των παρατάξεων.
Συνάδελφοι,
Δώστε τους την απάντηση που τους αξίζει υπερψηφίζοντας Συνεργαζόμενες Κινήσεις και, κυρίως, με την ενότητα και τη μαζική συμμετοχή σας στους αγώνες για να μην περάσουν τα βάρβαρα αυτά μέτρα και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
Οι εκλογές στις 7/11/12 για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια διεξάγονται εν μέσω της γενικευμένης επίθεσης της πιο αρπαχτικής μορφής του καπιταλισμού, που αποδομεί την κοινωνία και λεηλατεί το δημόσιο πλούτο. Γι΄αυτό, η μετατροπή των εκλογών σε «δημοψήφισμα» καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και η υπεράσπιση κάθε χιλιοστού του κοινωνικού χώρου δεν είναι απλά μια υποχρέωση του συνδικάτου αλλά όρος επιβίωσης του λαού.
Την  ώρα που στην εκπαίδευση προωθούν και άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, πολλαπλασιάζουν το πλεονάζον προσωπικό για να αποτελέσει «εύπλαστο υλικό» στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, με συνέπεια και τις υποχρεωτικές αυτοαπολύσεις των συναδέλφων που οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις δε θα τους επιτρέψουν να μετακινηθούν. Τη στιγμή που περικόπτουν κι άλλο τον μισό μισθό, καταργούν τα δώρα, αυξάνουν το ωράριο, που ετοιμάζονται με την αξιολόγηση να πετάξουν εκπαιδευτικούς στο δρόμο «σαν την τρίχα απ’ το ζυμάρι». Αυτή τη συγκυρία επέλεξαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ ρίχνοντας νερό στο μύλο της τρόικα να πάνε ένα βήμα παραπέρα και αντί να προβάλλουν το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη μείωση των διδακτικών ωρών που απαιτούνται για την τοποθέτηση σε οργανική θέση, προτείνουν την κατάκτησή της και με μαθήματα άλλης ειδικότητας. Δεν απαξιώνουν μ΄αυτό τον τρόπο μόνο τα πτυχία και τις ειδικότητες, ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος μετά τις συγχωνεύσεις σχολείων και τη συγχώνευση ειδικοτήτων,  που σε συνδυασμό με τη φημολογούμενη άρση της μονιμότητας και την επαναφορά της κινητικότητας στη εκπαίδευση να μετατρέψουν το πιο μορφωμένο κομμάτι του ελληνικού λαού σε αγέλη ανθρωποφάγων.
Μέσα σ΄αυτό το κλίμα και ύστερα από τη δημόσια έκκλησή μας για ενότητα της εκπαιδευτικής αριστεράς (προσπάθεια που δεν εγκαταλείπουμε), η άρνηση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και η απαίτηση από την παράταξη των Παρεμβάσεων, υιοθέτησης από εμάς της πολιτικής θέσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για έξοδο από την Ε.Ε. και επιστροφή στη δραχμή (αρνητική εξέλιξη χαριστικής βολής στην ήδη φτωχοποιημένη κοινωνία), στέρησε από τον κόσμο της εκπαίδευσης ένα ενωτικό αριστερό ψηφοδέλτιο ικανό να διεκδικήσει και να κατακτήσει στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας μια έδρα αντίστασης στον αυταρχισμό, και στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και ανατροπής του πελατειακού κατεστημένου.
Απέναντι στο συγκυβερνο-συνδικαλιστικό  μπαρόκ που αντιμετωπίζει τα συλλογικά δικαιώματά μας ως υποθέσεις ατομικής εξυπηρέτησης από τη μια και στον  «από μηχανής σοσιαλιστικό  σουρεαλισμό» των καθοδηγητών της διάσπασης του κινήματος από την άλλη, οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις: Επιμένουν στην προώθηση ενός νέου,  δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου συγκρότησης και λειτουργίας ανεξάρτητων συμβουλίων και στο αίτημά, που απαιτεί συνεχή διεκδίκηση και συλλογικό αγώνα, για αιρετή – ανακλητή διοίκηση σε όλα τα επίπεδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως στοιχειώδη δημοκρατική εγγύηση για μια πραγματικά αξιοκρατική χωρίς κομματικές δεσμεύσεις διοίκηση.
Η δράση των αιρετών είναι κατεξοχήν δική μας υπόθεση, αφού η ανάδειξή τους είναι αποκλειστική μας ευθύνη.
ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ:
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Υποψήφιοι για το ΚΥΣΔΕ από το Ν. Λάρισας: Γανός – Ράπτης Δημήτριος ΠΕ04,Γκουντρουμπής Σάκης ΠΕ08, Λαχανάς Χρήστος ΠΕ04, Μπουντουλούλης Ευάγγελος ΠΕ12, Παπαδοπούλου Φωτεινή ΠΕ06, Ρεμπάπης Παναγιώτης ΠΕ03.

ΣΥΡΙΖΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ, 1Η ΝΟΕΜΒΡΗ, ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ!


Όλοι και όλες σήμερα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στα Προπύλαια στις 6 το απόγευμα, στο συλλαλητήριο ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στο οποίο καλούν και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ μαζί με τη Γ.Σ.Ε.Ε. για να διαδηλώσουμε μαζικά ενάντια στη βαρβαρότητα του προϋπολογισμού και των νέων μέτρων, για να παλέψουμε για την ανατροπή.

    Επίσης, στηρίζουμε και συμμετέχουμε την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν οι Ομοσπονδίες στο χώρο της Υγείας, στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας,  για να αντισταθούμε ενάντια στη μνημονιακή κατεδάφιση του συστήματος δημόσιας υγείας και περίθαλψης.
   
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ!

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με μεγάλη ανησυχία πληροφορήθηκε το "κόψιμο" της εκπομπής  «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, επειδή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συντελεστές της άσκησαν κριτική ή σχολίασαν θέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

              Η ενέργεια αυτή που συγκυριακά ακολουθεί τη σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της γνωστής λίστας Λαγκάρντ, ενισχύει τους φόβους μας ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες λογοκρισίας, σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές και έχει ανάγκη από την διαφύλαξη της ελευθεροτυπίας και την άσκηση του λειτουργήματος της έντιμης και ερευνητικής δημοσιογραφίας.

             Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την απαράδεκτη αυτή απόφαση και καλεί τόσο την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν όσο και τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσουν άμεσα αυτήν την απόφασή τους.


Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H E.E. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συντονισμό με τη Γ.Σ.Ε.Ε.,  υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 25ης/10/2012, προχωρεί άμεσα σε αγωνιστικές δράσεις ενάντια στον προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας,  αφαίμαξης των εισοδημάτων και απολύσεις των εργαζομένων που κατατίθεται στην Βουλή μεθαύριο Τετάρτη, 31/10/2012, αλλά και ενάντια στα απάνθρωπα μέτρα - δράσεις που συμφώνησαν συγκυβέρνηση και τρόικα, ακυρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα.

      Ταυτόχρονα στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών - Μελών της, που αγωνίζονται για να ανατρέψουν τις πολιτικές οι οποίες διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και  υποβαθμίζουν τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας και της υγείας.

     Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ημέρα κινητοποίησης ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με τη Γ.Σ.Ε.Ε. καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 στα Προπύλαια.

    Την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι προχωρούν σε Παναττική στάση εργασίας (12.00 με λήξη ωραρίου) και συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν οι Ομοσπονδίες στο χώρο της Υγείας, στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας,  εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην κατεδάφιση του συστήματος δημόσιας υγείας και περίθαλψης που με συνοπτικές διαδικασίες υλοποιούν κυβέρνηση και τρόικα στο πλαίσιο του Μνημονίου.

    Τέλος, τις επόμενες ημέρες και σε συντονισμό με τη Γ.Σ.Ε.Ε., η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ανακοινώσει τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή των μέτρων που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και διαμορφώνουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
29/10/2012

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι απλά παραδομένη στις αξιώσεις των δανειστών, δεν αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα μιας αγοραίας νεοφιλελεύθερης γραμμής αλλά σταδιακά πολιτογραφείται σε μια κυβέρνηση με ακροδεξιό πρόσημο.
Τίποτα πια δεν τη διαφοροποιεί από τις αλήστου μνήμης ακροδεξιές κυβερνήσεις του παρελθόντος, που φιμώνανε και συλλαμβάνανε τις όποιες φωνές κινούντο έξω από τη ζώνη επιρροής τους.
Η κυβέρνηση Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους σε ρόλο τροχονόμου γίνεται μέρα με τη μέρα επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία.
Το κόψιμο της εκπομπής Αρβανιτή –Κατσίμη στη ΝΕΤ, η σύλληψη του Βαξεβάνη μας αφορά όλους.
Τέτοιες ενέργειες απαιτούν την άμεση αντίδραση μας.
Τα συνδικάτα οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, για το μοντέλο της λογοκρισίας, για τη μετατροπή της δημόσιας τηλεόρασης σε ΥΕΝΕΔ της εποχής μας. Όλα αυτά εικονογραφούν ρόλους και πρακτικές, φοβισμένων δικτατορίσκων, που έχουν ξεμείνει από δημοκρατικά αποθέματα.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
29-10-2012
ΜΕ ΒΗΜΑ ΤΑΧΥ Η ΑΓΡΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
Μια συμμαχία οικονομικών- επιχειρηματικών- πολιτικών και εκδοτικών συμφερόντων έχει μπει για τα καλά στη μάχη για την μεγάλη αρπαχτή του δημοσίου πλούτου.
Αύριο Τρίτη, στη βουλή, επιχειρείται η μεγαλύτερη λεηλασία σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος από αρπακτικά του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου. Πρέπει να ανατρέξεις στη Ρωσία του Γιέλτσιν (έχει γράψει εύστοχα ο Π. Παπακωνσταντίνου) για να βρεις μια συγκρίσιμη λεηλασία εθνικού πλούτου.
Εδώ η νέα ποιοτική αλλαγή με βάσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιχειρείται από την κυβέρνηση Σαμαρά είναι η πάσης φύσεως κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, που μέχρι σήμερα αντλούσαν απίστευτα κέρδη σε βάρος των δημοσίων επιχειρήσεων, αξιώνουν τώρα την εκχώρηση σε αυτούς, αντί πινακίου φακής του δημοσίου πλούτου.
Η συστημική προπαγάνδα τις τελευταίες μέρες δίνει τα ρέστα της γύρω από τη διαφαινόμενη αρπαγή.
Την ταυτίζει με το δημόσιο συμφέρον, τη συνδέει με το άνοιγμα νέων επενδύσεων, τη χρησιμοποιεί ως εκβιασμό για να μην κοπούν τάχα και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, την επικαλείται ως μέτρο για την αντιμετώπιση του χρέους.
Λένε συνειδητά ψέματα, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου δε συνιστά σχέδιο αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, δεν αποτελεί το φρένο στην επιλογή της λιτότητας, δε φέρνει νέες επενδύσεις και δεν υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου δεν είναι μια θέση ευθύνης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά είναι η πιο κυνική αξίωση των δανειστών να βάλουν στο χέρι τον κόπο και τον πλούτο ενός ολόκληρου λαού.
Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην αυριανή ψηφοφορία στη βουλή, η μάχη υπεράσπισης του δημοσίου πλούτου δεν τελειώνει εκεί, αντίθετα θα πρέπει να οργανωθεί ένας αγώνας μακράς πνοής. Πετυχημένα παραδείγματα σε χώρες της Ευρώπης, όπου το δημόσιο ανέκτησε επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος, που είχαν ιδιωτικοποιεί κάτω από την αξίωση του λαϊκού παράγοντα, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων ικανών να ανατρέψουν αυτό το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα.
Δεν μπορεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) για άλλη μια φορά με τη σιωπή της και την ανοχή της παραμένει στη φορμόλη της αδράνειας με το ενδιαφέρον της να εξαντλείται, για το πώς θα αναπαραχθεί στην εξουσία, αδιαφορώντας για τα συντρίμμια, που συγκεντρώνονται παντού από την κατεδάφιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr                                                            Αθήνα, 30/10/12
                                                                                                Α.Π.:1100
                                                                                                ΠΡΟΣ:
                                                                                                τον Υπουργό Παιδείας
                                                                                                κ. Κων. Αρβανιτόπουλο
τον Υφυπ. Παιδείας
                                                                                                κ. Θεόδ. Παπαθεοδώρου

ΘΕΜΑ: Προγράμματα Επιμόρφωσης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,  

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις το πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποτελεί τυπικό προσόν για το διορισμό εκπαιδευτικών σε ορισμένους κλάδους (κυρίως των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ). Ωστόσο, ελλείψει υποψηφίων με πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή ισοδύναμου, προσλαμβάνονταν επί χρόνια εκπαιδευτικοί  με προϋπηρεσία ή επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ.
Το αίτημα της ομοσπονδίας μας, ήταν και είναι, η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.  να απορροφήσει κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικούς από τους πίνακες αναπληρωτών με τη σειρά που αυτοί βρίσκονται στους πίνακες. Παράλληλα επιβάλλεται το Υπουργείο Παιδείας, να δώσει τη δυνατότητα παρακολούθησης  αυτών των προγραμμάτων επιμόρφωσης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και για τους προαναφερόμενους  εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Τ.Ε.
Ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
  1. Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η έναρξη των προγραμμάτων Επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ για το Σχολικό Έτος 2012 – 2013 να ξεκινήσει  άμεσα.
  2. Την διεύρυνση του αριθμού των καταρτιζομένων εκπαιδευτικών στην ΑΣΠΑΙΤΕ από τους πίνακες προϋπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να εισάγονται στην ΑΣΠΑΙΤΕ κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί από τους πίνακες των αναπληρωτών και με τη σειρά που βρίσκονται σε αυτούς πριν το διορισμό τους. 
Στα προγράμματα αυτά να υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής και για τους μονίμους εκπαιδευτικούς των κλάδων αυτών, σε εθελοντική βάση. Η σειρά προτεραιότητας να είναι με βάση την αίτησή τους καλύπτοντας  κενές θέσεις εκπαιδευομένων και μέχρι του ανώτατου προβλεπόμενου αριθμού παρακολουθούντων στα σχεδιαζόμενα για λειτουργία  τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε σε όλα τα παραρτήματά της. 

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr                                                            Αθήνα, 30/10/12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Π.Ε.Σ.Σ.: Να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε!


            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διαπιστώνει ότι η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.) με την ανακοίνωσή της 157/30-9-12 για την αξιολόγηση, ουσιαστικά συμμαχεί με το Υπ. Παιδείας στα σχέδιά του για την εξόντωση των εκπαιδευτικών.
            Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει με νόμο (ν. 4024/11) το πλαίσιο της αξιολόγησης και έχει ήδη συνδέσει την αξιολόγηση με τη μισθολογική εξέλιξη και με το ποσοστό βαθμολογικής εξέλιξης.
            Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις Κυβέρνησης- Τρόικας να χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση ως εργαλείο για τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα ή την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο.
            Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις του Υπουργείου να συνδεθεί η αξιολόγηση με την επίδοση των μαθητών.
            Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τη θέση του οργανωμένου κλάδου για την απόρριψη της αξιολόγησης – χειραγώγησης που προωθείται και συμμετέχει στους «διαλόγους» και στις Επιτροπές (δια του Προέδρου της) του Υπουργείου.
Είναι πλέον σαφές πως δεν συζητά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διαδικασίες για το πώς θα βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο. Του δημόσιου σχολείου που με την πολιτική τους, κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να το διαλύσουν: δραματική και συνεχής μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών μαθητές χωρίς βιβλία,  κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ κ.λπ.
Από την άλλη  μεριά, η λεγόμενη αξιολόγηση ή αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά. Τόσο η κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης τροϊκανής πολιτικής, όσο και η διεθνής εμπειρία όπου εφαρμόστηκε εκεί οδηγούν.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του κλάδου μας.
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι κατανοητό και στους πλέον δύσπιστους πως η αξιολόγηση θα είναι το κύριο εργαλείο για τις απολύσεις, την χειραγώγηση τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό όλοι οι παράγοντες και τα στελέχη της εκπαίδευσης καλούνται σήμερα να αποφασίσουν με ποιόν είναι. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Γι’ αυτό και το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει ήδη κάνει έκκληση σε όλους τους Σχολικούς Συμβούλους, σε όλους τους Διευθυντές σχολείων, σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός αξιολογητής. Κανείς εκπαιδευτικός συνεργός στις απολύσεις. Δεν έχει θέση στον κλάδο όποιος συνεργήσει σε απολύσεις. Πρέπει να διαλέξουν όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με ποιόν είναι: με το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό ή με την τρόικα και την πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου; 
Καλούμε την Π.Ε.Σ.Σ. να σταθεί δίπλα στον κλάδο των εκπαιδευτικών, σύμμαχός του και όχι σύμμαχος των διωκτών του για να μην περάσει η πολιτική Κυβέρνησης – Τρόικας. 

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr                                                            Αθήνα, 30/10/12


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.) την Παρασκευή, 2/11 για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου Αττικής να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι Επιστημονικοί φορείς των εκπαιδευτικών Γαλλικής, Γερμανικής, Καλλιτεχνικών, Πληροφορικής και Θεατρικών Σπουδών στο Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι στις 12 το μεσημέρι.

·         Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία
·         Εθελοντικές μετατάξεις στην Α/βάθμια Εκπ/ση

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η «ΓΛΩΣΣΑ» ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ!

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ...ΣΤΑΘΗΣ

ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ...

Ανακοίνωση του Αιμίλιου Λιάτσου

Ανακοίνωση του Αιμίλιου Λιάτσου

Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Λάρισας Ανακοίνωση                         
                Κάμερες και αστυνομία στο σχολείο
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε θεατές κινηματογραφικών σκηνών ταινίας τύπου γουέστερν. Πρωταγωνιστές αστυνομικοί του τοπικού τμήματος Ελασσόνας συνέλαβαν με τα υπηρεσιακά τους περίστροφα μαθητές του Λυκείου Ελασσόνας, μπροστά στις κάμερες που με την παρότρυνση της περιφερειακής διευθύντριας και την ευγενική  χορηγία της σχολικής επιτροπής του δήμου Ελασσόνας τοποθέτησαν οι διευθυντές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Παραβιάζοντας ατομικά δικαιώματα μαθητών κι εκπαιδευτικών και μη τηρώντας τη σχετική νομοθεσία, λειτούργησαν περισσότερο σαν ομαδάρχες μαθητών στα συγχωνευμένα σχολεία που επέβαλλε το συγκεντρωτικό μοντέλο της εκπαιδευτικής απορρύθμισης και λιγότερο ως εκπαιδευτικοί σε παιδαγωγικά σχολεία της ελπίδας ανοιχτά στην κοινωνία. Κατά τον  Αλέξανδρο Δελμούζο ”Eνας δρόμος πρέπει να οδηγεί το σχολείο,η δημοκρατική μόρφωση χωρίς αυταρχικές μεθόδους”.
Στο θλιβερό σενάριο συμμετείχαν δυστυχώς και μέλη του προεδρείου του συλλόγου γονέων που σε ρόλο κομπάρσου (όπως δημοσιεύεται στην τοπική  εφημερίδα «Έκδοση» 24.10.2012) συμφώνησαν στην τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, αντιμετωπίζοντας το σχολικό κτίριο σαν επαγγελματικό χώρο και όχι ως ανοιχτό χώρο εκπαίδευσης που να χωρά όλη τη γνώση κι όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣυνΕΚ), καταδικάζουν με τον πιό
κατηγορηματικό τρόπο τα γεγονότα, τον υπερβάλλοντα ζήλο των δύο διευθυντών
και της αστυνομίας, την τρομοκράτηση και συκοφάντηση της νεολαίας, που οι αγώνες
της είναι η μόνη ελπίδα απέναντι στα αυξανόμενα φαινόμενα εκφασισμού
της κοινωνίας. Γιατί όπως γράφουν και οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους «…τα
σημερινά παιδιά δεν αγωνίζονται μόνο για ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον αλλά
για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον χωρίς περικοπές μισθών, και άδικους φόρους
, αναξιοκρατία και διαλυμένα συστήματα παιδείας και υγείας.»

Μπροστά στην κατάρρευση των κοινωνικών δομών, στην ανεργία και στη
φτώχια, στην ακρίβεια και στις απολύσεις οι ΣυνΕΚ καλούν τους
εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να αντιδράσουν
πριν η κωμωδία μετατραπεί σε τραγωδία.
Δηλώνοντας ακόμα μια φορά ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος,
χαιρετίζουμε το ξήλωμα των καμερών που ήρθε μέσα από την αντίδραση και τον
αγώνα των ίδιων των μαθητών μας.

Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Η αξιολόγηση στα ΠΠΣ μια πιλοτική εφαρμογή με αντιεπιστημονικό περιεχόμενο.
Το Υπουργείο Παιδείας με γρήγορους ρυθμούς ξεκινά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των Π.Π. σχολείων. Με την εγκύκλιο Φ.361.22/116672/Δ1-1-1-2012 ορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης διευθυντών και εκπαιδευτικών στα ΠΠΣ. Είναι φανερό από το περιεχόμενο της εγκυκλίου και τα κριτήρια, ότι η αξιολόγηση στα ΠΠΣ θα παίξει πιλοτικό ρόλο σε σχέση με την επερχόμενη αξιολόγηση στα υπόλοιπα σχολεία, όπως επίσης είναι φανερό ότι οι αλλαγές στα ΠΠΣ είναι προπομπός των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κινούνται στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών που αποφλοιώνουν τη χώρα μας.
 Επίσης με το παρόν σκεπτικό του Υπουργείου διαχωρίζονται οι συνάδελφοι σε διαφορετικές κατηγορίες και μάλιστα χωρίς σαφή προσδιορισμό τόσο των καθηκόντων τους και των μισθολογικών τους, όσο και των προσόντων που απαιτούνται για αυτό τον διαχωρισμό. Εν δυνάμει μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε χωρίς περιορισμούς και με αποφάσεις κλειστών γραφείων αναπτύσσεται ένα πλέγμα επιλεκτικής υποδούλωσης χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια εργασιακή νομοθεσία.
Η προωθούμενη αξιολόγηση είναι μηχανισμός ανατροπής εργασιακών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο καταργείται η οργανική θέση στα ΠΠΣ και ο εκπαιδευτικός που αξιολογείται θετικά καταλαμβάνει θέση με πενταετή  θητεία η οποία ανανεώνεται μετά από θετική εισήγηση-αξιολόγηση του ΕΠΕΣ για 5 ακόμη χρόνια. Μετά την παρέλευση της δεκαετίας ο εκπαιδευτικός χάνει την οργανική του θέση, παρότι έχει αξιολογηθεί θετικά. Πέρα λοιπόν, από την άσκηση ενός τεχνογραφειοκρατικού ελέγχου πάνω στο εκπαιδευτικό σύστημα και τον εκπαιδευτικό, η αξιολόγηση αντιστοιχεί με ένα μοντέλο εργασιακών σχέσεων, που χαρακτηρίζεται από ευέλικτη, ανασφαλή εργασία , άρση της μονιμότητας και απολύσεις.
Τα μόρια αξιολόγησης
Οι εκπαιδευτικοί των ΠΠΣ καλούνται να υποβάλουν   προτυποποιημένο φάκελο στο ΕΠΕΣ το οποίο με τη σειρά του θα συντάξει αξιολογική έκθεση μέχρι τις 15-11-2012 με υποκειμενικά κριτήρια για να ευνοούνται οι ημέτεροι και οι «πειθαρχημένοι». Γενικά το σύνολο των αξιολογικών μονάδων-μορίων είναι 100. Με 31 μόρια, βαθμολογούνται με σχετικά μετρήσιμα κριτήρια «κατάρτιση και επιστημονικό έργο». Εδώ κυριαρχεί η ποσοτικοποίηση, αφού για παράδειγμα για τις δημοσιεύσεις δεν λαμβάνεται υπόψη το είδος  της δημοσίευσης ούτε το κύρος του επιστημονικού περιοδικού που τη φιλοξενεί. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν μετράει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, εκτός από τον σχεδιασμό στην «εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού», προφανώς για να ευνοηθούν όσοι έχουν σχέση με την διοίκηση της εκπαίδευσης και το Υπουργείο.
Μέχρι 44 μόρια βαθμολογείται η «διδακτική εμπειρία-προϋπηρεσία». Από αυτά τα περισσότερα είναι υποκειμενικά.  Συγκεκριμένα, 35 μόρια από αυτά αφορούν στην εκπαιδευτική επάρκεια που βαθμολογείται με τον προσωπικό  φάκελο του εκπαιδευτικού, με την παρακολούθηση 2 τουλάχιστον διδασκαλιών από τον σχολικό σύμβουλο-επιθεωρητή στην τάξη και με την «παρουσία του εκπαιδευτικού στο σχολείο» που αξιολογείται από τον Διευθυντή και τον σύμβουλο. Είναι αξιοσημείωτο, ότι αξιολογούνται μόνο οι δραστηριότητες που ορίζονται από την επίσημη εκπαιδευτική πολιτική («διαθεματικές δράσεις, όμιλοι, projects, αυτό-αξιολόγηση, προγράμματα αγωγής υγείας» και άλλα τοιαύτα).
Όλες οι άλλες εθελοντικές και ανιδιοτελείς δράσεις που κοινωνικοποιούν και καλλιεργούν αποδεδειγμένα σε παγκόσμια κλίμακα τους μαθητές, όπως προετοιμασία και ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, ομαδική προετοιμασία και έκδοση περιοδικών και εφημερίδων, επισκέψεις σε μουσεία, χώρους παραγωγής, οργάνωση των σχολικών εργαστηρίων και της βιβλιοθήκης, καθώς και άλλες επιμορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν βαθμολογούνται, διότι προφανώς δεν αποτελούν τμήμα της εκπαιδευτικής τους πολιτικής.
Τέλος, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της χειραγώγησης και της συμμόρφωσης – για να μη ξεχνάμε πως  γίνονται οι κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης, έχουμε και την περιβόητη συνέντευξη που βαθμολογείται με 25 μόρια, σε απροσδιόριστη τόσο σε σύνθεση όσο και  επιστημονικά επιτροπή και με τα γνωστά αποτελέσματα στις επιλογές της διοίκησης.
Είναι φανερό ότι επιχειρείται μέσω της αξιολόγησης η ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τη σχολική αποτυχία, με ότι κι αν σημαίνει αυτό και πως αυτό εμφανίζεται ως μετρήσιμο, στη σημερινή κοινωνία. Για το λόγο αυτό, οι άξονες αξιολόγησης εμφανίζονται από την πολιτική εξουσία του Υπουργείου ως αδιαμφισβήτητοι, αποχρωματισμένοι ιδεολογικά και αντικειμενικοί, ενώ όλοι κατανοούμε ότι δεν είναι. Και οι λόγοι είναι σε όλους τους εκπαιδευτικούς προφανείς. Ακόμα και για τους πιο καλόπιστους, κανείς δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα όπως
·        Είναι δυνατόν να υπάρξει αξιολογικό σύστημα ανεξάρτητα από τους στόχους του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας, και να είναι το ίδιο σε όλη την επικράτεια;
·        Ποιό είναι το πρότυπο της επιστημονικής επάρκειας του εκπαιδευτικού με βάση το οποίο πρέπει να κρίνεται;
·        Ποια παιδαγωγικά και επιστημονικά ρεύματα θεωρούνται αποδεκτά για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας; Πότε έγινε οργανωμένος και επιστημονικός διάλογος επί αυτού του καίριου θέματος;
·        Ποιός εγγυάται της αμεροληψία της διαδικασίας όταν οι αξιολογητές μπορεί να έχουν και λιγότερα προσόντα από τους αξιολογούμενους και επιλέγονται από κλειστά γραφεία και με τους υπόλοιπους γνωστούς τρόπους;

Συνάδελφοι, οι επιχειρούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση, με πρώτη και καλύτερη τη θέσπιση της αξιολόγησης - χειραγώγησης γίνονται στα πλαίσια της μνημονιακής υποδούλωσης της χώρας μας από Κυβέρνηση, ΕΕ-ΔΝΤ-Ε.Κ.Τ.
Χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της προτεινόμενης αξιολόγησης, πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά για να ακυρώσουμε οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης στην πράξη που πραγματικά αξιώνει τον ρόλο μας και την Παιδεία στη χώρα μας.
Ειδικότερα, οι συνάδελφοι των ΠΠΣ πρέπει να αρνηθούν συλλογικά να μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης και όλοι μαζί να παλέψουμε για:
·        Την κατάργηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση (Ν2986 και καθηκοντολόγιο)
·        Κατάργηση του Ν4024/11 για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο
·        Η εργασία στην εκπαίδευση δεν υπόκεινται στη βαρβαρότητα της χειραγώγησης και της συμμόρφωσης στην εκάστοτε εξουσιαστική δομή
·        Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού Ν3848/2010
·        Στήριξη του εκπαιδευτικού έργου με βάση τις προτάσεις του κλάδου.
·        Στήριξη της εκπαιδευτικής ελευθερίας και της σχολικής κοινότητας.
·        Άνοιγμα του πραγματικού διαλόγου για την Παιδεία στη χώρα μας με συλλογικό και επιστημονικό τρόπο.

                
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Αυτόνομη Παρέμβαση: Η κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία
Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι απλά παραδομένη στις αξιώσεις των δανειστών, δεν αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα μιας αγοραίας νεοφιλελεύθερης γραμμής αλλά σταδιακά πολιτογραφείται σε μια κυβέρνηση με ακροδεξιό πρόσημο.
Τίποτα πια δεν τη διαφοροποιεί από τις αλήστου μνήμης ακροδεξιές κυβερνήσεις του παρελθόντος, που 
φιμώνανε και συλλαμβάνανε τις όποιες φωνές κινούντο έξω από τη ζώνη επιρροής τους.
Η κυβέρνηση Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους σε ρόλο τροχονόμου γίνεται μέρα με τη μέρα επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία.
Το κόψιμο της εκπομπής Αρβανιτή –Κατσίμη στη ΝΕΤ, η σύλληψη του Βαξεβάνη μας αφορά όλους.
Τέτοιες ενέργειες απαιτούν την άμεση αντίδραση μας.
Τα συνδικάτα οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, για το μοντέλο της λογοκρισίας, για τη μετατροπή της δημόσιας τηλεόρασης σε ΥΕΝΕΔ της εποχής μας. Όλα αυτά εικονογραφούν ρόλους και πρακτικές, φοβισμένων δικτατορίσκων, που έχουν ξεμείνει από δημοκρατικά αποθέματα.

29-10-2012

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012


ΘΕΜΑ:  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Ο Διευθυντής Β/θμιας Γ΄ Αθήνας Γ. Ζαφειρακίδης υπέβαλλε τις εξής προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολείων  στη Γ΄ Αθήνας:
1.   3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ συγχωνεύεται με 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ  με στέγαση στο κτίριο του 3ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου.
2.   8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ συγχωνεύεται με 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ με στέγαση στο κτίριο του 3ου ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ.
3.   4ο ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ συγχωνεύεται με 3ο ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ με στέγαση στο κτίριο του 4ου ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ.
4.   ΕΠΑΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ συγχωνεύεται με ΕΠΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ με στέγαση στο κτίριο της ΕΠΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ.
5.   2ο ΕΠΑΛ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ συγχωνεύεται με 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ με στέγαση στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ.
   Οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται στα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία γνωμοδοτούν, ενώ η τελική εισήγηση θα γίνει από τον Περιφερειάρχη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι. Κουμέντο μέχρι 16-11-2012.
 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Κανένας πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι αποφάσεις αυτές εφαρμόζονται ενόψει του νέου πακέτου μέτρων και έχουν ως στόχο τις δραματικές περικοπές των δαπανών για την εκπαίδευση, τις σαρωτικές συγχωνεύσεις (10% των σχολικών μονάδων!), τη μείωση των θέσεων εργασίας (μείωση αναπληρωτών κατά 85%!),την αύξηση του ωραρίου, την ανακατανομή των οργανικών θέσεων, τις τεχνητές υπεραριθμίες και τέλος τις υποχρεωτικές μεταθέσεις σε όλη τη χώρα! Για το Υπουργείο Παιδείας , η δωρεάν παιδεία αντιμετωπίζεται ως κόστος και όχι ως δημόσιο αγαθό.
     Όλοι μαζί, καθηγητές, γονείς, μαθητές ενωμένοι, μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να υπερασπιστούμε το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση ! Η δημόσια εκπαίδευση δεν πωλείται, δε συγχωνεύεται, δεν καταργείται! Την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει: «θα σώσουμε τη χώρα όσοι τολμήσουμε», οι εργαζόμενοι αλλά και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλουν να  τολμήσουν και να διακηρύξουν το δικό τους ΟΧΙ σε αυτούς που διαλύουν το δημόσιο σχολείο, την κοινωνία και τις ζωές μας!

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΡΔΗΣ  ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ Γ΄ΑΘΗΝΑΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κιν. 6977513534 – nekordis@yahoo.gr


Β΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μοσχονησίων 23 Αιγάλεω Τ.Κ.12242
Τηλ – Fax  210-5910896                                      

Αιγάλεω 28-10-2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

       Θεμα: Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ για τον απολογισμό των αιρετών στο ΠΥΣΔΕ.

Καλούνται οι καθηγητές της Β’ ΕΛΜΕ σε Γενική Συνέλευση για τον απολογισμό των αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια, την Τετάρτη  31 Οκτωβρίου 2012 στο 90 Γυμνάσιο Αιγάλεω (Ψαρών και Ιερά Οδός) στις 12:00.
          Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
1)    Απολογισμός των αιρετών μας για τη Συνδικαλιστική περίοδο 2010-2012.
2)   Ενημέρωση από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις και συζήτηση με βάση το κείμενο της ΟΛΜΕ (24-10-12).
Υπενθυμίζουμε:
Το Δ.Σ. αποφάσισε προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι για τη συμμετοχή τους στις Γ.Σ τόσο των αιρετών όσο και στην εκλογοαπολογιστική της ΕΛΜΕ το Δεκέμβρη να μη χρησιμοποιήσει εξ΄ολοκλήρου την ελεύθερη μέρα που μας χορηγείται αλλά να την κατανείμει στις δύο Γ.Σ. ’Ετσι τα σχολεία στις 31 Οκτώβρη θα λειτουργήσουν τις τέσσερις πρώτες διδακτικές ώρες. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και κατά τη Γ.Σ. του Δεκέμβρη (τα σχολεία θα λειτουργήσουν τις τρεις πρώτες διδακτικές ώρες).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
 Οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια γίνονται  σε μια στιγμή που γινόμαστε θεατές της κατάρρευσης του δημόσιου σχολείου και της εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών. Το νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων αποτελεί μια ολοκληρωτική επίθεση στους εκπαιδευτικούς ( εξοντωτικές περικοπές, συγχωνεύσεις, ωράριο, αξιολόγηση, υποχρεωτικές μεταθέσεις). Οφείλουμε συνεπώς να ενισχύσουμε την παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος και να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ανατραπούν μόνο με τον γενικό, μαχητικό  και παρατεταμένο αγώνα όλων μας. Γι’ αυτό η παρουσία μας στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη.

Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕΟ Πρόεδρος


Ζαχαρίας Στυλιανουδάκης
     


          Ο Γεν. Γραμματέας


             Νεκτάριος Κορδής

Δεν είσαι καναπές, είσαι άνθρωπος με αξιοπρέπεια! Απόδειξέ το!


Δεν είσαι καναπές, είσαι άνθρωπος με αξιοπρέπεια! Απόδειξέ το!

Κοιτάζω τώρα το χαρτί και σκέφτομαι πώς να σε περιγράψω... Μου έρχονται εικόνες πολλές, μα μία είναι αυτή που επικρατεί. Εσύ, ως καναπές! Δεν υπερβάλλω, αλήθεια σε βλέπω ως καναπέ. Και τι άλλο μπορεί να είσαι δηλαδή όταν αφήνεις τόσους κώλους να κάθονται πάνω σου; Τι άλλο μπορεί να είσαι όταν ανέχεσαι με τη στάση σου τον πρωθυπουργό, τον υπουργό, τον παπά, τον φασίστα, το δάσκαλο, το συνάδελφό σου και κάθε άλλο να αναπαύεται ανενόχλητος πάνω σου; Να σε συγχαίρει που δεν προκαλείς, να σου λέει μπράβο που είσαι υπάκουος, να ακούς τη λέξη νοικοκύρης χωρίς να βγάζεις αφρούς από το στόμα...
Τι άλλο λοιπόν μπορεί να είσαι, αν όχι ένας μεγάλος καναπές;


Γιατί δεν βγαίνεις στις πορείες;
Γιατί ανέχεσαι τα φασιστοειδή να ξεφτιλίζουν την αξιοπρέπεια σου;


Να σου πω εγώ τι πιστεύω; Νομίζεις ότι θα είσαι ο τυχερός που θα επιβιώσει κι ότι εσένα δεν θα σε πειράξει κανείς.
Κοίτα γύρω σου άνθρωπε-καναπέ...Κάθε μέρα μαθαίνεις ότι απέλυσαν έναν ακόμα φίλο σου. Κι εσύ τι λες; Ότι μάλλον δεν θα άξιζε τη θέση που είχε ή ότι απλά ήταν τεμπέλης.
Αυτό που πραγματικά έχει σημασία σήμερα είναι η ελευθερία και η ζωή! Το μεγαλείο του να ζεις δίχως να καταπιέζεσαι από κανέναν και τίποτα. Να μπορείς να δημιουργείς νέες ιδέες χωρίς να φοβάσαι ότι τις παλιές θα στις καταστρέψουν. Πραγματικά πόσο δύσκολο είναι να σκεφτείς για μία στιγμή ότι ο κόσμος που ζεις δεν ήταν πάντα έτσι και δεν πρόκειται να είναι για πάντα έτσι. Γιατί δεν σκέφτεσαι ότι μπορείς να οργανώσεις την κοινωνία σου διαφορετικά -χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους - ώστε να μη μεταφέρεις στα παιδιά σου την βλακεία και τη μιζέρια σου. Δvσ' τους το δικαίωμα να σκεφτούν ελεύθερα. Ίσως έτσι αλλάξει η ψεύτικη κοινωνία που έχεις φτιάξει για να τα κρατάς φυλακισμένα!


Έχεις απάντηση για οτιδήποτε, βρίσκεις μια γελοία δικαιολογία για όλα όσα σου συμβαίνουν, προσπαθείς να εξηγείς τη σάπια στάση σου για να μην αναγκαστείς να πεις: “Φταίω!!!”.
Φταίω που δεν αντιστέκομαι στην εξαθλίωση.
Φταίω που ανέχομαι το αφεντικό μου.
Φταίω που τα παιδιά μου δεν θα έχουν μέλλον.
Φταίω που ακούω και βλέπω να ξεχωρίζουν ανθρώπους φυλετικά και εγώ δεν τους σπάω το κεφάλι.
Φταίω που ακόμα εμπιστεύομαι τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
Φταίω που δεν δείχνω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου σε όσους συλλαμβάνονται και κακοποιούνται βάναυσα.
Φταίω που ζω στον μικρόκοσμο μου.
Φταίω που δεν τους έχω πάρει όλους με τις πέτρες, που δεν τολμώ να σηκώσω το κεφάλι μου και να τους φτύσω στα μούτρα.
Με κάνεις να βγάζω οργή, μα δεν αντέχω άλλο να πολεμάω κάτι που καταστρέφει και τους δύο μας, ενώ εσύ συνεχίζεις να το υποστηρίζεις.


Δεν είσαι καναπές, είσαι άνθρωπος με αξιοπρέπεια! Απόδειξέ το!Πηγή:  babushkagr

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣΗ φωτογραφία του David Seymour: 

Τα παιδιά που απέμειναν μετά τη φασιστική επιδρομή και τη σφαγή στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης κάνουν γυμναστική μπροστά από το ερειπωμένο (κάηκε από τους Γερμανούς) σχολείο τους... Το 1946.

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012


Ποια είναι η πατρίδα μας; Η επέτειος του "ΟΧΙ" στην εποχή του “ναι”
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/10/2012   Η ΑΥΓΗ
Του Χρήστου Κάτσικα

Η μια πατρίδα μας ταξιδεύει στα ελβετικά σαλέ, παίρνει μίζες από τις Siemens. Η άλλη πατρίδα τρέχει για το μεροκάματα, ζει με 300 ευρώ, πεθαίνει στην ανεργία
Γνωρίζω πολύ καλά, αναπνέοντας την κιμωλία μέσα στις σχολικές αίθουσες 27 χρόνια ως εκπαιδευτικός και άλλα 12 ως μαθητής, ότι πολλές φορές οι σχολικές γιορτές για αυτή ή την άλλη εθνική επέτειο μόνο χασμουρητά προκαλούν σε όσους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωμένοι να τις παρακολουθήσουν. Ίσως γιατί η κυρίαρχη πολιτική πριμοδοτεί την άγνοια του παρελθόντος καθώς γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν. Ίσως γιατί στο κλίμα της εποχής ευδοκιμεί η υποταγή σ' ένα παρόν που θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, ενώ συγχρόνως ξεριζώνονται ερωτήματα που μπορούν να αναποδογυρίσουν αυτή την εικόνα.
Ίσως και γιατί οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να μας μιλάνε σε κάθε επέτειο για πατρίδα, αγώνες, θυσίες και «εθνική υπερηφάνεια», για «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία» αυτοί που εκποιούν κομμάτι κομμάτι την ελληνική γη και αφανίζουν το λαό. Ίσως δεν αντέχουμε πια να μας μιλάνε σε κάθε επέτειο για «τα περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά» οι ίδιοι που καταδικάζουν τη νεολαία στην ανεργία και στη μετανάστευση, σε ένα μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο, ενώ την ίδια στιγμή υπογράφουν τον γρήγορο θάνατο των πατεράδων και των μανάδων μας που βγήκαν στη σύνταξη.
Ίσως για κάποιους από αυτούς τους λόγους να κοιτάμε, δάσκαλοι και μαθητές, συχνά τα ρολόγια μας πότε θα τελειώσει κι αυτή η σχολική γιορτή. Κι όμως, οφείλω να σας πω ότι στην πρώτη επέτειο του ΟΧΙ, το 1941, στα πιο μαύρα χρόνια της φασιστικής κατοχής, χιλιάδες απλοί άνθρωποι, με κίνδυνο της ζωής τους ξεχύθηκαν στους δρόμους της σιδηρόφρακτης Αθήνας για να τιμήσουν την ίδια τους την ιστορία.
Γιατί αγαπητοί και αγαπητές μου αυτή η ιστορία μας ανήκει. Ανήκει στον εργαζόμενο λαό μας, αυτόν που παράγει με τα χέρια του και το μυαλό του τα μύρια αγαθά ενώ την ίδια ώρα γεύεται πείνα και ανασφάλεια. Ανήκει σε αυτούς που αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση, σε αυτούς που δεν έχουν καμιά ελπίδα γιατί τέτοιοι τόλμησαν πριν από εβδομήντα χρόνια να πούνε ΟΧΙ στην σκλαβιά την ίδια ώρα που το σύνολο της άρχουσας τάξης, των πλουσίων, των κομμάτων που εξουσίαζαν, οι πολιτικοί πρόγονοι αυτών που σήμερα μιλάνε στις τηλεοράσεις για ανεξαρτησία και δημοκρατία, είτε έφευγαν στο εξωτερικό είτε συγκυβερνούσαν με τον κατακτητή στα μαύρα χρόνια 1940-1944.
Ήταν αυτοί που έγραφαν το 1941 για τη νύχτα που κατέβηκε η Σβάστικα από τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα τα παρακάτω:
«Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τας φρένας αυτοί που υπεξαίρεσαν εν ώρα νυκτός την Γερμανικήν σημαίαν, η οποία εκυμάτιζεν, επί της Ακροπόλεως, παραπλεύρως της Εθνικής μας Σημαίας. Διότι μόνον παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας ημπορούσαν να διαπράξουν μιαν τόσο επαίσχυντο πράξιν. Και είναι βέβαιον ότι, αν οι δράσται του εγκλήματός της περιήρχοντο εις χείρας του ελληνικού λαού, θα λυντσάροντο από αυτόν τον ίδιον ως εχθροί της πατρίδος μας».
(Eφημερίδα «Βραδυνή», 2.6.1941).

Να πούμε την αλήθεια!
Αγαπητοί φίλοι και φίλες την Ιστορία μας τη φόρτωσαν χρόνια τώρα με ψέματα ή μαλάματα και έκρυψαν το πρόσωπό της. Και είναι καιρός να αποκαλύψουμε το αληθινό της πρόσωπο. Εμείς οι δάσκαλοι πρώτοι από όλους οφείλουμε να αφήσουμε τα παραμύθια και να δώσουμε στον δράκο το πραγματικό του όνομα, να δείξουμε με το χέρι τους κακούς, να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, να ξεσαβανώσουμε τους νεκρούς μας και να τους βάλουμε μπροστά οδηγούς στη δράση μας.
Να πούμε την αλήθεια. Αυτή που κρύβουν επιμελώς οι σύγχρονοι φαναριώτες, ο καλός κόσμος των σαλονιών, οι δούκες και οι βαρώνοι, το κηφηναριό με τα άσπρα κολάρα και οι δημοσιογράφοι της αυλής που θέλουν τον λαό μας, εμάς τους ίδιους να κοιμόμαστε βαθιά την ώρα που μας γδύνουν και μας γδέρνουν.
Από τον καιρό εκείνο, την εποχή των παππούδων και των πατεράδων μας πέρασαν 72 χρόνια. Σήμερα, δεν κατεβάζουν πια την ελληνική σημαία από την Ακρόπολη, μόνο κάτι απλήρωτους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού ψεκάζουν σαν τα κουνούπια οι δυνάμεις καταστολής, χτυπώντας και σέρνοντάς τους σαν τα σκυλιά. Σήμερα, δεν πουλά κανείς το σπίτι του για ένα τσουβάλι σιτάρι στους μαυραγορίτες, αλλά του το κατάσχει η τράπεζα για λίγα ευρώ. Σήμερα, δεν μας πολεμάν οι Γερμανοί με τανκς και στούκας, απλώς, μας πουλάν τα παλιοσιδερικά τους, έτσι που καταχρεωμένοι δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι. Σήμερα, δεν κλέβουν τη σοδιά μας, αλλά μας επιβάλλουν πρόστιμα, αν παράγουμε έστω κι ένα κιλό παραπάνω απ' το πλαφόν που έχει καθοριστεί στις Βρυξέλλες. Χιλιάδες οι άνεργοι, η βιομηχανία και η μεταποίηση πέφτει σαν τραπουλόχαρτο και οικονομικά τζάκια, αφού ξεζούμισαν τον εργάτη, το μετανάστη, τον ελαστικό τετραωρίτη μεταφέρουν σαν ύαινες που οσμίζονται το αίμα τα εργοστάσιά "τους” στις διπλανές χώρες των ακόμη πιο φτηνών χεριών.

Η δική μας πατρίδα
Να το καταλάβουμε. Η μια πατρίδα μας ταξιδεύει στα ελβετικά σαλέ, παίρνει μίζες από τις Siemens, αγοράζει κάμερες που φωτογραφίζουν τον λαό, έχει εφεύρει δεκάδες τρόπους για να θωρακίζει το «είναι» και το «αντέχειν» της από τον εσωτερικό εχθρό της. Η άλλη πατρίδα τρέχει για το μεροκάματα, ζει με 300 ευρώ, πεθαίνει στην ανεργία και στην αλλότρια εργασία, αναγκάζεται να πληρώνει τις θηλιές των τραπεζών που βλέπουν τα αμύθητα κέρδη τους να αυξάνονται.
Αυτές οι δύο πατρίδες συγκρούονται. Άτυπα και φανερά. Υπόγεια και στους δρόμους. Άλλοτε δυνατά κι άλλοτε αδύναμα. Αλλά συγκρούονται. Ο ένας κόσμος δεν έχει τίποτε κοινό με τον άλλον. Στη Ρώμη, το χειρότερο μαρτύριο ήταν όταν έδεναν ένα υγιές κορμί με ένα σαπισμένο ώσπου να σαπίσει και αυτό. Οφείλουμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο γιατί αν συνηθίσουμε το κακό, θα του μοιάσουμε!
Κι όποιος, χωμένος στις συστάδες των θάμνων που τον περιβάλλουν, χάνει το δάσος από το οπτικό του πεδίο, δεν έχει παρά να υποβληθεί στη βάσανο να κάνει λίγο πίσω ή λίγο μπρος και να δει τα πράγματα όπως έχουν, όπως φτιάχτηκαν κι όπως προοιωνίζονται για αύριο. Δύσκολα πράγματα, αλλά απολύτως αναγκαία.
Ε, λοιπόν να το καταλάβουν: η δική μας πατρίδα δεν είναι οι εντολές των τοκογλύφων! Η δική μας πατρίδα δεν είναι οι κυβερνητικοί εντολοδόχοι της οικονομικής ολιγαρχίας και της τρόικας που κάνοντας την ανομία «νόμο», ψήφισαν και επικύρωσαν τους προσυμφωνημένους όρους των ξένων κηδεμόνων. Η δική μας πατρίδα δεν είναι αυτοί που το λίπος γουργουρίζει ακόμη και στη φωνή τους την ίδια στιγμή που ο γιατρός διέγνωσε υποσιτισμό των μαθητών μας. Η δική μας πατρίδα δεν είναι αυτοί που φέρνουν τα κοινωνικά δικαιώματα στο απόσπασμα, την ελληνική οικονομία ανέκκλητα στη χρεωκοπία και τη χώρα στη νεοαποικιακή υποδούλωση και λεηλασία.
Όταν η άλλη πλευρά, οπλισμένη με τη θεοσοφία της αγοράς, σφυρηλατεί νέες χειροπέδες, όταν ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες περιφέρουν τις άθλιες πολιτικές τους ως αναστάσιμες, όταν το κράτος και η βία σφίγγουν για μια ακόμη φορά τα δεσμά του Προμηθέα...
Τότε επιβάλλεται ο κόσμος της εργασίας να κάνει τους δικούς του ισολογισμούς, να καθαρίσει τα μάτια του από τις χρόνιες τσίμπλες, να «ξορκίσει» την παραλυσία και να τραβήξει τις σωστές διαχωριστικές γραμμές, ενάντια στους «πουρκουάδες», τους ριψάσπιδες και τα σκιάχτρα που φυτεύονται δίπλα του.