ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ Β ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ 9 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ(Ψαρών και Ιερά Οδό) ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΗ 1080P KAI HXO DTS ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΚΗΝΕΣ:

A Clockwork Orange
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Σκηνοθεσία:
Stanley Kubrick
Παίζουν:
Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Warren Clarke, John Clive, Adrienne Corri, Carl Duering, Paul Farrell, Clive Francis, Michael Gover
Διάρκεια:
136 λεπτά
Παραγωγή:
Hawk Filmσ, Polaris Productions, Warner Bros., 1971

Τρία χρόνια μετά την Οδύσσεια του Διαστήματος ο Stanley Kubrick επιστρέφει με μια από τις πιο δραστικές και ανατρεπτικές ταινίες όλων των εποχών. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Anthony Burgess αναφέρεται σε μια συμμορία νεαρών κακοποιών με αρχηγό τον Alex σε μια ζοφερή φουτουριστική Αγγλία. Η εν λόγω συμμορία καθημερινά επιδίδεται σε πράξεις ωμής βίας και βανδαλισμών, χαμένη σε ένα κόσμο ναρκωτικών, βίαιων ενστίκτων και πλήξης.

Ωστόσο, μετά από προδοσία των «φίλων» του, ο κεντρικός ήρωας του έργου Alex,αφού συλλαμβάνεται και τιμωρείται με ποινή πολλών ετών αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα μυστικό κρατικό πείραμα σωφρονισμού με το οποίο η «επανένταξη» στην κοινωνία θα γίνει ταχύτατα. Ουσιαστικά μέσω του ιδιότυπου αυτού πειράματος θα κερδίσει την ελευθερία του, αλλά θα απωλέσει την ικανότητά του να εκτελεί βίαιες πράξεις…

Εδώ παρατηρούμε το μεγαλείο του Kubrick ο οποίος με αριστοτεχνικό όσο και σαρκαστικό τρόπο μας παρουσιάζει πώς ο θύτης γίνεται θύμα μιας κοινωνίας σε βαθιά κρίση, μιας κοινωνίας με αποστεωμένους θεσμούς, διεφθαρμένης και ανελεύθερης. Η διάχυτη ειρωνεία που εκπέμπεται από το έργο ισοπεδώνει τα πάντα και ουσιαστικά καταδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτυχία ενός συστήματος…

Το κουρδιστό πορτοκάλι (ήτοι κουρδιστός άνθρωπος, καθώς Clockwork: Κουρδιστό, Orange: Πορτοκάλι, Orang: άνθρωπος στην διάλεκτο των Malay, που ομιλιέται στην Ταϊλανδή, στη Σιγκαπούρη και στις γύρω περιοχές) κατ’ ουσίαν συνιστά μια σπουδή στη βία, ένα άριστα φιλοτεχνημένο πορτρέτο μιας διεστραμμένης προσωπικότητας (ο πρωταγωνιστής Alex), μια γλαφυρή σκιαγράφηση μιας μελλοντικής κοινωνίας εφιαλτικής αλλά όχι και τόσο μακρινής.

Βέβαια η ταινία είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδη ιδεολογικά και με πολλούς συμβολισμούς. Εκτός από το θέμα της βίας, θίγει το ζήτημα της αυταρχικής εξουσίας, το οποίο έχει ως τάση να δημιουργεί πειθήνια άτομα, και γενικά πραγματεύεται την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη βούληση. Η περαιτέρω ανάλυσή της στερείται νοήματος, αφενός γιατί τα λόγια περιττεύουν για ένα κλασικό αριστούργημα, όπως το Κουρδιστό Πορτοκάλι, και αφετέρου γιατί ο καθένας εκλαμβάνει διαφορετικά μια ταινία τόσο πλούσια σε ιδέες και τόσο πολυεπίπεδη.

Σε τεχνικό επίπεδο το έργο είναι εξαιρετικά άρτιο. Η σκηνοθεσία του Kubrick είναι πραγματικά μεγαλειώδης και καθηλωτική. Ο θεατής βιώνει την ταινία, καθώς η κάμερα ουσιαστικά σαν ηδονοβλεψίας παρακολουθεί τις ωμότητες του Alex. Το θέαμα είναι αποκρουστικό, αλλά οι εικόνες είναι τόσο δυνατές, ώστε ο θεατής δεν μπορεί να ξεκολλήσει τα μάτια του από την οθόνη! Το αισθητικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται με την οπτική υπερβολή και τα εξεζητημένα κοστούμια και σκηνικά. Μεγάλη συμβολή στην ταινία έχει και η μουσική επένδυση και ιδιαίτερα η χρήση της ενάτης συμφωνίας του Μπετόβεν. Στις ιδιομορφίες του φιλμ συγκαταλέγεται και η χρήση μιας περίεργης διαλέκτου από τα μέλη της συμμορίας (ένα μείγμα ρωσικών σε αγγλοποιημένη μορφή και σαιξπηρικού διάλογου). Τέλος, ο Malcom McDowell δίνει recital ερμηνείας ενσαρκώνοντας την ταραγμένη περσόνα του Alex.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι θεωρήθηκε αρκετά εξτρεμιστικό ως έργο και η προβολή του απαγορεύθηκε σε πολλές χώρες. Ειδικά στην Αγγλία κατηγορήθηκε ότι παρέσυρε ορισμένους ανθρώπους σε βίαιες πράξεις, και ο Kubrick δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Το αποτέλεσμα ήταν ο σκηνοθέτης ενοχλημένος από όλα αυτά να αποσύρει το φιλμ από τις αίθουσες. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι δεν προβλήθηκε στην Αγγλία παρά μόνο μετά το θάνατό του μεγάλου δημιουργού!

Εντέλει, πρόκειται για μια ταινία σταθμό στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, με ένα σφιχτοδεμένο σενάριο, μια αριστουργηματική σκηνοθεσία και φωτογραφία, μια κινηματογραφική εμπειρία δια χειρός Kubrick, ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Μια ιδιοφυής σύλληψη, η οποία δεκαετίες αργότερα σοκάρει τόσο με την μοναδικότητά της, όσο και με την οξεία διορατική ματιά της. Μια must-see ταινία για κάθε σινεφιλ που σέβεται τον εαυτό του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]