Δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να παρουσιάζω απόψεις και άρθρα , βασικά για τα εκπαιδευτικά θέματα αλλά και όσα άλλα μας απασχολούν. Μια γνώμη, ένα σχόλιο για αυτά που συμβαίνουν. Επίσης θα βρείτε κείμενα άλλων τα οποία με εκφράζουν. Στο blog αυτό θα μπορείτε να βρείτε επίσης πολιτιστικές αναφορές πάνω σε θέματα που μας συγκινούν. Πολιτισμός και εκπαίδευση πάνε μαζί. Περιμένω τα σχόλια σας. Ν.Κ.

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

            Το Υπ. Παιδείας, μετά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση, αξιοποιώντας και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προχωρά στην υλοποίηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολείων.
            Πρώτο μέτρο υλοποίησης της αξιολόγησης, τα σεμινάρια για την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου που ξεκινά το ΙΕΠ αυτό το μήνα (επισυνάπτουμε το πρόγραμμα).
Όπως είναι γνωστό, ως κλάδος μέσα από τις Γ.Σ. και τα συνέδριά μας έχουμε αποφασίσει ότι θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να ακυρώσουμε στην πράξη την υλοποίηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολείων.
            Στο πλαίσιο αυτό:
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου Αττικής σε παρέμβαση κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου των σχολικών συμβούλων για την αξιολόγηση,
την Τρίτη 5/11 στις 9 π.μ. στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας
(Νέστου 4, Πλατ. Μαβίλη).
Για τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (από 8 π.μ. έως 11 π.μ.).
Ο στόχος της παρέμβασής μας είναι να ενημερώσουμε τους σχολικούς συμβούλους για το ρόλο και το μηχανισμό της αξιολόγησης και να μην υλοποιηθούν τα σεμινάρια.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλες τις ΕΛΜΕ των υπόλοιπων περιφερειακών διευθύνσεων να συντονιστούν για την οργάνωση των αντίστοιχων παρεμβάσεών τους στα υπόλοιπα σεμινάρια.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούμε συλλογικά για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας. 


Ενημερωτικό
των αιρετών του ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη
Εκπροσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινημάτων


Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας συνεχίζει να κρατά σε ομηρεία χιλιάδες συναδέλφους που έχουν υποβάλλει αίτηση για απόσπαση από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ.
Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας φρόντισε να εμφανίσει χιλιάδες πλεονάσματα εκπαιδευτικών για να προχωρήσει στις ρουσφετολογικές και αδιαφανείς μετατάξεις στην πρωτοβάθμια. Ενέκρινε επίσης εκατοντάδες ρουσφετολογικές αποσπάσεις σε φορείς εκπαιδευτικών ακόμη και χωρίς να έχουν υποβάλλει αίτηση στην προβλεπόμενη προθεσμία.
Τώρα, η ηγεσία του Υπ. Παιδείας οχυρώνεται πίσω από τα μηδενικά πλεονάσματα που στέλνουν οι ΔΔΕ και στερεί το δικαίωμα της απόσπασης από χιλιάδες συναδέλφους που δικαιούνται να αποσπαστούν με βάση τα μόρια τους.
Το Υπ. Παιδείας έστειλε σήμερα επείγον έγγραφο στις ΔΔΕ και ζητά να απαντήσουν μέχρι αύριο (1/11/2013) για τον αριθμό κενών και πλεονασμάτων.
Εκτιμούμε ότι τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ μαζί με τους αιρετούς των ΠΥΣΔΕ οφείλουν να παρέμβουν προς τους Δ/ντές ΔΕ προκειμένου να στείλουν τα πραγματικά κενά και πλεονάσματα. Είναι σαφές ότι ο αριθμός των συναδέλφων που έχουν διατεθεί στην Α/βάθμια πρέπει να υπολογιστεί στα πλεονάσματα που εμφανίζει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη ορισμένες Δ/νσεις,  μετά από παρέμβαση των Δ.Σ. ΕΛΜΕ και των Αιρετών, έστειλαν νέα έγγραφα δηλώνοντας επιπλέον πλεονάσματα.

Συναδέλφισσες/ - οι,

Οφείλουμε να παρέμβουμε άμεσα και συντονισμένα για να αντιμετωπιστεί η ανάλγητη πρακτική της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας.
Ο αγώνας του κλάδου μας για να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες – απολύσεις θα συνεχιστεί και θα είναι πολύμορφος και παρατεταμένος.
Οι αγώνες μας για τη διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος όλων των συναδέλφων μας δεν αναστέλλονται.
Όμως, η παρέμβαση των ΕΛΜΕ, στην παραπάνω κατεύθυνση είναι υποχρέωση απέναντι σε χιλιάδες συναδέλφους που υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής του Υπουργού Παιδείας και αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ για τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 όπου θα επιδιώξουμε να εγκριθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ.Αθήνα 31/10/2013

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Picasonidis 40c: Η τρόικα αποφασίζει για τις συντάξεις

Picasonidis 40c: Η τρόικα αποφασίζει για τις συντάξεις: Μητέρες ανηλίκων και δημόσιοι υπάλληλοι οι μεγάλοι χαμένοι από ενδεχόμενη κατάργηση των πρόωρων ...

Ποιος γέλασε τελευταίος;

Ποιος γέλασε τελευταίος;

Τάσος Λειβαδίτης: Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας...

Τάσος Λειβαδίτης: Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας...

Picasonidis 40c: Πάταξον μεν, άκουσον δε… τον Πάγκαλο

Picasonidis 40c: Πάταξον μεν, άκουσον δε… τον Πάγκαλο: Πάταξον μεν, άκουσον δε… τον Πάγκαλο Του Θανάση Καρτερού Ό ποιος πιστεύει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αμερικανό πρέσβη στη...

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Ενημερωτικό 
των αιρετών του ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη,
εκπροσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Παραμένουν σε ομηρεία χιλιάδες εκπαιδευτικοί από τον Υπουργό Παιδείας

Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες
Παρά τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι σήμερα Τρίτη 29/10 θα αντιμετώπιζαν το θέμα των αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
Συνεχίσαμε και σήμερα τις προσπάθειες για να εγκρίνει η πολιτική ηγεσία τον μεγαλύτερο αριθμό αποσπάσεων, πέραν των 180 που έχουν αποφασιστεί από το ΚΥΣΔΕ και ακόμη δεν έχουν υπογραφεί, αφού ούτως ή άλλως οι αποσπώμενοι θα καλύψουν ένα μέρος μόνο των 2400 κενών που υπάρχουν στην Α/θμια.
Είναι προφανές ότι η ανυπαρξία πιστώσεων για πρόσληψη αναπληρωτών στην Β/θμια καθώς και η βούληση για συνέχιση της ρουσφετολογικής και αδιαφανούς πρακτικής των μετατάξεων στη Α/θμια, είναι οι λόγοι που οδηγούν στην συνέχιση της ταλαιπωρίας χιλιάδων συναδέλφων.
Σήμερα ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του ΚΥΣΔΕ να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση για την Πέμπτη 31/10 το αργότερο, στην οποία να εγκριθούν οι αιτήσεις συναδέλφων όλων των κλάδων για απόσπαση, στις περιοχές που υπάρχουν κενά, χωρίς να ληφθεί υπόψη αν προέρχονται από περιοχές με κενά ή πλεονάσματα.
Για τις εξελίξεις στη διάρκεια των επόμενων ημερών, στο σύνολο των μεταβολών, θα υπάρχει από τη μεριά μας συνεχής ενημέρωση.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γρηγόρης Καλομοίρης, Χρήστος Φιρτινίδης,
αιρετό τακτικό μέλος του ΚΥΣΔΕ αιρετό αναπλ.. μέλος του ΚΥΣΔΕ

Αθήνα 29/10/2013
ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Ξεκινήσαμε έναν αγώνα πριν από δύο μήνες. Τότε, κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάναμε μέχρι εδώ, έχοντας σημειώσει τόσες μικρές νίκες.
Ο στόχος μας ήταν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ και ΑΠΟΣΥΡΣΗ της ΚΥΑ.
Πήγαμε δυναμικά, δεν επιτρέψαμε να φύγει ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ από τη Διεύθυνση Διοικητικού.
Το κράτος εξαναγκάστηκε να βγάλει δεύτερη ΚΥΑ. Επιχείρησε να σπάσει το ενιαίο μέτωπο των 8 πανεπιστημίων, διαχωρίζοντας τα 6 από αυτά που δεν είχαν δώσει τα στοιχεία που ζήταγε.
Παρ’ όλα αυτά, το μέτωπο έμεινε ενιαίο. Οι συνάδελφοί μας παντού συνέχισαν να δίνουν τον αγώνα. Ιδιαίτερα σε Ιδρύματα στα οποία οι διοικήσεις είχαν στείλει στοιχεία, η απεργία κρατήθηκε δυναμικά με περιφρούρηση των Διευθύνσεων Διοικητικού, για να μην μπορέσουν να στείλουν το σύνολο των στοιχείων και να μην προχωρήσουν στη μοριοδότηση.
Κάπου εκεί, η εξουσία προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Επιχείρησε να διαχωρίσει τους εργαζόμενους στην καρδιά κάθε Ιδρύματος, κάθε απεργιακής κοινότητας. Έβαλε μπροστά την «επιχείρηση απογραφή», για να σπάσει το μέτωπο της συλλογικότητάς μας, φέρνοντας τον καθένα αντιμέτωπο με τον εαυτό του, απομακρύνοντάς τον από το διπλανό του και μεταφέροντας το βάρος από τη συλλογική απόφαση στην ατομική.
Η συλλογική μας απόφαση παρέμεινε μία: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΑΣ.
Και τότε, μπήκε στο παιχνίδι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, χείρα βοηθείας της κυβέρνησης. Ξέρουμε όλοι πώς το πρωί της Τετάρτης, βρεθήκαμε σε μια κατάσταση απόγνωσης, κολλημένοι στον τοίχο, με μια απόφαση που εμφανιζόταν μέσω δημόσιων και κατ’ ιδίαν ειδοποιήσεων ως μονόδρομος. Και ξέρουμε, ο καθένας από μας, τους επί 7 βδομάδες απεργούς του ΕΚΠΑ, τα συναισθήματα που νιώσαμε: οργή, αγανάκτηση, συντριβή, φόβο. Με δάκρυα στα μάτια, καταρρέοντας σχεδόν ψυχοσωματικά, κάποιοι απογράφησαν και κάποιοι δεν το έκαναν. Όταν το διακύβευμα εξατομικεύεται, κανείς δεν έχει τη δύναμη που έχει όταν είναι μαζί με τους άλλους. Κι επειδή αυτό το ξέρουμε, παρά τις προσωπικές επιλογές, μείναμε στη συλλογικότητά μας και στη ΓΣ μας την ίδια μέρα πήραμε μια απόφαση για συνέχιση της απεργίας.
Για μας άλλωστε ποτέ ο στόχος δεν ήταν η απογραφή. Ήταν και είναι το ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. Όταν βάλαμε αυτό το στόχο ξέραμε ότι θα ερχόμασταν σε σύγκρουση με τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής. Ότι αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να σπάσουμε τον τσαμπουκά αυτής της κυβέρνησης. Ξέραμε ότι θα μας τρομοκρατήσουν, θα επιχειρήσουν να μας διασπάσουν, να μας σπάσουν, να τσακίσουν τα νεύρα μας, με τη βοήθεια πρόθυμων συμμάχων τους, από τα ΜΜΕ μέχρι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Χωρίς τη βοήθειά τους δε θα πετύχαιναν τίποτα.
Εμείς όμως ξέραμε πάντα ότι όπλο μας είναι Η ΑΠΕΡΓΙΑ.
Και τώρα το ξέρουμε ακόμα καλύτερα.
Ανάμεσά μας υπάρχουν 69 συνάδελφοι που, αν εφαρμοστεί η ΚΥΑ, απολύονται ΑΜΕΣΑ. Ανάμεσά μας υπάρχουν 437 που, αν σταματήσουμε τώρα, θα απολυθούν αργότερα, κι ίσως ελάχιστοι μετακινηθούν εντός κι εκτός νομού Αττικής, εντός κι εκτός Πανεπιστημίων. Ανάμεσά μας υπάρχουν και σχεδόν 200 που κινδυνεύουν να μπουν σε προσωρινή αργία γιατί δεν απογράφησαν.
Η κυβέρνηση, στο λογαριασμό που θα δώσει στην τρόικα, θέλει νούμερα απολυμένων ΤΩΡΑ. Δεν ενδιαφέρεται για πρόσωπα, δεν αναγνωρίζει ιδιαιτερότητες, δεν τη νοιάζει εάν θα απολύσει νομίμως ή παρανόμως. ΘΕΛΕΙ ΝΟΥΜΕΡΑ. Όλοι είμαστε υποψήφιοι. Κι όσοι δεν είναι σήμερα, θα είναι στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα διαθεσιμότητας. Εκτός εάν…
Εκτός εάν εμείς τώρα ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ.
Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε όπως αρχίσαμε. Με ΑΠΕΡΓΙΑ. Με περιφρουρήσεις παντού, με ειδική έμφαση στη Διεύθυνση Διοικητικού που έχει το σύνολο των στοιχείων που τους λείπουν για όσους απογράφησαν.
Πήγαμε όλοι μαζί ως τώρα και θα πάμε όλοι μαζί και στη συνέχεια.
Κι όπως είπε μια συνάδελφος και απεργός:
Να αγαπάς όποιον σ’ αγαπάει και να μην αγαπάς όποιον δε σε αγαπάει.
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απογραφή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ
Τα ΟΧΙ που εκβιαστικά έγιναν ΝΑΙ

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, βρισκόμαστε στην 8η εβδομάδα απεργίας. Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα «να απογραφώ ή όχι». Μέχρι και μία ημέρα πριν την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, κατατέθηκαν πολλά «ΟΧΙ» με τη μορφή υπεύθυνων δηλώσεων μη συμμετοχής στην απογραφή, οι οποίες και διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Παιδείας. Όπου έγινε απόπειρα να καταγραφεί η αυθόρμητη διάθεση του κλάδου απέναντι στον  εκβιασμό των απολύσεων, τα ποσοστά ήταν συντριπτικά (620 δηλώσεις μη απογραφής στο ΕΚΠΑ και 180 στο ΕΜΠ).

Δυστυχώς, τα πολιτικά παιχνίδια, οι ψυχολογικοί εκβιασμοί  και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία οδήγησε ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων να απογραφούν, χωρίς ουσιαστικά τη θέλησή τους. Τελικά περίπου 300 είπαν ΟΧΙ. Αρνήθηκαν να μπούνε στη μηχανή παραγωγής άνεργων, μίζερων, εξαθλιωμένων συνειδήσεων. Αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι στην επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Τα ΜΜΕ όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο έσπευσαν να ενημερώσουν την κοινωνία για το πόσο πολύ πέτυχε η εκβιαστική μέθοδος του Υπουργείου για αυτό-απογραφή, βγάζοντας στον τάκο «τα κακά 268 παιδιά» που δεν απογράφησαν, τα οποία σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα τίθενται αυτόματα και μαγικά σε αργία, χωρίς να μεσολαβήσει καμία άλλη διαδικασία.

Αυτό που ενόχλησε τον κρατικό μηχανισμό από την αρχή της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ήταν η ενότητα και η διάρκεια. Το ότι μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι έμπαιναν ενεργά στον αγώνα. Το ότι ώρα με την ώρα η συνένωση με άλλα αγωνιζόμενα μέτωπα γίνονταν όλο και μεγαλύτερη. Αυτή την ενότητα θέλησε να σπάσει και δυστυχώς βρήκε πρόσφορο έδαφος στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία να το κάνει ως ένα βαθμό.

Αυτό όμως που μάλλον αγνοεί ο κρατικός μηχανισμός είναι πως τα ΝΑΙ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα δεν είναι και συνειδησιακά ΝΑΙ, αλλιώς η απεργία θα σταματούσε την προηγούμενη εβδομάδα ακριβώς μετά την απογραφή. Η απεργία όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά συνεχίζει με νέα πενθήμερη.

Αυτός ο αγώνας ξεκίνησε ενωμένος και θα τελειώσει ενωμένος όσο και αν αυτό αντιτίθεται στην πάγια τακτική της κυβέρνησης για διάσπαση των μετώπων των αγωνιζόμενων κλάδων. Δυστυχώς για το Υπουργείο και την κυβέρνηση, δεν είμαστε μόνο 268. Είμαστε πολλοί παραπάνω. Όχι μόνο μέσα στα πανεπιστήμια αλλά και έξω στην κοινωνία. Είμαστε όλα αυτά τα κομμάτια που έγιναν ένα, στη διάρκεια αυτού του μακροχρόνιου και δύσκολου αγώνα.


Είμαστε όλα αυτά τα κομμάτια που λέμε
ΟΧΙ στις απολύσεις, ΟΧΙ στις επιταγές της κυβέρνησης,
ΟΧΙ στη λεηλασία και απαξίωση της εργασίας και της ζωής μας.
Είμαστε όλα αυτά τα κομμάτια που λέμε
ΝΑΙ στην Αντίσταση. ΝΑΙ στην Ανυπακοή. ΝΑΙ στην Ανατροπή.     Απεργιακή Επιτροπή Παν/μίου ΑθηνώνΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ


Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Iδιωτικού και Δημόσιου τομέα χαιρετίζει τον ηρωϊκό αγώνα των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια που, μέσα από τις μαζικότερες από ποτέ γενικές συνελεύσεις τους, αποφασίζουν να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Τα συνδικάτα των διοικητικών υπαλήλων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ διανύουν ήδη την όγδοη εβδομάδα απεργίας με στόχο την ακύρωση της ΚΥΑ που καταδικάζει εκατοντάδες οικογένειες στα δύο ιδρύματα στην φτώχεια και την ανεργία και τα ιστορικά Πανεπιστήμια στην απαξίωση και την αδυναμία λειτουργίας και τελικά στην πλήρη επιχειρηματικοποίησή τους.
Η νέα και πιο άθλια μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων αποφάσισε να πετσοκόψει σχεδόν το 40% του διοικητικού προσωπικού σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ (και μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε άλλα 6 Πανεπιστήμια της χώρας, συνολικά 1349 εργαζόμενους) πετώντας τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας για να μπορέσει να ικανοποιήσει τον τροϊκανό «μινώταυρο» που ζητά ανθρώπινες θυσίες 25000 εργαζομένων μέσα στο 2013 για να συνεχίσει να εκταμιεύει τις θανατηφόρες δόσεις.
Οι αγωνιζόμενοι απεργοί σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αντέχουν κόντρα στον πόλεμο απειλών και ψευδών ειδήσεων από τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια του καθεστώτος, αντέχουν κόντρα στην τρομοκρατία της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και του αγώνα που προσπαθεί να επιβάλει η ακροδεξιά πολιτική ατζέντα της συγκυβέρνησης σε ολόκληρη την κοινωνία.
Οι αγωνιζόμενοι απεργοί σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αντέχουν και μετά την πρωτοφανή πράξη της συγκυβέρνησης να τους εκβιάσει καλώντας τους να αυτοαπογραφούν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου παιδείας – διαδικασία διάτρητη νομικά, συνταγματικά και τεχνικά – αντιστέκονται με θάρρος και ελπίδα ακόμα και όταν η εργοδοτικές πλειοψηφίες των Δ.Σ των συνδικάτων τους αρχίζουν να παίζουν τον γνωστό προδοτικό τους ρόλο.
Ο μεγαλειώδης αγώνας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια που στηρίζεται πλέον και από μεγάλο αριθμό φοιτητικών συλλόγων και συλλόγων ΔΕΠ, δεν είναι μόνο αγώνας ενάντια στις απολύσεις αλλά κυρίως αγώνας για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για αυτό είναι και αγώνας όλου του εργαζόμενου λαού της χώρας. Η νίκη στον αγώνα τους θα είναι νίκη για όλους μας.

Οι εκπαιδευτικοί, στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπ/ση συνεχίζουν να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, που προωθείται από την κυβέρνηση και την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ). η οποία στέλνει στον καιάδα ολόκληρη τη νέα γενιά, συνθλίβει την εργασιακή και παιδαγωγική ύπαρξη χιλιάδων εκπαιδευτικών, οδηγώντας τους στη διαθεσιμότητα, την απόλυση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις  και την ωρομισθία. Κανένα παιδί και κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει! Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους! Μόρφωση για όλους, όχι στους ταξικούς φραγμούς!

Τα σωματεία, οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν χρέος να στηρίξουν τις δράσεις σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, ώστε να αναπτυχθούν τώρα, αποφασιστικοί αγώνες για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και της ίδιας της συγκυβέρνησης. Για να μη λυγίσουμε κάτω από το βάρος της φοροληστείας, των πλειστηριασμών κι ενός νέου μνημονίου, που απαιτεί η τρόικα και προαναγγέλλει ο Σαμαράς παρά  τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση που κάθε φορά καμώνεται πώς εφαρμόζει,

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων θα συμβάλλει ώστε να ξεδιπλωθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα απαιτούν εκπαίδευση και ουσιαστική μόρφωση όλων των παιδιών, τη διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, συγκοινωνίες, ρεύμα και νερό) με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους.
Σταθερή θέση του εργατικού κινήματος και των συνδικάτων είναι η απαίτηση για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για όλους, όπως και η υπεράσπιση της ελευθερίας και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει αυτός για τις τύχες του, ενάντια  στα ανακοινωθέντα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και την τακτική απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης μέσω των επιστρατεύσεων από την κυβέρνηση.

Για να ανατρέψουμε την βάρβαρη επίθεση ενάντια σε όλα τα εργατικά δικαιώματα, ενάντια στην εργασία και την κοινωνία, απαιτούνται αγώνες ρήξης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ - κεφαλαίου. Σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να πάρει θέση κάθε εργαζόμενος και άνεργος, κάθε νέος, όλοι οι κλάδοι και τα συνδικάτα.

Ο αγωνιζόμενος, οργανωμένος λαός θα ΝΙΚΗΣΕΙ

·           Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
      που καλούν τα συνδικάτα του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα, 28/10, στα Προπύλαια, στις 9πμ
·           Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 31/10, στα Προπύλαια,   
      στις 6μμ.
·           Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που καλούν όλοι οι κλάδοι που βρίσκονται σε  
      αγωνιστικές δράσεις.


Κάλεσμα της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων  φορέων και εργαζομένων της Δυτικής Αθήνας

Καλούμε εν νέου  σε ανοικτή  συνάντηση τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής μας για τη συνέχιση του συντονισμού του κοινού μας αγώνα ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και τρόικα. Το διάστημα αυτό  η επίθεση έχει ιδιαίτερο στόχο την Παιδεία  κυρίως με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις που επιχειρούνται στο διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ-ΤΕΙ .
Γι αυτό στη συνεδρίαση της Παρασκευής 25 Οκτώβρη δηλώσαμε την συμπαράστασή μας έμπρακτα στον αγώνα τους Ο Αγώνας συνεχίζεται παρά την επίθεση και πρέπει να μας  βρει όλους στους δρόμους .
Αποφασίστηκαν κοινές δράσεις  στα ΤΕΙ-Αθήνας  και στα Προπύλαια.
 Ανανεώνουμε το ραντεβού μας την Παρασκευή 1 Νοέμβρη στα γραφεία της Β΄ ΕΛΜΕ (1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω Μοσχονησίων 23)  στις 7.00 μ.μ  για να συζητήσουμε: 
1.      Για  τις δράσεις  που  αφορούν την προετοιμασία της γενικής  απεργίας στις 6 Νοέμβρη.
2.      Την προσπάθεια συντονισμού με τους εργαζόμενους στο Δήμο και τα Νοσοκομεία.
3.     Την συμπαράσταση στους συναδέλφους των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που είναι σε διαθεσιμότητα.
4.     Τη συνέχιση της αντιφασιστικής δράσης στα σχολεία (εκδηλώσεις – συναυλία ).
Ανοικτή επιτροπή αγώνα σωματείων  φορέων και εργαζομένων
της Δυτικής Αθήνας

(Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Σύλλογος Δασκάλων Αιγάλεω, μέλη του συντονιστικού  των εκπ. σε διαθεσιμότητα,  Ένωση γονέων & κηδεμόνων Αιγάλεω, Διοικητικοί ΤΕΙ Αθήνας, Επιτρ. Αγώνα  Νοσοκ. Βουγιουκλάκειο, ΚΕΕΡΦΑ, Κίνηση Απελάστε το ρατσισμό)
Κάλεσμα της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων  φορέων και εργαζομένων της Δυτικής Αθήνας

Καλούμε εν νέου  σε ανοικτή  συνάντηση τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής μας για τη συνέχιση του συντονισμού του κοινού μας αγώνα ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και τρόικα. Το διάστημα αυτό  η επίθεση έχει ιδιαίτερο στόχο την Παιδεία  κυρίως με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις που επιχειρούνται στο διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ-ΤΕΙ .
Γι αυτό στη συνεδρίαση της Παρασκευής 25 Οκτώβρη δηλώσαμε την συμπαράστασή μας έμπρακτα στον αγώνα τους Ο Αγώνας συνεχίζεται παρά την επίθεση και πρέπει να μας  βρει όλους στους δρόμους .
Αποφασίστηκαν κοινές δράσεις  στα ΤΕΙ-Αθήνας  και στα Προπύλαια.
 Ανανεώνουμε το ραντεβού μας την Παρασκευή 1 Νοέμβρη στα γραφεία της Β΄ ΕΛΜΕ (1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω Μοσχονησίων 23)  στις 7.00 μ.μ  για να συζητήσουμε: 
1.      Για  τις δράσεις  που  αφορούν την προετοιμασία της γενικής  απεργίας στις 6 Νοέμβρη.
2.      Την προσπάθεια συντονισμού με τους εργαζόμενους στο Δήμο και τα Νοσοκομεία.
3.     Την συμπαράσταση στους συναδέλφους των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που είναι σε διαθεσιμότητα.
4.     Τη συνέχιση της αντιφασιστικής δράσης στα σχολεία (εκδηλώσεις – συναυλία ).
Ανοικτή επιτροπή αγώνα σωματείων  φορέων και εργαζομένων
της Δυτικής Αθήνας

(Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Σύλλογος Δασκάλων Αιγάλεω, μέλη του συντονιστικού  των εκπ. σε διαθεσιμότητα,  Ένωση γονέων & κηδεμόνων Αιγάλεω, Διοικητικοί ΤΕΙ Αθήνας, Επιτρ. Αγώνα  Νοσοκ. Βουγιουκλάκειο, ΚΕΕΡΦΑ, Κίνηση Απελάστε το ρατσισμό)
Ανακοίνωση της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων, Φορέων και εργαζομένων  Δυτ.Αθήνας  για συμπαράσταση
στους Διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ

Η δικομματική συγκυβέρνηση του μνημονίου υπακούοντας στους δανειστές , το ΔΝΤ και την  τρόικα  προσπαθεί να υποβαθμίσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Κύριος στόχος της είναι αρχικά η συρρίκνωση ,  αποδόμηση , διάλυση, καταστροφή τους και τελικά η ιδιωτικοποίησή τους .
Γι αυτό το λόγο επιχειρεί να απολύσει τους εργαζόμενους σ’ αυτά με τη δικαιολογία της κινητικότητας  και παρόλο που οι αξιολογήσεις δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πλεονάζει προσωπικό αλλά χρειάζεται και άλλο. Για τον ίδιο λόγο μειώνει τον προϋπολογισμό για τη σίτιση και στέγαση  αλλά και για τα συγγράμματα των φοιτητών  προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιβολή διδάκτρων ενώ  παραχωρεί λειτουργίες  των ιδρυμάτων  όπως  βιβλιοθήκες , ηλεκτρονικούς υπολογιστές  φύλαξη  και ασφάλεια σε ιδιωτικές εταιρίες .
Οι εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων αλλά και οι φοιτητές αντέδρασαν στην προσπάθεια αυτή με συνεχείς απεργίες και καταλήψεις. Η μνημονιακή κυβέρνηση μπροστά στην αντίδραση αυτή και ενώ βρίσκονταν στην έβδομη βδομάδα κινητοποιήσεων , έθεσε σε εφαρμογή το αντισυνταγματικό και βάρβαρο μέτρο της ηλεκτρονικής απογραφής των εργαζομένων στα ιδρύματα.  Ορισμένοι εξ’ αυτών ερχόμενοι μπροστά στο φόβο της απόλυσης, τελικά υπέκυψαν .
Εμείς  ως Επιτροπή Αγώνα της Δυτ. Αθήνας θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση  μας σ’ όλους τους αγωνιζόμενους  συναδέλφους/ισσες, στη δύσκολή  αυτή στιγμή του αγώνα τους  και καλούμε  τους κατοίκους  της περιοχής  μας  να σταθούν στο πλάι τους  για να έχουν και τα παιδιά της περιοχής μας το δικαίωμα  να σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια .
Ο  αγώνας  είναι κοινός. Για  να μη μοιραστούμε τις ήττες  πρέπει τώρα να μοιραστούμε την προσπάθεια να είναι νικηφόρος.

Ανοικτή επιτροπή αγώνα σωματείων  φορέων και εργαζομένων
της Δυτικής Αθήνας
(Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Σύλλογος  Δασκάλων Αιγάλεω, μέλη του συντονιστικού  των εκπ. σε διαθεσιμότητα,  Ένωση γονέων & κηδεμόνων Αιγάλεω, Διοικητικοί ΤΕΙ Αθήνας , επιτρ. Αγώνα Νοσοκ. Βουγιουκλάκειο, ΚΕΕΡΦΑ, Κινηση Απελάστε το ρατσισμό)
(Η επιτροπή αγώνα διέθεσε από το ταμείο αλληλεγγύης των απεργών εκπαιδευτικών το ποσό των 300 ευρώ  σε κουπόνια του απεργιακού ταμείου των Δ.Υ.ΕΚΠΑ)


Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Χωρίς λόγια...


Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ " ΤΟ ΣΚΑΚΙ"

Ἔλα νὰ παίξουμε...
Θὰ σοῦ χαρίσω τὴ βασίλισσά μου
Ἦταν γιὰ μένα μιὰ φορὰ ἡ ἀγαπημένη
Τώρα δὲν ἔχω πιὰ ἀγαπημένη

Θὰ σοῦ χαρίσω τοὺς πύργους μου
Τώρα πιὰ δὲν πυροβολῶ τοὺς φίλους μου
Ἔχουν πεθάνει ἀπὸ καιρὸ
πρὶν ἀπὸ μένα

Ὅλα, ὅλα καὶ τ᾿ ἄλογά μου θὰ στὰ δώσω
Ὅλα, ὅλα καὶ τ᾿ ἄλογά μου θὰ στὰ δώσω
Μονάχα ἐτοῦτο τὸν τρελό μου θὰ κρατήσω
ποὺ ξέρει μόνο σ᾿ ἕνα χρῶμα νὰ πηγαίνει

δρασκελώντας τὴν μίαν ἄκρη ὡς τὴν ἄλλη
γελώντας μπρὸς στὶς τόσες πανοπλίες σου
μπαίνοντας μέσα στὶς γραμμές σου ξαφνικὰ
ἀναστατώνοντας τὶς στέρεες παρατάξεις

Ἔλα νὰ παίξουμε...

Ὁ βασιλιὰς αὐτὸς δὲν ἤτανε ποτὲ δικός μου
Κι ὕστερα τόσους στρατιῶτες τί τοὺς θέλω!
Τραβᾶνε μπρὸς σκυφτοὶ δίχως κἂν ὄνειρα
Ὅλα, ὅλα, καὶ τ᾿ ἄλογά μου θὰ στὰ δώσω

Ὅλα, ὅλα, καὶ τ᾿ ἄλογά μου θὰ στὰ δώσω
Μονάχα ἐτοῦτο τὸν τρελό μου θὰ κρατήσω
ποὺ ξέρει μόνο σ᾿ ἕνα χρῶμα νὰ πηγαίνει
δρασκελώντας τὴν μίαν ἄκρη ὡς τὴν ἄλλη

γελώντας μπρὸς στὶς τόσες πανοπλίες σου
μπαίνοντας μέσα στὶς γραμμές σου ξαφνικὰ
ἀναστατώνοντας τὶς στέρεες παρατάξεις
Ἔλα νὰ παίξουμε...

Κι αὐτὴ δὲν ἔχει τέλος ἡ παρτίδα...

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά: Η θεωρία των άκρων απέναντι στην ιστορία

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά: Η θεωρία των άκρων απέναντι στην ιστορία

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, διότι με εντολή της παύθηκε από διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Ταύρου η συνάδελφος Περσεφόνη Γιαννέλου του Γρηγορίου, η οποία τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 2013 σε κενούμενη  θέση που προέκυψε από  τη συνταξιοδότηση και αυτοδίκαιη λύση  της υπαλληλικής σχέσης του πρώην διευθυντή.
Το αιτιολογικό ανάκλησης της τοποθέτησής της ήταν ότι, αν και είχε κριθεί (και μάλιστα από τους πρώτους) από το ΠΥΣΔΕ Α΄ Αθήνας το 2011, τώρα λόγω διοικητικών μεταβολών (όλη η περιοχή του Ταύρου μετακινήθηκε- λόγω Καλλικράτη- στη Δ΄ Αθήνας), η θέση έπρεπε να πληρωθεί από υποψήφιο συνάδελφο της Διεύθυνσης Δ΄ Αθήνας.

Η διαδικασία αυτή είναι παράλογη, αλλά και στερείται νομιμότητας διότι:

Παραβιάζει την αρχή της ισότητας.
Παραβιάζεται συνολικά η διαδικασία τοποθετήσεων Διευθυντών σε κενές και
κενούμενες θέσεις.

Καταγγέλλουμε τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η Διοίκηση στο συγκεκριμένο θέμα και απαιτούμε:

1.      την ανάκληση των ενεργειών που οδήγησαν στο να στερηθεί αβάσιμα και αδικαιολόγητα η κ. Γιαννέλου τη θέση της διευθύντριας στο 1ο ΓΕΛ Ταύρου και


2.      την επανατοποθέτηση και αποκατάστασή της, διότι από την εν λόγω ενέργεια προκλήθηκε υλική και κυρίως ηθική βλάβη της συναδέλφου, η οποία  επί  25  έτη υπηρετεί άριστα το λειτούργημά της και αναμένει, αν μη τι άλλο, μία διαφανή και δίκαιη μεταχείριση.
H oμιλία του Τάσου Κουράκη στην ολομέλεια της Βουλής 22-10-13, για την τροπολογία του Υπ. Παιδείας για το απουσιολόγιο στους καθηγητές και τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ
Είναι εντυπωσιακή η αδιαφορία που δείχνει το Υπουργείο Παιδείας που με κανέναν εκπρόσωπό του δεν παρίσταται, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, στη συζήτηση της τροπολογίας που αφορά την παιδεία.
Επίσης, εντυπωσιακό και εξοργιστικό είναι ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες προβλήματα στο χώρο της μέσης εκπαίδευσης, αυτό που απασχολεί το Υπουργείο είναι όχι να συμπληρώσει τα κενά, αλλά να κατασυκοφαντήσει ακόμη μία φορά με την τροπολογία που φέρνει για το παρουσιολόγιο των εκπαιδευτικών, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι κοπανατζήδες κι ότι δεν πατάνε στο σχολείο, ενώ γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει ότι η παρουσία των εκπαιδευτικών στο σχολείο επιβεβαιώνεται τουλάχιστον με δύο τρόπους, καθώς υπογράφουν τόσο στο δελτίο απουσιών, όσο και στο βιβλίο ύλης και μάλιστα συμπληρώνουν το αντικείμενο της διδασκαλίας, πέραν του ότι ο Διευθυντής κρατάει ημερολόγιο για την παρουσία τους.
Αυτό αποσκοπεί, όπως αντιλαμβάνεσθε, στο να δημιουργηθεί επιπλέον ένα κλίμα ανασφάλειας, υποταγής και κατατρομοκράτησης των εκπαιδευτικών, λειτουργώντας ως ο «μεγάλος αδελφός» στο χώρο του σχολείου, λες και το Υπουργείο δεν γνωρίζει πως ένα μεγάλο μέρος από τις εργασίες των εκπαιδευτικών διεξάγονται στο σπίτι τους, όπως είναι η προετοιμασία των μαθημάτων, των ασκήσεων, η αξιολόγηση των γραπτών και άλλα.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τώρα που οι εκπαιδευτικοί θα χρειάζεται να μετακινούνται έως και σε πέντε σχολεία μέσα στην ίδια περιφέρεια, πού θα καταχωρίζονται οι ώρες μετακίνησης από το ένα σχολείο στο άλλο; Οι μετακινήσεις θα λογαριάζονται ως απουσίες; Οι άπειρες ώρες εκτός κανονικού ωραρίου τα Σαββατοκύριακα, που πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί τις περνούν πάλι μέσα στο σχολείο για θεατρικά, προετοιμασία για γιορτές, εκδηλώσεις, θα λογαριάζονται ως υπερωρίες; Σκοπεύει, μήπως, το Υπουργείο να πληρώσει την υπηρεσία σε παρελάσεις, εκκλησιασμούς, ανήμερα εθνικών εορτών -τις ημέρες δηλαδή που είναι επίσημη αργία του κράτους για όλους τους εργαζόμενους, αλλά όχι για τους εκπαιδευτικούς- ως υπερωρίες; Καταλαβαίνετε ότι η πρόθεση είναι καθαρά επικοινωνιακή και αποσκοπεί στη μείωση του κύρους των εκπαιδευτικών.
            Όσον αφορά στην τροπολογία που έχει σχέση με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, εδώ συμβαίνει κάτι το εξωφρενικό. Από τη μία τους θέτει σε διαθεσιμότητα και από την άλλη τους απειλεί με αργία. Λέει, δηλαδή, ότι «Αν μεν δεν απογραφείτε, θα σας θέσω σε αργία. Αν απογραφείτε, θα σας θέσω σε διαθεσιμότητα». Μου θυμίζει  -και λυπάμαι για τη βαρύτητα της έκφρασης- εκτελέσεις, που οι εκτελεστές καλούν τους ανθρώπους που πρόκειται να εκτελεστούν να «σκάψουν το λάκκο τους», προκειμένου να μην κουραστούν οι ίδιοι βάζοντάς τους μέσα. Περί αυτού πρόκειται.
Απολύετε χίλιους τριακόσιους σαράντα εννέα διοικητικούς υπαλλήλους και τους καλείτε ταυτοχρόνως να δεχθούν εθελουσίως και να συνυπογράψουν την εργασιακή τους καταδίκη. Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος πάνω σε αυτό διαπράττει προσωπικά -ως πολιτική ηγεσία- πάρα πολλές ανομίες.
Η πρώτη ανομία είναι ότι καλεί εργαζόμενους που είναι σε απεργία να σπάσουν την απεργία, να μπουν στα γραφεία για να πάρουν τα στοιχεία και να απογραφούν.
Η δεύτερη ανομία είναι -και συγνώμη που το λέω, κύριε Υπουργέ- ότι ενώ καταργείτε διοικητικούς υπαλλήλους από οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν θέτετε σε διαθεσιμότητα κανένα διοικητικό υπάλληλο του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκατε ως καθηγητής και του Πανεπιστημίου του Πειραιά, το οποίο βρίσκεται στην εκλογική σας περιφέρεια.
Η τρίτη ανομία είναι ότι ο ίδιος ζήτησε την έκδοση της εισαγγελικής παραγγελίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες απογραφής των «προς διαθεσιμότητα» υπαλλήλων, αποκρύπτοντας ότι δεν υπάρχει έκθεση αξιολόγησης. Σήμερα μου ήρθε ένα έγγραφο από το Σύλλογο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το οποίο λέει ότι έστειλαν στον εισαγγελέα και ζήτησαν να διατάξει να δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η έκθεση αξιολόγησης, στην οποία υποτίθεται στηρίχτηκε βάσει του νόμου για να θέσει τους χίλιους τριακόσιους σαράντα εννέα υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Απαντά το Υπουργείο Παιδείας: «Εμείς δεν θα το δώσουμε, αρμόδιο να σας το δώσει είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για έναν εμπαιγμό. Δεν υπάρχει έκθεση αξιολόγησης. Ζήτησαν από τον κ. Αρβανιτόπουλο να συμβάλει με χίλια τριακόσια σαράντα εννέα «κεφάλια» για να συμπληρωθεί ο αριθμός των «προς διαθεσιμότητα» υπαλλήλων. Περί αυτού πρόκειται, όπως ακριβώς είχε ανταποκριθεί στο να δώσει άλλα δύο χιλιάδες τετρακόσια «κεφάλια» από καθηγητές της τεχνολογικής εκπαίδευσης για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος των απολύσεων.
Τι επιπτώσεις έχει αυτό στα πανεπιστήμια; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα χάσει το 40% των διοικητικών του υπαλλήλων. Θα χάσει, δηλαδή, τετρακόσιους ενενήντα οκτώ διοικητικούς υπαλλήλους. Αντίστοιχο αριθμό έχει και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μικρότερο έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η αναλογία διοικητικών υπαλλήλων προς φοιτητές. Στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι 8 και 9,5 ανά 100 φοιτητές, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας τώρα είναι 2 προς 100 και θα γίνει 1 προς 100.
Αυτό σημαίνει ότι οι εναπομείναντες υπάλληλοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στο να εξυπηρετήσουν τις κεντρικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων, τις σαράντα γραμματείες των σχολών και των τμημάτων, τις οκτώ μεγάλες κεντρικές βιβλιοθήκες και τα τριάντα δύο σπουδαστήρια, τις εξήντα έξι κλινικές, τα εκατόν εβδομήντα τέσσερα εργαστήρια κ.ο.κ. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Να ξέρετε ότι με το σχέδιο αυτό και την απόλυση αυτών των υπαλλήλων έχουμε την πλήρη κατάργηση των θέσεων των φυλάκων. Άρα, υπάρχουν τρομακτικές επιπτώσεις στη φύλαξη των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του Πανεπιστημίου.
Όσοι ψηφίσουν αυτή τη διάταξη να ξέρουν ότι υπονομεύεται η διαδικασία φύλαξης του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Να ξέρουν ότι η φοιτητική μέριμνα θα δεχθεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο βαθμό που καταργούνται θέσεις για την εξυπηρέτηση στις εστίες και στις φοιτητικές λέσχες. Το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις διεθνείς του υποχρεώσεις σε προγράμματα ErasmusLeonardoκαι άλλα. Τα έσοδα του Πανεπιστημίου θα υποστούν καθίζηση καθώς πολλά ερευνητικά προγράμματα δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, άρα θα έχουμε μια τεράστια απώλεια εσόδων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι απέναντι σε όλο αυτό το πρόγραμμα κατεδάφισης του δημοσίου πανεπιστημίου υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων και όλων των πανεπιστημιακών. Είναι χαρακτηριστικό –το είπε πριν και η κ. Φωτίου- ότι χίλιοι διακόσιοι πενήντα διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Μετσόβιο, αρνήθηκαν να απογραφούν, δηλαδή αρνήθηκαν να σκάψουν το λάκκο τους. Όμως να είστε σίγουροι ότι σ’ αυτόν το λάκκο θα πέσει η ίδια η Κυβέρνηση και η πολιτική της.
Σας ευχαριστώ. 

Picasonidis 40c: «ΔΩΣΤΟΥ ΞΥΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΑ! ΚΑΙ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΚΛΕΙΣ’ΤΟ...

Picasonidis 40c: «ΔΩΣΤΟΥ ΞΥΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΑ! ΚΑΙ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΚΛΕΙΣ’ΤΟ...: «ΔΩΣΤΟΥ ΞΥΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΑ! ΚΑΙ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΚΛΕΙΣ’ΤΟΝ ΜΕΣΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΡ...

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ 500.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ

Η απεργία στις 6 Νοέμβρη να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των απολυμένων, των νέων και παρά τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις-αντιρρήσεις που υπάρχουν απέναντι στη πλειοψηφία της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, μπορούμε να την μετατρέψουμε με τη συμμετοχή μας σε απεργία πολιτικής αντίστασης στο μνημονιακό καθεστώς.
Τώρα πια οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι, κάθε ημέρα παραμονής του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα, μας οδηγεί στην ολοκληρωτική ισοπέδωση, μας καταδικάζει στη φτώχεια, φυλακίζει το μέλλον της νέας γενιάς.
Κάθε ημέρα που περνά, αυτή η πολιτική καταργεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, διαλύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα σχολεία, οδηγεί τα παιδιά των εργαζομένων στην αμάθεια και την παραπαιδεία.
Η Δημόσια Υγεία εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού κλείνουν 80 Νοσοκομεία, οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ παραχωρούνται σε ιδιώτες την ώρα που 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση υγείας.
Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, οι εργαζόμενοι που είναι για μήνες απλήρωτοι πολλαπλασιάζονται, επιχειρήσεις κλείνουν και αφήνουν χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.
Η Κοινωνική Ασφάλιση καταργείται, οι συντάξεις εξαερώνονται, η επικουρική ασφάλιση διαλύεται και ιδιωτικοποιείται, ενώ νέα αύξηση των ορίων ηλικίας είναι προ των πυλών.
Οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει πια, το σκηνικό που στήνεται κάθε φορά, για να παραπλανηθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι.
Πότε ο κίνδυνος για χρεοκοπία της χώρας, πότε οι μυθοπλασίες του πρωτογενούς πλεονάσματος, πότε το όχι στα οριζόντια μέτρα αλλά ναι σε άλλα μέτρα, δεν σημαίνουν τίποτε άλλο, παρά το σκηνικό που επαναλαμβάνεται κάθε φορά, για την ανεμπόδιστη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Μετά το σοκ από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα και κάτω από την λαϊκή αντιφασιστική κατακραυγή, το μνημονιακό καθεστώς ξαφνικά εμφανίζεται τώρα ως εγγυητής δήθεν της ομαλότητας, ασκώντας με καθυστέρηση διώξεις σε βάρος της Χρυσής Αυγής και την ίδια στιγμή αρπάζει την ευκαιρία, δείχνοντας τις πραγματικές του προθέσεις και τον νταλκά του, που είναι η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, των κινημάτων και της αριστεράς (διώξεις εργαζομένων στη Χαλκίδα, συνδικαλιστών, μαθητών στις τελευταίες καταλήψεις και αλλού).

Φτάνει πια η αναμονή, τέρμα πια στις αυταπάτες
Να αγωνιστούμε με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.
Έχουμε τη δύναμη, είναι η ενότητά μας, η συμμαχία μας με όλα τα θύματα του μνημονίου, η απόφασή μας να αγωνιστούμε, η θέλησή μας να οργανώσουμε, να συντονίσουμε και να κλιμακώσουμε χωρίς ταλαντεύσεις τους αγώνες μας.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ: ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΝΕΟΙ, ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΑΥΤΟΙ θέλουν να συνεχίσουν τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, τη στυγνή εκμετάλλευση των κόπων και των θυσιών μας
ΕΜΕΙΣ παλεύουμε  για την επιβίωσή μας, τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ:
·       Την επαναφορά του εργατικού δικαίου - Τέρμα στον εργασιακό μεσαίωνα
·       Να επανακτήσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εκμετάλλευσης
·       Δέσμη μέτρων ανακούφισης των ανέργων, μέτρα κατά της ανεργίας 
·       Όχι στα χαράτσια, κανένας πλειστηριασμός κατοικίας
·       Να υπερασπιστούμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. Δημόσια Δωρεάν παιδεία – Υγεία – Κοινωνική ασφάλιση, Πρόνοια και Πολιτισμός.
·       Όχι στο σκάνδαλο των ιδιωτικοποιήσεων, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
·       Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας
·       Παραγωγική ανασυγκρότηση με προτεραιότητα σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία
·       Δραστική φορολογία στο κεφάλαιο, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
·       Μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους αγρότες.
·       Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
·       Όχι στον κρατικό ολοκληρωτισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη φασιστική βία
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ- ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 10:30 ΜΟΥΣΕΙΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ Ν. Τ. ΤΗΣ Α∆Ε∆Υ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών,
που διανύουν την όγδοη εβδομάδα απεργίας, διοργανώνουν
τη Δευτέρα 28/10/2013, στις 9.00 π.μ. στα Προπύλαια


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και στην πολιτική διάλυσης και μετάλλαξης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Καλούμε τους απεργούς, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν μαζικά και να στηρίξουν την συγκέντρωση. Υπερασπίζουμε τις ζωές μας, το αγαθό της δημόσιας παιδείας και το δικαίωμα πρόσβασης στην ανώτατη μόρφωση για τις νέες γενιές.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΕΜΕ

ΟΧΙ
στις διαθεσιμότητες-απολύσεις

ΟΧΙ
στην διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου

ΟΧΙ
στη λεηλασία και απαξίωση της εργασίας και της ζωής μας
Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών