ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Διαθέσιμοι για αγώνες   Η ΑΥΓΗ 19/1/14
Με ένα τιποτένιο «μη έγγραφο» που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας το απόγευμα της 9ης Ιουλίου 2013, 2424 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπαίνουμε στην διαθεσιμότητα και στον προθάλαμο της απόλυσης, ελέω μιας ανηλεούς κυβέρνησης και της τρόικας. Από αυτούς πάνω από 400 έμπειροι και προσοντούχοι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε διοικητικούς υπαλλήλους και αρκετοί άλλοι σπρώχνονται με βίαιο τρόπο σε πρόωρη σύνταξη – επίδομα. Σήμερα περίπου 500 εκπαιδευτικοί απειλούνται με απόλυση στις 22 Μάρτη 2014, ημερομηνία που λήγει το 8μηνο της διαθεσιμότητας.
Για να μην ξεχνούμε 153 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν την υπογραφή τους στο έγκλημα. Γιατί για εγκληματική πολιτική κατά του δημόσιου σχολείου και της ζωής των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών πρόκειται.
Μαύρο καλοκαίρι για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση χωρίς καμιά δική τους ευθύνη. Μαύρο το φθινόπωρο και για τους μαθητές. Το 33% των μαθητών (πάνω από 20.000 ανά έτος) στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ χάνουν τις ειδικότητες που ήθελαν να σπουδάσουν στο δημόσιο σχολείο. Οι μαθητές της Γ' ΕΠΑΛ και της Β' ΕΠΑΣ έχασαν και χάνουν χιλιάδες ώρες μαθημάτων ειδικότητας εδώ και τέσσερις μήνες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, εξαιτίας της διαθεσιμότητας των καθηγητών τους. Επίσης 829 πολυδάπανα εργαστήρια στα τεχνικά σχολεία αχρηστεύονται.
Οι ιδιώτες σχολάρχες θριαμβολογούν. Ο Υπουργός Παιδείας παρευρίσκεται του Ιούλιο λίγες ημέρες πριν στα εγκαίνια μεγάλου ιδιωτικού ΙΕΚ. Οι πιο περιζήτητες ειδικότητες (υγείας – πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής – κομμωτικής) παραδίνονται στα Ιδιωτικά ΙΕΚ. Δεύτερο δωράκι, η δυνατότητα που δίνεται στα ιδιωτικά ΙΕΚ, χωρίς άλλη αδειοδότηση και επιπλέον έξοδα, να διευρύνουν την «πελατεία» τους με τη δημιουργία των μεταγυμνασιακών σχολών κατάρτισης (ΣΕΚ). Πρόσφατα, με νέα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Υπουργός Παιδείας έδωσε ακόμα ένα «δωράκι» στους ιδιώτες. Έτσι τα ιδιωτικά ΙΕΚ και ΣΕΚ έχουν πλέον τη δυνατότητα, μόνο αυτά, να λειτουργούν όποια ειδικότητα επιθυμούν, ακόμα και αν δεν προβλέπεται από το νόμο! Εξαιρετικά!
Όλο το προηγούμενο διάστημα με συνεχείς διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις οι Υπουργοί Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και γενικότερα των εργαζομένων στο δημόσιο δεν οδηγεί σε απολύσεις. Διαψεύδονται όμως οικτρά από αυτά που έχουν συνυπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Συγκεκριμένα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούλιος 2013) η οποία αξιολογεί το μνημόνιο και τα μέτρα που λαμβάνονται αναφέρεται ρητά ότι «Η  συνάφεια των στόχων κινητικότητας με τους στόχους της εξόδου συνεπάγεται ότι ένα σημαντικό μέρος  αυτών στο σύστημα τελικά θα οδηγηθεί στην έξοδο». Έξοδος=απολύσεις.
Ολόκληρη αυτή τη δύσκολη περίοδο οι εκπαιδευτικοί δίνουμε μια δύσκολη και σκληρή μάχη. Όμως τη δίνουμε συλλογικά με πρωτόγνωρη αγωνιστικότητα αλλά και προβλήματα, που όμως λύνονται όταν υπάρχει η συλλογική σκέψη και επικρατεί το συλλογικό συμφέρον.
Η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους να μας διασπάσει αξιοποιώντας και τις ενδοκλαδικές αντιθέσεις. Μια με τις περιορισμένες θέσεις για μετάταξη, την άλλη με τις μοριοδοτήσεις. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε σαφείς, δεν διαπραγματευόμαστε με ποια «αξιολόγηση» ή ποια θα είναι τα «καλά» κριτήρια, για να απολυθούν συνάδελφοί μας. Για μας, καμιά απόλυση εκπαιδευτικού δεν είναι αποδεκτή. Δεν περισσεύει κανείς και καμιά. Είναι όμως σαφές τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Με το «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στους εργαζόμενους, με την πολιτική δυσφήμησης των εκπαιδευτικών επιχειρεί να δικαιολογήσει στην κοινωνία τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.
Εμείς απαντάμε ενωμένοι. Είναι πια τόσο φανερή η στόχευσή τους, που δεν «τσιμπάμε». Προασπίζουμε την ενότητα του κλάδου μας. Ξέρουμε καλά πως η πολιτική τους δεν κάνει διακρίσεις. Η εμπειρία από τις καταργήσεις ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ αυτό δείχνει.
Ο ίδιος ο Υπουργός στην πρόσφατη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαρακτήρισε την διαθεσιμότητα κατάρα και δήλωσε ότι δεν περισσεύει κανείς εκπαιδευτικός. Έχουν πράγματι αξία αυτές οι δηλώσεις; Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε. Σε πρόσφατη επιστολή μου προς τον Υπουργό Παιδείας αναρωτιόμουνα: «Αλήθεια, πως θα αισθάνεται ένας Υπουργός Παιδείας όταν θα είναι ο πρώτος Υπουργός, προερχόμενος μάλιστα και από το χώρο της εκπαίδευσης, που θα «βάψει με αίμα» τα χέρια του και θα βάλει την υπογραφή του στις πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών;».
Τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη μάχη που έρχεται, με ενότητα και αποφασιστικότητα, χτίζοντας τις κατάλληλες κοινωνικές συμμαχίες. Με τους γονείς και τους μαθητές μας. Με όλους τους εργαζόμενους. Με όλη την κοινωνία. Για να αποτραπούν οι απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων. Όχι άλλα πλήγματα στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Κανείς μαθητής, κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.
Κοτσιφάκης Θέμης
Πρόεδρος ΟΛΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]