Δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να παρουσιάζω απόψεις και άρθρα , βασικά για τα εκπαιδευτικά θέματα αλλά και όσα άλλα μας απασχολούν. Μια γνώμη, ένα σχόλιο για αυτά που συμβαίνουν. Επίσης θα βρείτε κείμενα άλλων τα οποία με εκφράζουν. Στο blog αυτό θα μπορείτε να βρείτε επίσης πολιτιστικές αναφορές πάνω σε θέματα που μας συγκινούν. Πολιτισμός και εκπαίδευση πάνε μαζί. Περιμένω τα σχόλια σας. Ν.Κ.

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Οι «λευκές» εξετάσεις του κυρίου Αρβανιτόπουλου.
Ο Υπουργός Παιδείας διέκοψε τη σοβαρή ενασχόληση του με θέμα την περίφημη «λευκή βδομάδα», για να διαψεύσει τις προερχόμενες και από το Υπουργείο Παιδείας φήμες σε σχέση με τις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. Έτσι λοιπόν σήμερα,  τέλος του πρώτου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς, ανακοινώθηκε ότι οι εξετάσεις του Μαΐου 2014, που αφορούν 75.00 μαθητές της Α΄ Λυκείου,   θα γίνουν με το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και ότι θα συνυπολογίζεται ο βαθμός στο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση του στο νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο». Γιατί υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο μορφωτικός και παιδαγωγικός ρόλος του Λυκείου και μετατρέπεται σε  ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Η επέκταση δε του θεσμού των  πανελλαδικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου  οδηγεί πολλά παιδιά  στην άτυπη κατάρτιση και μαθητεία που φαίνεται ότι είναι ο βασικός στόχος του «Νέου Λυκείου». Είχαμε επίσης επισημάνει την προχειρότητα  και το βεβιασμένο της εφαρμογής των νέων μέτρων. Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι  συστηματικά αγνοεί τη βασική επιστημονική αρχή ότι οι αλλαγές -ακόμα και οι μικρότερες- στο εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούν ενδελεχή μελέτη, διάλογο, πειραματική εφαρμογή. Δεν αγνοεί όμως τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού λυκείου και για αντικατάσταση της συνολικής γνώσης από τις δεξιότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη διά βίου μάθηση.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι :
Η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανεξετάσει αυτό το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.
Ενα από τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η αποδέσμευση των εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Αθήνα 16 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου