Δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να παρουσιάζω απόψεις και άρθρα , βασικά για τα εκπαιδευτικά θέματα αλλά και όσα άλλα μας απασχολούν. Μια γνώμη, ένα σχόλιο για αυτά που συμβαίνουν. Επίσης θα βρείτε κείμενα άλλων τα οποία με εκφράζουν. Στο blog αυτό θα μπορείτε να βρείτε επίσης πολιτιστικές αναφορές πάνω σε θέματα που μας συγκινούν. Πολιτισμός και εκπαίδευση πάνε μαζί. Περιμένω τα σχόλια σας. Ν.Κ.

Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Δημοτική Παράταξη "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ": ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20140530 - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ...

Δημοτική Παράταξη "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ": ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20140530 - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ...: ΑΠΟΦΑΣΗ Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΑΙΓΑΛΕΩ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στον λαό του Αιγάλεω για το θριαμβευτικό αποτέ...

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
 ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ…..Του Σπύρου Τζόκα 
 αντιπεριφερειάρχη  της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής»
    Είναι πραγματικότητα. Είναι αλήθεια σύντροφοι. « Όπως προκύπτει από τα εκλογικά στοιχεία ο συνδυασμός της κ. Δούρου έλαβε το υψηλότερο ποσοστό του, σχεδόν οκτώ μονάδες πάνω από το συνολικό του ποσοστό του 50,82%, στην Δυτική Αθήνα (58,07%).  Χαμηλά ποσοστά για Σγουρό στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας (41,93%). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά ψήφων μεταξύ των συνδυασμών της κ. Δούρου και του κ. Σγουρού ήταν 31.998 ψήφους (115.185 για την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και 83.817 για τον απερχόμενο περιφερειάρχη) στη Δυτική Αθήνα.
   «Η ανατροπή θα ξεκινήσει από τις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αθήνας» Αυτό λέγαμε στις περιοδείες μας και στις συγκεντρώσεις μας στη Δυτική Αθήνα και αυτό πέτυχε δεν έτυχε, όπως και η Ρένα Δούρου θα έλεγε. Από τις φτωχογειτονιές αυτές ξεκίνησε η ανατροπή…..
   Και τώρα νά... Η Ιστορία απευθύνει πρόκληση και πρόσκληση στην ταπεινότητά μας. Η Ιστορία μάς κάνει την τιμή να μας φιλοξενήσει στα σαλόνια της... και να μας εξομολογηθεί. Να λύσει τη σιωπή της. Τη σιωπή αυτή που της έχουν επιβάλει. Ή καλύτερα την επιλεκτική χρήση της για κάθε σκοπιμότητα που προκύπτει. Και ανασύρει τη βαλίτσα της μνήμης στο προσκήνιο. Με θησαυρούς μέσα. Προσωπικούς θησαυρούς. Τόσα και τόσα χρόνια. Τόσα χρόνια λεηλατούσαν τις ιδέες μας. Λεηλατούσαν τις αλήθειες μας. Λαθρεπιβάτες στα όνειρα μας. Μας τα έκλεβαν. Και δεν τα λέγαμε.
   Τώρα πια που συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι όνειρο, είναι αλήθεια, πρέπει να προσέχουμε... να προσέχουμε πολύ. Μακριά, πολύ μακριά από τις δηλώσεις υποταγής. Για να δώσουμε τη φωτιά στους ανθρώπους, το φως που θα φωτίσει το μέλλον, χρειάζεται και αρετή και τόλμη. Θα πάρουν την αλήθεια μας και θα την κάνουν λιώμα. Και θα επιχειρήσουν να μας κρεμάσουν στα Τάρταρα και να μας εξοντώσουν. Ταπεινά πρέπει να πορευθούμε. Η ταπεινότητα είναι σε τέτοιες στιγμές επαναστατική πράξη. Η ταπεινότητα των μεγάλων επαναστατών. Να προσέξουμε πώς θα αγκαλιάσουμε τον κόσμο... είναι γεμάτος πληγές και πονάει. Πονάει παντού.

   Εμείς που συναντήσαμε τον κόσμο αυτό και μιλήσαμε, υποσχόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα του….δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη του, δεν θα τον εγκαταλείψουμε, γιατί, εξάλλου, αυτός είναι ο κόσμος μας….εκεί ανήκουμε.

ΣΥΡΙΖΑ

Η εκπαιδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΛΥΚΕΙΟ και την ΤΕΕ
(Με αφορμή άρθρο του κ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΗ, που αναρτήθηκε στις 30/5/2014, στo esos.gr)
Είναι πράγματι κρίμα που ένας ερευνητής  μπορεί να καταλήγει, αβασάνιστα, χωρίς καμία έρευνα, με μοναδικά στοιχεία δυο ανακοινώσεις με συγκεκριμένη θεματολογία (24/5/2014  : απολύσεις των συναδέλφων της τεχνικής  εκπαίδευσης και  28 /5/2014 :πανελλαδικές εξετάσεις) σε παρόμοιες απολυτότητες. Αν κ. Ανδριανουπολίτη κάνατε τον κόπο να διαβάζατε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσατε ίσως να εκφράσετε αρκετές διαφωνίες σας , αλλά δεν θα υποστηρίζατε αυτά που γράφετε στο άρθρο σας. Επειδή δεν θέλω να παραμένουν ερωτήματα ή να δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις θα σας απαντήσω και στα συγκεκριμένα σας επιχειρήματα με τα οποία θέλετε να πείσετε  ότι είναι αναληθείς οι δεσμεύσεις μας αλλά και επί της ουσίας καταθέτοντας την πλήρη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης όσον αφορά τη τεχνολογική εκπαίδευση.
Πρώτον το Υπουργείο  Παιδείας δεν « μετέφερε κάποιες ειδικότητες» , όπως πολύ ευγενικά  λέτε, από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  στη Μεταδευτεροβάθμια Κατάρτιση. Η αλήθεια είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας μέσα σε μια νύκτα κατήργησε τομείς και ειδικότητες, άφησε ξεκρέμαστους 20.000 μαθητές/τριες που φοιτούσαν σε αυτές, ενίσχυσε  τις ιδιωτικές τεχνικές επαγγελματικές σχολές, έθεσε σε διαθεσιμότητα 1800 εκπαιδευτικούς, προχώρησε σε απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων.
Δεύτερον σε σχέση με την κατάρτιση και τη μαθητεία στην ανακοίνωση μας ( 28/5/2014) λέμε επί λέξει κάνοντας κριτική στο νέο λύκειο :«Στόχος της κυβέρνησης η μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου  και η βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη  και εκμεταλλευτική μαθητεία.» μήπως σας διέφυγε; ή δεν έγινε σαφής η αντίθεση μας στο θεσμό της μαθητείας;

Τρίτον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί  ότι η κυβέρνηση της αριστεράς  θα πάρει  άμεσα μέτρα για να μην καταρρεύσει η δημόσια εκπαίδευση, για να σταματήσει τη καταστροφή στη δημόσια εκπαίδευση  που προκάλεσε και προκαλεί η νεοφιλελευθερη πολιτική της κυβέρνησης. Θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε  να διασωθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία, τα ΤΕΙ , τα Πανεπιστήμια.  Γι΄αυτό θα επαναπροσλάβει όλους όσους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν, θα επαναφέρει τους τομείς και τις ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν λόγω διαθεσιμότητας των εκπ/κων γιατί κανείς εκπαιδευτικός, διοικητικός υπάλληλος ή σχολικός φύλακας δεν περισσεύει. Παράλληλα θα ξεκινήσει να ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας, όπως γράφουμε και στην ανακοίνωση της 25 Μαΐου στην οποία αναφέρεσθε. Γιατί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος συνολικής ανασυγκρότησης της δημόσιας εκπαίδευσης απαιτεί μακρόχρονες διαδικασίες, πρόβλεψη μεταβατικών σταδίων και δοκιμαστικές εφαρμογές πριν τη γενικευμένη εφαρμογή των αλλαγών εμείς αυτό το γνωρίζουμε το Υπουργείο όμως το αγνοεί συστηματικά.

Τέταρτον στην ανακοίνωση, αν και σε μια ανακοίνωση λόγω περιορισμένου χώρου δεν αναφερόμαστε στο σύνολο της πολιτικής μας,  είμαστε σαφείς, η πρόταση μας λέει : «  Μεταλυκειακή Δημόσια Τεχνολογική Εκπαίδευση» ούτε Δια Βίου  Μάθηση, ούτε Μεταδευτεροβάθμια κατάρτιση, το αναφέρω γιατί ξέρουμε ότι κάθε ορολογία σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και εσείς ως πρόεδρος του Ε.Ε.Τ.Ε.Κ γνωρίζετε πολύ καλά τις διαφορές που υπάρχουν.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης όσον αφορά τη τεχνολογική εκπαίδευση
( πριν από την βαθμίδα της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ) ώστε να μην υπάρχουν, εκούσιες ή μη, παρανοήσεις. Η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της δημόσιας εκπαίδευσης προβλέπει την αναδιάρθρωση του περιεχομένου και κατά συνέπεια και της δομής του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι υφιστάμενες δομές δεν καταργούνται αλλά αναβαθμίζονται και ορισμένες λειτουργούν ως μοχλοί συνολικότερων αναδιατάξεων και συνθέσεων. Η πρόταση μας είναι η παρακάτω:
·         Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονη υποχρεωτική γενική εκπαίδευση  με αναβάθμιση του λυκείου ως ενιαίας, αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας και καθιέρωση του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης, το οποίο βεβαίως δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό Γενικό Λύκειο.
·         Μεταλυκειακή δημόσια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση  με αναβάθμιση της σημερινής πολυδιασπασμένης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Επειδή βεβαίως η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λυκείου θεωρίας και πράξης με κατάργηση της σημερινής, διασπασμένης δομής (Γενικό Λύκειο - Επαγγελματικό Λύκειο – ΣΕΚ- δομές άλλων Υπουργείων) είναι μια μεγάλη και ουσιώδης αλλαγή στη δομή και στο περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος  δεν είναι δυνατόν να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Η ανάπτυξη του νέου Ενιαίου Λυκείου θεωρίας και πράξης  πρέπει να γίνει σταδιακά, αφού ληφθεί υπόψη η ισχύουσα σήμερα κατάσταση, με το υπάρχον διαφοροποιημένο δίκτυο γενικής και τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης και η εμπειρία από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο. Απαιτείται ένα μεταβατικό στάδιο, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει αναδιάρθρωση των Προγραμμάτων Σπουδών και αναπροσαρμογή των μεθόδων διδασκαλίας, που θα δώσει τη δυνατότητα, εκτός των άλλων, να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές και να ξεκινήσει η αντίστοιχη επιμόρφωση του προσωπικού.
Το μεταβατικό στάδιο  περιλαμβάνει ενδεικτικά :
  • Δημιουργία μιας και μόνης δομής επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά το γυμνάσιο (το Λύκειο της ΤΕΕ) και την παράλληλη κατάργηση  όλων των δομών κατάρτισης (ΣΕΚ) μετά το γυμνάσιο που δημιούργησε ο ν. 4186/13.
  • Υπαγωγή στο Υπουργείο Παιδείας όλων των σχολικών μονάδων που προσφέρουν σήμερα Τεχνική-Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ανήκουν σε άλλα υπουργεία και την ενσωμάτωσή τους στο Λύκειο της ΤΕΕ, για όσο αυτό υφίσταται.
  • Σταδιακή προσαρμογή των προγραμμάτων τεχνικού και γενικού λυκείου στην κατεύθυνση της ενοποίησης.
  • Δημιουργία μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης που θα εκπαιδεύει σε  ειδικότητες οι οποίες θα οδηγούν σε κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και θα αποτελεί το πρόπλασμα για τη μετάβαση στη δημόσια μεταλυκειακή τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Η Μεταλυκειακή Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, στην οποία θα ενταχθούν και τα σημερινά ΙΕΚ,
  • θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες  των αποφοίτων του Ενιαίου Λυκείου που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στα ΑΕΙ,
  • θα παρέχει το σύνολο των τεχνολογικών ειδικοτήτων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και
  • θα απονέμει πτυχία με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Η φοίτηση θα διαρκεί από 1-3 έτη,  ανάλογα με την ειδικότητα, ενώ οι σπουδαστές θα έχουν πάντα τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στα ΑΕΙ.
Προφανώς για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, θα χρειάζεται όχι μόνο η αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού αλλά και η πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων για να καλύψουν την διδασκαλία των τεχνολογικών μαθημάτων και στο Ενιαίο Λύκειο θεωρίας και πράξης και στη Μεταλυκειακή Τεχνική Εκπαίδευση.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της δημόσιας εκπαίδευσης  βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης, δεν έχει τίποτα κοινό με την εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική όπως υποστηρίζει στο άρθρο του ο κ.  Ανδριανουπολίτης, και έχει στόχο να την ακυρώσει και να την ανατρέψει. Γιατί μόνο έτσι θα πετύχουμε το στόχο μας τη  διασφάλιση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα δημοκρατικό, ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, στόχος όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλης της κοινωνίας.
Εφη Καλαμαρά, εκπαιδευτικός,
Υπεύθυνη  τμήματος παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ


Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

ΟΛΜΕ

Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                   
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338                          
www.olme.gr                                                             
e-mail: olme@otenet.gr                                               Αθήνα, 29/5/14
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καταστροφικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου για το
«Νέο Λύκειο»
17/6/14: ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
            Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, επιμένουν στην απαράδεκτη απόφασή τους να εφαρμόσουν το νόμο για το «Νέο Λύκειο» και να θέσουν σε εφαρμογή από φέτος, στην Α΄ Λυκείου, προαγωγικές εξετάσεις με θέματα από «τράπεζα θεμάτων» καθώς και νέο τρόπο υπολογισμού του βαθμού προαγωγής.
            Τα αποτελέσματά τους θα είναι καταστροφικά από κάθε άποψη, για το δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική – μαθησιακή διαδικασία.
            Τα πρώτα «θύματα» θα είναι οι μαθητές μας, της φετεινής Α΄ Λυκείου οι οποίοι  καλούνται να δώσουν μια μάχη εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν διδαχθεί με επάρκεια τα διάφορα αντικείμενα, ενώ τα κενά εκπαιδευτικών δεν καλύφθηκαν ούτε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έτσι, οι μαθητές αναγκάζονται, δύο μέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, να παπαγαλίσουν τις απαντήσεις σε εκατοντάδες θέματα και να τρέχουν απελπισμένα για βοήθεια … στα φροντιστήρια.
Τα θέματα της «τράπεζας» σύμφωνα με μια πρώτη ματιά, έχουν λάθη και ασάφειες, αρκετά είναι εκτός ύλης, υπάρχουν εξεζητημένα θέματα μεγάλης δυσκολίας και που θυμίζουν εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου.
Ενώ, ο βαθμός που θα προκύψει απ’ αυτή τη διαδικασία, θα επηρεάσει την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
            Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, το ΥΠΑΙΘ έχει αγνοήσει το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας να αποσυρθεί ο ν. 4186/13 και να μην εφαρμοστούν οι εξετάσεις μέσω «τράπεζας θεμάτων» και ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού προαγωγής για τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου, έχει ακόμη τη δυνατότητα να θεωρήσει ως «πιλοτική» την εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» και να γίνουν όλες οι διαδικασίες με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.
            Αν το Υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι απολύτως υπεύθυνο για τα καταστροφικά αποτελέσματα, από παιδαγωγική, μαθησιακή και κοινωνική άποψη, που θα προκύψουν.
            Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, που αναγκάζονται να πάρουν μέρος σ’ αυτή την αντιεκπαιδευτική και αντιμορφωτική-αντιπαιδαγωγική διαδικασία, να λειτουργήσουν με την ενδεικνυόμενη παιδαγωγική και κοινωνική ευαισθησία – όπως κάναμε πάντοτε – περιφρουρώντας τα μορφωτικά δικαιώματα και την ψυχική υγεία των μαθητών μας αλλά και τη δική μας επαγγελματική υπόσταση.
            Δεν πρέπει να επιτρέψουμενα εκδιωχθούν οι μαθητές, κυρίως από τις λαϊκές οικογένειες, από την εκπαίδευση και να οδηγηθούν στην εφήμερη κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία, βορά στα χέρια των εργοδοτών.
 Καλούμε τις ΕΛΜΕ, όλους τους συναδέλφους, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και Συλλόγους  Γονέων, με τους μαθητές μας, να οργανώσουν ενημερώσεις και τοπικές δραστηριότητες, να αξιοποιήσουν την επιστολή της ΟΛΜΕ και να  προετοιμάσουν Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης, την Τρίτη 17/6, με πολύμορφες δραστηριότητες (συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, κ.λπ. ) ενάντια στην υπονόμευση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, για να μην εφαρμοστεί ο ν. 4186/13 και οι φετινές διαδικασίες να γίνουν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.
Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν ενιαίο 12χρονο σχολείο, των αναγκών  της νεολαίας και του λαού μας. 

Για να αναδείξουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα, διοργανώνουμε τη Δευτέρα 2/6/14, στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, 6ος όροφος).

ΣΥΡΙΖΑΑθήνα, 29/5/2014
Τοποθέτηση του Βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το Γήπεδο της ΑΕΚ

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η ΑΕΚ, κουβαλάει στις πλάτες της, μια τεράστια ιστορία. Την ιστορία της προσφυγιάς. Τις χαμένες πατρίδες μετά τον μεγάλο διωγμό του 22’. Θύμα του διωγμού αυτού, και η οικογένειά μου. Το αθλητικό αυτό σωματείο δημιουργήθηκε από μια παρέα προσφύγων Κωνσταντινουπολιτών, που είχαν την ανάγκη να ενώσουν τα όνειρά τους και να απαλύνουν τις πίκρες που κουβαλούσαν από τον μεγάλο διωγμό. Δημιουργήθηκε, προκειμένου να τους δώσει πίσω τη χαμένη τους υπερηφάνεια. Αυτή είναι η ΑΕΚ, κυρίες και κύριοι. Σήμερα, 90 χρόνια μετά, οι αξίες και οι ιδέες της κίνησης αυτής, συντροφεύουν και φωλιάζουν στις καρδιές όλης της φίλαθλης κοινότητας που πρόσκειται σε αυτό το σωματείο. Μόνο όμως οι ιδέες και οι αξίες. Γιατί κατά τα άλλα, η ΑΕΚ, την τελευταία δεκαετία είχε την ίδια τύχη και την ίδια πορεία με την  Ελλάδα. Χρεοκόπησε, εξαπατήθηκε και καταληστεύτηκε. Όπως και η χώρα μας, έτσι και το σωματείο, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια κάποιων προέδρων γιαλατζί, κάποιων κονομισάριων, που έβλεπαν την ΑΕΚ μόνο για να γεμίσουν τις τσέπες τους. Μαζί με αυτούς και η Πολιτεία, η διαιτησία, οι παράγκες, το στοίχημα, τα στημένα πρωταθλήματα, μερίδα δημοσιογράφων οι οποίοι εκτέλεσαν με απόλυτη ευλάβεια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Όλοι αυτοί από κοινού είχαν ένα και μόνο σκοπό. Να φάνε όση περισσότερη σάρκα από τον Αεκτζή Έλληνα φίλαθλο. Να εξυπηρετήσουν και να προωθήσουν χρυσές δουλείες προκειμένου να πλουτίσουν.
Μια νοοτροπία που αφορά στο σύνολο του επαγγελματικού αθλητισμού. Δεν είναι όμως της παρούσης να ανοίξω αυτή τη συζήτηση, το κάναμε άλλωστε με την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από 4 μήνες, προκαλώντας συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τον αθλητισμό. Συζήτηση στην οποία αναδείξαμε από τη μια τη κατάρρευση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και από την άλλη την σήψη στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με κύριους υπευθύνους τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν και εξακολουθούν να κυβερνούν τον τόπο.
Επανέρχομαι λοιπόν στο νομοσχέδιο, και συγκεκριμένα στο άρθρο 81, μέσα από το οποίο δίνεται η ευκαιρία στο αθλητικό σωματείο της ΑΕΚ, να κατασκευάσει το σπίτι της, το γήπεδό της. Τονίζω λοιπόν ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και εμείς. Θα στηρίξουμε την κατασκευή του γηπέδου. Θα στηρίξουμε το όλο εγχείρημα, καταθέτοντας βελτιωτικές προτάσεις στο υπάρχον νομοσχέδιο προς μία σωστή και ισόρροπη προοπτική. Προτάσεις, τις οποίες, αποδέχεται η επίσημη ΑΕΚ, και ο επενδυτής, αλλά και εσείς κ. Υπουργέ. Κάτι που είναι πολύ θετικό, και μένει αυτές να γίνουν αποδεκτές και επί της διαδικασίας. Θα τις καταθέσουμε με τροπολογίες, στη συζήτηση κατ’ άρθρο. Ενδεικτικά να πω, ότι αυτές αφορούν:
Πρώτον, στα αντισταθμιστικά του άλσους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με δενδροφυτεύσεις εκτός άλσους και εντός του Δήμου, σε ίση έκταση με τα στρέμματα που παραχωρούνται.
Δεύτερον, στο να βρεθεί χώρος για επιπλέον 250 θέσεις στάθμευσης. Χώρος, ο οποίος θα διατεθεί από το Δήμο, και ο οποίος εκτός των ημερών που διεξάγονται αγώνες θα διατίθενται στους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.     
Αυτές τις προτάσεις, καθώς και κάποιες βελτιώσεις, στη συζήτηση κατ’ άρθρο θα τις αναπτύξουμε πλήρως.

Είμαστε θετικοί λοιπόν επί της αρχής, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κλείνω λέγοντας το εξής. Τα πρόσφατα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών και Περιφερειακών εκλογών, πέρασαν το εξής μήνυμα. Ότι, η παραπληροφόρηση, η λάσπη, η διαστρέβλωση των θέσεών μας για το θέμα αυτό, καθώς και για άλλα πολλά, δεν βρήκαν χώρο στην κρίση του Έλληνα πολίτη. Έπεσαν στο κενό. Και στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Εμείς λοιπόν, δηλώνουμε και από αυτό το βήμα, ότι θα στηρίξουμε την κατασκευή του γηπέδου, με ισόρροπες και βελτιωτικές προτάσεις. Προτάσεις, οι οποίες θα έχουν θετικό πρόσημο, και το στοιχείο της συνοχής, σε τοπικό, περιβαλλοντικό, και αθλητικό επίπεδο.»

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Όταν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινούν με την τραγική είδηση ότι ένας από τους μαθητές μας, ένας νέος 18 χρόνων,  δεν άντεξε τη ψυχολογική φόρτιση των εξετάσεων και έβαλε τέλος στη ζωή του, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σα να μην συμβαίνει τίποτε.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι πανελλαδικές εξετάσεις πάντα ήταν  μια  «δοκιμασία» μεγάλης διάρκειας, μια μαραθώνια  κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά  και για τις οικογένειές τους.
 Οι μύθοι, που χρόνια καλλιεργούνται, γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις ότι τάχα είναι το μόνο δίκαιο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό  σύστημα εισαγωγής έχουν  καταρρεύσει. Η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η κοινωνία πια γνωρίζει καλά ότι είναι άδικες, ότι ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό  και τους αποκλεισμούς, ότι είναι διαβλητές όπως έδειξε ή ίδια η ζωή, και ότι ταλαιπωρούν οικονομικά και ψυχικά τους μαθητές και τις οικογένειες τους, ενώ είναι αντιπαιδαγωγικές, γιατί  η αντίληψη που λέει ότι η εκπαίδευση μπορεί να «ευημερεί» μόνο σε ένα περιβάλλον εξετάσεων δεν είναι παιδαγωγικά ορθή.
Τι κάνει όμως το Υπουργείο Παιδείας; Παρά τις αντιδράσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, επεκτείνει το θεσμό των πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Στόχος της κυβέρνησης η μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου  και η βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη  και εκμεταλλευτική μαθητεία. Έτσι αύριο, και για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής εκπαίδευσης, πρόχειρα και βιαστικά, μπαίνουν στην ψυχοφθόρα διαδικασία εξετάσεων πανελλαδικού τύπου και οι μαθητές της Α' Λυκείου. Γιατί Το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί συστηματικά τη βασική επιστημονική αρχή ότι οι αλλαγές -ακόμα και οι μικρότερες- στο εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούν ενδελεχή μελέτη, διάλογο, πειραματική εφαρμογή. Δεν αγνοεί όμως τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού λυκείου και για αντικατάσταση της συνολικής γνώσης από τις δεξιότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη διά βίου μάθηση. Η ηγεσία του Υπ Παιδείας έχει κάνει τις πολιτικές της επιλογές διαθέτει  1.570.000 ευρώ  για τη δημιουργία της τράπεζας θεμάτων, ενώ με το ίδιο ποσό θα μπορούσε να προσλάβει  πάνω από 1.000 αναπληρωτές, με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών κενών των σχολείων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει επίσης τις πολιτικές επιλογές του που βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης . Η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς :
·         Θα καταργήσει το νόμο περί «νέου λυκείου» και θα  αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις  για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα θα επανεξετάσει  το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.
·         Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται.Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, γι αυτό προτείνει :
·         12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους  και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
·         Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και  μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
·         Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
·         Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας

Αθήνα, 28 Μαΐου 2014

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ

ΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ.
Του Σπύρου Τζόκα 
 αντιπεριφερειάρχη  της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής»

   Ως πανεπιστημιακός Δάσκαλος γνωρίζω ότι η μνημονιακή πολιτική οδηγεί σταθερά την Δημόσια Παιδεία σε κατάρρευση: εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία, οι μισθοί τους έχουν κοπεί περίπου στο μισό, η υλικοτεχνική υποδομή συνεχώς επιδεινώνεται εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών, οι γονείς καλύπτουν μεγάλο μέρος των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, πραγματοποιήθηκαν συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων ενώ σχεδιάζονται κι άλλες, πυκνώνουν τα φαινόμενα  υποσιτισμένων παιδιών που λιποθυμούν στα σχολεία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση απαξιώνεται και πολλά άλλα.
  Στο δυσμενές αυτό κλίμα  θα ήθελα ολόψυχα και ομόθυμα να σταθώ δίπλα στα παιδιά που δοκιμάζονται από αύριο στις Πανελλαδικές εξετάσεις….. να μην τους ευχηθώ τυπικά, αλλά να σταθώ νοερά δίπλα τους και να τους μετριάσω την πίεση και το άγχος που νοιώθουν για την μάχη που δίνουν. Δεν μπορώ να το κάνω, αλλά γνωρίζω πολύ καλά, ότι  έτσι και αλλιώς νικητές θα είναι, γιατί είναι νέοι και ωραίοι και δυνατοί. 
   Καλή δύναμη και καλή επιτυχία και σας περιμένω στο Πανεπιστήμιο…..όλους

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΥΣΔΕΕνημερωτικό των αιρετών στο  ΚΥΣΔΕ
          Νεκτάριου Κορδή & Βίκυς Αναγνώστη
εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Αριθμός Αιτήσεων Μετάθεσης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Στο συνημμένο πίνακα που ακολουθεί σας κοινοποιούμε το πλήθος των αιτήσεων μετάθεσης ανά ειδικότητα και τύπο αίτησης. Πιο συγκεκριμένα υποβλήθηκαν: 8701 αιτήσεις για τις Γενικές μεταθέσεις, 595 για τα Μουσικά σχολεία, 131 για τα Καλλιτεχνικά και 109 για τα Διαπολιτισμικά σχολεία. Με βάση την τελευταία ενημέρωση την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η εγκύκλιος υπολογισμού κενών και πλεονασμάτων για τη σύνταξη των πινάκων κενών οργανικών θέσεων για τις μεταθέσεις του σχολικού έτους 2014-2015. Είναι προφανές ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα οι διαδικασίες των μεταθέσεων θα ολοκληρωθούν προς τα τέλη Ιουλίου! Μια τέτοια εξέλιξη θα καθυστερήσει και τις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές (τοποθετήσεις, αποσπάσεις, προσλήψεις αναπληρωτών).
   Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πίνακες Α΄ (από την κάθε σχολική μονάδα) και οι πίνακες Β΄ και Γ΄  ( από τα οικεία ΠΥΣΔΕ).  Τα υπηρεσιακά συμβούλια θα πρέπει να έχουν την ευθύνη προσδιορισμού κενών και πλεονασμάτων για τους πίνακες μεταθέσεων. Όλοι γνωρίζουμε τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε την προηγούμενη χρονιά το σύστημα “plan.sch.gr” με χιλιάδες τεχνητά πλεονάσματα σε όλες τις ειδικότητες! Η χρήση του my school συνεπώς τη φετινή χρονιά, θα προκαλέσει μια αντίστοιχη ή και χειρότερη κατάσταση!
   Παράλληλα στο δεύτερο πίνακα σας κοινοποιούμε τους αναπληρωτές (πλήρους και μειωμένου ωραρίου) που εργάστηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος. Πιο συγκεκριμένα εργάστηκαν 468 εκπαιδευτικοί με πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και 1623 από προγράμματα ΕΣΠΑ που λειτούργησαν μετά τις 6 Δεκέμβρη. Ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών είναι 2091. Αν συνυπολογίσουμε τους χιλιάδες αναπληρωτές που εργάστηκαν στην ειδική αγωγή, στην ενισχυτική διδασκαλία αλλά και το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, είναι απόλυτα ρεαλιστικό το αίτημα της ΟΛΜΕ για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αθήνα 27/5/2014Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534, 6984517453
ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr)


Βίκυ Αναγνώστη,
αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6979778287,
ηλ.δ/νση:vanagnosti@gmail.com)                     εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ

Από Ρένα Δούρου - Υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής
«Δώσαμε έναν σπουδαίο αγώνα. Δώσατε έναν σπουδαίο αγώνα. Και η πλειονότητα των συμπολιτών μας το κατανόησε.

Δώσαμε έναν σπουδαίο αγώνα με ήθος. Διαφορετικά. Κόντρα στις προβλέψεις και στα συμφέροντα. Δώσαμε έναν σπουδαίο αγώνα, με ήθος. Και ξέρουμε οτι η μάχη που απόψε κερδήθηκε είναι μονάχα η αρχή. Γιατί αύριο ξεκινάει ένας πόλεμος με τα συμφέροντα. Ξεκινά ένας πόλεμος να αλλάξουμε τις ζωές μας. Να τις αλλάξουμε στην Περιφέρεια Αττικής, να τις αλλάξουμε σε όλη τη χώρα.

Με τον ίδιο τρόπο όμως, τον ίδιο ακριβώς, θα πορευτούμε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Γιατί εμείς, με τους πολίτες, για τους πολίτες, από τους πολίτες, δίνουμε τα εχέγγυα ότι στη μείζονα περιφέρεια της πατρίδας μας δεν θα υπάρχουν δήμαρχοι α΄και β΄κατηγορίας. Δεν θα υπάρχουν πολίτες α΄και β΄κατηγορίας.

Θα πορευτούμε όλοι μαζί.

Έτσι θα διακυβερνήσουμε τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας.

Από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο «Ευχαριστώ». Από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλες εκείνες και σε όλους εκείνους που δούλεψαν αυτούς τους τεσσερισήμισι μήνες χωρίς κανενός είδους ιδιοτέλεια, όπως θέλουμε να φτιάξουμε την Ελλάδα: με αλληλεγγύη, με αξιοπρέπεια, με ανθρωπιά. Και είναι το καλύτερο εχέγγυο ότι έτσι θα κυβερνήσουμε την περιφέρεια, έτσι θα κυβερνήσουμε την Αττική.

Αύριο ξημερώνει μια σπουδαία μέρα. Μιά μέρα που την κάνατε όλοι εσείς, όλους τους προηγούμενους μήνες, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μιά μέρα που, όπως ξέρει η Αριστερά και όπως επιτάσσει η Δημοκρατία, θα είναι για όλους και για όλες.

Καλή συνέχεια στο μεγάλο αγώνα που έχουμε».

Ρένα Δούρου, Προπύλαια, 25.05.14

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ


ΣΥΡΙΖΑ


ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ-ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

Σήμερα ένας δύσκολος αλλά κρίσιμος και εποικοδομητικός αγώνας τεσσάρων μηνών φθάνει στο τέλος του. Ένας αγώνας που ήδη απέδωσε καρπούς στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή.
Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του αποφασιστικού βήματος για την ανατροπή και την ελπίδα στην Αττική.
Σήμερα όμως που τελειώνει αυτή η προεκλογική εκστρατεία, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμπορεύτηκαν με τη «Δύναμη Ζωής». Γιατί αυτοί ακριβώς της έδωσαν τη δύναμή της, την ορμή της και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να αλλάξει ρότα η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Οι δήμοι, οι εργαζόμενοι, οι φορείς, τα συνδικάτα, οι πρωτοβουλίες πολιτών, οι πολίτες, όλοι όσοι μας πρόσφεραν την εμπειρία, τη γνώση και τις προτάσεις τους για να αλλάξει η Αττική.
Η «Δύναμη Ζωής» δηλώνει παρούσα στη δέσμευσή της να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα.
Την Κυριακή κάνουμε μια νέα αρχή.
Με Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Ανθρωπιά σε μια Αττική αντάξια της Ιστορίας και του Πολιτισμού της.

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί να ψηφίσουμε  ΣΥΡΙΖΑ;

Αλήθεια γιατί να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή;

Η απάντηση για κάποιους είναι απλή.
Γιατί δεν πάει άλλο. Για να φύγουν, έστω κι αν δεν γίνει στις 26. Ας γίνει στις 27, στις 28 ή μετά από ένα μήνα. Γιατί αν δεν φύγουν θα συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Αυτή που  σκοτώνει ανθρώπους. Μεταφορικά ρίχνοντάς τους στην ανεργία ή κάνοντας τους υποστηρικτές του φασισμού, πολλές φορές και τα δυο.  Αλλά και κυριολεκτικά, με δυο αυτοκτονίες κάθε μέρα. Το  ξέρουμε πια, η κυβέρνηση της Μέρκελ, του ΔΝΤ και των ντόπιων πλουτοκρατών σκοτώνουν. Να φύγουν γιατί αλλιώς την Κυριακή το βράδυ αυτοί και τα παπαγαλάκια τους θα πουν ότι η καταστροφική για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού πολιτική τους, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Και θα κάνουν ακόμη χειρότερα.
"Μα τα χειρότερα πέρασαν" μας λένε. "Να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις". Που έγιναν "με τις θυσίες όλων μας".
Κατακτήσεις; Ποιες ακριβώς ; Τους μισθούς των 200 και 300 ευρώ; Τις συντάξεις που δε φτάνουν πια ούτε για τα φάρμακα; Τα τριαντάρια τμήματα και τις αίθουσες κοντέινερ στα σχολεία; Τον καθηγητή γραφειοκράτη που το μόνο  που δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί είναι το διδακτικό και παιδαγωγικό του έργο; Τη μια νοσοκόμα για 40 και 50 κρεβάτια και τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων,  που ξεγράφουν όποιον είναι πάνω μια ορισμένη ηλικία;
Κατακτήσεις ναι , αλλά ποιων; Των βιομηχάνων; Των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών; Των ΙΕΚ που εγκαινιάζει ο Υπουργός την ώρα που κλείνει σχολεία και πετάει στο δρόμο μαθητές και καθηγητές; Των καρχαριών της Υγείας; 
"Που έγιναν με τις θυσίες όλων μας". !!! Και να το ακούς αυτό από το Σαμαρά και το Βενιζέλο και να νομίζεις ότι βλέπεις τον Αλέξανδρο να χύνει το νερό στη Γεδρωσία έρημο. Οι καημένοι, λες, τι προσωπικές θυσίες κάνουν για εμάς.
Και κάπου εκεί το ευχάριστο διάλειμμα στη σκέψη σου τελειώνει.
Γιατί  σκέφτεσαι  το ξεπούλημα της χώρας σου.
Όχι πια της "σπάταλης ΕΡΤ " αλλά της κερδοφόρας ΔΕΗ και του Ελληνικού και του κτηρίου του ΥΠΑΙΘ που δε σε άφηναν να μπεις όσο ήταν ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, δικιά σου. Άραγε τώρα θα σε αφήσουν, που πληρώνουν με τα δικά σου λεφτά ενοίκιο στη  EUROBANK που το αγόρασε πάλι με δικά σου λεφτά , από την ανακεφαλαίωση , αλλά τα τεράστια κέρδη που θα αποκομίσει από το...deal  θα πάνε στους τραπεζίτες και ποιος ξέρει -ονομαστικά τουλάχιστον- που αλλού ; Δηλαδή και τα δικά σου δικά μου και τα ...δικά σου δικά μου. Μπερδεύτηκες ; Φυσικά , δεν είσαι και …Στουρνάρας!  
Τώρα πάνε και για το νερό. Και σου έρχονται στο νου οι εικόνες από τη λατινική Αμερική που το νερό έχει περάσει σε ιδιωτικά χέρια κι ανατριχιάζεις στην ιδέα.
Τώρα πάνε να βγάλουν στο σφυρί («υπό προϋποθέσεις πάντα», τις γνωστές κάθε φορά) και τις  παραλίες που κολύμπησες και θα τις δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Όχι ότι αν τις έδιναν για πολλά θα συμφωνούσες. Ξέρουμε που οδηγεί αυτού του τύπου η "ανάπτυξή" (σας το ορκίζομαι , το …TouchPal με το οποίο έγραφα στην αρχή, αντί για «τύπου» διάλεξε  "ρύπου". Τυχαίο; δε νομίζω) .
Και χτες άκουσες το Σαμαρά στην ανακοίνωση του σχεδίου  του για την ανάπτυξη να σου λέει (με το ίδιο ακριβώς ύφος που απάντησε κι όταν τον ρώτησαν τι δουλειά έχει κάνει στη ζωή του, ο …τρισμέγιστος) σε πόσα δισεκατομμύρια υπολογίζει την αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας  και να σου μιλάει για  τους υδρογονάνθρακες και σκέφτηκες ότι τους  βάλανε στο μάτι οι πολυεθνικές και τα ντόπια συμφέροντα που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εκπροσωπούν κατά τον καλύτερο τρόπο. Κι εκεί φοβήθηκες λίγο γιατί κατάλαβες ότι είναι "πολλά τα λεφτά " για να αφήσουν τον όποιο ...τυχάρπαστο Τσίπρα  να τα διαχειριστεί. Και έναν ακόμη λόγο για τον οποίο κάνουν ότι μπορούν για να μείνουμε όλοι εμείς με την ελπίδα.

Βέβαια για κάποιους άλλους η απάντηση δεν είναι απλή .
Γιατί, "καλός ο Τσίπρας αλλά έχει και κάποιους περίεργους που θα μας βγάλουν τελικά από το Ευρώ και τότε θα έρθει η καταστροφή" . Το είπε  ο Σίμος Κεδίκογλου , η Τρέμη , ο Πρετεντέρης , ο Άρης Πρωτοσάλτε, ο  Μπάμπης Παπαδημητρίου (που επίσης κάνουν θυσίες). Αλλά το λέει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  "καμιά θυσία για το Ευρώ" ,
Άρα; "Κάτσε στα αυγά σου καλύτερα , με τους σοβαρούς, που νοιάζονται για σένα ή τουλάχιστον αν είσαι μαζί τους δεν θάχεις και μεγάλο πρόβλημα . Είναι ώρες για περιπέτειες;" Ή "Κοίτα να "διασωθείς" εσύ και  τα παιδιά σου, κι ας τους άλλους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Κόλλησε σε κάποιον δήμαρχο,  περιφερειακό σύμβουλο, έναν τέλος πάντων  από αυτά τα ... καλά παιδιά που εκλέχτηκαν την περασμένη Κυριακή ή  θα εκλεγούν την επόμενη. Όλο και κάποια δουλίτσα θα υπάρχει και για εσένα".
Κάντο, αλλά κλείσε τα μάτια για να μη βλέπεις, τα αυτιά να μην ακούς ποιος τη χάνει τη δουλίτσα για να τη βρεις εσύ ή τα παιδιά σου. Και μη σκέφτεσαι. Με τι όρους . Με τι ανταλλάγματα. Μη σκέφτεσαι. Με τι ανθρώπους θα αναγκαστείς  να κάνεις παρέα, ποιους χάνεις, τι παιδιά μεγαλώνεις. Έτσι, πορεύσου με το χαλκεον χέρι  βαρύ του φόβου να αισθάνεσαι. Δικαίωμά σου. Ή τουλάχιστον "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε".
Αλλά τουλάχιστον μην προσπαθείς να βρεις δικαιολογίες του τύπου "έλα καημένε όλοι λαμόγια είναι, κι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό ή ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνο" ,γιατί ξέρεις ότι δεν είναι έτσι. Όχι γιατί δεν παρεισέφρησαν και διάφοροι που είδαν φως και μπήκαν , όχι, γιατί και το δικό μας σπίτι δεν έχει τα προβλήματά του , θα ήμουν ο τελευταίος που θα το έλεγε, αλλά γιατί είναι η θέληση χιλιάδων παλιών αριστερών  αλλά και άλλων που ήταν από παλιά αριστεροί , στην ψυχή και στη τσέπη  κι ας ψήφιζαν άλλα κόμματα (και μην με ρωτήσετε τι είναι αριστερός, δεν είναι εύκολη η απάντηση, σίγουρα όμως μπορεί να κοιτάει τα παιδιά του στα μάτια και να έχει πραγματικούς φίλους ) που τώρα μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ τόχουν πάρει απόφαση να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Το είδα πριν λίγες μέρες σε μια συγκέντρωση στο Γέρακα στο πρόσωπο μιας απολυμένης καθαρίστριας του Υπουργείου Οικονομικών απ' αυτές που συγκρούονται καθημερινά με τα όργανα του κ. Δένδια διεκδικώντας πίσω τη δουλειά τους για να μην καταντήσουν στην καλύτερη περίπτωση ενοικιαζόμενες εργαζόμενες των 100 ευρώ. Και, πιστέψτε με, δε μου φάνηκε ότι μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση να την τουμπάρει με καθρεφτάκια
Αλλά και για κάποιους άλλους  είναι απλή η απάντηση.
Γι αυτούς που βλέπουν ως κύριο αντίπαλο σε αυτή την εκλογική μάχη το ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μιας λαϊκής κυβέρνησης γι αυτό δεν βάζουν καν όρους συγκρότησής της .  Που ομνύουν μόνο στον οργανωμένο αγώνα.  Λες και δεν είναι ο οργανωμένος αγώνας το μέσο για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά αυτοσκοπός. Λες και κατάφεραν οι οργανωμένες δυνάμεις τους να αποτρέψουν τις απολύσεις και το κλείσιμο των εργοστασίων που άφησαν και τα δικά τους μέλη στο δρόμο. Λες και δεν ήταν πάντα απώτερος σκοπός του οργανωμένου αγώνα η κατάληψη της εξουσίας από το λαό.
Και ομνύουν στην ιστορία "τους" ξεχνώντας από τι  ξεκίνησε και τι  κατέληξε να διεκδικεί το ΕΑΜ. Ομνύουν στη δύναμη της ιδεολογίας "τους" αλλά ("δειλοί, μοιραίοι;") φαίνεται να δυσπιστούν στη δυνατότητά της να ηγεμονεύσει μέσα σε μια κυβέρνηση που θα έχει βγει με φιλολαϊκό πρόγραμμα , να οδηγήσει σε νίκες και ανατροπές. Φαίνεται να περιμένουν ένα θαύμα, γιατί ούτε για επανάσταση μιλούν πια.

Ξαναγυρίζω στην αρχή. Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ.
Και κυρίως δεν θα αντέξω να δω το Βενιζέλο να χαμογελάει πλατιά το βράδυ της Κυριακής. Γιατί ξέρω τι θα σημαίνει αυτό το χαμόγελο για την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας κι ανάμεσά τους τα παιδιά μου.
Αυτό και το να ξαναγυρίσει στην επιτυχημένη επιχείρηση πίτσας που είχε στη Αμερική ο κ. Σαμαράς ή έστω, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει , να δίνει διαλέξεις στο Χάρβαρντ τα επόμενα χρόνια -με μικρότερη αμοιβή από τον Γιωργάκη προβλέπω-, νομίζω ότι είναι καλός λόγος να ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτές τις εκλογές.
Αλλά προτιμώ (και πάλι) να μην σας αφήσω με την εικόνα αυτού του τρίο  των σωτήρων,  αλλά με κάτι πιο αισιόδοξο που αν και γράφτηκε κάποιους αιώνες πριν είναι πολύ επίκαιρο όπως αμέσως θα διαπιστώσετε.
 Πρόκειται για 4 στίχους από το ποίημα «Μάσκα Αναρχίας» του άγγλου ρομαντικού ποιητή Πέρσι Μπις Σέλλευ, φίλου του Μπάυρον και οπαδού των γνωστών ελλήνων …κουκουλοφόρων του 1821 αι. , αγαπημένο ποίημα των μαύρων εργατριών στην Αμερική των αρχών του 20ου αι. που οργανωμένες σε σωματεία προσπαθούσαν  να αποτινάξουν παράλληλα με τα δεσμά της εκμετάλλευσης και αυτά  της άγνοιας.   

«Τινάξτε από πάνω σας τις αλυσίδες,
Σαν να’ τανε δροσιά του πρωινού,
Που έπεσε πάνω σας.
Είσαστε πολλοί , και είναι λίγοι»


Δημήτρης Παπαθεοδώρου, φιλόλογος.