ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

ΘΕΜΑ: «Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Βαγγέλη Γιακουμάκη»

Ο άδικος χαμός του συντοπίτη μας Βαγγέλη Γιακουμάκη έφερε στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχει το φαινόμενο του εκφοβισμού και της ρατσιστικής βίας. Το γεγονός, από την μια πλευρά αναδεικνύει, την ανικανότητα θεσμών, πολιτείας και ολόκληρης της κοινωνίας να προστατέψουν ένα παιδί που πέφτει θύμα τέτοιων πρακτικών. Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύει την «ικανότητα» της κοινωνίας μας να μεγαλώνει ανθρώπους βίαιους και αδίστακτους, χωρίς κανένα αίσθημα αλληλεγγύης και σεβασμού στην διαφορετικότητα.
Ο σχολικός εκφοβισμός, το «Bullying» όπως το ονομάζουν στη σύγχρονη κοινωνιολογική έρευνα είναι φαινόμενο με παρουσία χρόνων. Όμως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια αλλαγή και ποσοτική και ποιοτική. Για να γίνει αυτή η αλλαγή κατανοητή, αρκεί να συνδέσουμε τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και τα κρούσματα βίας στο σχολείο με την ένταση των φαινομένων εκφοβισμού και βίας σε ολόκληρη την κοινωνία.
Ο ακραίος ανταγωνισμός, η βία, οι ρατσιστικές πρακτικές, ο αφανισμός του διαφορετικού και του αδύναμου, προβάλλεται σαν διέξοδο σε μια εποχή γεμάτη από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας. Η βία και μάλιστα η ρατσιστική βία προβάλλεται, σχεδόν διαφημίζεται, με αποτέλεσμα ολόκληρη η κοινωνία να «εκπαιδεύεται» στην ανοχή απέναντι στην βία, πολύ περισσότερο «εκπαιδεύεται» στο να δέχεται και να ασκεί βία.
Για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας των νέων απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολιτική σε επίπεδο κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και εκπαιδευτικό, που θα συμβάλει στην διαμόρφωση αρχών και αξιών που θα σέβονται την διαφορετικότητα και θα καλλιεργούν την αλληλεγγύη. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, η αντιμετώπιση της βίας είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα που θα αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη στήριξη της οικογένειας, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.
Αντιλαμβανόμαστε προφανώς και το δικό μας χρέος ως εκπαιδευτικoί μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που καλλιεργεί τον ακραίο ανταγωνισμού και αποκλείει τους αδύναμους και τους διαφορετικούς, να αγωνιστούμε για ένα σχολείο με ελευθερίες, που θα χωράει όλα τα παιδιά και που θα μαθαίνει τον σεβασμό σε κάθε είδους ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα.
Πάνω από όλα όμως, αυτές τις δύσκολες ώρες, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Βαγγέλη. Τους υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται, ώστε να συμβάλουμε από την μεριά μας να μην υπάρξουν επόμενα θύματα. Σαν ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε στους συναδέλφους τις επόμενες μέρες, να διοργανώσουν σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη, συζητήσεις και δράσεις στην μνήμη του Βαγγέλη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στον ενδοσχολικό εκφοβισμό και την ρατσιστική βία.



Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Δέσποινα Νικολάου
Ο Γραμματέας
Πέτρος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]