ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]




Ο Κ. Μητσοτάκης και η «αγάπη» του για τον Δημόσιο Τομέα  & την  Εκπαίδευση!
Ένα μικρό οδοιπορικό στις δηλώσεις του την περίοδο 2018-2019
Γιατί… τα λόγια λένε πάντα την αλήθεια!

Αποτέλεσμα εικόνας για αναστασιου σκιτσα

του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ
Νεκτάριου Κορδή
εκλεγμένου  με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων- ΣΥΝΕΚ


Αθήνα Ιούνιος 2019

Ο «άριστος» Κυριάκος Μητσοτάκης και
η μεγάλη «αγάπη» του για το Δημόσιο τομέα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Στις 19/9/2017 οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις είχαν εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ.  http://tinyurl.com/ycxk44m9
Τονίζαμε τότε εισαγωγικά τα εξής:
…Το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ν.Δ. βαυκαλίζεται ότι η ώρα της επιστροφής της στην εξουσία πλησιάζει, έχει εντείνει τις επιθέσεις της απέναντι στο δημόσιο σχολείο, προοιωνίζοντας τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Πριν από μερικούς μήνες δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις της για τη δημόσια εκπαίδευση, των οποίων το περιεχόμενο συμβαδίζει απόλυτα τόσο με το πρόσφατο «ευαγγέλιο» του νεοφιλελευθερισμού που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων για το Δημόσιο Σχολείο, όσο και με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Δεν ξεχνάμε ότι ο Τομέας παιδείας της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν έβλεπε φαντάσματα εκπαιδευτικούς, και δεν ξεχνάμε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχει δείξει ξεκάθαρα δείγματα γραφής στο παρελθόν, αφού ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στη διαθεσιμότητα – απόλυση 2500 εκπαιδευτικών από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Είναι ο ίδιος που έχει τονίσει επανειλημμένως ότι: «στο Δημόσιο υπάρχει λίπος»! και παρακάτω: «…Το μοντέλο που «οραματίζεται» επομένως ο κ. Μητσοτάκης έχει την εξής δομή: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), vouchers (κουπόνια) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο πρόσληψης και για τις σχέσεις εργασίας, με την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού να είναι κυρίαρχη στη «μεγάλη ιδέα» τους».
   Από τότε μέχρι σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και οι επιτελείς της ΝΔ συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία την κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα! Μια απλή απαρίθμηση  των δηλώσεων τους το τελευταίο τετράμηνο μαρτυρά το βασικό στόχο τους: να διαμορφώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα. Στοχεύουν στο όνομα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να λοιδορούν τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Το ιδεολογικό τους όραμα προφανές: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και αθρόες απολύσεις!
   Μάλιστα η στρατηγική της απαξίωσης του δημοσίου, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και το έργο των δημόσιων υπαλλήλων ενισχύεται από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μόνο μέσα ενημέρωσης δεν έπρεπε να ονομάζονται. Αρκετοί «δημοσιογράφοι» με τη δυνατότητα που έχουν λόγω του «μικροφώνου» αραδιάζουν συχνά συκοφαντίες κατά των δημόσιων υπηρεσιών και καταθέτουν συνεχώς αιχμηρά σχόλια εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο και των δημόσιων υπηρεσιών.
ü  Στη δημόσια συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, η ΝΔ με δελτίο τύπου καταθέτει άλλη μια φορά τη δική της πρόταση. Το γνωστό ιδεολόγημα για το «επιτελικό κράτος» και τις σπατάλες επανέρχεται δριμύτερο! Για τον κ. Μητσοτάκη και τους ακραίους νεοφιλελεύθερους αποτελούν σπατάλες οι πετσοκομμένοι μισθοί στο Δημόσιο τομέα γι’ αυτό και ανερυθρίαστα μετά από επτά χρόνια περικοπών, προτείνουν δραστικό περιορισμό των δαπανών με περικοπή του κόστους μισθοδοσίας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ! Είναι προφανές, ότι αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, θύματα δεν θα είναι μόνο όσοι ακόμα και σήμερα λαμβάνουν την προσωπική διαφορά λόγω της υπερβάλλουσας μείωσης των αποδοχών τους. Aλλά θα ανοίξει ξανά ο κύκλος των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, του χειρόφρενου σε αναγκαίες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς, ειδικά εκείνους που σχετίζονται με την κοινωνική και ανταποδοτική διάσταση του κράτους (υγεία, παιδεία, καθαριότητα στους ΟΤΑ κ.α.).
ü  Την πρόθεσή του να εκχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα μέρος η όλο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  το σύστημα εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, την καθαριότητα αλλά και τις αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων, προανήγγειλε μιλώντας στο ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης! Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ή και της εκχώρησης δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, φέρνοντας ως παραδείγματα:
Τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. «Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες. Αν αυτή η υπηρεσία εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα θα απελευθερωθούν άνθρωποι και πόροι», επισήμανε.
Το σύστημα εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους για το όποιο, όπως είπε, θα μπορούσε να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία.
Την καθαριότητα: Το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες, είπε χαρακτηριστικά
Τα καθήκοντα των σχολικών φυλάκων που, όπως και η καθαριότητα, θα μπορούσαν, όπως τόνισε, να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. «Τους ανθρώπους αυτούς το κράτος τούς κρατά όμηρους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ακυρώνουν τα δικαστήρια», κατέληξε.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το Δημόσιο πάντα θα προσλαμβάνει, υπενθυμίζοντας ότι «εμείς έχουμε δεσμευτεί στην πολιτική πέντε προς έναν, αλλά ο ένας που προσλαμβάνεται θα πρέπει να είναι χρήσιμος».
ü  Στο 6ο προσυνέδριο της ΝΔ  στα συμπεράσματα για τη Δημόσια Διοίκηση προτείνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
-Εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον μπορεί αυτός να παρέχει ένα δημόσιο αγαθό σε χαμηλότερο κόστος και υψηλή ποιότητα.
-Επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύει το 1 προς 4, το 2018 το 1 προς 3 και το 2019 το 1 προς 2) στις προσλήψεις-αποχωρήσεις
-Αξιολόγηση που θα βασίζεται στην περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης (job description), στη σύνδεση με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα και στην αυτό-αξιολόγηση του υπαλλήλου.  Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ικανοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες
ü  Και ερχόμαστε στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ. Σχεδόν 9 στους 10 συνέδρους, τάσσονται υπέρ της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους ιδιώτες, ενώ αντίστοιχα ποσοστά παρατηρούνται για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο που αφορούν την αξιολόγηση. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ, το οποίο συμπλήρωσαν οι σύνεδροι του κόμματος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης μεγάλα ποσοστά παρατηρούνται υπέρ της εισαγωγής περισσότερο ευέλικτων και ανοικτών – και στον ιδιωτικό τομέα – διαδικασιών στις προαγωγές και στις επιλογές διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης, στην κατάργηση του άρθρου 16 και τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δίνοντας στην ουσία το «πράσινο» φως στον Κυρ. Μητσοτάκη για  νεοφιλελεύθερη στροφή με επίκεντρο το Δημόσιο!      
Αναλυτικά οι απαντήσεις για το Δημόσιο:  
1.Πιστεύετε ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών; Ναι 95,7% Όχι 4,3% 
2.Τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετράνε λιγότερο ή περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων; Λιγότερο: 60,7% Περισσότερο: 39,3% 
3.Όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στελέχη του ιδιωτικού τομέα; Ναι 74,6% Όχι 25,4%
4.Να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών;
Ναι 89,6% Όχι 10,4%
5.Να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία Ι.Κ.Α.) στους δήμους, από τις υγειονομικές περιφέρειες που ισχύει σήμερα; Ναι 66,9% Όχι 33,1%
ü  Στο ίδιο συνέδριο οι σύνεδροι καλούνται να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)»! Σημειωτέον πως η διατύπωση της ερώτησης είναι τέτοια, ώστε η ηγεσία της Ν.Δ. να εκμαιεύσει θετικές απαντήσεις, καθώς το ερωτηματολόγιο απευθύνεται σε κομματικά στελέχη και η Ν.Δ. εδώ και καιρό έχει επιχειρήσει να «δαιμονοποιήσει» τον ΕΦΚΑ. Άλλωστε, αν αυτός ο «προβληματισμός» της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. υλοποιείτο, τότε η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης δε θα ήταν μια μακροπρόθεσμη συνέπεια, αλλά θα καταργείτο εν τοις πράγμασι το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του «σήμερα» θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ουσιαστικά αυτές οι προτάσεις αποτελούν τον προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση των πιο κρίσιμων και ευαίσθητων τομέων του Δημοσίου! Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο γνωρίσαμε πολύ καλά το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών. Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Είναι αυτονόητο, όμως, πως και από τη δική μας μεριά, από τη μεριά των εργαζομένων δεν πρέπει να αφήνουμε αναπάντητη τη σπίλωση του έργου των δημοσιών υπαλλήλων και του επιτελικού ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει ο Δημόσιος Τομέας στον κοινωνικό και οικονομικό πυλώνα της χώρας. Είναι αναγκαίο να παλέψουμε για μαζικές προσλήψεις στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα, με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης!

Αθήνα 18/1/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ




Ο Κ. Μητσοτάκης και οι «περιττοί» για το Δημόσιο τομέα
που πρέπει να καταργηθούν!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Το τελευταίο διάστημα ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και οι επιτελείς της ΝΔ συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία την κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα! Μια απλή απαρίθμηση  των πρόσφατων δηλώσεων τους, μαρτυρά το βασικό στόχο τους: να διαμορφώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα. Στοχεύουν στο όνομα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να λοιδορούν τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Το ιδεολογικό τους όραμα προφανές: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και αθρόες απολύσεις!
   Μάλιστα η στρατηγική της απαξίωσης του δημοσίου, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και το έργο των δημόσιων υπαλλήλων ενισχύεται από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μόνο μέσα ενημέρωσης δεν έπρεπε να ονομάζονται. Αρκετοί «δημοσιογράφοι» με τη δυνατότητα που έχουν λόγω του «μικροφώνου» αραδιάζουν συχνά συκοφαντίες κατά των δημόσιων υπηρεσιών και καταθέτουν συνεχώς αιχμηρά σχόλια εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο και των δημόσιων υπηρεσιών.
ü  Πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι  προχωρεί σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς, θέλοντας να βολέψει συγγενείς και φίλους και έκανε λόγο για χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ιδρύει αχρείαστους οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους, προσθέτοντας πως το ΑΣΕΠ για πρώτη φορά χειραγωγείται, ενώ η αξιολόγηση έχει παγώσει.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μόνο την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους, με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Και συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν. Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα» καταλήγει. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίζουμε απλώς ότι μόνο τη φετινή σχολική χρονιά στην εκπαίδευση εργάζονται πάνω από 23000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που και αυτοί κατά τον κ. Μητσοτάκη αυξάνουν το κόστος του Δημοσίου! Παράλληλα η  κατάργηση του ΠΔ 152/2013 για την ατομική αξιολόγηση/χειραγώγηση των εκπαιδευτικών που εμπεριέχεται στο ΝΣΧ για τις Δομές της εκπαίδευσης, ξεσήκωσε ήδη τις αντιδράσεις της ΝΔ με βασικό σύνθημα «αξιολόγηση παντού και για όλους»!   
ü  Παράλληλα σε τελευταία ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:  «Μίλησαν και μιλούν ακόμα για εξορθολογισμό του Κράτους. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε τι λένε; Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού του Κράτους αυξήθηκαν κατά 492 εκ. Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%».
ü  Την ίδια στιγμή η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με πρωτοσέλιδο στις 28/3/2018 αναφέρει τα εξής:
ΔΙΟΡΙΣΟΥ, ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ * *ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. Με υπότιτλους:
·         Αποκαλυπτική έρευνα για τα χάσμα στις απολαβές
·         Άγρια ψηφοθηρία από την κυβέρνηση
·         Προσέλαβαν 18000 υπαλλήλους μέσα σε έξι μήνες
·         Άρχισαν να δίνουν και επιδόματα για το Πάσχα
Η εφημερίδα επικαλούμενη έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αναφέρει αρχικά τα εξής:  Διορισμοί με κάθε τρόπο Μισθοί 327 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα - Ολοι στρέφονται στο Δημόσιο Οι αμοιβές σε σύγκριση με αυτές του ιδιωτικού τομέα είναι πλέον αισθητά μεγαλύτερες και η κυβέρνηση, προς άγραν ψήψων, διορίζει με σπασμένα τα φρένα – Τι αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το ελληνικό όνειρο για μια σίγουρη θέση στο Δημόσιο όχι μόνο δεν έσβησε στα χρόνια της κρίσης, αλλά το κρατούν ζωντανό οι σημαντικά υψηλότερες αμοιβές συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα και η βιομηχανία προεκλογικών προσλήψεων στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση. Στην εποχή της κρίσης και της υψηλής ανεργίας, χιλιάδες νέοι κυνηγούν μια πρόσληψη σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Το κίνητρο δεν είναι μόνο η σιγουριά της μονιμότητας, αλλά οι μηνιαίες αποδοχές που απέχουν παρασάγγας από τους μισθούς-ψίχουλα με τους οποίους αμείβονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. 
ü  Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2014 ο αριθμός του τακτικού προσωπικού των  Δ.Υ. (εκτός των ΝΠΙΔ) ήταν 576.856, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το Δεκέμβρη του 2017 ήταν 566.861.
ü  Υπενθυμίζουμε ότι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, η ΝΔ  για άλλη μια φορά επανέφερε το  γνωστό ιδεολόγημα για το «επιτελικό κράτος» και τις σπατάλες! Για τον κ. Μητσοτάκη και τους ακραίους νεοφιλελεύθερους αποτελούν σπατάλες οι πετσοκομμένοι μισθοί στο Δημόσιο τομέα γι’ αυτό και ανερυθρίαστα μετά από επτά χρόνια περικοπών, προτείνουν δραστικό περιορισμό των δαπανών με περικοπή του κόστους μισθοδοσίας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ! Είναι προφανές, ότι αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, θύματα δεν θα είναι μόνο όσοι ακόμα και σήμερα λαμβάνουν την προσωπική διαφορά λόγω της υπερβάλλουσας μείωσης των αποδοχών τους. Aλλά θα ανοίξει ξανά ο κύκλος των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, του χειρόφρενου σε αναγκαίες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς, ειδικά εκείνους που σχετίζονται με την κοινωνική και ανταποδοτική διάσταση του κράτους (υγεία, παιδεία, καθαριότητα στους ΟΤΑ κ.α.).  
ü  Και ερχόμαστε τώρα στο μεγάλο ζήτημα των τελευταίων δηλώσεων του Κ. Μητσοτάκη: Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ!  Ποιοι είναι λοιπόν οι περιττοί στο Δημόσιο κατά τον κ. Μητσοτάκη;
1.    Το 2013 επί υπουργίας του καταργήθηκαν 3 τομείς και 50 ειδικότητες στην Επαγγελματική εκπαίδευση με αποτέλεσμα 2122 εκπαιδευτικοί να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης, ενώ 302 μετατάχθηκαν υποχρεωτικά σε διοικητική θέση! Οι εκπαιδευτικοί αυτοί λογικά θεωρήθηκαν περιττοί και γι αυτό οδηγήθηκαν στην έξοδο από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης! Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι θα καταργήσει τους νόμους Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την επαναφορά των εκπαιδευτικών αυτών στην Επαγγελματική εκπαίδευση!
2.    Την ίδια χρονιά 5000 εκπαιδευτικοί θεωρήθηκαν «περιττοί» στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις!
3.    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΕΒ προανήγγειλε την πρόθεσή του να εκχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα μέρος η όλο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  το σύστημα εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, την καθαριότητα αλλά και τις αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων! Μάλλον και αυτοί θα θεωρηθούν περιττοί…
4.    Τέλος να υπενθυμίζουμε ότι στο 11ο συνέδριο της ΝΔ  οι σύνεδροι εκλήθησαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)»! Και η δημόσια κοινωνική ασφάλιση λοιπόν είναι περιττή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εν τοις πράγμασι στην κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του «σήμερα» θα βλέπουν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι προφανές ότι η επίθεση αυτή  στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Μέσα στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται με προτάσεις και συλλογικές διεκδικήσεις να στοχεύσουμε σε ένα σύγχρονο Δημόσιο τομέα χωρίς εξαθλιωμένους εργαζόμενους, που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, πέρα και μακριά από τα βαρίδια όλων όσων στο πρόσφατο παρελθόν απαξιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του Δημόσιου προς όφελος αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικών συμφερόντων.
Αθήνα 29/3/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ




Το «όραμα» του Κ. Μητσοτάκη για το Δημόσιο Τομέα και την Εκπαίδευση!
Αξιολόγηση - Αυτονομία – Απολύσεις !

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για το «όραμά» του για το Δημόσιο Τομέα στο πλαίσιο κεντρικής κομματικής εκδήλωσης με θέμα « Δημόσιο με αξιοπρέπεια, Δημόσιο για τους πολίτες». Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το ρόλο του εκπαιδευτικού, για το Δημόσιο σχολείο αλλά και για τους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση, έπειτα από σχετική ερώτηση που του έγινε.
Αρχικά ενώ δήλωσε ότι «πιστεύει στο Δημόσιο σχολείο», μίλησε ξανά για αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία και για τη σημασία που έχει η επιλογή διευθυντών σχολείων. Επαναφέρει δηλαδή το μοντέλο που είχε παρουσιάσει με ξεκάθαρο τρόπο στην 82η ΔΕΘ: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), vouchers (κουπόνια) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο πρόσληψης και για τις σχέσεις εργασίας, με την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού να είναι κυρίαρχη στη «μεγάλη ιδέα» του.
   Στη συνέχεια μέσα από μια «νεφελώδη» απάντηση δεν διατύπωσε καμία σαφή πρόταση στο αν έχει θέληση ή όχι να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση, εφόσον εκλεγεί Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα:
«Είναι ένα να πραγματικό ζήτημα, είμαι πάντα διατεθειμένος να καθίσω κάτω και να δούμε τις πραγματικές ανάγκες και το πως ενδεχομένως μπορούμε να στρέψουμε και περισσότερους ανθρώπους στην τάξη, γιατί και εκεί υπάρχουν περιθώρια, μην έχουμε καμία αμφιβολία, αλλά υπάρχουν και κάποιες πραγματικές ανάγκες και υπάρχει και μια ανάγκη ανανέωσης του δυναμικού. Διότι δεν μπορούμε να βρεθούμε κάποια στιγμή διαπιστώνοντας ότι για 5, 7 χρόνια δεν έχουμε κάνει προσλήψεις και θα υπάρχει ένα κενό, ένα γενεαλογικό κενό στην ουσία στην ιεραρχία των εκπαιδευτικών μας».
   Ωστόσο με μία δεύτερη, πιο προσεκτική ανάγνωση, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς τι ακριβώς εννοεί με την τοποθέτησή του. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης, λόγω του εμμονικού ιδεολογικού αρνητισμού που τον χαρακτηρίζει απέναντι στο δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να κατανοήσει πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην τάξη και παράγουν ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο. Δεν μπορεί να κατανοήσει πως τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά στα οχτώ χρόνια της κρίσης καλύπτονται από αναπληρωτές συναδέλφους που κάθε χρόνο βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας, στηρίζοντας το Δημόσιο Σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη φράση των μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.
Με απλά λόγια ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή με σαφήνεια αν συμφωνεί στην ανάγκη Μόνιμων Διορισμών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Βέβαια η αποφυγή ξεκάθαρης απάντησης και συνάμα οι έωλες αναφορές, όπως «…υπάρχει και μια ανάγκη ανανέωσης του δυναμικού», αναδεικνύει την πίστη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της τιμωρητικής αξιολόγησης, των απολύσεων και της συνολικής συρρίκνωσης του Δημόσιου Σχολείου προς όφελος των ολίγων και των ιδιωτικών σχολαρχών.
   Παράλληλα υπεραμύνθηκε το έργο του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και η θητεία του αυτή έχει αποδείξει το πώς ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και τις βασικές δομές του κράτους…
   Επανέλαβε φυσικά ότι δεν θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο! Τόσο πιστευτός γίνεται που χρειάζεται η συνεχής επανάληψη της διαβεβαίωσης του…
   Δεν θα γίνουν απολύσεις, μεν, άλλα μόνο ο «πυρήνας των δημόσιων υπηρεσιών θα εξακολουθεί να παρέχεται πάντα από δημόσιους υπαλλήλους» γιατί όλο το υπόλοιπο Δημόσιο, θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες μέσω outsourcing.  Και τι θα κάνει αυτός ο «πυρήνας» πέραν του να εκτελεί χρέη «τροχονόμου» ιδιωτικών συμφερόντων ληστρικού τύπου. Και πόσους/ες  εργαζόμενους/ες χωράει αυτός ο «πυρήνας» που απλά θα υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής, με χρήματα των φορολογουμένων, στην γνωστή κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που βιάζεται να γυρίσει στις παλιές συνήθειες. Είναι ξεκάθαρη συνεπώς η πρόθεσή του να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη δημόσια παιδεία, υγεία, εποπτεία και διοίκηση, μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του  Κράτους, με κριτήριο την καλύτερη οικονομική προσφορά!
   Μας είπε επίσης πως το Δημόσιο που οραματίζεται δεν χρειάζεται τους υπαλλήλους που δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο (το 24% των εργαζομένων στο Δημόσιο) και τις 9 χιλιάδες προσλήψεις στους ΟΤΑ που ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα. Αλλά και οι υψηλών προσόντων υπάλληλοι δεν θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι γιατί  “είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί”. Κάπου εδώ θα μπορούσε να μας διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά πως δεν θα κάνει απολύσεις.
Όσο για τις προσλήψεις, από 1 πρόσληψη για κάθε 3 αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις) που είναι τώρα, θα το πάει στο 1 προς 5, για δε τις αυξήσεις μισθών είπε ότι θα κερδίσουμε από την μείωση των φόρων που θα κάνει στα υψηλά εισοδήματα!
   Προφανώς κατά τον κ. Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να προσληφθεί κανένας γιατρός, κανένας καθηγητής. Στον καιάδα όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους.
Λογικό… Αφού κατά τον κ. Μητσοτάκη δεν είμαστε όλοι ίσοι. Όσο για τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους κοινωνικά ευάλωτους δεν χρειάζεται το κοινωνικό κράτος.
   Μίλησε φυσικά και για ένα «διάφανο και απολύτως αξιοκρατικό σύστημα» αξιολόγησης. Ένα «διάφανο» σύστημα που ήθελε να απολύσει το 15% των υπαλλήλων απροκάλυπτα και χωρίς καμία αιτιολογία!
   Την ίδια ώρα φυσικά η εξαγγελία για την κατάργηση του ΠΔ 152 για την αξιολόγηση χειραγώγηση προκάλεσε τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ! Η εκπαιδευτική κοινότητα τα προηγούμενα χρόνια από το 2013 και μετά, έδωσε μεγάλη μάχη για την κατάργηση ενός αντιδραστικού πλαισίου ατομικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού της τάξης, που βασιζόταν σε συντηρητικούς και νεοφιλελεύθερους άξονες:
ü  Αξιολόγηση-χειραγώγηση
ü  Τιμωρητική διάθεση και απολύσεις
ü  Σύνδεση αξιολόγησης με μισθό
ü  Ασφυκτικός έλεγχος του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου σε μετρήσιμους δείκτες
   Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την «αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» καταργείται το Π.Δ.152 που περιλαμβάνει όλο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης-χειραγώγησης του εκπαιδευτικού. Συνάμα, αποσυνδέεται η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας από την κατηγοριοποίηση και την συγκριτική διάσταση μεταξύ των σχολείων, που έθετε το προεδρικό διάταγμα του 2013. Το γεγονός αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική κατάκτηση του εκπαιδευτικού κόσμου!
   Το εκπαιδευτικό κίνημα, αντί να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου όπως αποφάσισε η τελευταία ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ με την « ετερόκλητη συμμαχία» ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, θα πρέπει να διαμορφώσει ένα συνολικό πρόταγμα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, ώστε το κεφάλαιο της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου να κλείσει με θετικό περιεχόμενο για το Δημόσιο Σχολείο και τον Εκπαιδευτικό. Να κλείσει μέσα σ’ ένα πλαίσιο με κύρια χαρακτηριστικά την εσωτερική συλλογική διαδικασία, τη συνέργεια και την ανατροφοδότηση μεταξύ των μελών των συλλόγων διδασκόντων. Εκείνο που πρέπει να αναδεικνύεται στην αποτίμηση του παρεχομένου εκπαιδευτικού έργου είναι κυρίως η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα όλου του φάσματος των εκπαιδευτικών δομών, οι πιθανές αλλαγές και η απαιτούμενη επικαιροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων, η επαρκής στελέχωση σε εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό και η χρηματοδότηση της πολιτείας συνολικά προς τη δημόσια εκπαίδευση.
   Η απόσυρση του νομοσχεδίου το μόνο που προσφέρει είναι να διατηρεί ζωντανό το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης-χειραγώγησης! Κάποιοι μάλλον ξεχνούν ότι όσο το συγκεκριμένο ζήτημα μένει ανοιχτό τόσο οι κίνδυνοι για την επαναφορά μιας ποσοτικής και τιμωρητικής αξιολόγησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), με ποινές σε μισθούς και απολύσεις, θα εγκυμονούν. Ήδη η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε αρνητικά στην κατάργηση του συγκεκριμένου Π.Δ., καθώς για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί βασικό σημείο της πολιτικής τους επιλογής. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στο αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης, όπου σταθερές συνιστάμενες είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «υποβαθμισμένα», η χειραγώγηση ενός εξαρτημένου εκπαιδευτικού που θα τιμωρείται μισθολογικά και θα φοβάται το ενδεχόμενο της απόλυσης μέσω μιας αρνητικής αξιολόγησης. Το εκπαιδευτικό κίνημα ήταν, είναι και θα είναι απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις και θα συγκρουστεί με όσες δυνάμεις θελήσουν να τις επαναφέρουν. Παράλληλα όμως απαιτεί να γίνονται σεβαστές οι ψηφισμένες θέσεις του κλάδου που δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό της ακραίας παραταξιοποίησης και της δαιμονοποίησης των πάντων!
 Αθήνα 5/5/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ



Η κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών
και οι αμετανόητοι  νοσταλγοί της!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
     Με τη δημοσίευση του Ν. 4547/2018 καταργείται το θεσμικό πλαίσιο (ΠΔ 152/13) της ατομικής και τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2015 έχει καταργηθεί ο ν. 4024/11 και έχει αποδεσμευτεί ο μισθός και ο βαθμός από την αξιολόγηση και η εξέλιξη σε ΜΚ και βαθμούς είναι ακώλυτη. Καταργείται επίσης το θεσμικό πλαίσιο που είχε συνδέσει την «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων με την κατηγοριοποίησή τους (διατάξεις στους ν.2896/02, ν.3848/10, ν.4142/12). Παράλληλα οι διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου ως εσωτερική, δημοκρατική και συλλογική διαδικασία του Συλλόγου διδασκόντων, μπορούν να εξελιχθούν  σε εργαλεία θετικής ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου (σύμφωνα και με το 8ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ), στο βαθμό που οι παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και των Συλλόγων διδασκόντων θα αποκλείσουν το γραφειοκρατικό εκφυλισμό αυτών των διαδικασιών με αποτύπωση σε φόρμες, ποσοτικούς δείκτες και δημοσιοποίηση των τελικών εκθέσεων, που θα οδηγούν στη σύγκριση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Τέλος καθορίζεται ο ρόλος της ΑΔΙΠΠΔΕ στη γενική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των στελεχών της εκπαίδευσης και αποσυνδέεται ο ρόλος της από την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και της κατηγοριοποίησης των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση με τις διατάξεις αυτές έχουμε τη δικαίωση ενός μακροχρόνιου αγώνα που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση.
     Ωστόσο κατά τη συζήτηση του νόμου στη Βουλή προέκυψαν αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί:
Α. Με έντονο τρόπο και επαναλαμβανόμενες στο περιεχόμενο παρεμβάσεις οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις υποστηρικτικές δομές δήλωναν ότι στο ΠΔ 152/13 που καταργήθηκε  δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για απολύσεις εκπαιδευτικών! Απέκρυψαν όμως ότι συνδεόταν απόλυτα και άμεσα με ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο που οδηγούσε στη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, τον υποβιβασμό βαθμού και εν τέλει την απόλυσή τους!
Συγκεκριμένα:   
1.      Το ΠΔ 152 που καταργήθηκε, στο άρθρ. 16, παρ. 4 αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ελλιπείς σε περισσότερα του ενός κριτήρια σε μία εκ των κατηγοριών χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς, ασχέτως συνολικής βαθμολογίας.»!! Στην επόμενη παρ. 5 του ιδίου άρθρου το ΠΔ συνδέεται με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 4024/2011, που αναφέρει ότι «…οι υπάλληλοι που περιλαμβάνονται σε πίνακα μη προακτέων στερούνται του δικαιώματος για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη».
2.      Ο ν. 3528/2007, γνωστός και ως δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας στο άρθρο 95 αναφέρει: «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, με αιτιολογημένη απόφαση του και μετά από προηγούμενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό
3.      Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ν. 4024/2011 για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο στο δημόσιο που ίσχυε για τους εκπαιδευτικούς και καταργήθηκε το 2015 συνέδεε την αξιολόγηση με τη μισθολογική και τη βαθμολογική προαγωγή.
4.      Όμως δεν αρκούσε κάποιος να αξιολογηθεί ικανός για να προαχθεί στον επόμενο βαθμό γιατί η αξιολόγηση έχει προκαθοριστεί: από όσους εκπαιδευτικούς «αξιολογηθούν» θετικά μόνο ένα ποσοστό θα περνούσε στον επόμενο βαθμό (το 100% από τον ΣΤ΄ στον Ε΄ βαθμό, το 90% από τον Ε΄ στον Δ΄,  το 80% από τον Δ΄ στον Γ΄, το 70% από τον Γ΄ στον Β΄, το 30% από τον Β΄ στον Α΄, νόμος 4024/11, άρθρο 7 παρ. 6).  Άρα θα έπρεπε να είναι «περισσότερο ικανός» από τον συνάδελφο του. Μάλιστα στο άρθρο 7 παρ. 6 του ίδιου νόμου αναφερόταν ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εκτίμηση τόσο των υπηρεσιακών αναγκών όσο και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τουλάχιστον ανά διετία, τα προαναφερόμενα ποσοστά μπορούν να καθορίζονται χαμηλότερα…». Δηλαδή, αν τα δημοσιονομικά της χώρας δεν πήγαιναν καλά, που δεν πήγαιναν, τότε λιγότεροι εκπαιδευτικοί θα προβιβάζονταν στον επόμενο βαθμό και άρα περισσότεροι θα καθηλώνονταν  μισθολογικά! Επομένως, το ΠΔ 152/13 ήταν ένα μέρος του νομοθετικού πλαισίου, μέσω του οποίου και με βάση την ατομική αξιολόγηση ο εκπαιδευτικός θα οδηγούνταν σε μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, υποβιβασμό και απόλυση.
Β. Κατά τη συζήτηση αυτή ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί κατά προτεραιότητα από τη ΝΔ ως Κυβέρνηση! Σχετικά με την αξιολόγηση δήλωσε μεταξύ άλλων: « συνεπείς προς την ιδεολογική σας αγκύλωση, εξαιρείτε από αυτήν τους εκπαιδευτικούς… η σημερινή κυβέρνηση με την κατάργηση της αξιολόγησης είναι υπόλογη έναντι των ευσυνείδητων εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους… εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την αξιολόγηση».
Γ. Κατά την ψήφιση του άρθρου 110 του νομοσχεδίου που αφορά τις καταργούμενες διατάξεις (μεταξύ των οποίων και το ΠΔ 152), τα κόμματα ψήφισαν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝ.ΕΛ. ΝΑΙ – ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, ΠΟΤΑΜΙ ΟΧΙ – ΚΚΕ & ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΠΑΡΩΝ. Το άρθρο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Δ. Με αφορμή την ψήφιση του νόμου αυτού οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεχάσουν ποτέ το κλίμα φόβου που δημιούργησαν στα σχολεία οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ως αποτέλεσμα ενός συνολικού τιμωρητικού νομοθετικού πλαισίου με τις διαθεσιμότητες 2500 εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, 2000 σχολικών φυλάκων και 1000 διοικητικών των Πανεπιστημίων. Η διαθεσιμότητα υπήρξε μια ευθεία αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων! Στο σκηνικό μάλιστα αυτής της περιόδου, ήρθαν να προστεθούν οι πάνω από 4000 υποχρεωτικές μετατάξεις καθηγητών ειδικοτήτων από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, η πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας προκειμένου να μην αποφασίσουν απεργία λόγω της αύξησης του διδακτικού τους ωραρίου το 2013 και τέλος οι 2000 καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων το 2011. Αυτό λοιπόν ήταν το τοπίο στον εκπαιδευτικό χώρο το οποίο κάποιοι συνειδητά ξεχνούν, δηλώνοντας στην Βουλή ότι δεν υπήρξαν ποτέ απολύσεις εκπαιδευτικών!
Ε. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε  να υπερασπιζόμαστε και τις σημαντικές κατακτήσεις μας όπως η κατάργηση της διαθεσιμότητας, του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας, του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια, της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών. Συνεχίζουμε ωστόσο να αγωνιζόμαστε και για την κατάργηση και του τελευταίου τμήματος από τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 3848/10: το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, διεκδικώντας την έναρξη μαζικών διορισμών στην εκπαίδευση με ένα νέο σύστημα με κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ (χωρίς γραπτό διαγωνισμό) με σεβασμό στην εκπαιδευτική προϋπηρεσία αναγνωρίζοντας το έργο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το επόμενο διάστημα το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα – χωρίς την ισοπεδωτική καταστροφολογία και κινδυνολογία απόρροια της ακραίας παραταξιοποίησης -  χρειάζεται να αντισταθεί και να παρέμβει, αποτρέποντας  τις όποιες αρνητικές εξελίξεις και ταυτόχρονα ανοίγοντας δρόμους για τη διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση και επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου.
Αθήνα 19/6/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ
Με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΚ
nekordis@yahoo.gr κιν. 6977513534


Κ. Μητσοτάκης – Δημόσιος Τομέας – Εκπαιδευτικοί:
Οι «μεγάλες αγάπες» δεν κρύβονται!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Τα τελευταία χρόνια και ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν τις οδυνηρές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και οι επιτελείς της ΝΔ συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία την κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα! Μια απλή απαρίθμηση  των συνολικών δηλώσεων τους, μαρτυρά το βασικό στόχο τους: να διαμορφώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα. Στοχεύουν στο όνομα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να λοιδορούν τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Το ιδεολογικό τους όραμα προφανές: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και αθρόες απολύσεις!
   Μέσα στα πλαίσια αυτά και καθώς η Ν.Δ. βαυκαλίζεται ότι η ώρα της επιστροφής της στην εξουσία πλησιάζει, έχει εντείνει τις επιθέσεις της και απέναντι στο δημόσιο σχολείο, προοιωνίζοντας τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Δεν ξεχνάμε ότι ο Τομέας παιδείας της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν έβλεπε φαντάσματα εκπαιδευτικούς, και δεν ξεχνάμε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχει δείξει ξεκάθαρα δείγματα γραφής στο παρελθόν, αφού ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στη διαθεσιμότητα – απόλυση 2500 εκπαιδευτικών από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Είναι ο ίδιος που έχει τονίσει επανειλημμένως ότι: «στο Δημόσιο υπάρχει λίπος»! Μιλώντας στην 83η ΔΕΘ είπε χαρακτηριστικά: "Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολογίου προγράμματος." Το μοντέλο που «οραματίζεται» επομένως ο κ. Μητσοτάκης για το Δημόσιο Σχολείο έχει την εξής δομή: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), vouchers (κουπόνια) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο πρόσληψης και για τις σχέσεις εργασίας, με την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού να είναι κυρίαρχη στη «μεγάλη ιδέα» τους».
   Κατά την συζήτηση στην Βουλή για την ψήφιση του Ν. 4547 που καταργεί το θεσμικό πλαίσιο (Π.Δ.152/13) της ατομικής και τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί κατά προτεραιότητα από τη ΝΔ ως Κυβέρνηση! Σχετικά με την αξιολόγηση δήλωσε μεταξύ άλλων: « συνεπείς προς την ιδεολογική σας αγκύλωση, εξαιρείτε από αυτήν τους εκπαιδευτικούς… η σημερινή κυβέρνηση με την κατάργηση της αξιολόγησης είναι υπόλογη έναντι των ευσυνείδητων εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους… εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την αξιολόγηση» Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στο αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης, όπου σταθερές συνιστάμενες είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «υποβαθμισμένα», η χειραγώγηση ενός εξαρτημένου εκπαιδευτικού που θα τιμωρείται μισθολογικά και θα φοβάται το ενδεχόμενο της απόλυσης μέσω μιας αρνητικής αξιολόγησης!
   Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε για τους εκπαιδευτικούς:  Να δούμε πραγματικά πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας”. Ούτε συζήτηση φυσικά για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών!
   Είναι ο ίδιος που σε κάθε ευκαιρία μιλά για διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης και για ανεξέλεγκτη κατάσταση! Σε ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:  «Μίλησαν και μιλούν ακόμα για εξορθολογισμό του Κράτους. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε τι λένε; Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού του Κράτους αυξήθηκαν κατά 492 εκ. Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%».
   Και το τελικό πόρισμα«Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν.
Και για τους δύσπιστους έρχεται ο Κ. Χατζηδάκης: «Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ότι προβλέπει το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει κομματικά ρουσφέτια και περιμένει όλους αυτούς να τους μονιμοποιήσουμε αυτό δεν θα γίνει. Για το Δημόσιο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες και για να μειώσουμε τους φόρους θα κρατήσουμε την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις… Το θέμα στο Δημόσιο δεν είναι πια ο αριθμός αλλά η ποιότητα». Δήλωσε φυσικά ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνει απολύσεις!
   Τέλος να υπενθυμίζουμε ότι στο 11ο συνέδριο της ΝΔ  οι σύνεδροι εκλήθησαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)»! Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πρόταση τους για ασφαλιστικό τύπου «Πινοσέτ» προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων που θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των επικουρικών συντάξεων με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών! Και η δημόσια κοινωνική ασφάλιση λοιπόν είναι περιττή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εν τοις πράγμασι στην κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του «σήμερα» θα βλέπουν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση.
   Ο κατάλογος των επιθέσεων αυτών φυσικά ενισχύεται από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μόνο μέσα ενημέρωσης δεν έπρεπε να ονομάζονται. Αρκετοί «δημοσιογράφοι» με τη δυνατότητα που έχουν λόγω του «μικροφώνου» αραδιάζουν συχνά συκοφαντίες κατά των δημόσιων υπηρεσιών και καταθέτουν συνεχώς αιχμηρά σχόλια εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο και των δημόσιων υπηρεσιών.
   Οι εκπαιδευτικοί ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και θα υπερασπιστούν τις σημαντικές κατακτήσεις όπως η κατάργηση της διαθεσιμότητας, του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας, του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια, της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών και τέλος του ΠΔ152/13 για την κατάργηση της ατομικής και τιμωρητικής αξιολόγησης-χειραγώγησης. Ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η επίθεση αυτή  στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Μέσα στα πλαίσια  και με αφορμή τις επερχόμενες Υπηρεσιακές εκλογές στις 7 Νοέμβρη, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να αντισταθεί και να παρέμβει, αποτρέποντας τις όποιες αρνητικές εξελίξεις και ταυτόχρονα ανοίγοντας δρόμους για τη διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση και επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου.

Αθήνα 16/9/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis@yahoo.grκιν.6977513534
Η κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών
και οι αμετανόητοι  νοσταλγοί της!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
     Με τη δημοσίευση του Ν. 4547/2018 καταργείται το θεσμικό πλαίσιο (ΠΔ 152/13) της ατομικής και τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2015 έχει καταργηθεί ο ν. 4024/11 και έχει αποδεσμευτεί ο μισθός και ο βαθμός από την αξιολόγηση και η εξέλιξη σε ΜΚ και βαθμούς είναι ακώλυτη. Καταργείται επίσης το θεσμικό πλαίσιο που είχε συνδέσει την «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων με την κατηγοριοποίησή τους (διατάξεις στους ν.2896/02, ν.3848/10, ν.4142/12). Παράλληλα οι διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου ως εσωτερική, δημοκρατική και συλλογική διαδικασία του Συλλόγου διδασκόντων, μπορούν να εξελιχθούν  σε εργαλεία θετικής ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου (σύμφωνα και με το 8ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ), στο βαθμό που οι παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και των Συλλόγων διδασκόντων θα αποκλείσουν το γραφειοκρατικό εκφυλισμό αυτών των διαδικασιών με αποτύπωση σε φόρμες, ποσοτικούς δείκτες και δημοσιοποίηση των τελικών εκθέσεων, που θα οδηγούν στη σύγκριση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Τέλος καθορίζεται ο ρόλος της ΑΔΙΠΠΔΕ στη γενική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των στελεχών της εκπαίδευσης και αποσυνδέεται ο ρόλος της από την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και της κατηγοριοποίησης των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση με τις διατάξεις αυτές έχουμε τη δικαίωση ενός μακροχρόνιου αγώνα που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση.
     Ωστόσο κατά τη συζήτηση του νόμου στη Βουλή προέκυψαν αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί:
Α. Με έντονο τρόπο και επαναλαμβανόμενες στο περιεχόμενο παρεμβάσεις οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις υποστηρικτικές δομές δήλωναν ότι στο ΠΔ 152/13 που καταργήθηκε  δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για απολύσεις εκπαιδευτικών! Απέκρυψαν όμως ότι συνδεόταν απόλυτα και άμεσα με ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο που οδηγούσε στη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, τον υποβιβασμό βαθμού και εν τέλει την απόλυσή τους!
Συγκεκριμένα:   
1.      Το ΠΔ 152 που καταργήθηκε, στο άρθρ. 16, παρ. 4 αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ελλιπείς σε περισσότερα του ενός κριτήρια σε μία εκ των κατηγοριών χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς, ασχέτως συνολικής βαθμολογίας.»!! Στην επόμενη παρ. 5 του ιδίου άρθρου το ΠΔ συνδέεται με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 4024/2011, που αναφέρει ότι «…οι υπάλληλοι που περιλαμβάνονται σε πίνακα μη προακτέων στερούνται του δικαιώματος για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη».
2.      Ο ν. 3528/2007, γνωστός και ως δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας στο άρθρο 95 αναφέρει: «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, με αιτιολογημένη απόφαση του και μετά από προηγούμενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό
3.      Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ν. 4024/2011 για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο στο δημόσιο που ίσχυε για τους εκπαιδευτικούς και καταργήθηκε το 2015 συνέδεε την αξιολόγηση με τη μισθολογική και τη βαθμολογική προαγωγή. Όμως δεν αρκούσε κάποιος να αξιολογηθεί ικανός για να προαχθεί στον επόμενο βαθμό γιατί η αξιολόγηση έχει προκαθοριστεί: από όσους εκπαιδευτικούς «αξιολογηθούν» θετικά μόνο ένα ποσοστό θα περνούσε στον επόμενο βαθμό (το 100% από τον ΣΤ΄ στον Ε΄ βαθμό, το 90% από τον Ε΄ στον Δ΄,  το 80% από τον Δ΄ στον Γ΄, το 70% από τον Γ΄ στον Β΄, το 30% από τον Β΄ στον Α΄, νόμος 4024/11, άρθρο 7 παρ. 6).  Άρα θα έπρεπε να είναι «περισσότερο ικανός» από τον συνάδελφο του. Μάλιστα στο άρθρο 7 παρ. 6 του ίδιου νόμου αναφερόταν ότι αν τα δημοσιονομικά της χώρας δεν πήγαιναν καλά, που δεν πήγαιναν, τότε λιγότεροι εκπαιδευτικοί θα προβιβάζονταν στον επόμενο βαθμό και άρα περισσότεροι θα καθηλώνονταν  μισθολογικά! Επομένως, το ΠΔ 152/13 ήταν ένα μέρος του νομοθετικού πλαισίου, μέσω του οποίου και με βάση την ατομική αξιολόγηση ο εκπαιδευτικός θα οδηγούνταν σε μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, υποβιβασμό και απόλυση.
Β. Κατά τη συζήτηση αυτή ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί κατά προτεραιότητα από τη ΝΔ ως Κυβέρνηση! Σχετικά με την αξιολόγηση δήλωσε μεταξύ άλλων: « συνεπείς προς την ιδεολογική σας αγκύλωση, εξαιρείτε από αυτήν τους εκπαιδευτικούς… η σημερινή κυβέρνηση με την κατάργηση της αξιολόγησης είναι υπόλογη έναντι των ευσυνείδητων εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους… εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την αξιολόγηση». Από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει καμιά απολύτως έκπτωση στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στο αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης, όπου σταθερές συνιστάμενες είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «υποβαθμισμένα», η χειραγώγηση ενός εξαρτημένου εκπαιδευτικού που θα τιμωρείται μισθολογικά και θα φοβάται το ενδεχόμενο της απόλυσης μέσω μιας αρνητικής αξιολόγησης!
Γ. Κατά την ψήφιση του άρθρου 110 του νομοσχεδίου που αφορά τις καταργούμενες διατάξεις (μεταξύ των οποίων και το ΠΔ 152), τα κόμματα ψήφισαν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝ.ΕΛ. ΝΑΙ – ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, ΠΟΤΑΜΙ ΟΧΙ – ΚΚΕ & ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΠΑΡΩΝ. Το άρθρο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Δ. Με αφορμή την ψήφιση του νόμου αυτού οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεχάσουν ποτέ το κλίμα φόβου που δημιούργησαν στα σχολεία οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ως αποτέλεσμα ενός συνολικού τιμωρητικού νομοθετικού πλαισίου με τις διαθεσιμότητες 2500 εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, 2000 σχολικών φυλάκων και 1000 διοικητικών των Πανεπιστημίων. Η διαθεσιμότητα υπήρξε μια ευθεία αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων! Στο σκηνικό μάλιστα αυτής της περιόδου, ήρθαν να προστεθούν οι πάνω από 4000 υποχρεωτικές μετατάξεις καθηγητών ειδικοτήτων από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, η πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας προκειμένου να μην αποφασίσουν απεργία λόγω της αύξησης του διδακτικού τους ωραρίου το 2013 και τέλος οι 2000 καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων το 2011. Αυτό λοιπόν ήταν το τοπίο στον εκπαιδευτικό χώρο το οποίο κάποιοι συνειδητά ξεχνούν, δηλώνοντας στην Βουλή ότι δεν υπήρξαν ποτέ απολύσεις εκπαιδευτικών! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε για τους εκπαιδευτικούς:  Να δούμε πραγματικά πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας”.
Ε. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεχνάμε εύκολα, αλλά οφείλουμε  να υπερασπιζόμαστε και τις σημαντικές κατακτήσεις μας όπως η κατάργηση της διαθεσιμότητας, του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας, του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια, της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών. Συνεχίζουμε ωστόσο να αγωνιζόμαστε και για την κατάργηση και του τελευταίου τμήματος από τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 3848/10: το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, διεκδικώντας την έναρξη μαζικών διορισμών στην εκπαίδευση με ένα νέο σύστημα με κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ (χωρίς γραπτό διαγωνισμό) με σεβασμό στην εκπαιδευτική προϋπηρεσία αναγνωρίζοντας το έργο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επειδή ορισμένες δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος τοποθετούνται στα ζητήματα αυτά με απόλυτο και καταστροφολογικό τρόπο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η δαιμονοποίηση της πραγματικότητας εκτός ότι είναι στείρα και αδιέξοδη, σπέρνει την απογοήτευση και την παραίτηση στους συναδέλφους/ισσες, πείθοντας τους ότι όλα είναι τετελεσμένα και άρα μάταιη η όποια αντίδραση. Η κριτική απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές πρέπει να είναι σκληρή, χρειάζεται όμως να ακουμπά στην πραγματικότητα, να μην υποτιμά τις κατακτήσεις μας και να παρακινεί σε δημιουργική δράση και θετική διεκδίκηση. Με αφορμή και τις επερχόμενες Υπηρεσιακές εκλογές στις 7 Νοέμβρη, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να αντισταθεί και να παρέμβει, αποτρέποντας  τις όποιες αρνητικές εξελίξεις και ταυτόχρονα ανοίγοντας δρόμους για τη διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση και επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου.
Αθήνα 16/9/2018
Νεκτάριος Κορδής   Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ με τις   ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΚ   nekordis@yahoo.gr – κιν. 6977513534




Το «αυτόνομο» σχολείο του Κ. Μητσοτάκη: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Την ώρα που η Ν.Δ. βαυκαλίζεται ότι η ώρα της επιστροφής της στην εξουσία πλησιάζει, εντείνει καθημερινά τις επιθέσεις της και απέναντι στο δημόσιο σχολείο, προοιωνίζοντας τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Δεν ξεχνάμε ότι ο Τομέας παιδείας της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν έβλεπε φαντάσματα εκπαιδευτικούς, και δεν ξεχνάμε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχει δείξει ξεκάθαρα δείγματα γραφής στο παρελθόν, αφού ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στη διαθεσιμότητα – απόλυση 2500 εκπαιδευτικών από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Είναι ο ίδιος που έχει τονίσει επανειλημμένως ότι: «στο Δημόσιο υπάρχει λίπος»! Μιλώντας στην 83η ΔΕΘ είπε χαρακτηριστικά: "Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολογίου προγράμματος." Το μοντέλο που «οραματίζεται» επομένως ο κ. Μητσοτάκης για το Δημόσιο Σχολείο έχει την εξής δομή: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), vouchers (κουπόνια) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο πρόσληψης και για τις σχέσεις εργασίας, με την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού να είναι κυρίαρχη στη «μεγάλη ιδέα» τους».
   Το σχολείο ως αυτόνομη οικονομική μονάδα που υπόσχεται ο Πρόεδρος της ΝΔ, είναι απόλυτα σύμφωνο με τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα που "άνθισαν" την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Έχει ως στόχο ένα σχολείο – επιχείρηση, που θα αναζητά οικονομικούς πόρους από οπουδήποτε, θα προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς  με κριτήριο το κόστος τους και όχι μόνο τις παιδαγωγικές τους γνώσεις και ικανότητες. Έτσι θα έχουμε σχολεία πολλών ταχυτήτων, με ξεχωριστά προγράμματα, που στόχο θα έχουν να καλύπτουν τις ΄΄ανάγκες΄΄ πελατών ( πχ επιθυμίες γονέων για συγκεκριμένες δραστηριότητες ) και όχι τις πραγματικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών. Με εκπαιδευτικούς υποτελείς στο διευθυντή - μάνατζερ, που θα διδάσκουν όπως και ό,τι αυτός θα τους υποδεικνύει, αφού η εργασιακή τους πορεία θα εξαρτάται από αυτόν.  Η όλη σύλληψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρούμενη από τη ΝΔ  ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, αφού οι μικρές επιχειρήσεις/ σχολικές μονάδες σταδιακά ή και πιο άμεσα, θα καλούνται να καλύψουν μόνες τους τα λειτουργικά τους έξοδα, να αποδεσμευτούν από την κρατική χρηματοδότηση. Μια τέτοια εκπαίδευση θα αφήσει το μεγάλο κομμάτι των μαθητών και μαθητριών πίσω, αφού οι πιο εύρωστες  τέτοιες επιχειρήσεις, θα είναι στόχος των κατά τεκμήριο ικανότερων εκπαιδευτικών, αλλά και των οικονομικά ισχυρότερων μαθητών. O προσανατολισμός του Κ. Μητσοτάκη είναι από το Δημόσιο Σχολείο όλων των παιδιών να περάσουμε στο σχολείο των λίγων και των ιδιωτών! Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό φυσικά, οι ασθενέστεροι οικονομικά και κοινωνικά μαθητές, αντί να ενισχύονται περισσότερο (βλέπε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), θα περιορίζονται σε όσες μορφωτικές παροχές περισσεύουν σε εκπαιδευτικές μονάδες που θα βρίσκονται χαμηλά στο εκπαιδευτικό χρηματιστήριο, επειδή δεν κατάφεραν να προσελκύσουν οικονομικούς πόρους και καλά ΄΄βιογραφικά΄΄ εκπαιδευτικών.  Η θέση της ΝΔ αποτελεί την αποθέωση  της αγοραίας λογικής στην εκπαίδευση. 
   Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη βρίσκεται στον αντίποδα της βασικής αντίληψης της εκπαιδευτικής κοινότητας για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και σε όλες φυσικά τις βαθμίδες της, αφού  η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Αθήνα 17/9/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis@yahoo.grκιν.6977513534




Υπερασπιζόμαστε και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας στην εκπαίδευση!
Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο σκηνικό του 2013!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Την ώρα που η ΝΔ βαυκαλίζεται ότι η ώρα της επιστροφής της στην εξουσία πλησιάζει, εντείνει καθημερινά τις επιθέσεις της απέναντι στο δημόσιο σχολείο, προοιωνίζοντας την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του. Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι με την άνοδο του στην εξουσία θα καταργήσει όλους τους νόμους Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου,  κάτι που θα σημάνει την κατάργηση όλων των κατακτήσεων των εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια!
   Ποιους νόμους λοιπόν θέλει να καταργήσει ο Κ. Μητσοτάκης και ποιες συνέπειες θα έχει αυτό στην εκπαιδευτική κοινότητα;
  1. Η επιστροφή των 2500 εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με την οριστική κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας (ν.4325/15). Η διαθεσιμότητα υπήρξε μια ευθεία αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων!   
  2. Η κατάργηση με τον ν. 4547/2018 του θεσμικού πλαισίου (ΠΔ 152/13) της ατομικής και τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2015 (ν.4354/15), έχει καταργηθεί ο ν. 4024/11 και έχει αποδεσμευτεί ο μισθός και ο βαθμός από την αξιολόγηση και η εξέλιξη σε ΜΚ και βαθμούς είναι ακώλυτη. Καταργείται επίσης το θεσμικό πλαίσιο που είχε συνδέσει την «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων με την κατηγοριοποίησή τους (διατάξεις στους ν.2896/02, ν.3848/10, ν.4142/12).
  3. Η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών (ν.4325/15).
  4. Η κατάργηση του Πειθαρχικού δικαίου που δεν αναγνώριζε το τεκμήριο αθωότητας στους Δημοσίους Υπαλλήλους και μας θεωρούσε όλους εν δυνάμει επίορκους!
  5. Καταργήθηκε το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια
(ν. 4351/15).
  1. Δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται για συνταξιοδότηση κάθε Απρίλιο να παραμένουν μέχρι τέλους του σχολικού αντί του διδακτικού έτους (παραμονή επιπλέον 2 μήνες). (ν.4386/16).
  2. Εξομοιώθηκαν με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς οι εκπαιδευτικοί, που είναι γονείς ανάπηρου παιδιού (67%), (ν.4403/16).
  3. Καταργήθηκε η διάκριση δικαιολογημένων- αδικαιολόγητων απουσιών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  4. Με τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ υλοποιούνται οι προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος: ενιαία Α΄ τάξη, τομέας στη Β΄, ειδικότητα στη Γ΄, μεταλυκειακό έτος μαθητείας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους, πρόσβαση αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ν. 4386/16). Με την νέα αρχή στα ΕΠΑΛ με την παρουσία ψυχολόγων και ενίσχυση της διδασκαλίας με 2 φιλολόγους και μαθηματικούς στην τάξη.
  5. Καταργήθηκε ο νόμος που νομιμοποίησε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών (ν.4386/16).
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μνήμη και κρίση και σίγουρα δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να μας επιστρέψει στο «σκηνικό του 2013»! Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ενώ παραμένουν άφωνοι στις εξαγγελίες αυτές, επιδίδονται στην απόλυτη καταστροφολογία, σε στείρα και αδιέξοδη δαιμονοποίηση της πραγματικότητας, σε απόκρυψη ή υποτίμηση κάθε κατάκτησης και θετικού βήματος, σπέρνοντας την απογοήτευση και την παραίτηση στους συναδέλφους, πείθοντάς τους ότι όλα είναι τετελεσμένα και άρα μάταιη κάθε αντίδραση.
   Για εμάς, η κριτική απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές πρέπει να είναι σκληρή, χρειάζεται όμως να ακουμπά στην πραγματικότητα και να παρακινεί σε δημιουργική  δράση και θετική διεκδίκηση.  Αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, σε ό,τι υποβαθμίζει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας και όσα προάγουν την αλλαγή νοοτροπίας για τη βελτίωση του έργου μας και του δημόσιου σχολείου σε όφελος των μαθητών/τριών  μας Προφανώς χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα και στην εκπαίδευση. Αυξηση των δημόσιων εκπαιδευτικών δαπανών, μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, πολύπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση  επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου.  
Αθήνα 24/9/2018
Νεκτάριος Κορδής 
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis64.blogspot.com  nekordis@yahoo.grκιν.6977513534




Ο Κ. Mητσοτάκης για διορισμούς: «Δεν χρειάζονται διορισμοί στο Δημόσιο, αλλά επενδύσεις και καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα»!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Τα τελευταία χρόνια και ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να  βιώνουν τις οδυνηρές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, ο Κ. Μητσοτάκης και το νεοφιλελεύθερο μπλοκ που τον περιτριγυρίζει, συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία την κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα! Μια απλή απαρίθμηση  των συνολικών δηλώσεων τους, μαρτυρά το βασικό στόχο τους: να διαμορφώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα. Στοχεύουν στο όνομα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να λοιδορούν τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Το ιδεολογικό τους όραμα προφανές: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και αθρόες απολύσεις!
   Ο K. Μητσοτάκης  υπουργός των απολύσεων και υμνητής των μνημονίων που διέλυσαν τη δημόσια  Παιδεία και Υγεία, αφήνοντας σχολεία και νοσοκομεία χωρίς εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές,  αντιδρά σφοδρά στην εξαγγελία νέων διορισμών στην Υγεία και την Παιδεία!
   Αμετανόητος λοιπόν ο αρχηγός της Ν.Δ., συνεχίζει να στοχοποιεί το Δημόσιο και τους εργαζόμενους του. Καταγγέλλει τη συμφωνία 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση, διεκδικώντας  να επαναφέρει την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο, για την οποία έκανε πίσω μέχρι και το ΔΝΤ!
   Είναι ο ίδιος που δηλώνει: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί & να λείπουν νοσηλευτές»!
   Είναι ο ίδιος που δηλώνει ότι «Το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο»!
   Είναι αυτός που καταψήφισε το Νέο Μισθολόγιο και τις αυξήσεις που δόθηκαν με τις ωριμάνσεις, καταγγέλλοντας στους Δανειστές ότι η Κυβέρνηση παραβιάζει τις συμφωνίες!
   Είναι αυτός που μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε για τους διορισμούς  εκπαιδευτικών: «Να δούμε πραγματικά πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας»!
   Τέλος είναι αυτός που από τις Βρυξέλες, μετά την εξαγγελία της Κυβέρνησης για 10.000 νέες προσλήψεις για το 2020 ( πέραν των ετήσιων αποχωρήσεων) για το χώρο της Υγείας ( Γιατροί, Νοσηλευτές) και στη Παιδεία (Δάσκαλοι, Καθηγητές) δήλωσε τα εξής: «Είχε το θράσος να τάξει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Μόνο που για όλα αυτά πληρώνουν οι πολίτες τους οποίους έχει γονατίσει στους φόρους και τις εισφορές. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με διορισμούς στο Δημόσιο, αλλά με επενδύσεις και καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα»!
    Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνολικά γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η επίθεση αυτή  στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζει. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και θα του δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσουν…
Αθήνα 14/11/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ / Με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΚ



Τα «εξανθήματα» του Κ. Μητσοτάκη για τις προσλήψεις
και το κοινωνικό κράτος!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δε χάνει ευκαιρία να στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και να επιτίθεται διαρκώς στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τα κλειστά σχολεία λόγω των υπηρεσιακών εκλογών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ξεχνά βέβαια –σκοπίμως– πως οι υπηρεσιακές εκλογές των εκπαιδευτικών εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου ανά δύο χρόνια. Άρα και επί της δικής του υπουργικής θητείας έχουν διεξαχθεί  οι εκλογές σε εργάσιμη μέρα.
   Το ενδιαφέρον του για το πότε γίνονται οι υπηρεσιακές εκλογές μόνο τυχαίο δεν είναι. Εξάλλου δεν είναι δύσκολο να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης πως πάνω από 150.000 χιλιάδες εκπαιδευτικοί ψηφίζουν κάθε φορά τους αιρετούς των υπηρεσιακών συμβουλίων σε μια εκλογική διαδικασία που την ευθύνη της οργάνωσης έχει το Υπουργείο Παιδείας και απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες μετακινήσεις των εκπαιδευτικών για ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η βασική του επιδίωξη μέσα απ’ αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις, που επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι να διαμορφώσει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας μια αρνητική εικόνα για τον εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα. Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί πως μπορεί, πιο ανώδυνα, να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα του απέναντι στο κοινωνικό κράτος, εφόσον βέβαια εκλεγεί πρωθυπουργός.
   Κυρίαρχη αντίληψη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να περικόψει δραστικά τις δομές και τις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους. Το πολιτικό στίγμα του κ. Μητσοτάκη ούτως ή άλλως έχει αποτυπωθεί κατά το παρελθόν, όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπέγραφε τις απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων από τα Δημόσια Σχολεία.
   Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ διεξάγει έναν αγώνα για μη γίνουν προσλήψεις σε σημαίνοντες τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως Παιδεία, Υγεία κ.ά. Σε κάθε ευκαιρία τοποθετείται για υπέρογκο δημόσιο –ασχέτως αν και με αριθμούς έχει αποδειχτεί το αντίθετο–, για ανάγκη εξορθολογισμού του προσωπικού, που στη δική του γλώσσα αυτό μεταφράζεται σε «απολύσεις» και για επαναφορά του μνημονιακού 1 προς 5 (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις).
   Μάλιστα, στην εκπαίδευση ο κ. Μητσοτάκης δε σταματά μόνο στα παραπάνω. Από το βήμα της ΔΕΘ δήλωσε πως την επιλογή του διδακτικού προσωπικού θα την κάνει ο διευθυντής-μάνατζερ της σχολικής μονάδας σε συνέργεια με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις χορηγίες. Μόνο με την υλοποίηση αυτής της θέσης τα δημόσια σχολεία μετατρέπονται σε σχολεία της αγοράς, οι αναπληρωτές που στηρίζουν το δημόσιο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια μπαίνουν στο περιθώριο και συνάμα καταργούνται οι βασικές υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (π.χ. μεταθέσεις).
   Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει «εξανθήματα» όταν πρόκειται για προσλήψεις, για σταθερό προσωπικό με εργασιακά δικαιώματα και για μόνιμες δομές του κοινωνικού κράτος προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Θα πρέπει, όμως, να τον ενημερώσουν οι σύμβουλοί του πως οφείλει να συνηθίζει στα «εξανθήματα». Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο – και ιδίως οι εκπαιδευτικοί ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και θα του δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσουν…
Αθήνα 20/11/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
Με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΚ



Ύμνος για το νεοφιλελευθερισμό οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την Εκπαίδευση & τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε γι’ άλλη μια φορά, μέσω της ΔΕΘ, τ’ όραμά του για την Εκπαίδευση. Ένα όραμα συνυφασμένο με τις λογικές της ιδιωτικοποίησης οποιοδήποτε κοινωνικού αγαθού, όπως της παιδείας, και συνώνυμο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού με την απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το σχέδιο του προέδρου της ΝΔ αποτυπώνεται στους παρακάτω άξονες:
Ø  Το σχολείο των ιδιωτών: «Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολόγιου προγράμματος.» Η οικονομική αυτονομία των σχολικών μονάδων αποτελεί βασική στρατηγική κατεύθυνση όλων των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί δηλαδή τη μεγαλύτερη δυνατή συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Εκπαίδευση με απώτερο σκοπό το πέρασμά της σε ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις με σαφή ανταλλάγματα. Ο προσανατολισμός του κ. Μητσοτάκη είναι από το Δημόσιο Σχολείο όλων των παιδιών να περάσουμε στο Σχολείο των λίγων και των ιδιωτών.
Ø  Ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων: Η εγχώρια νεοδεξιά απαρνείται το σταθερό προσωπικό στις βασικές δομές του κοινωνικού κράτους, όπως και στην Εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ ανάφερε στη ΔΕΘ «επιλογή διδακτικού προσωπικού από αυτόνομα σχολεία». Στην ουσία δηλαδή απαξιώνει το εκπαιδευτικό έργο των χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια το Δημόσιο Σχολείο, που υπηρετούν τη δημόσια εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Καταργεί στην πράξη την προϋπηρεσία των συναδέλφων, και διαμορφώνει πεδίο ανταγωνισμού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για τη διαχείριση των σχολείων (manager) και την επιλογή του διδακτικού προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα η εφημερίδα ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ που πρόσκειται σε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ σε πρωτοσέλιδό του χαρακτήρισε τις 23.000 προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πελατειακές. Προφανώς η ΝΔ και τα φιλικά τους ΜΜΕ δεν αγνοούν πως το Δημόσιο Σχολείο έχει ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις, αλλά εκείνο που επιδιώκουν είναι η περαιτέρω συρρίκνωσή του, οι νέες σαρωτικές συγχωνεύσεις που είχαν κάνει παλαιότερα, η αύξηση του ωραρίου κ.ά.
Ø  Αντιδραστική αξιολόγηση με απολύσεις: Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει την αγάπη του για το αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης με τιμωριτικά χαρακτηριστικά και απολύσεις,  «αξιολόγηση παντού». Εξάλλου, από τον κ. Μητσοτάκη έχουμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής με την αυθαίρετη αξιολόγηση των ποσοστώσεων (μισθολογική καθίζηση) και τις 2.500 απολύσεις (εκπαιδευτικών, σχ. Φυλάκων,καθαριστριών).

Κατά συνέπεια το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ για την Παιδεία ουσιαστικά είναι ένας ύμνος για το νεοφιλελευθερισμό. Χρειάζεται μια ηχηρή απάντηση αποδοκιμασία από τα εκπαιδευτικά συνδικάτα και γενικότερα το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα. Επίσης, χρειάζεται η ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών να ξεκαθαρίσει αν ασπάζεται τις θέσεις του πολιτικού της φορέα. Βέβαια αν κρίνουμε από τα «παλαμάκια» μέσα στην αίθουσα της ΔΕΘ μάλλον τα υιοθετούν …




Η πρόταση της ΝΔ για την παιδεία:
Ακραίο και νεοφιλελεύθερο πισωγύρισμα!
Οι εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο σκηνικό του 2013!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αφουγκραζόμενος τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών, παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων για την συνολική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και του αυταρχισμού.
   Οι επιχειρηματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για ένα σχολείο που θα παράγει επενδυτές και όχι μαθητές και ένα πανεπιστήμιο στις ανάγκες των λίγων και εκλεκτών παιδιών των πλούσιων οικογενειών, επιβεβαιώνει το νεοφιλελεύθερο και ελιτίστικο όραμα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον ευρύτερο μετασχηματισμό της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης, σε ένα σύστημα Ιδιωτικό και επί πληρωμή.
   Η Ν.Δ. επαναφέρει την ατζέντα του 2012-2015. Όπως τότε, έτσι και τώρα επιμένει στην ανάλυση ότι ο δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για την κρίση και όλες τις κακοδαιμονίες της χώρας. Όπως τότε, έτσι και τώρα ο περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων και μέσω της ανάσχεσης των διορισμών παρουσιάζεται ως πολιτική λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής γίνεται αναφορά για: «21924 προσλήψεις από το παράθυρο. Αναφέροντας ότι αυξήθηκαν αντί να μειωθούν οι υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα τελευταία 2,5 έτη»! Για την Καθημερινή η μη μείωση των μονίμων από το 2015 και οι προσλήψεις συμβασιούχων (μεταξύ των οποίων και οι αναπληρωτές), παρουσιάζονται ως προβληματικές καταστάσεις. Κουβέντα φυσικά δε γίνεται για τη συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων  από το 2011.
Επί της ουσίας, τα ωραία λόγια στην αρχή της παρουσίασης του προγράμματος περί ισότητας και ποιότητας ακολούθησαν μέτρα που αποκαλύπτουν το ακραία νεοφιλελεύθερο τους σχέδιο:
ü  Η συνολική απόρριψη των νόμων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου, γεννά εύλογη ανησυχία για επαναφορά στο σκηνικό του 2013 (διαθεσιμότητα, υποχρεωτικές μετατάξεις, τιμωρητική αξιολόγηση κ.α.). Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάργηση όλων των κατακτήσεων των εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια!  
ü  Έντονη ανησυχία γεννά η εξαγγελία για την περίφημη «ελεύθερη γονεϊκή επιλογή» δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου που έχει αποτύχει ως «πείραμα» διεθνώς και έχει προξενήσει σοβαρή βλάβη στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
ü  Η διασύνδεση του θεσμού της αξιολόγησης, όχι με την ενίσχυση της επιστημονικής κατάρτισης και του επαγγελματικού προφίλ του εκπαιδευτικού, αλλά με τη μισθολογική εξέλιξη, με επιβράβευση των «αρίστων», αποτελεί τιμωρητική και όχι εποικοδομητική εκδοχή της.
ü  Η αγορά μέσα στα σχολεία: «Άσκηση μικρών μαθητών σε επιχειρήσεις ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με την πραγματική οικονομία, και να επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους με μεγαλύτερη σιγουριά»!
ü  Προσλήψεις εκπαιδευτικών αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές ανάγκες. Προσέξτε: «Στο βαθμό που τα δημοσιονομικά της χώρας μας το επιτρέπουν, στο βαθμό που θα έχουμε μελετήσει αναλυτικά τις ανάγκες, τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε εκπαιδευτικής μονάδας θα προχωρήσουμε με προτεραιότητα σε προσλήψεις στα ζητήματα Παιδείας, ξεκινώντας από την Ειδική Αγωγή».
ü  Οικονομική αυτονομία σχολείου με όρους που θυμίζουν πολυεθνική εταιρεία. Αξιολόγηση και διοίκηση σχολείων με θεσμοθέτηση οργάνου διοίκησης από Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Γονείς, Δήμο.Ο Κ. Μητσοτάκης  στην 83η ΔΕΘ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολογίου προγράμματος. Το μοντέλο που «οραματίζεται» επομένως ο κ. Μητσοτάκης για το Δημόσιο Σχολείο έχει την εξής δομή: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), vouchers (κουπόνια) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο πρόσληψης και για τις σχέσεις εργασίας, με την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού να είναι κυρίαρχη στη «μεγάλη ιδέα» τους»..
ü  Λύκειο με εθνικό απολυτήριο που θα υπολογίζονται οι τελικές εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων όλων των τάξεων και μαθημάτων
ü  Πανελλαδικές με θεσμοθέτηση βάσης αλλά και ανώτερης βάσης που θα έχουν δυνατότητα να βάζουν οι σχολές. Οι σχολές θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων! Έτοιμη πελατεία για τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια και τα κολλέγια" .
ü   Στην Ιδιωτική εκπαίδευση «κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων Φίλη- Γαβρόγλου», (δηλαδή του ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων από ΥΠΠΕΘ και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών)
Για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση: Μετά την εξαγγελία για «αναβάθμιση» της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ξεδιπλώνεται ένα νέο αγοραίο νεοφιλελεύθερο σενάριο:
ü  Καθιέρωση πρότυπων (όχι πειραματικών) ΕΠΑΛ! 
ü  Καθιέρωση (επαναφορά) της κατάρτισης σε μεταγυμνασιακό επίπεδο! Ίδρυση παντού (από υπουργεία, επιμελητήρια, οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων) σχολών μαθητείας μετά το γυμνάσιο. Άρα μαθητεία ανηλίκων και πρόωρη στενή κατάρτιση και φυσικά τα πάντα στους ιδιώτες!
ü  Τα πρότυπα ΕΠΑΛ και σε 2 χρόνια όλα τα ΕΠΑΛ θα έχουν συμβούλιο σύνδεσης με αγορά εργασίας από διευθυντές ΕΠΑΛ, εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων. Οι προτάσεις του συμβουλίου για τομείς και ειδικότητες θα είναι δεσμευτικές! Είναι η πλήρης υποταγή των επαγγελματικών Λυκείων στην τοπική αγορά εργασίας. Και η επαναφορά "διαθεσιμοτήτων" όταν η αγορά θα κρίνει πως δεν της κάνουν οι ειδικότητες...
ü  Η πιστοποίηση της μη τυπικής εκπαίδευσης δεν θα γίνεται από τον ΕΟΠΠΕΠ, αλλά από ιδιωτικούς φορείς που απλά θα πιστοποιήσει ο ΕΟΠΠΕΠ. 
ü  Δημιουργείται ενιαία Γενική Γραμματεία στο Υπουργείο Παιδείας για όλο το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (δηλαδή τα ΕΠΑΛ δεν θα εποπτεύονται από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών, όπως τώρα), άρα όλο το σύστημα (και το ΕΠΑΛ) μπαίνει στη λογική της στενής κατάρτισης και της αγοράς. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μνήμη και κρίση και σίγουρα δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να μας επιστρέψει στο «σκηνικό του 2013»! Ελπίζω οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, να μην παραμείνουν άφωνες –για άλλη μια φορά- στις εξαγγελίες αυτές! Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, επιδίδονται στην απόλυτη καταστροφολογία, σε στείρα και αδιέξοδη δαιμονοποίηση της πραγματικότητας, σε απόκρυψη ή υποτίμηση κάθε κατάκτησης και θετικού βήματος, σπέρνοντας την απογοήτευση και την παραίτηση στους συναδέλφους, πείθοντάς τους ότι όλα είναι τετελεσμένα και άρα μάταιη κάθε αντίδραση.
   Για εμάς, η κριτική απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές πρέπει να είναι σκληρή, χρειάζεται όμως να ακουμπά στην πραγματικότητα και να παρακινεί σε δημιουργική  δράση και θετική διεκδίκηση.  Αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, σε ό,τι υποβαθμίζει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας και όσα προάγουν την αλλαγή νοοτροπίας για τη βελτίωση του έργου μας και του δημόσιου σχολείου σε όφελος των μαθητών/τριών  μας Προφανώς χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα και στην εκπαίδευση. Αύξηση των δημόσιων εκπαιδευτικών δαπανών, μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, πολύπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση  επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου.  
   Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να καταδικάσει την απολιθωμένη και νεοφιλελεύθερη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να συνεχίζει τους αγώνες για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού, ενός σχολείου που θα προσφέρει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για όλα τα παιδιά και που θα παραμένει ανοιχτό στις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας.

Αθήνα 25/11/2018
Νεκτάριος Κορδής 
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis64.blogspot.com  nekordis@yahoo.grκιν.6977513534



Η στοχοποίηση του Δημόσιου Τομέα συνεχίζεται ακάθεκτη!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Οι συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνεχίζονται και αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα απέναντι στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Με «παχιούς» τίτλους, στημένα ρεπορτάζ και διαστρεβλωμένα στοιχεία επιδιώκουν να πλήξουν το έργο που επιτελούν οι δομές και υπηρεσίες του δημοσίου προς όφελος της κοινωνίας.
   Δεν είναι μυστικό βέβαια η εξάρτηση που έχουν ορισμένα Μ.Μ.Ε. από συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, τα οποία εκπροσωπεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως κεντρικός πυρήνας του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μείωση του μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα, ο περιορισμός των συμβασιούχων -απολύσεις- και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης που πρακτικά σημαίνει μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Στο σημείο αυτό να παραθέσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα fake news από ΜΜΕ για να πλήξουν τους εργαζόμενους και το δημόσιο τομέα:



   Η συγκεκριμένη εφημερίδα αναφέρει με «δραματικό ύφος» πως αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν οι υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, καθώς -συνεχίζει- έγιναν σχεδόν 22.000 προσλήψεις από το παράθυρο(!). Την ίδια περίοδο οι συμβασιούχοι στον στενό δημόσιο τομέα αυξήθηκαν από σχεδόν 65.500 σε σχεδόν 78.300 άτομα. Με λίγα λόγια η εφημερίδα χαρακτηρίζει παράτυπες και αχρείαστες τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους και στην υγεία και των συμβασιούχων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα Δημόσιο Σχολεία, που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτό να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Επιπλέον, είναι γνωστό πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι περίπου 575.000, αριθμός χαμηλός σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε σημαίνοντες τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως στην εκπαίδευση και στην υγεία.

   Η ίδια εφημερίδα δε ρίχνει λάσπη μόνο για τις προσλήψεις και τον αριθμό των εργαζομένων -μόνιμων και συμβασιούχων-, αλλά διαστρεβλώνει και την πραγματικότητα όσον αφορά τους μισθούς καθώς μιλά για υποτιθέμενες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως αυξήθηκαν οι μισθοί των εργαζόμενων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, όπου από τα 1.286 ευρώ έφτασε στα 1.502. Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο μέσος μισθός στο Δημόσιο είναι 1.056 ευρώ μικτά, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το μισθολογικό κόστος βαίνει ελαφρά μειούμενο τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια αποκαλύπτεται όμως στα ψιλά γράμματα, αφού πληροφορούμαστε πως «πρόκειται για ειδική επεξεργασία στοιχείων από την ΕΡΓΑΝΗ που έκανε ο ΣΕΒ».
Στο παρελθόν και άλλα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπως το παρακάτω επιτίθεται στο δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους με fake news.

   Είναι φανερό πως κύριος σκοπός, όλων εκείνων που ασπάζονται το νεοφιλελευθερισμό, αποτελεί η συνολική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και των εργαζομένων με απώτερη επιδίωξη την ιδιωτικοποίηση καίριων και νευραλγικών τομέων του δημοσίου, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλιση.
Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, πρέπει να αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλες τις δομές και υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα δημόσιο που θα λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Αθήνα 28/11/2018
Νεκτάριος Κορδής /Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis64.blogspot.com  nekordis@yahoo.grκιν.6977513534
Κ. Μητσοτάκης για τους  Διορισμούς στην Δημόσια εκπαίδευση:
Δεν δεσμεύομαι σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου,  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, απάντησε μεταξύ άλλων και για το μεγάλο και επίκαιρο -λόγω της συζήτησης στην Βουλή- ζήτημα των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε το «όραμά» του για τις προσλήψεις, τον δημόσιο τομέα και συνολικά το κοινωνικό κράτος. Η στόχευση είναι πολύ συγκεκριμένη: να διαμορφώσει στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα, ο οποίος φυσικά, δεν έχει ανάγκη από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού! Οι δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικές:
Ø  Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών: Η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος, να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων, εάν δεν μελετήσω πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσω πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν. Προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στέλνουμε ένα «φιλολαϊκό μήνυμα», εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εξαγγείλω. Έχω δεσμευθεί ότι οι προσλήψεις στην παιδεία θα ξεκινήσουν από προσλήψεις στην ειδική αγωγή… Από εκεί και πέρα, όταν μελετήσουμε τα πραγματικά κενά, θα εξαγγείλουμε πόσες πραγματικά προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν στην παιδεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το γεγονός, είναι μια πραγματικότητα σήμερα, ότι έχουμε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι σε ένα καθεστώς ετήσιας ομηρίας μέσα από το καθεστώς των αναπληρωτών. Για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία τους, αλλά -θα το πω γιατί θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος- με διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να γίνουν από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ø  Για τον Δημόσιο τομέα συνολικά:  Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αυξήθηκε από το 2015 στο 2019 κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επαναλαμβάνω, 2 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο. Αυτό θα συγκρατηθεί και πάλιΔεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον αθρόο αριθμό των προσλήψεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας… Λοιπόν, πρώτον δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτή την προπαγάνδα διαστρέβλωσης αλλά θα γίνονται πολύ πιο λελογισμένες προσλήψεις από αυτές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν κεντρικού προγραμματισμού. Έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα και το έχω αποδείξει στο Υπουργείο που ήμουν, να περιορίσουμε το αποτύπωμα του κράτους και να μην υπάρχει αυτή η προκλητική σπατάλη με τους μετακλητούς και τους υπαλλήλους οι οποίοι έρχονται να συνοδεύουν τα κομματικά γραφεία. Υπάρχει, λοιπόν, μια δυνατότητα και το λέμε ξεκάθαρα, ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του δημοσίου και να δοθεί και ο χώρος στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσει να αναπνεύσει.
   Οι δηλώσεις του αυτές δεν διατυπώνονται φυσικά για πρώτη φορά! Πριν από λίγο καιρό μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε για το ίδιο θέμα:
Ø  Να δούμε πραγματικά πόσους δασκάλους και καθηγητές χρειαζόμαστε και που τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του Δημοσίου μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας.
   Όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί συνεπώς ο Κ. Μητσοτάκης, λόγω του εμμονικού ιδεολογικού αρνητισμού που τον χαρακτηρίζει απέναντι στον Δημόσιο Τομέα και τους εργαζόμενους, με κάθε ευκαιρία παρουσιάζει το ιδεολογικό του όραμα: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και απολύσεις! Μια μικρή αναδρομή στις τελευταίες δηλώσεις του είναι αρκετή για να πείσει και τον πλέον «δύσπιστο» για τις προθέσεις του:
Ø  Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί & να λείπουν νοσηλευτές!
Ø  Το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο
Ø  Είχε το θράσος να τάξει (ο Πρωθυπουργός) δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Μόνο που για όλα αυτά πληρώνουν οι πολίτες τους οποίους έχει γονατίσει στους φόρους και τις εισφορές. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με διορισμούς στο Δημόσιο, αλλά με επενδύσεις και καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα.
Ø  Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%..Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ…
   Η βασική του επιδίωξη λοιπόν, μέσα από αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις, που επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι να διαμορφώσουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας μια αρνητική εικόνα για τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου.
ü  Tην ώρα που ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά στα μνημονικά χρόνια, με πολύ σοβαρά κενά στην Υγεία και την Παιδεία, που οι εκπαιδευτικοί από το 2008 έχουν μειωθεί κατά 25%, εξακολουθούν να μιλάνε για «διογκωμένο» Δημόσιο!
ü  Ενώ οι αποχωρήσεις από την εκπαίδευση την περίοδο 2010-2018 φθάνουν τις 34.000 και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σήμερα πλησιάζουν το 14% οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών δεν παρουσιάζονται ως αναγκαιότητα αλλά θα γίνουν με πολλά αν και εφόσον! Το πρόγραμμα της ΝΔ μιλά για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για κάλυψη κενών σε απομακρυσμένες περιοχές! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο, με κατευθύνσεις που υιοθετούν τις εκθέσεις ΣΕΒ και ΕΕ, και με απροκάλυπτο  στόχο τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από προσβάσιμο σε όλους κοινωνικό αγαθό,  σε  αγοραίο είδος που θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Εξάλλου ο Τομέας Παιδείας της ΝΔ  πριν από λίγο καιρό μιλούσε για «φαντάσματα» εκπαιδευτικούς!
ü  Την στιγμή που τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 38% ο Κ. Μητσοτάκης μιλά για αύξηση του κόστους μισθοδοσίας το οποίο πρέπει να συγκρατηθεί! Με ποιο μαγικό τρόπο αλήθεια; Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος έχει δηλώσει: στο Δημόσιο υπάρχει λίπος!
ü  Ο Κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε του έργου του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έθεσε ως στόχο να «περιορίσει το αποτύπωμα του κράτους»! Να θυμίσουμε ότι επί Υπουργίας του και ως αποτέλεσμα ενός συνολικού τιμωρητικού νομοθετικού πλαισίου είχαμε τις διαθεσιμότητες 2500 εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, 2000 σχολικών φυλάκων, 1000 διοικητικών των Πανεπιστημίων και εκατοντάδων καθαριστριών! Η διαθεσιμότητα υπήρξε μια ευθεία αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων!   

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνολικά ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα στο ζοφερό μέλλον της αγοραίας οπισθοδρόμησης! Από την άλλη μεριά, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η επίθεση αυτή  στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Η αναγκαιότητα μαζικών μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα! Αποτελούν  ξεκάθαρη αναγκαιότητα οι μόνιμες δομές του κοινωνικού κράτους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων!

Αθήνα 16/1/2019
Νεκτάριος Κορδής 
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis64.blogspot.com 
–κιν.6977513534




Ο Κ. Μητσοτάκης και η «αγάπη» του για τον Δημόσιο Τομέα 
& την  Εκπαίδευση!
Ένα μικρό οδοιπορικό στις δηλώσεις του

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Από την ημέρα που ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ, τόσο αυτός όσο και οι επιτελείς της ΝΔ προβαίνουν με κάθε ευκαιρία στην κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα! Μια απλή απαρίθμηση  των πρόσφατων δηλώσεων τους, πέρα από το ότι είναι αρκετή να πείσει και τον πλέον «δύσπιστο», μαρτυρά και το βασικό στόχο τους: να διαμορφώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα. Στοχεύουν στο όνομα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να λοιδορούν τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Το ιδεολογικό τους όραμα προφανές: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και αθρόες απολύσεις! Ακολουθεί ένα μικρό οδοιπορικό των δηλώσεων τους:
Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη
  1. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν.
  2. Μίλησαν και μιλούν ακόμα για εξορθολογισμό του Κράτους. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε τι λένε; Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού του Κράτους αυξήθηκαν κατά 492 εκ. Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%.
  3. (Για τον Πρωθυπουργό): Είχε το θράσος να τάξει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Μόνο που για όλα αυτά πληρώνουν οι πολίτες τους οποίους έχει γονατίσει στους φόρους και τις εισφορές. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με διορισμούς στο Δημόσιο, αλλά με επενδύσεις και καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα.
  4. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί & να λείπουν νοσηλευτές.
  5. Το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο.
  6. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αυξήθηκε από το 2015 στο 2019 κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επαναλαμβάνω, 2 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο. Αυτό θα συγκρατηθεί και πάλιΔεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον αθρόο αριθμό των προσλήψεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας… Λοιπόν, πρώτον δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτή την προπαγάνδα διαστρέβλωσης αλλά θα γίνονται πολύ πιο λελογισμένες προσλήψεις από αυτές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν κεντρικού προγραμματισμού. Έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα και το έχω αποδείξει στο Υπουργείο που ήμουν, να περιορίσουμε το αποτύπωμα του κράτους και να μην υπάρχει αυτή η προκλητική σπατάλη με τους μετακλητούς και τους υπαλλήλους οι οποίοι έρχονται να συνοδεύουν τα κομματικά γραφεία. Υπάρχει, λοιπόν, μια δυνατότητα και το λέμε ξεκάθαρα, ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του δημοσίου και να δοθεί και ο χώρος στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσει να αναπνεύσει.
  7. Κ. Μητσοτάκης (twitter): Οι νέοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι αυτό και συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτό είναι αδιανόητο και πρέπει να αλλάξει, με ανασχεδιασμό του ασφαλιστικού και κίνητρα για συμπληρωματικά προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης.
  8. Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα.
  9. Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ή και της εκχώρησης δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, φέρνοντας ως παραδείγματα: Τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. «Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες. Αν αυτή η υπηρεσία εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα θα απελευθερωθούν άνθρωποι και πόροι», επισήμανε. Το σύστημα εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους για το όποιο, όπως είπε, θα μπορούσε να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Την καθαριότητα: Το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες, είπε χαρακτηριστικά. Τα καθήκοντα των σχολικών φυλάκων που, όπως και η καθαριότητα, θα μπορούσαν, όπως τόνισε, να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. «Τους ανθρώπους αυτούς το κράτος τούς κρατά όμηρους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ακυρώνουν τα δικαστήρια», κατέληξε.
  10. Κ. Χατζηδάκης: «Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ότι προβλέπει το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει κομματικά ρουσφέτια και περιμένει όλους αυτούς να τους μονιμοποιήσουμε αυτό δεν θα γίνει. Για το Δημόσιο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες και για να μειώσουμε τους φόρους θα κρατήσουμε την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις… Το θέμα στο Δημόσιο δεν είναι πια ο αριθμός αλλά η ποιότητα».
Β. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ & ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
Δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη
  1. (Για Διορισμούς): Είναι ένα να πραγματικό ζήτημα, είμαι πάντα διατεθειμένος να καθίσω κάτω και να δούμε τις πραγματικές ανάγκες και το πως ενδεχομένως μπορούμε να στρέψουμε και περισσότερους ανθρώπους στην τάξη, γιατί και εκεί υπάρχουν περιθώρια, μην έχουμε καμία αμφιβολία, αλλά υπάρχουν και κάποιες πραγματικές ανάγκες και υπάρχει και μια ανάγκη ανανέωσης του δυναμικού. Διότι δεν μπορούμε να βρεθούμε κάποια στιγμή διαπιστώνοντας ότι για 5, 7 χρόνια δεν έχουμε κάνει προσλήψεις και θα υπάρχει ένα κενό, ένα γενεαλογικό κενό στην ουσία στην ιεραρχία των εκπαιδευτικών μας.
  2. (Για Διορισμούς): Να δούμε πραγματικά πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας.
  3. Η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος, να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων, εάν δεν μελετήσω πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσω πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν. Προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στέλνουμε ένα «φιλολαϊκό μήνυμα», εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εξαγγείλω. Έχω δεσμευθεί ότι οι προσλήψεις στην παιδεία θα ξεκινήσουν από προσλήψεις στην ειδική αγωγή… Από εκεί και πέρα, όταν μελετήσουμε τα πραγματικά κενά, θα εξαγγείλουμε πόσες πραγματικά προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν στην παιδεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το γεγονός, είναι μια πραγματικότητα σήμερα, ότι έχουμε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι σε ένα καθεστώς ετήσιας ομηρίας μέσα από το καθεστώς των αναπληρωτών. Για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία τους, αλλά -θα το πω γιατί θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος- με διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να γίνουν από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
  4. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κατάργηση του ΠΔ 152, ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί κατά προτεραιότητα από τη ΝΔ ως Κυβέρνηση! Σχετικά με την αξιολόγηση δήλωσε μεταξύ άλλων: « συνεπείς προς την ιδεολογική σας αγκύλωση, εξαιρείτε από αυτήν τους εκπαιδευτικούς… η σημερινή κυβέρνηση με την κατάργηση της αξιολόγησης είναι υπόλογη έναντι των ευσυνείδητων εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους… εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την αξιολόγηση». Από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει καμιά απολύτως έκπτωση στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
  5. Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην 83η ΔΕΘ είπε χαρακτηριστικά: "Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολογίου προγράμματος.
  6. (Τομέας Παιδείας της ΝΔ 2017): Περαιτέρω, άγνωστο παραμένει αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει λάβει υπόψη την νοσηρή κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολεία της χώρας, καθώς εκπαιδευτικοί “φαντάσματα” εμφανίζονται για μια ή δυο ώρες την ημέρα, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δημιουργώντας στην ουσία οιονεί κενά, που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
   Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία τον περασμένο Νοέμβριο, αποκαλύφθηκε με κάθε λεπτομέρεια ένα πρόγραμμα με ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο, με κατευθύνσεις που υιοθετούν τις εκθέσεις ΣΕΒ και ΕΕ, και με απροκάλυπτο  στόχο τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από προσβάσιμο σε όλους κοινωνικό αγαθό,  σε  αγοραίο είδος που θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα η δέσμευση του αρχηγού της ΝΔ ότι θα καταργήσει αμέσως ως πρωθυπουργός, όλους τους νόμους Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου δηλαδή όλες τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών τα τελευταία 4 χρόνια, γεννά εύλογη ανησυχία για επαναφορά στο «σκηνικό του 2013 με την αξιολόγηση-χειραγώγηση, τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, το «νέο» Πειθαρχικό, την αυτοδίκαιη αργία, τις υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταθέσεις, την επιστράτευση απεργών, τον αυταρχισμό στα σχολεία, τη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, την αδιοριστία, τους μισθούς πείνας, την αύξηση διδακτικών ωρών και αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τη διάλυση της ΤΕΕ  και την παραχώρηση σε ιδιώτες τομέων - ειδικοτήτων της, τη μεταφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης  στο υπουργείο …Εμπορίου και τις απολύσεις εκπαιδευτικών!  Μπροστά στο σκηνικό αυτό, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ενώ παραμένουν άφωνοι στις εξαγγελίες αυτές, επιδίδονται στην απόλυτη καταστροφολογία, σε στείρα και αδιέξοδη δαιμονοποίηση της πραγματικότητας, σε απόκρυψη ή υποτίμηση κάθε κατάκτησης και θετικού βήματος, σπέρνοντας την απογοήτευση και την παραίτηση στους συναδέλφους, πείθοντάς τους ότι όλα είναι τετελεσμένα και άρα μάταιη κάθε αντίδραση. Για εμάς, η κριτική απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές πρέπει να είναι σκληρή, χρειάζεται όμως να ακουμπά στην πραγματικότητα και να παρακινεί σε δημιουργική  δράση και θετική διεκδίκηση.  Αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, σε ό,τι υποβαθμίζει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας και όσα προάγουν την αλλαγή νοοτροπίας για τη βελτίωση του έργου μας και του δημόσιου σχολείου σε όφελος των μαθητών/τριών  μας Προφανώς χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα και στην εκπαίδευση. Αύξηση των δημόσιων εκπαιδευτικών δαπανών, μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, πολύπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση  επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου.  
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Είναι προφανές ότι η επίθεση αυτή  στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Μέσα στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται με προτάσεις και συλλογικές διεκδικήσεις να στοχεύσουμε σε ένα σύγχρονο Δημόσιο τομέα χωρίς εξαθλιωμένους εργαζόμενους, που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, πέρα και μακριά από τα βαρίδια όλων όσων στο πρόσφατο παρελθόν απαξιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του Δημόσιου προς όφελος αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικών συμφερόντων. Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνολικά ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα στο ζοφερό μέλλον της αγοραίας οπισθοδρόμησης!

Αθήνα 21/1/2019
Νεκτάριος Κορδής 
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis64.blogspot.com  nekordis@yahoo.gr
–κιν.6977513534



Οι «ολετήρες» της Δημόσιας Παιδείας, της Υγείας
και της Κοινωνικής Ασφάλισης ξαναχτυπούν!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασε τα σχέδια του για την κοινωνική ασφάλιση! Μίλησε για ένα «βιώσιμο» ασφαλιστικό σύστημα 3 πυλώνων με την συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα βεβαίως… Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του ασφαλιστικού «τύπου Πινοσέτ», τονίζοντας χωρίς περιστροφές ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι κάτι που διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της Ν.Δ. από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι 3 πυλώνες σύμφωνα με τις δηλώσεις του είναι οι εξής:
Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρισμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά.
Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.
Οι άξονες αυτοί προκαλούν κάποιες εύλογες παρατηρήσεις;
ü  Εθνική Σύνταξη χωρίς καμία εγγύηση αλλά με βάση τις αντοχές της οικονομίας!
ü  Προτροπή για επιπλέον δουλειά με ανταμοιβή φυσικά! Και οι εκπαιδευτικοί για παράδειγμα; Δουλειά με ανταμοιβή μέχρι πότε; Τα 70 ή και παραπάνω;
ü  Είναι –τουλάχιστον- επικίνδυνο να παρουσιάζεται η ανασφάλιστη εργασία ως... συνειδητή απόφαση των νέων, λέγοντας ότι “αν πάτε να μιλήσετε σήμερα με νέα παιδιά τα οποία μπαίνουν στην αγορά εργασίας, θα σας πουν ότι δεν πιστεύουμε ποτέ ότι θα πάρουμε σύνταξη μετά από πενήντα χρόνια. Άρα το κίνητρο, δυστυχώς, και σε αυτούς να ενδώσουν στον 'πειρασμό' της ανασφάλιστης εργασίας είναι μεγαλύτερο, διότι δεν πιστεύουν ότι οι εισφορές τους θα πιάσουν τόπο!
ü  Να θυμίσουμε ότι στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, οι σύνεδροι εκλήθησαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)»! Σε περίπτωση φυσικά που ο «προβληματισμός» αυτός της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. υλοποιείτο, τότε η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης δε θα ήταν μια μακροπρόθεσμη συνέπεια, αλλά θα καταργείτο εν τοις πράγμασι το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του «σήμερα» θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση.
ü  Η λύση φυσικά υπάρχει… «οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί θα δώσουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να ρυθμίσουν καλύτερα τη ζωή τους». H ιστορία της Lehman Brothers μάλλον δεν δίδαξε τίποτε ορισμένους… Από την μια πλευρά «αποθέωση» του Ιδιωτικού τομέα λοιπόν και από την άλλη δυσφήμιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης λέγοντας πως «εξακολουθούμε να έχουμε ένα σύστημα άδικο, που πριμοδοτεί συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες»
Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι μπορεί να γίνει το ΕΣΥ πιο αποτελεσματικό βάσει των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ' ανάγκη κρατική πολιτική! Πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο που ο στόχος του αποτυπώνεται σε μια χαρακτηριστική φράση του Κ. Μητσοτάκη: για ποιο λόγο θα πρέπει να προμηθευθούν τα νοσοκομεία μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από τους ιδιώτες! Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε, να θυμηθούμε την παλαιότερη δήλωσή του: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί & να λείπουν νοσηλευτές»! Για το μεγάλο ζήτημα των προσλήψεων εκπαιδευτικών η δήλωσή του είναι χαρακτηριστική: Να δούμε πραγματικά πόσους δασκάλους και καθηγητές χρειαζόμαστε και που τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του Δημοσίου μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία τον περασμένο Νοέμβριο, αποκαλύφθηκε με κάθε λεπτομέρεια ένα πρόγραμμα με ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο, με κατευθύνσεις που υιοθετούν τις εκθέσεις ΣΕΒ και ΕΕ, και με απροκάλυπτο στόχο τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από προσβάσιμο σε όλους κοινωνικό αγαθό, σε αγοραίο είδος που θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα η δέσμευση του αρχηγού της ΝΔ ότι θα καταργήσει αμέσως ως πρωθυπουργός, όλους τους νόμους Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου δηλαδή όλες τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών τα τελευταία 4 χρόνια, γεννά εύλογη ανησυχία για επαναφορά στο «σκηνικό του 2013 με την αξιολόγηση-χειραγώγηση, τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, το «νέο» Πειθαρχικό, την αυτοδίκαιη αργία, τις υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταθέσεις, την επιστράτευση απεργών, τον αυταρχισμό στα σχολεία, τη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, την αδιοριστία, τους μισθούς πείνας, την αύξηση διδακτικών ωρών και αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τη διάλυση της ΤΕΕ και την παραχώρηση σε ιδιώτες τομέων - ειδικοτήτων της, τη μεταφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο …Εμπορίου και τις απολύσεις εκπαιδευτικών!
Και μιας και μιλάμε για απολύσεις… έρχεται ο υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ Τάσος Αβραντίνης που τον περασμένο Οκτώβριο στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος υποστήριζε πως «το 1980 είχαμε περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το 2009 ο αριθμός τους ξεπερνούσε το 1.000.000. Από αυτούς τουλάχιστον 300.000 ήταν απολύτως περιττοί". Ισχυρίστηκε δε πως το κόστος των 300.000 υπαλλήλων είναι όσο «το δημόσιο χρέος της χώρας ή έντεκα φορές τουλάχιστον το κόστος ολόκληρης της διαφθοράς και της μίζας μαζί».
Εξάλλου η κεντρική γραμμή έχει δοθεί από τον Πρόεδρο της ΝΔ: Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%...Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ
Όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί συνεπώς ο Κ. Μητσοτάκης, λόγω του εμμονικού ιδεολογικού αρνητισμού που τον χαρακτηρίζει απέναντι στον Δημόσιο Τομέα και τους εργαζόμενους, με κάθε ευκαιρία παρουσιάζει το ιδεολογικό του όραμα: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και απολύσεις! Η βασική του επιδίωξη μέσα από αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις, που επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι να διαμορφώσουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας μια αρνητική εικόνα για τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Εξάλλου-όπως λέει ο ίδιος- πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του δημοσίου και να δοθεί και ο χώρος στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσει να αναπνεύσει!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνολικά ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα στο ζοφερό μέλλον της αγοραίας οπισθοδρόμησης! Από την άλλη μεριά, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η επίθεση αυτή στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Η αναγκαιότητα μαζικών μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, την Υγεία και στις δομές της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα! Αποτελούν ξεκάθαρη αναγκαιότητα οι μόνιμες δομές του κοινωνικού κράτους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων!

Αθήνα 2/3/2019
Νεκτάριος Κορδής Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis64.blogspot.com nekordis@yahoo.gr



Το «αυτόνομο» σχολείο του Κ. Μητσοτάκη και ο «όμορφος κόσμος» του νεοφιλελευθερισμού: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Την ώρα που η Ν.Δ. βαυκαλίζεται ότι η ώρα της επιστροφής της στην εξουσία πλησιάζει, εντείνει καθημερινά τις επιθέσεις της απέναντι στο δημόσιο σχολείο, προοιωνίζοντας τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Δεν ξεχνάμε ότι ο Τομέας Παιδείας της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν έβλεπε φαντάσματα εκπαιδευτικούς, και δεν ξεχνάμε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχει δείξει ξεκάθαρα δείγματα γραφής στο παρελθόν, αφού ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στη διαθεσιμότητα – απόλυση 2500 εκπαιδευτικών από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση! Μιλώντας στην 83ηΔΕΘ είπε χαρακτηριστικά: "Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολογίου προγράμματος." Μόλις πρόσφατα η Tομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Κεραμέως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα επιδιώξουμε να έχουμε σχολεία που θα είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα, τα οποία δεν θα ελέγχονται ασφυκτικά, σε κάθε τους κίνηση, από ένα υπερσυγκεντρωτικό υπουργείο Παιδείας». Την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), χαρακτήρισε «απελευθερωτική» την πρόταση του ΚΕΦΙΜ για την Παιδεία. Μια πρόταση που αναφέρεται στην ενίσχυση κυρίως της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.  Το πρόγραμμα αυτό υπό τον  αθώο τίτλο «ενίσχυση της σχολικής επιλογής» προβλέπει την επιδότηση διδάκτρων για να πηγαίνουν τα παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία!  Το κράτος θα δίνει από 1.000 έως 3.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια με  ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ για να μην πηγαίνει το παιδί τους σε Δημόσιο Σχολείο. Είναι προφανές ότι οι ακραίοι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού θέλουν να απαξιώσουν  τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους τους πολίτες προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων ορισμένων σχολαρχών.
   Το μοντέλο που «οραματίζεται» επομένως ο κ. Μητσοτάκης –και οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού-  για το Δημόσιο Σχολείο έχει την εξής δομή: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), vouchers (κουπόνια) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο πρόσληψης και για τις σχέσεις εργασίας, με την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού να είναι κυρίαρχη στη «μεγάλη ιδέα» τους»!
   Το σχολείο ως αυτόνομη οικονομική μονάδα που υπόσχεται ο Πρόεδρος της ΝΔ, είναι απόλυτα σύμφωνο με τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα που "άνθισαν" την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Έχει ως στόχο ένα σχολείο – επιχείρηση, που θα αναζητά οικονομικούς πόρους από οπουδήποτε, θα προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς  με κριτήριο το κόστος τους και όχι μόνο τις παιδαγωγικές τους γνώσεις και ικανότητες. Έτσι θα έχουμε σχολεία πολλών ταχυτήτων, με ξεχωριστά προγράμματα, που στόχο θα έχουν να καλύπτουν τις «ανάγκες» πελατών ( πχ επιθυμίες γονέων για συγκεκριμένες δραστηριότητες ) και όχι τις πραγματικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών. Με εκπαιδευτικούς υποτελείς στο διευθυντή - μάνατζερ, που θα διδάσκουν όπως και ό,τι αυτός θα τους υποδεικνύει, αφού η εργασιακή τους πορεία θα εξαρτάται από αυτόν.  Η όλη σύλληψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρούμενη από τη ΝΔ  ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αφού οι μικρές επιχειρήσεις/ σχολικές μονάδες σταδιακά ή και πιο άμεσα, θα καλούνται να καλύψουν μόνες τους τα λειτουργικά τους έξοδα, να αποδεσμευτούν από την κρατική χρηματοδότηση. Μια τέτοια εκπαίδευση θα αφήσει το μεγάλο κομμάτι των μαθητών και μαθητριών πίσω, αφού οι πιο εύρωστες  τέτοιες επιχειρήσεις, θα είναι στόχος των κατά τεκμήριο ικανότερων εκπαιδευτικών, αλλά και των οικονομικά ισχυρότερων μαθητών. O προσανατολισμός του Κ. Μητσοτάκη είναι από το Δημόσιο Σχολείο όλων των παιδιών να περάσουμε στο σχολείο των λίγων και των ιδιωτών! Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό φυσικά, οι ασθενέστεροι οικονομικά και κοινωνικά μαθητές, αντί να ενισχύονται περισσότερο, θα περιορίζονται σε όσες μορφωτικές παροχές περισσεύουν σε εκπαιδευτικές μονάδες που θα βρίσκονται χαμηλά στο εκπαιδευτικό χρηματιστήριο, επειδή δεν κατάφεραν να προσελκύσουν οικονομικούς πόρους και καλά «βιογραφικά»  εκπαιδευτικών.  Η θέση της ΝΔ αποτελεί την αποθέωση  της αγοραίας λογικής στην εκπαίδευση όχι ως κοινωνικού αγαθού αλλά ως εμπορεύματος που απευθύνεται σε «πελάτες»!
Μεταξύ άλλων στις προτάσεις του ΚΕΦΙΜ αναπτύσσεται «ο όμορφος κόσμος» του νεοφιλελεύθερου μοντέλου:
ü  Καθορισμό γενικού μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας 40 ωρών για περίοδο τεσσάρων μηνών με ημερησία ανάπαυση τουλάχιστον 11 ωρών. Με το πρόγραμμα αυτό «δεν δημιουργείται υπερωρία» όπως αναφέρουν οι συντάκτες που εισηγούνται ευέλικτο ωράριο. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως τη μία μέρα θα μπορεί να εργάζεται κάποιος 5 ώρες, την επόμενη 11, την επόμενη 3 κλπ, ανάλογα με τις επιταγές της διοίκησης, αρκεί σε εβδομαδιαία βάση να συμπληρώνεται το 40ωρο, ενώ με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η υποχρέωση της εργοδοσίας να καταβάλει υπερωρίες.
ü  Ο θεσμός της αιτιολογημένης απολύσεως για μη ικανοποιητική απόδοση εργαζομένου. Με τον τρόπο αυτό η εκάστοτε διοίκηση θα μπορεί να απολύει χωρίς αποζημιώσεις εφόσον υπάρξει «αιτιολογημένη απόλυση».
ü  Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις απόλυσης για εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία και μισθό. Με αυτόν τον τρόπο θα θεσπιστεί ένα πλαφόν, προκειμένου να μπορούν να απολυθούν εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν στην εργασία τους επειδή τυχόν απόλυσή τους θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση για την εργοδοσία εξαιτίας της πολυετούς εργασίας και των υψηλών μισθών.
ü  Ο κατώτατος μισθός να είναι κυμαινόμενος. Δηλαδή να μην είναι σταθερός πχ στα 650 ευρώ για όλους, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα με την αύξησή του, αλλά να προσαρμόζεται ανάλογα με βάση τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, την ανταγωνιστικότητα, την πορεία ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κλπ.
ü  Επίσης ο κατώτατος μισθός να μην είναι ενιαίος για ολόκληρη τη χώρα, αλλά να είναι κυμαινόμενος ανάλογα με την περιφέρεια, την ηλικία του εργαζομένου και την επαγγελματική εμπειρία!
ü  Η κινητικότητα και οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων θα ανατίθενται στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνου Δυναμικού που θα υποκαταστήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
ü  Κατάργηση της συνδικαλιστικής άδειας αφού θα λογίζεται ως χρόνος ανάπαυσης του εργαζομένου.
ü  Επιτρέπεται η απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου εφόσον συντρέχει «σπουδαίος λόγος». Το τι είναι σπουδαίος λόγος βέβαια δεν ορίζεται.
ü  Η απεργία και η στάση εργασίας θα πρέπει να αποφασίζεται με πλειοψηφία επί του συνόλου των εργαζομένων.
ü  Διαφορετικοί μισθοί στο Δημόσιο με ειδικά προγράμματα αμοιβών «εκτός των αγκυλώσεων του Ενιαίου Μισθολογίου». Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι σε ΝΠΙΔ θα αμείβονται διαφοροποιημένα βάσει της παραγωγικότητάς τους ως εργαζόμενοι νομικών πρόσωπων ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου πλέον.
ü  Μέσα πίεσης για την επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα όπως η καταβολή εισφοράς στις πρόωρες συντάξεις μέχρι τα 67.
ü  Ασφαλιστικό  τύπου «Πινοσέτ», δηλαδή ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας στο ασφαλιστικό σύστημα να  προέρχεται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εισφορές, εξέλιξη που τόσα χρόνια περιμένουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος της Δημόσιας Ασφάλισης.
ü  Κατάργηση των ορίων ηλικίας με τη διευκρίνιση ότι κανείς δε μπορεί να βγει στη σύνταξη πριν τα 60. Η ανταποδοτική κυρία σύνταξη θα προκύπτει από εισφορές μειωμένες πού θα κατατίθενται σε ατομικό λογαριασμό. Μετά τα 60 κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να βγει στη σύνταξη όποτε θέλει, υπολογίζοντας όμως πως όσο νωρίτερα το πράξει τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό που θα του επιμεριστεί με βάση το προσδόκιμο ζωής! Εάν δηλαδή το προσδόκιμο είναι 80 έτη και κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 60 με επιλογή του, το ποσό πού έχει συγκεντρώσει από τις εισφορές στον ατομικό λογαριασμό του θα διαιρεθεί σε ετησία βάση διά είκοσι.
   Είναι φανερό πώς κύριος σκοπός, όλων εκείνων που ασπάζονται το νεοφιλελευθερισμό, αποτελεί η συνολική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους με δραστική μείωση των Δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και απολύσεις! Απώτερη επιδίωξή τους η ιδιωτικοποίηση καίριων και νευραλγικών τομέων του Δημοσίου, όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση και η Κοινωνική Ασφάλιση! Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στους εκφραστές τους οι εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση και στο Δημόσιο δεν πρέπει να έχουν μνήμη «χρυσόψαρου» και θα δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσουν!
Αθήνα 16/4/2019
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ/ Με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΚ
nekordis@yahoo.gr –nekordis64.blogspot.com




Η  αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών
και οι  νοσταλγοί της!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος είναι η κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορούσε στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την εξωτερική αξιολόγηση -κατηγοριοποίηση- σχολικών μονάδων. Δυστυχώς, κάποιες παρατάξεις -μπροστά και στις διαδικασίες για το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ- χρησιμοποιούν το συνδικάτο για να παίξουν τα μικροκομματικά τους παιχνιδάκια και επιμένουν να αποκρύπτουν τη σπουδαία αυτή κατάκτηση (όπως και όλες τις άλλες), διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα!
   Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει καθημερινά. Το αίτημα του κλάδου (όπως αυτό έχει εκφραστεί στα συνέδρια της ΟΛΜΕ και στις γενικές συνελεύσεις προέδρων) ήταν η κατάργηση συγκεκριμένων νόμων που αφορούσαν στην αξιολόγηση. Οι νόμοι αυτοί καταργήθηκαν. Συγκεκριμένα:
Με τους νόμους 4354/2015 (αρθ.34) και 4369/2016 (αρθ.28) καταργήθηκαν:
1. Τα άρθρα του νόμου 4024/2011 που προέβλεπαν σύνδεση της μισθολογικής και βαθμολογικής μας εξέλιξης με την ατομική αξιολόγηση. Η εξέλιξη σε ΜΚ και βαθμούς είναι πλέον ακώλυτη.
2. Το άρθρο 95 του νόμου 3528/2007 σύμφωνα με τον οποίο «… υπάλληλος ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό παραπέμπεται (…) υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο […] μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό».
Με το νόμο 4547/2018 (αρθ.110) καταργήθηκαν:
1. Το ΠΔ 152/2013 που προέβλεπε την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
2.  Ο νόμος 3848/2010 (Διαμαντοπούλου) – εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων.
3. Ο νόμος 2986/2002: «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».
4. Ο νόμος 4142/13: Αρχή διασφάλισης ποιότητας «... Αξιολογεί την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου...».
5.  Ο Νόμος 3879/10 (αρθ. 22, παρ.2) σύμφωνα με τον οποίο στο Δημοτικό Συμβούλιο «…Κατά την εκπόνηση του τοπικού προγράμματος υποστήριξης της εκπαίδευσης λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης και τα προγράμματα δράσης που προβλέπονται στο άρθρο 32 του ν.3848/10»
   Παράλληλα οι διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου ως εσωτερική, δημοκρατική και συλλογική διαδικασία του Συλλόγου διδασκόντων, μπορούν να εξελιχθούν σε εργαλεία θετικής ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου (σύμφωνα και με το 8ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ), στο βαθμό που οι παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και των Συλλόγων διδασκόντων θα αποκλείσουν το γραφειοκρατικό εκφυλισμό αυτών των διαδικασιών με αποτύπωση σε φόρμες, ποσοτικούς δείκτες και δημοσιοποίηση των τελικών εκθέσεων, που θα οδηγούν στη σύγκριση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση με τις διατάξεις αυτές έχουμε συνολικά τη δικαίωση ενός μακροχρόνιου αγώνα που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση.
   Οι ίδιες παρατάξεις ωστόσο, που αποκρύπτουν τα παραπάνω, ζητούν μετά μανίας την κατάργηση του νόμου 4547/2018. Κατάργηση όμως του νόμου αυτού σημαίνει επαναφορά όλου του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης, γεγονός που προφανώς γνωρίζουν αλλά το αποκρύπτουν! 
   Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι αμετανόητοι νοσταλγοί της αξιολόγησης-χειραγώγησης! Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή –κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας-  ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Διαρκής επιμόρφωση, κίνητρα προόδου, αλλά και αξιολόγηση παντού και για όλους. Ο εκπαιδευτικός ανακτά τη θέση του στην αξιακή πυραμίδα της κοινωνίας. Ξανακερδίζει την επαγγελματική του αξιοπρέπεια. Αναλαμβάνει, όμως, και την ευθύνη του ξεχωριστού λειτουργήματός του. Αυτό σημαίνει ότι σε διδακτικό επίπεδο, δάσκαλοι και  καθηγητές αποκτούν λόγο στην ύλη και στον τρόπο που διδάσκουν. Όμως και οι ίδιοι επιμορφώνονται συνεχώς. Ο αριθμός τους αυξάνεται κατά προτεραιότητα βάσει προϋπηρεσίας, επιστημονικής επάρκειας και αναγκών, καθώς και της επίδοσής στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Όλοι, ωστόσο, αξιολογούνται για τη βελτίωση, αλλά και την επιβράβευσή τους: Τα σχολεία από τους διδάσκοντες, τους μαθητές και τους γονείς, ενώ το Υπουργείο κρίνει τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών μονάδων, αλλά εισπράττει και τη δική τους κριτική. Σε διοικητικό επίπεδο, τέλος, παύει ο εναγκαλισμός Κράτους-Παιδείας.  Ο διευθυντής του σχολείου αναβαθμίζεται, αξιολογείται αυστηρά, αλλά αποκτά και πρόσθετους βαθμούς ελευθερίας. Παράλληλα μίλησε ξανά για απορρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθιστώντας την μία δευτερεύουσα επιλογή ανάγκης… Ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση και σε ακαδημαϊκά και διοικητικά, πιο ελεύθερες εκπαιδευτικές μονάδες… σύνδεση της εκπαίδευσης με τον οικονομικό βηματισμό της χώρας… Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση καθίσταται προτεραιότητα. Σε αντιπροσωπευτικές περιοχές ιδρύονται Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια με τη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων. 
   Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στο αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης, όπου σταθερές συνιστάμενες είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «υποβαθμισμένα», με διευθυντές-μάνατζερ, η χειραγώγηση ενός εξαρτημένου εκπαιδευτικού που θα τιμωρείται μισθολογικά και θα φοβάται το ενδεχόμενο της απόλυσης μέσω μιας αρνητικής αξιολόγησης! Η μόρφωση αντιμετωπίζεται ως «εμπόρευμα», η Παιδεία ως «μηχανή» που πρέπει να συμβαδίζει με την οικονομία και ως «μοχλός κοινωνικής κινητικότητας»
   Παράλληλα η συνολική απόρριψη των νόμων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου  από την ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, σημαίνει ουσιαστικά επαναφορά στο σκηνικό του 2013 (κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας (ν.4325/15), επαναφορά καταργημένων Τομέων-ειδικοτήτων στα ΤΕΕ, κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών (ν.4325/15) και του Πειθαρχικού δικαίου που δεν αναγνώριζε το τεκμήριο αθωότητας στους Δημοσίους Υπαλλήλους, κατάργηση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών (ν.4386/16), κατάργηση του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια (ν. 4351/15).κ.α.), κατάργηση ατομικής αξιολόγησης εκπαιδευτικού και εξωτερικής αξιολόγησης σχολείων, κ.ά.) Η διαθεσιμότητα υπήρξε μια ευθεία αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων! Στο σκηνικό μάλιστα του 2013, ήρθαν να προστεθούν οι πάνω από 4000 υποχρεωτικές μετατάξεις καθηγητών ειδικοτήτων από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια και η πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας προκειμένου να μην αποφασίσουν απεργία λόγω της αύξησης του διδακτικού τους ωραρίου!.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Όσα κατακτήσαμε δεν κερδήθηκαν οριστικά. Με τους αγώνες μας οφείλουμε να υπερασπιστούμε όσα πετύχαμε, κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καραδοκούν να επαναφέρουν τα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημοκρατικό σχολείο με το σύλλογο διδασκόντων κυρίαρχο όργανο και τον διευθυντή συντονιστή, αιρετό και ανακλητό από το σύλλογο.
   Με αφορμή το επερχόμενο 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η δαιμονοποίηση της πραγματικότητας εκτός ότι είναι στείρα και αδιέξοδη, σπέρνει την απογοήτευση και την παραίτηση στους εκπαιδευτικούς, πείθοντας τους ότι όλα είναι τετελεσμένα και άρα μάταιη η όποια αντίδραση. Η κριτική απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές πρέπει να είναι σκληρή, χρειάζεται όμως να ακουμπά στην πραγματικότητα, να μην υποτιμά τις κατακτήσεις μας και να παρακινεί σε δημιουργική δράση και θετική διεκδίκηση. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες πρέπει να ανοίξει δρόμους για τη διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση και επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου!



Αθήνα 5/5/2019
Νεκτάριος Κορδής   Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ με τις  
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΚ  
                                                               nekordis64.blogspot.com   
nekordis@yahoo.gr – κιν. 6977513534



Ο κόσμος του κ. Μητσοτάκη δεν μας χωρά
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Για μια ακόμη φορά, μέσα από τη  χθεσινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μας ξεδίπλωσε με σαφήνεια το όραμά του για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, την Ελλάδα του 2021. Πλέον κανείς και καμία δεν έχει απορία για το ποιούς και ποιές χωράει η Ελλάδα του 2021 του κ. Μητσοτάκη. Γιατί σίγουρα δεν μας χωράει όλους/ες.
   Σχεδόν δύο χρόνια πριν στην 82 η ΔΕΘ ο Μητσοτάκης δήλωνε: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα». Πρόσφατα επιχείρησε να το διορθώσει, δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής πως δεν θα χαρίσει τη μάχη για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Αριστερά. Στην πραγματικότητα έκανε την παραδοχή, ότι η Αριστερά την κερδίζει αυτή τη μάχη, και κανείς δεν της την χάρισε, γιατί κανείς δεν ήταν πρόθυμος να την δώσει. Γι’ αυτό κι επιχείρησε να δώσει μία άλλη μάχη αυτή της παραπλάνησης.
   Με τις χθεσινές του εξαγγελίες, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την βαθιά του επιθυμία για μια Ελλάδα των λίγων, των άριστων, των ελίτ. Μία Ελλάδα στην οποία οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα, πάντα προς τα κάτω, πάντα προς όφελος των επιχειρηματιών “φίλων” μας. Μία Ελλάδα στην οποία η “παραδοσιακή” εργασία θα δώσει τη θέση της σε αυτή της επταήμερης εργασίας με ευέλικτα ωράρια. Πάντα φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο χωρίς εκβιασμούς, χωρίς το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας. Άλλωστε η αξιοπρέπεια στην εργασία και το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο θυσιάζονται εύκολα στο βωμό του λίγο περισσότερου χρήματος. Ούτως ή άλλως εναλλακτικό, καλύτερο μέλλον δεν υπάρχει γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, αυτά τα χει λύσει η “ανθρώπινη φύση”.
   Στην Ελλάδα του 2021 του κ. Μητσοτάκη ένα παιδί 18χρονών από το Περιστέρι είναι αυτονόητο ότι θα γίνει ψυκτικός. Δεν θα επιλέξει να γίνει ψυκτικός. Θα γίνει γιατί είναι από το Περιστέρι και είναι μονόδρομος. Σε μια λογική που υποτιμά γειτονιές σαν το Περιστέρι και επαγγέλματα σαν αυτό του ψυκτικού, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί βέβαια μια τέτοια εξέλιξη. Και είναι επόμενη αυτή η από μεριάς του υποτίμηση, γιατί ο ίδιος έχει ήδη οραματιστεί την τύχη λαϊκών γειτονιών όπως το Περιστέρι, έχει έτοιμο το πλάνο για τις εργασιακές συνθήκες σε διάφορα επαγγέλματα - συμπεριλαμβανομένου και αυτό του ψυκτικού- που δεν απασχολούν τους δικούς του κύκλους και τους δικούς του άριστους “φίλους”. Το παράδοξο θα ήταν να πιστεύει ότι ένα παιδί από την Εκάλη μπορεί να γίνει ψυκτικός και ότι ένα παιδί από το Περιστέρι έχει το ελεύθερο να ονειρευτεί, να σπουδάσει και να διαλέξει το επάγγελμά του, να επιλέξει να γίνει ψυκτικός. Κάτι τέτοιο όμως θα διατάρασσε την ανθρώπινη φύση. Κάποιοι πρέπει να εργάζονται 12 ώρες τη μέρα 7 μέρες τη βδομάδα για να καταφέρνουν να πληρώνουν το ιδιωτικό πανεπιστήμιο που τόσο ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης. Όλα μετρημένα και τακτοποιημένα για να διευκολύνονται και τα 18χρονα.
   Στο νέο κόσμο του Κυριάκου Μητσοτάκη «οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο από ότι σήμερα» γιατί «ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα». Αυτό που παρουσιάζει όμως δεν είναι το νέο, αντίθετα θυμίζει Μεσαίωνα. Με το νέο κόσμο του κ. Μητσοτάκη συγκρούεται ένας άλλος κόσμος, ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος των πολλών που ονειρεύεται και διεκδικεί επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, 35ωρο, περαιτέρω αύξηση του μισθού, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Γι’ αυτό δεν μας τρομάζει, δεν μας απειλεί ο κ. Μητσοτάκης, γιατί με τους αγώνες μας τα σχέδιά του θα μείνουν στα χαρτιά και στα όνειρα των επιχειρηματιών που τον στηρίζουν.
Αθήνα 13/5/2019
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ με τις ΣΥΝΕΚ/ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Υπερασπιζόμαστε και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας στην εκπαίδευση!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Στις 23 Μαρτίου 2014 αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και μελών του προεδρείου της ΟΛΜΕ έχει συνάντηση με τον τότε υπουργό Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών που είχε ξεκινήσει από  τις 23/7/13 πίσω από εύηχες λέξεις όπως «αξιολόγηση» και «κινητικότητα», υλοποιώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για απολύσεις στο δημόσιο (ν.4172/13). Η απάντηση που δίνεται είναι χαρακτηριστική: «Και γιατί να μην απολυθούν και εκπαιδευτικοί; Πρέπει να είμαστε δίκαιοι στις απολύσεις»
   Σήμερα 5 χρόνια μετά ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζει σε όλες τις διακηρύξεις του την απέχθεια για το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά και για την προοπτική της ενίσχυσής της με μόνιμο προσωπικό, προοιωνίζοντας  ουσιαστικά την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του. Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι με την άνοδο του στην εξουσία θα καταργήσει όλους τους νόμους Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου,  κάτι που θα σημάνει την κατάργηση όλων των κατακτήσεων των εκπαιδευτικών τα 4 τελευταία χρόνια!
   Ποιους νόμους λοιπόν θέλει να καταργήσει ο Κ. Μητσοτάκης και ποιες συνέπειες θα έχει αυτό στην εκπαιδευτική κοινότητα;
  1. Η επιστροφή των 2500 εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με την οριστική κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας (ν.4325/15). Η διαθεσιμότητα υπήρξε μια ευθεία αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων!   
  2. Η κατάργηση με τον ν. 4547/2018 του θεσμικού πλαισίου (ΠΔ 152/13) της ατομικής και τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2015 (ν.4354/15), έχει καταργηθεί ο ν. 4024/11 και έχει αποδεσμευτεί ο μισθός και ο βαθμός από την αξιολόγηση και η εξέλιξη σε ΜΚ και βαθμούς είναι ακώλυτη. Καταργείται επίσης το θεσμικό πλαίσιο που είχε συνδέσει την «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων με την κατηγοριοποίησή τους (διατάξεις στους ν.2896/02, ν.3848/10, ν.4142/12). Δημιουργείται έτσι ένα σταθερό κλίμα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών!
  3. Η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών (ν.4325/15).
  4. Η κατάργηση του Πειθαρχικού δικαίου που δεν αναγνώριζε το τεκμήριο αθωότητας στους Δημοσίους Υπαλλήλους και μας θεωρούσε όλους εν δυνάμει επίορκους!
  5. Καταργήθηκε το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια
(ν. 4351/15).
  1. Δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται για συνταξιοδότηση κάθε Απρίλιο να παραμένουν μέχρι τέλους του σχολικού αντί του διδακτικού έτους (παραμονή επιπλέον 2 μήνες). (ν.4386/16).
  2. Εξομοιώθηκαν με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς οι εκπαιδευτικοί, που είναι γονείς ανάπηρου παιδιού (67%), (ν.4403/16).
  3. Καταργήθηκε η διάκριση δικαιολογημένων- αδικαιολόγητων απουσιών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  4. Με τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ υλοποιούνται οι προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος: ενιαία Α΄ τάξη, τομέας στη Β΄, ειδικότητα στη Γ΄, μεταλυκειακό έτος μαθητείας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους, πρόσβαση αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ν. 4386/16). Με την νέα αρχή στα ΕΠΑΛ με την παρουσία ψυχολόγων και ενίσχυση της διδασκαλίας με 2 φιλολόγους και μαθηματικούς στην τάξη.
  5. Καταργήθηκε ο νόμος που νομιμοποίησε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών (ν.4386/16).
  6. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των 4500 διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και σίγουρα δεν θα επιτρέψουν σε κανένα την επιστροφή στο «σκηνικό του 2013»! Θα άξιζε πραγματικά να αναλογιστούμε όλοι μας πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με όσα βιώσαμε τόσο επώδυνα την περίοδο 2010-14. Μέσα στα πλαίσια αυτά  οφείλουμε να υπερασπίσουμε, με τη δράση μας αλλά και με την ψήφο μας, τις δικές μας κατακτήσεις, πολλές από τις οποίες έρχονται από αιτήματα και αγώνες πολλών χρόνων πριν και προάγουν την αλλαγή νοοτροπίας για τη βελτίωση του έργου μας και του δημόσιου σχολείου! Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την οριστική κατάργηση της λιτότητας. Για 14χρονη δημόσια δωρεάν δημοκρατική και ποιοτική εκπαίδευση  για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς! 
Αθήνα 24/5/2019
Νεκτάριος Κορδής  Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis64.blogspot.com  nekordis@yahoo.grκιν.6977513534


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]