ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Για το νέο τρόπο προτίμησης και εγγραφής στα ΕΠΑΛ
Η παράταξη των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέση της για την αναγκαιότητα της πλήρους αναβάθμισης της ΤΕΕ (Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης), ώστε να μπορέσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι μόνο η αναβαθμισμένη ΤΕΕ θα αποτελέσει ισότιμη και αξιόπιστη επιλογή των μαθητών/τριών που αποφοιτούν από το γυμνάσιο.
Πρόσφατα προέκυψε το ζήτημα των ηλεκτρονικών δηλώσεων (με χρήση κωδικών taxisnet των κηδεμόνων) - προτιμήσεων Σχολείου, Τομέα και Ειδικότητας των μαθητών των ΕΠΑΛ, καθώς και των ημερομηνιών των δηλώσεων αυτών, της εγγραφής που θα ακολουθήσει και του σχηματισμού των τμημάτων των ΕΠΑΛ. Μετά και από την συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και τις διευκρινήσεις που δόθηκαν, τονίζουμε τα εξής:
·         Η όλη διαδικασία είναι βιαστική, αιφνιδιαστική και χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μαθητών και κηδεμόνων τους. Τα σχολεία δεν είναι επιχειρήσεις, είναι ανθρώπινες συλλογικότητες, γι' αυτό και χρειάζεται κατ΄ αρχάς η άμεση, ζωντανή και ανθρώπινη επαφή με τους μαθητές και τους γονείς τους.
·         Ο κίνδυνος μείωσης του αριθμού των μαθητών των ΕΠΑΛ είναι υπαρκτός και αν δεν ληφθούν έστω και τώρα διορθωτικά μέτρα, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.
·         Η επιλεκτική εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού τρόπου δηλώσεων μόνο στην ΤΕΕ, δημιουργεί ζητήματα διαχωρισμού και κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών της ίδιας βαθμίδας, πράγμα απαράδεκτο. Η χρήση της τεχνολογίας δεν πρέπει να δημιουργεί υπόνοιες άλλων προθέσεων και σκοπιμοτήτων.
·         Ο σχηματισμός τμημάτων και ο αριθμός τους με αναφορά στην εικόνα που θα δημιουργείται από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις – και παρά τη διαβεβαίωση του αρμόδιου Υφυπουργού ότι η έγκριση τμημάτων θα είναι πολιτική απόφαση του ίδιου – μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τμημάτων και κυρίως των ολιγομελών.
·         Τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ τίθενται σε κίνδυνο.
·         Δεν δίνεται η δυνατότητα να δηλωθούν όλες οι Ειδικότητες των Τομέων, όσων προφανώς πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους σε κάθε ΕΠΑΛ. Η απόφαση για το ποιες ειδικότητες θα δημιουργηθούν τη χρονιά 2017-18 έπρεπε να έπεται των δηλώσεων προτίμησης των μαθητών.
·         Τα χρονικά περιθώρια εφαρμογής ενός τέτοιου νέου συστήματος είναι ασφυκτικά και θα έχουν πολλές παρενέργειες. Η παράταση που δόθηκε με την εγκύκλιο (Φ1α/98666/Δ4) δε λύνει τα προβλήματα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
·         Την προαιρετική για φέτος εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας.
·         Την εξαίρεση τουλάχιστον της Α΄ τάξης του ΕΠΑΛ από αυτήν τη διαδικασία.
·         Την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων που θα δημιουργηθούν, και κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου.
·         Τη δυνατότητα δήλωσης όλων των Ειδικοτήτων των Τομέων που λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ.
·         Την εξαίρεση από τη διαδικασία αυτή των Εσπερινών ΕΠΑΛ, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το κομμάτι της ΤΕΕ.
16 Ιουνίου 2017                                                                                   ΣΥΝ.Ε.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]