ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Ο Κ. Μητσοτάκης και οι «περιττοί» για το Δημόσιο τομέα που πρέπει να καταργηθούν!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Το τελευταίο διάστημα ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και οι επιτελείς της ΝΔ συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία την κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα! Μια απλή απαρίθμηση  των πρόσφατων δηλώσεων τους, μαρτυρά το βασικό στόχο τους: να διαμορφώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα. Στοχεύουν στο όνομα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να λοιδορούν τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Το ιδεολογικό τους όραμα προφανές: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και αθρόες απολύσεις!
   Μάλιστα η στρατηγική της απαξίωσης του δημοσίου, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και το έργο των δημόσιων υπαλλήλων ενισχύεται από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μόνο μέσα ενημέρωσης δεν έπρεπε να ονομάζονται. Αρκετοί «δημοσιογράφοι» με τη δυνατότητα που έχουν λόγω του «μικροφώνου» αραδιάζουν συχνά συκοφαντίες κατά των δημόσιων υπηρεσιών και καταθέτουν συνεχώς αιχμηρά σχόλια εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο και των δημόσιων υπηρεσιών.
ü  Πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι  προχωρεί σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς, θέλοντας να βολέψει συγγενείς και φίλους και έκανε λόγο για χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ιδρύει αχρείαστους οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους, προσθέτοντας πως το ΑΣΕΠ για πρώτη φορά χειραγωγείται, ενώ η αξιολόγηση έχει παγώσει.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μόνο την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους, με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Και συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν. Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα» καταλήγει. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίζουμε απλώς ότι μόνο τη φετινή σχολική χρονιά στην εκπαίδευση εργάζονται πάνω από 23000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που και αυτοί κατά τον κ. Μητσοτάκη αυξάνουν το κόστος του Δημοσίου! Παράλληλα η  κατάργηση του ΠΔ 152/2013 για την ατομική αξιολόγηση/χειραγώγηση των εκπαιδευτικών που εμπεριέχεται στο ΝΣΧ για τις Δομές της εκπαίδευσης, ξεσήκωσε ήδη τις αντιδράσεις της ΝΔ με βασικό σύνθημα «αξιολόγηση παντού και για όλους»!   
ü  Παράλληλα σε τελευταία ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:  «Μίλησαν και μιλούν ακόμα για εξορθολογισμό του Κράτους. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε τι λένε; Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού του Κράτους αυξήθηκαν κατά 492 εκ. Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%».
ü  Την ίδια στιγμή η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με πρωτοσέλιδο στις 28/3/2018 αναφέρει τα εξής:
ΔΙΟΡΙΣΟΥ, ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ * *ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. Με υπότιτλους:
·         Αποκαλυπτική έρευνα για τα χάσμα στις απολαβές
·         Άγρια ψηφοθηρία από την κυβέρνηση
·         Προσέλαβαν 18000 υπαλλήλους μέσα σε έξι μήνες
·         Άρχισαν να δίνουν και επιδόματα για το Πάσχα
Η εφημερίδα επικαλούμενη έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αναφέρει αρχικά τα εξής:  Διορισμοί με κάθε τρόπο Μισθοί 327 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα - Ολοι στρέφονται στο Δημόσιο Οι αμοιβές σε σύγκριση με αυτές του ιδιωτικού τομέα είναι πλέον αισθητά μεγαλύτερες και η κυβέρνηση, προς άγραν ψήψων, διορίζει με σπασμένα τα φρένα – Τι αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το ελληνικό όνειρο για μια σίγουρη θέση στο Δημόσιο όχι μόνο δεν έσβησε στα χρόνια της κρίσης, αλλά το κρατούν ζωντανό οι σημαντικά υψηλότερες αμοιβές συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα και η βιομηχανία προεκλογικών προσλήψεων στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση. Στην εποχή της κρίσης και της υψηλής ανεργίας, χιλιάδες νέοι κυνηγούν μια πρόσληψη σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Το κίνητρο δεν είναι μόνο η σιγουριά της μονιμότητας, αλλά οι μηνιαίες αποδοχές που απέχουν παρασάγγας από τους μισθούς-ψίχουλα με τους οποίους αμείβονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. 
ü  Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2014 ο αριθμός του τακτικού προσωπικού των  Δ.Υ. (εκτός των ΝΠΙΔ) ήταν 576.856, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το Δεκέμβρη του 2017 ήταν 566.861.
ü  Υπενθυμίζουμε ότι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, η ΝΔ  για άλλη μια φορά επανέφερε το  γνωστό ιδεολόγημα για το «επιτελικό κράτος» και τις σπατάλες! Για τον κ. Μητσοτάκη και τους ακραίους νεοφιλελεύθερους αποτελούν σπατάλες οι πετσοκομμένοι μισθοί στο Δημόσιο τομέα γι’ αυτό και ανερυθρίαστα μετά από επτά χρόνια περικοπών, προτείνουν δραστικό περιορισμό των δαπανών με περικοπή του κόστους μισθοδοσίας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ! Είναι προφανές, ότι αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, θύματα δεν θα είναι μόνο όσοι ακόμα και σήμερα λαμβάνουν την προσωπική διαφορά λόγω της υπερβάλλουσας μείωσης των αποδοχών τους. Aλλά θα ανοίξει ξανά ο κύκλος των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, του χειρόφρενου σε αναγκαίες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς, ειδικά εκείνους που σχετίζονται με την κοινωνική και ανταποδοτική διάσταση του κράτους (υγεία, παιδεία, καθαριότητα στους ΟΤΑ κ.α.).  
ü  Και ερχόμαστε τώρα στο μεγάλο ζήτημα των τελευταίων δηλώσεων του Κ. Μητσοτάκη: Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ!  Ποιοι είναι λοιπόν οι περιττοί στο Δημόσιο κατά τον κ. Μητσοτάκη;
1.       Το 2013 επί υπουργίας του καταργήθηκαν 3 τομείς και 50 ειδικότητες στην Επαγγελματική εκπαίδευση με αποτέλεσμα 2122 εκπαιδευτικοί να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης, ενώ 302 μετατάχθηκαν υποχρεωτικά σε διοικητική θέση! Οι εκπαιδευτικοί αυτοί λογικά θεωρήθηκαν περιττοί και γι αυτό οδηγήθηκαν στην έξοδο από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης! Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι θα καταργήσει τους νόμους Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την επαναφορά των εκπαιδευτικών αυτών στην Επαγγελματική εκπαίδευση!
2.       Την ίδια χρονιά 5000 εκπαιδευτικοί θεωρήθηκαν «περιττοί» στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις!
3.       Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΕΒ προανήγγειλε την πρόθεσή του να εκχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα μέρος η όλο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  το σύστημα εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, την καθαριότητα αλλά και τις αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων! Μάλλον και αυτοί θα θεωρηθούν περιττοί…
4.       Τέλος να υπενθυμίζουμε ότι στο 11ο συνέδριο της ΝΔ  οι σύνεδροι εκλήθησαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)»! Και η δημόσια κοινωνική ασφάλιση λοιπόν είναι περιττή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εν τοις πράγμασι στην κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του «σήμερα» θα βλέπουν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι προφανές ότι η επίθεση αυτή  στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Μέσα στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται με προτάσεις και συλλογικές διεκδικήσεις να στοχεύσουμε σε ένα σύγχρονο Δημόσιο τομέα χωρίς εξαθλιωμένους εργαζόμενους, που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, πέρα και μακριά από τα βαρίδια όλων όσων στο πρόσφατο παρελθόν απαξιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του Δημόσιου προς όφελος αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικών συμφερόντων.
Αθήνα 29/3/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ -ΣΥΝΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]