Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Γιατί πρέπει να αποσυρθεί το σχέδιο «Αθηνά». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Μετά από ένα μπαράζ νομοθετημάτων, ΠΔ και Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της τρικομματικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης η fast-track συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω του σχεδίου «Αθηνά» έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειας μετάλλαξης του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πανεπιστημίου. Το σχέδιο Αθηνά εντάσσεται απόλυτα στο γενικότερο πλαίσιο των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Παιδεία.
Το σχέδιο «Αθηνά» επιχειρεί δήθεν να διορθώσει τα "κακώς κείμενα" και να «εξορθολογίσει» την χωροταξική διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κατάργηση και συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, με προσχηματικό διάλογο και με αποκλειστικό στόχο να επιτευχθεί με κάθε κόστος η δραστική συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης για να επιτευχθούν οι προκρούστιοι στόχοι του Μνημονίου.
Αυτοί που ευθύνονται για την ίδρυση Τμημάτων και Σχολών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά προχωρούν στην ολοκλήρωση του λάθους τους. Με λογική "εκτάκτου ανάγκης", χωρίς σχεδιασμό, με αδιαφανή κριτήρια, χωρίς καμία μέριμνα για το δικαίωμα στην εργασία και τη μόρφωση σε συνθήκες ασφυκτικής κρίσης, ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης Τμημάτων.
Θεωρούμε ότι το σχέδιο «Αθηνά» δεν έχει καμία ακαδημαϊκή στοχοθεσία, ενώ κινείται με μόνο γνώμονα ασαφή δημοσιονομικά, συντεχνιακά και ευκαιριακά κριτήρια που αγνοούν πλήρως τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του ίδιου του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Οργανώνει μια νέα συγκεντρωτική διοικητική  υπερδομή, που θα διευκολύνει σε δεύτερη φάση νέες συγχωνεύσεις Τμημάτων. Το υπερόργανο θα συγκροτηθεί με αδιαφανείς και ασαφείς διαδικασίες και με αρμοδιότητες να διανέμει τα κονδύλια της δημόσιας χρηματοδότησης προς τα Ιδρύματα. Παράλληλα προχωρά στην εμπέδωση της εργασιακής ευελιξίας και εξάρτησης διδασκόντων και εργαζομένων.
Συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 25%, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, τη διάσπαση των πτυχίων και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ειδικότερα στον κλάδο των ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, καταργώντας ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα. Η άμεση εφαρμογή του από το 2013-14, όπως ρητά προβλέπεται, αδιαφορώντας απολύτως για τις ζωές των ανθρώπων, καθιστά ακόμα πιο φανερό τον ανάλγητο, τεχνοκρατικό και απάνθρωπο χαρακτήρα του.
Είναι εμφανές ότι το Υπ. Παιδείας με το σχέδιο «Αθηνά» έχει στόχο όχι τον «εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης», αλλά  μέσω της συρρίκνωσης των δημόσιων ΑΕΙ την ενίσχυση των ιδιωτικών ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολλεγίων καθώς και την εκποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των υπό συγχώνευση Σχολών. Η προπαγάνδα του Υπουργείου δεν μπόρεσε να κρύψει τις προθέσεις του, η προχειρότητα, οι πολιτικές πελατειακές σχέσεις  που καθόρισαν τις καταργήσεις–συγχωνεύσεις Σχολών, η έλλειψη οποιουδήποτε διαλόγου με την ακαδημαϊκή κοινότητα και οι ίδιες οι αντιφάσεις  του σχεδίου Αθηνά έκαναν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης να χάσουν και επικοινωνιακά. Ακόμη η πρόταση του Υπουργείου, όπως κατατίθεται, δείχνει να αγνοεί την ύπαρξη των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων στο κέντρο και την περιφέρεια, το σημαντικότατο έργο που επιτελούν, καθώς και την ανάγκη συνέργειάς τους με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Τι απαντάμε στο Υπουργείο:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναγνωρίζει ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ιδρύθηκαν, χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας. Στη λογική αυτή, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αντιτάχθηκαν εδώ και χρόνια και κατήγγειλαν τις πελατειακές και ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις που παραπλανούσαν τις τοπικές κοινωνίες, με την εξαγγελία ή την ίδρυση Τμημάτων χωρίς μέριμνα για την αναγκαία στήριξη σε υποδομές και προσωπικό. Η μόνη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και το Υπ. Παιδείας να προβεί στον αναγκαίο και όχι προσχηματικό διάλογο για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων. Αυτό απαιτεί τη συνέργεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και τη διαβούλευση με τους φορείς με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ευνόητο ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί ικανό χρονικό διάστημα, οφείλει να γίνει εις βάθος, και να αναγνωρίζει την υπάρχουσα πραγματικότητα. Προς τούτο  απαιτείται σταδιακή εφαρμογή και πρόβλεψη μεταβατικών σταδίων. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζονται τα αναγκαία  κονδύλια για το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές, να διασφαλίζονται τα ενιαία πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματα των σπουδαστών, των ΔΕΠ & ΕΠ και όλων των εργαζομένων στα ΑΕΙ.
Τα βήματά μας:
Καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση (επισυνάπτεται), η οποία λεπτομερώς αναδεικνύει τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, βρίσκονται σε μια πρωτοφανή κινητικότητα με αίτημα την μη εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, ήδη έχουμε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας τις πρώτες κινητοποιήσεις, που ήταν πολύ μαζικές και αγωνιστικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε όλη την κοινωνία.
Είναι σημαντικό οι δικές μας δυνάμεις: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι οργανώσεις μας, οι οργανώσεις νεολαίας και οι σύλλογοι Διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να πρωτοστατήσουν και να κινητοποιήσουν όχι μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς  σε ένα αγώνα κατά του σχεδίου Αθηνά, υπέρ της αναβάθμισης της Ανώτατης Παιδείας, υπέρ του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστήμιου.
Αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε αντιπαραθέσεις που τυχόν υπάρχουν μεταξύ γειτονικών τοπικών κοινωνιών, δίνουμε έμφαση στην παρέμβασή μας στις τοπικές κοινωνίες και στη δημιουργία ευρύ μετώπου για την υπεράσπιση των δημοσίων ΑΕΙ. Παρέμβαση που θα κάνει φανερό ότι το σχέδιο Αθηνά δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά δημιουργεί καινούργια, γι΄αυτό και επιμένουμε στο αίτημα για άμεση απόσυρση του σχεδίου.
Ο χώρος της Παιδείας είναι προνομιακό πεδίο για την ριζοσπαστική Αριστερά, αρκεί να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα και κυρίως να οργανώσουμε τις αντιστάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας σε κάθε Σχολή σε κάθε πανεπιστημιακό και τεχνολογικό Ίδρυμα, σε κάθε πόλη, να μιλήσουμε και να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε ένα αγώνα που θα έχει ως στόχο να σταματήσει τη διάλυση και την καταστροφή. Η διάλυση του δημοκρατικού δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου δεν αφορά μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία η οποία είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις του σχεδίου «Αθηνά» στις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς.
Η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης οδηγεί την κοινωνία σε απόλυτη διάλυση. Η καταστροφική πολιτική της κατεδαφίζει και τη Δημόσια Παιδεία.

Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αθήνα 9 / 2 / 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]