Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Έκθεση Πεπραγμένων του Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής
Για τη συνδικαλιστική Χρονιά 2013-2014

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Οι εκπαιδευτικοί και ολόκληρη η κοινωνία στενάζει από τις συνέπειες των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων  μνημονιακών πολιτικών. Η κυβέρνηση των μνημονίων και της υποδούλωσης της χώρας μας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, όσο παραμένει στην εξουσία γίνεται πιο επικίνδυνη: ξεπουλά πλέον το δημόσιο πλούτο της χώρας!
   Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων έπεσε βίαια στα επίπεδα της δεκαετίας του ’70 και του ’80, οι άνεργοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες, οι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό και με τα μέτρα φορολόγησης των ακινήτων κινδυνεύει με δήμευση η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και η μη ανταποδοτικότητα στις όποιες κοινωνικές παροχές και στις παροχές υγείας, καθώς και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων έχει φέρει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε απόγνωση και την κοινωνία σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.
   Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζονται, ήδη σχεδιάζονται 6.500 νέες μέχρι τέλος του 2014, ενώ με το νέο σύστημα της «αξιολόγησης» επιχειρείται η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαθεσιμοτήτων/απολύσεων. Παρά τα αδιέξοδα που έχουν εμφανιστεί από την εφαρμογή του νέου Πειθαρχικού Δίκαιου και τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων που έχει αναπτυχθεί, η Κυβέρνηση αρνείται κάθε αλλαγή, ποινικοποιώντας ουσιαστικά κάθε κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή, έχει ένα ξεκάθαρο στόχο: να περιοριστούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι δυνατότητες αντίδρασης των εργαζομένων.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
    Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, στη δημόσια Εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής επιχείρηση αποδόμησης και υπονόμευσης του Δημόσιου Σχολείου, του επιπέδου ζωής, των βασικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Αποτέλεσμα των ακολουθούμενων εκπαιδευτικών πολιτικών είναι να καταπατάται βάναυσα το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία και τελικά στη ζωή και το μέλλον της νεολαίας.
Οι πιο πρόσφατες συνέπειες αυτής της βάναυσης επίθεσης, μετά τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων και την τραγική υποβάθμιση της ασφάλισης και περίθαλψης, είναι εξίσου καταστροφικές: Βίαιη κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, κατάργηση των ΕΠΑΣ, χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, διαθεσιμότητες/απολύσεις, νέος νόμος για το Λύκειο που ωθεί χιλιάδες μαθητές στη μαθητεία και την κατάρτιση. Ταυτόχρονα, επιχειρείται μέσω της «αξιολόγησης/χειραγώγησης» να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία με στόχο πολλά από αυτά να καταργηθούν και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτά να οδηγηθούν στη διαθεσιμότητα/απόλυση, και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα ανταγωνισμού, αντιπαραθέσεων, τρομοκρατίας, υποταγής και φόβου. Την ώρα που ο πρωθυπουργός με ακραία κυνικό τρόπο δηλώνει: « η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων θα συνδέεται με τις επιδόσεις των μαθητών, γιατί μόνο έτσι στο σχολείο θα γίνεται πραγματικό μάθημα και οι γονείς δεν θα πληρώνουν ιδιαίτερα και φροντιστήρια»  Μέσα σε ένα τέτοιο αυτοματοποιημένο κοινωνικό μοντέλο, με όχημα την «αξιολόγηση», για όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης θα φταίει ο εκπαιδευτικός και όχι οι ασκούμενες πολιτικές! Το «νέο» Λύκειο με τις αλλεπάλληλες εξετάσεις του θα διώχνει μαθητές και οι βαθμοί των μαθητών σε αυτές τις εξετάσεις θα οδηγούν στην απόλυση εκπαιδευτικούς!
Οι πρακτικές αυτές συνδυάζονται με την υποβάθμιση και διάλυση βασικών υποστηρικτών δομών της εκπαίδευσης (ενισχυτική διδασκαλία, γραμματειακή υποστήριξη, βιβλιοθήκες, φύλαξη σχολείων κ.ά.), καθώς και με συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων (ακόμα και κατευθύνσεων της Γ΄ Λυκείου), με αποτέλεσμα να προκύπτουν πληθωρικά τμήματα και σχολεία, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο του σχολείου και των εκπαιδευτικών.
Με τις διαθεσιμότητες/απολύσεις, το μηδενισμό των νέων προσλήψεων μονίμων, τους «εθελοντές» που θα καλύπτουν τα κενά χωρίς μισθό αλλά με «μόρια», το «εμπόριο ελπίδας» που στήθηκε σε βάρος χιλιάδων αναπληρωτών και τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους, την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, τη δραματική μείωση των μεταθέσεων και αποσπάσεων, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, την ανάθεση διδακτικού έργου μέχρι και σε πέντε σχολικές μονάδες, τη διάλυση της οργανικότητας και την προσπάθεια σύνδεσης της με τη σχολική μονάδα, τη βίαιη εξώθηση στη συνταξιοδότηση, με επιστέγασμα τις νέες αναθέσεις μαθημάτων και με φόβητρο το νέο πειθαρχικό δίκαιο, κατάφεραν να συρρικνώσουν τον κλάδο μας κατά 30.000 μέσα σε μια πενταετία! Καλλιέργησαν ένα κλίμα εμφύλιου πολέμου, ατομισμού και ανταγωνισμού ανάμεσα σε συναδέλφους διαφορετικών ειδικοτήτων, με αρνητικές συνέπειες στο ίδιο το έργο του σχολείου, μια και είναι προφανές ότι οι εργασιακές σχέσεις των καθηγητών επηρεάζουν άμεσα τις συνθήκες μόρφωσης των παιδιών. Στη βάση όλων αυτών είναι προφανές ότι βρίσκεται ο βασικός στόχος των μνημονιακών δυνάμεων: η δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία, μια μείωση που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση  βασικών λειτουργιών της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ø  Επειδή τα δημόσια κοινωνικά αγαθά δεν είναι εμπορεύματα προς αγοραπωλησία,
Ø  Επειδή το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να είναι μαθητεία - κατάρτιση και ανεργία,
Ø  Επειδή η μόρφωση δεν μπορεί να παρέχεται από υποταγμένους, άβουλους, φοβισμένους και  εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς,
Η κατάσταση αυτή πρέπει άμεσα να αντιστραφεί! Οι πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων και ξεπουλήματος της χώρας πρέπει άμεσα να ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ!
Είναι αυτονόητο ότι πραγματική ανατροπή δεν γίνεται χωρίς τη μαζική, αγωνιστική  συμμετοχή των εργαζομένων. Οι αγώνες και οι αντιστάσεις του λαού  είναι η μοναδική εγγύηση για την άλλη πορεία της χώρας. Το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλα τα επίπεδα, ως ο βασικός πόλος συσπείρωσης των εργαζόμενων, θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των αγώνων παρεμβαίνοντας «από τα κάτω» στις πολιτικές διεργασίες για την ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης –ΕΕ- ΔΝΤ.
   Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, σ’ αυτή τη δραματική συγκυρία για τη χώρα, προϋποθέτει: ταξικό προσανατολισμό, οργανωτική ενότητα εργαζομένων-ανέργων κατά κλάδο, και σύγκλιση και συνεργασία των αριστερών δυνάμεων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο άλλου χρόνου!
                                                 
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ συγκροτήθηκε σε σώμα στις 14 Γενάρη του 2014 με την παρακάτω σύνθεση:
                
                 Πρόεδρος                                           Κορδής Νεκτάριος
                 Αντιπρόεδρος                                     Οικονόμου Δήμητρα
                 Γενικός Γραμματέας                           Σταθόπουλος Ανδρέας
                 Ταμίας                                                Παπαδόπουλος Ιορδάνης
                 Οργανωτικός Γραμματέας                  Νικολαΐδης Σίμος
                 Μέλος                                                 Μακροδημήτρης Δημήτρης
                 Μέλος                                                 Αντωνιάδης Ιορδάνης

Το Δ.Σ έγκαιρα δραστηριοποιήθηκε για το θέμα της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα:
·         Το Δ.Σ. πραγματοποίησε συζητήσεις με τους συναδέλφους, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των σχολείων.
·         Στις 29/1/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ με τους διευθυντές και σχολικούς συμβούλους όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αξιολόγηση.
·         Στις 5/2/2014 τα  Δ.Σ της A΄, Β΄ και Γ΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  κάλεσαν τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Διευθυντές(Δ/ντριες) και Υποδιευθυντές (Υπ/ντριες) όλων των σχολικών μονάδων  της Γ΄Δ/νσης Δ.Ε Αθήνας σε συνάντηση στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, προκειμένου να ενημερωθούν από τις ΕΛΜΕ  για τις θέσεις του κλάδου για την απόρριψη -  μη εφαρμογή της “Αυτοαξιολόγησης» και  “αξιολόγησης” σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.
·         Στις 15/10/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ με τους διευθυντές, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αξιολόγηση, όπως τα πράγματα διαμορφώθηκαν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
·         Μέχρι την υποχρεωτική διαταγή («εντέλλεσθε») του Υπουργού Παιδείας, στα σχολεία της Β’ ΕΛΜΕ υπήρξε καθολική άρνηση των καθηγητών να συμμετάσχουν στις διαδικασίες «αυτοαξιολόγησης». 
  Παράλληλα το Δ.Σ από τη πρώτη στιγμή ανέδειξε και το ζήτημα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Συγκεκριμένα:

·         Στις 9/2/2014 διοργάνωσε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» εκδήλωση – αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη.με γενικό τίτλο «Εν Αλεξανδρεία». Η εκδήλωση περιελάμβανε έκθεση του συναδέλφου Ιορδάνη Χριστοδούλου με θεμα: «Καβαφικές εκδόσεις με χειρόγραφες σημειώσεις του ποιητή και πρώτες δημοσιεύσεις σε περιοδικά της εποχής. Χαρακτικά- προσωπογραφίες του Καβάφη». Παράλληλα το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αγίας Βαρβάρας παρουσίασε  παράσταση αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό μας ποιητή..
  
·         Στις 31/03/2014 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2014»  διοργάνωσε την Ημερίδα «Όψεις του ναζιστικού φαινομένου στην Ιστορία και την Τέχνη » που θα γίνει  τη Δευτέρα 31 Μάρτη 2014 και ώρα 19:00 στο 4ο ΓΕΛ Αιγάλεω με ομιλήτριες τις Βασιλική Σακκά και  Βασιλική Δεμερτζή

·         Στις 7/4/2014 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2014»  διοργάνωσε την εκδήλωση  με θέμα «Τα Πασχαλινά διηγήματα του Α. Παπαδιαμάντη στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου.

·         Στις 4/5/2014 Θεατρική παράσταση. Η θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Λέσχης της ΟΛΜΕ  παρουσίασε στο έργο του «Χουάν Μαγιόρκα  Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό) στο 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Χαϊδαρίου.             
  
·         Στις 10/5/2014 Θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα "Ονειροβάτες", που παρουσίασε το έργο του Γεράσιμου Σταύρου "Καληνύχτα, Μαργαρίτα!"στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» .

·         Επίσης το ΔΣ προχώρησε σε συμφωνία με τον κινηματογράφο «ΑΝΟΙΞΗ» για μειωμένη τιμή εισιτηρίου στους εκπαιδευτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους.
Το Δ.Σ. προσπάθησε να συμβάλλει στην έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Όπως:
·         Στις 2/4/2014 διοργάνωσε  ημερίδα για το Ασφαλιστικό Σύστημα με ομιλητή το Διονύση Τεμπονέρα Νομικό Σύμβουλο της ΟΛΜΕ, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγάλεω.
Το Δ.Σ. σε ότι αφορά την αγωνιστική και διεκδικητική πλευρά:
·         Ήταν παρών σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχόλησαν τον κλάδο και τους συναδέλφους. Πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΔΕ για ζητήματα όπως: την κατανομή των απολυτηρίων στα Γυμνάσια και Λύκεια, για τη συγχώνευση σχολείων, την συγκρότηση του εξεταστικού- βαθμολογικού κέντρου, για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων, για τους πλεονάζοντες καθηγητές με δυναμικές παραστάσεις, για την κατάργηση τμημάτων.
·         Συμμετείχε δυναμικά σε όλες τις απεργίες και συλλαλητήρια της ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ..
·         Εξέδωσε ψηφίσματα συμπαράστασης για συναδέλφους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση, με το  νέο Πειθαρχικό Δίκαιο που μας θέτει όλους υπό διωγμό!
·         Προσπάθησε να συντονίσει τον αγώνα των εκπαιδευτικών με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της περιοχής μας, αλλά και με τις ενώσεις των Γονέων των τριών Δήμων(Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας. Χαϊδαρίου).
·          Στις 12/2/2014, στο 4ο ΓΕΛ Αιγάλεω σε συνεργασία με το συντονιστικό των  σωματείων των εργαζομένων της περιοχής Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας  και Χαϊδαρίου αγωνιστική-  διοργάνωσε σύσκεψη για την Υγεία- την Παιδεία- την Τοπική Αυτοδιοίκηση  και στις 04/06/14 διοργανώθηκε συνέντευξη τύπου. 
   Το Δ.Σ. στις 31/10/14  πραγματοποίησε εκλογοαπολογιστική συνέλευση για τις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στο ΠΥΣΔΕ και στα ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 5/11.
   Θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι στο Δ.Σ. έγιναν οι εξής αλλαγές:
Στις 31/03 παραιτήθηκε ο σ. Σταθόπουλος Ανδρέας και τη θέση του κατέλαβε η σ. Πολυχρονίδου Νατάσα, η οποία παραιτήθηκε στις  15/9 και αντικαταστάθηκε από τη σ. Μαρίνη Αλεξάνδρα.
    Τέλος το Δ.Σ αποφάσισε την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. στις 9/12 και τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη Δ.Σ. στις 11/12. Η συνδρομή των συναδέλφων για τη συνδικαλιστική χρονιά 2014-2015 καθορίστηκε στα 15 € για τους μόνιμους και σε 10€ για αναπληρωτές, ωρομίσθιους και συναδέλφους σε διαθεσιμότητα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Παιδείας, είναι απολύτως αναγκαία η συσπείρωση όλων των φορέων, όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – διδακτικό προσωπικό ΑΕΙ -ΑΤΕΙ – γονείς – μαθητές – φοιτητές), με στόχο την αύξηση των δαπανών και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα  της Παιδείας, μέσα από τη διαμόρφωση κοινού αγωνιστικού προγράμματος δράσης.
Για την υλοποίηση όλων αυτών, βασική προϋπόθεση είναι να ξεπεραστεί το κλίμα ηττοπάθειας, φόβου και αναποτελεσματικότητας, που κρατάει ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου έξω από τα σωματεία και τους αγώνες.
Το επόμενο διάστημα οι συνθήκες απαιτούν μεγαλύτερη συσπείρωση στην ΕΛΜΕ , ενίσχυση της συμμετοχής και της δράσης των συναδέλφων, ιδιαίτερα των νέων, πιο αποφασιστικό άνοιγμα σε γονείς και μαθητές, δασκάλους και άλλους τοπικούς φορείς.
Ως σημαντικός τομέας της συλλογικής μας δράσης πρέπει να αναδειχτεί η ενίσχυση της πολιτιστικής δράσης σε κάθε σχολείο και περιοχή, και η σύνδεσή της με αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες.
Το νέο Δ.Σ θα κληθεί να αντιμετωπίσει οξυμένα προβλήματα τα οποία θα υποβαθμίζουν περαιτέρω το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Η «αξιολόγηση», το στοίβαγμα των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα, η τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε 3-4 σχολεία, το  «νέο» Λύκειο που τσακίζει τις ψυχές των μαθητών μας και ο εντεινόμενος αυταρχισμός της διοίκησης καθιστούν αναγκαία την συμμετοχή όλων μας στο σωματείο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε αποφασιστικά και δυναμικά για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και της αξιοπρέπειάς μας, για ένα πραγματικά δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.
Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΟΡΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ                                                  ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]