ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Ο «άριστος» Κυριάκος Μητσοτάκης και η μεγάλη «αγάπη» του για το Δημόσιο τομέα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Στις 19/9/2017 οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις είχαν εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ.  http://tinyurl.com/ycxk44m9
Τονίζαμε τότε εισαγωγικά τα εξής:
…Το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ν.Δ. βαυκαλίζεται ότι η ώρα της επιστροφής της στην εξουσία πλησιάζει, έχει εντείνει τις επιθέσεις της απέναντι στο δημόσιο σχολείο, προοιωνίζοντας τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Πριν από μερικούς μήνες δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις της για τη δημόσια εκπαίδευση, των οποίων το περιεχόμενο συμβαδίζει απόλυτα τόσο με το πρόσφατο «ευαγγέλιο» του νεοφιλελευθερισμού που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων για το Δημόσιο Σχολείο, όσο και με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Δεν ξεχνάμε ότι ο Τομέας παιδείας της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν έβλεπε φαντάσματα εκπαιδευτικούς, και δεν ξεχνάμε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχει δείξει ξεκάθαρα δείγματα γραφής στο παρελθόν, αφού ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στη διαθεσιμότητα – απόλυση 2500 εκπαιδευτικών από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Είναι ο ίδιος που έχει τονίσει επανειλημμένως ότι: «στο Δημόσιο υπάρχει λίπος»! και παρακάτω: «…Το μοντέλο που «οραματίζεται» επομένως ο κ. Μητσοτάκης έχει την εξής δομή: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), vouchers (κουπόνια) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο πρόσληψης και για τις σχέσεις εργασίας, με την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού να είναι κυρίαρχη στη «μεγάλη ιδέα» τους».
   Από τότε μέχρι σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και οι επιτελείς της ΝΔ συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία την κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα! Μια απλή απαρίθμηση  των δηλώσεων τους το τελευταίο τετράμηνο μαρτυρά το βασικό στόχο τους: να διαμορφώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα. Στοχεύουν στο όνομα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να λοιδορούν τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Το ιδεολογικό τους όραμα προφανές: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και αθρόες απολύσεις!
   Μάλιστα η στρατηγική της απαξίωσης του δημοσίου, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και το έργο των δημόσιων υπαλλήλων ενισχύεται από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μόνο μέσα ενημέρωσης δεν έπρεπε να ονομάζονται. Αρκετοί «δημοσιογράφοι» με τη δυνατότητα που έχουν λόγω του «μικροφώνου» αραδιάζουν συχνά συκοφαντίες κατά των δημόσιων υπηρεσιών και καταθέτουν συνεχώς αιχμηρά σχόλια εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο και των δημόσιων υπηρεσιών.
ü  Στη δημόσια συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, η ΝΔ με δελτίο τύπου καταθέτει άλλη μια φορά τη δική της πρόταση. Το γνωστό ιδεολόγημα για το «επιτελικό κράτος» και τις σπατάλες επανέρχεται δριμύτερο! Για τον κ. Μητσοτάκη και τους ακραίους νεοφιλελεύθερους αποτελούν σπατάλες οι πετσοκομμένοι μισθοί στο Δημόσιο τομέα γι’ αυτό και ανερυθρίαστα μετά από επτά χρόνια περικοπών, προτείνουν δραστικό περιορισμό των δαπανών με περικοπή του κόστους μισθοδοσίας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ! Είναι προφανές, ότι αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, θύματα δεν θα είναι μόνο όσοι ακόμα και σήμερα λαμβάνουν την προσωπική διαφορά λόγω της υπερβάλλουσας μείωσης των αποδοχών τους. Aλλά θα ανοίξει ξανά ο κύκλος των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, του χειρόφρενου σε αναγκαίες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς, ειδικά εκείνους που σχετίζονται με την κοινωνική και ανταποδοτική διάσταση του κράτους (υγεία, παιδεία, καθαριότητα στους ΟΤΑ κ.α.).
ü  Την πρόθεσή του να εκχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα μέρος η όλο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  το σύστημα εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, την καθαριότητα αλλά και τις αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων, προανήγγειλε μιλώντας στο ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης! Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ή και της εκχώρησης δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, φέρνοντας ως παραδείγματα:
Τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. «Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες. Αν αυτή η υπηρεσία εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα θα απελευθερωθούν άνθρωποι και πόροι», επισήμανε.
Το σύστημα εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους για το όποιο, όπως είπε, θα μπορούσε να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία.
Την καθαριότητα: Το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες, είπε χαρακτηριστικά
Τα καθήκοντα των σχολικών φυλάκων που, όπως και η καθαριότητα, θα μπορούσαν, όπως τόνισε, να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. «Τους ανθρώπους αυτούς το κράτος τούς κρατά όμηρους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ακυρώνουν τα δικαστήρια», κατέληξε.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το Δημόσιο πάντα θα προσλαμβάνει, υπενθυμίζοντας ότι «εμείς έχουμε δεσμευτεί στην πολιτική πέντε προς έναν, αλλά ο ένας που προσλαμβάνεται θα πρέπει να είναι χρήσιμος».
ü  Στο 6ο προσυνέδριο της ΝΔ  στα συμπεράσματα για τη Δημόσια Διοίκηση προτείνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
-Εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον μπορεί αυτός να παρέχει ένα δημόσιο αγαθό σε χαμηλότερο κόστος και υψηλή ποιότητα.
-Επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύει το 1 προς 4, το 2018 το 1 προς 3 και το 2019 το 1 προς 2) στις προσλήψεις-αποχωρήσεις
-Αξιολόγηση που θα βασίζεται στην περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης (job description), στη σύνδεση με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα και στην αυτό-αξιολόγηση του υπαλλήλου.  Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ικανοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες
ü  Και ερχόμαστε στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ. Σχεδόν 9 στους 10 συνέδρους, τάσσονται υπέρ της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους ιδιώτες, ενώ αντίστοιχα ποσοστά παρατηρούνται για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο που αφορούν την αξιολόγηση. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ, το οποίο συμπλήρωσαν οι σύνεδροι του κόμματος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης μεγάλα ποσοστά παρατηρούνται υπέρ της εισαγωγής περισσότερο ευέλικτων και ανοικτών – και στον ιδιωτικό τομέα – διαδικασιών στις προαγωγές και στις επιλογές διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης, στην κατάργηση του άρθρου 16 και τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δίνοντας στην ουσία το «πράσινο» φως στον Κυρ. Μητσοτάκη για  νεοφιλελεύθερη στροφή με επίκεντρο το Δημόσιο!      
Αναλυτικά οι απαντήσεις για το Δημόσιο:  
1.Πιστεύετε ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών; Ναι 95,7% Όχι 4,3% 
2.Τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετράνε λιγότερο ή περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων; Λιγότερο: 60,7% Περισσότερο: 39,3% 
3.Όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στελέχη του ιδιωτικού τομέα; Ναι 74,6% Όχι 25,4%
4.Να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών;
Ναι 89,6% Όχι 10,4%
5.Να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία Ι.Κ.Α.) στους δήμους, από τις υγειονομικές περιφέρειες που ισχύει σήμερα; Ναι 66,9% Όχι 33,1%
ü  Στο ίδιο συνέδριο οι σύνεδροι καλούνται να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)»! Σημειωτέον πως η διατύπωση της ερώτησης είναι τέτοια, ώστε η ηγεσία της Ν.Δ. να εκμαιεύσει θετικές απαντήσεις, καθώς το ερωτηματολόγιο απευθύνεται σε κομματικά στελέχη και η Ν.Δ. εδώ και καιρό έχει επιχειρήσει να «δαιμονοποιήσει» τον ΕΦΚΑ. Άλλωστε, αν αυτός ο «προβληματισμός» της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. υλοποιείτο, τότε η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης δε θα ήταν μια μακροπρόθεσμη συνέπεια, αλλά θα καταργείτο εν τοις πράγμασι το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του «σήμερα» θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ουσιαστικά αυτές οι προτάσεις αποτελούν τον προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση των πιο κρίσιμων και ευαίσθητων τομέων του Δημοσίου! Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο γνωρίσαμε πολύ καλά το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών. Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Είναι αυτονόητο, όμως, πως και από τη δική μας μεριά, από τη μεριά των εργαζομένων δεν πρέπει να αφήνουμε αναπάντητη τη σπίλωση του έργου των δημοσιών υπαλλήλων και του επιτελικού ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει ο Δημόσιος Τομέας στον κοινωνικό και οικονομικό πυλώνα της χώρας. Είναι αναγκαίο να παλέψουμε για μαζικές προσλήψεις στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα, με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης!

Αθήνα 18/1/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ -ΣΥΝΕΚ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]