ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Κ. Μητσοτάκης – Δημόσιος Τομέας – Εκπαιδευτικοί:
Οι «μεγάλες αγάπες» δεν κρύβονται!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Τα τελευταία χρόνια και ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν τις οδυνηρές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και οι επιτελείς της ΝΔ συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία την κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Τομέα! Μια απλή απαρίθμηση  των συνολικών δηλώσεων τους, μαρτυρά το βασικό στόχο τους: να διαμορφώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα ενός σπάταλου και διογκωμένου Δημόσιου Τομέα. Στοχεύουν στο όνομα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να λοιδορούν τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Το ιδεολογικό τους όραμα προφανές: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο δημόσιο και αθρόες απολύσεις!
   Μέσα στα πλαίσια αυτά και καθώς η Ν.Δ. βαυκαλίζεται ότι η ώρα της επιστροφής της στην εξουσία πλησιάζει, έχει εντείνει τις επιθέσεις της και απέναντι στο δημόσιο σχολείο, προοιωνίζοντας τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Δεν ξεχνάμε ότι ο Τομέας παιδείας της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν έβλεπε φαντάσματα εκπαιδευτικούς, και δεν ξεχνάμε επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχει δείξει ξεκάθαρα δείγματα γραφής στο παρελθόν, αφού ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στη διαθεσιμότητα – απόλυση 2500 εκπαιδευτικών από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Είναι ο ίδιος που έχει τονίσει επανειλημμένως ότι: «στο Δημόσιο υπάρχει λίπος»! Μιλώντας στην 83η ΔΕΘ είπε χαρακτηριστικά: "Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολογίου προγράμματος." Το μοντέλο που «οραματίζεται» επομένως ο κ. Μητσοτάκης για το Δημόσιο Σχολείο έχει την εξής δομή: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), vouchers (κουπόνια) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο πρόσληψης και για τις σχέσεις εργασίας, με την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού να είναι κυρίαρχη στη «μεγάλη ιδέα» τους».
   Κατά την συζήτηση στην Βουλή για την ψήφιση του Ν. 4547 που καταργεί το θεσμικό πλαίσιο (Π.Δ.152/13) της ατομικής και τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί κατά προτεραιότητα από τη ΝΔ ως Κυβέρνηση! Σχετικά με την αξιολόγηση δήλωσε μεταξύ άλλων: « συνεπείς προς την ιδεολογική σας αγκύλωση, εξαιρείτε από αυτήν τους εκπαιδευτικούς… η σημερινή κυβέρνηση με την κατάργηση της αξιολόγησης είναι υπόλογη έναντι των ευσυνείδητων εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους… εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την αξιολόγηση» Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στο αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης, όπου σταθερές συνιστάμενες είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «υποβαθμισμένα», η χειραγώγηση ενός εξαρτημένου εκπαιδευτικού που θα τιμωρείται μισθολογικά και θα φοβάται το ενδεχόμενο της απόλυσης μέσω μιας αρνητικής αξιολόγησης!
   Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε για τους εκπαιδευτικούς:  Να δούμε πραγματικά πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας”. Ούτε συζήτηση φυσικά για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών!
   Είναι ο ίδιος που σε κάθε ευκαιρία μιλά για διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης και για ανεξέλεγκτη κατάσταση! Σε ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:  «Μίλησαν και μιλούν ακόμα για εξορθολογισμό του Κράτους. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε τι λένε; Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού του Κράτους αυξήθηκαν κατά 492 εκ. Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%».
   Και το τελικό πόρισμα«Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν.
Και για τους δύσπιστους έρχεται ο Κ. Χατζηδάκης: «Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ότι προβλέπει το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει κομματικά ρουσφέτια και περιμένει όλους αυτούς να τους μονιμοποιήσουμε αυτό δεν θα γίνει. Για το Δημόσιο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες και για να μειώσουμε τους φόρους θα κρατήσουμε την αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις… Το θέμα στο Δημόσιο δεν είναι πια ο αριθμός αλλά η ποιότητα». Δήλωσε φυσικά ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνει απολύσεις!
   Τέλος να υπενθυμίζουμε ότι στο 11ο συνέδριο της ΝΔ  οι σύνεδροι εκλήθησαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)»! Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πρόταση τους για ασφαλιστικό τύπου «Πινοσέτ» προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων που θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των επικουρικών συντάξεων με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών! Και η δημόσια κοινωνική ασφάλιση λοιπόν είναι περιττή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εν τοις πράγμασι στην κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του «σήμερα» θα βλέπουν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση.
   Ο κατάλογος των επιθέσεων αυτών φυσικά ενισχύεται από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μόνο μέσα ενημέρωσης δεν έπρεπε να ονομάζονται. Αρκετοί «δημοσιογράφοι» με τη δυνατότητα που έχουν λόγω του «μικροφώνου» αραδιάζουν συχνά συκοφαντίες κατά των δημόσιων υπηρεσιών και καταθέτουν συνεχώς αιχμηρά σχόλια εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο και των δημόσιων υπηρεσιών.
   Οι εκπαιδευτικοί ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και θα υπερασπιστούν τις σημαντικές κατακτήσεις όπως η κατάργηση της διαθεσιμότητας, του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας, του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια, της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών και τέλος του ΠΔ152/13 για την κατάργηση της ατομικής και τιμωρητικής αξιολόγησης-χειραγώγησης. Ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η επίθεση αυτή  στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Μέσα στα πλαίσια  και με αφορμή τις επερχόμενες Υπηρεσιακές εκλογές στις 7 Νοέμβρη, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να αντισταθεί και να παρέμβει, αποτρέποντας τις όποιες αρνητικές εξελίξεις και ταυτόχρονα ανοίγοντας δρόμους για τη διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση και επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου.

Αθήνα 16/9/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ
nekordis@yahoo.grκιν.6977513534

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]