ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


«Σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις για την αναδρομική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού»


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση και τα σχετικά δημοσιεύματα, σχετικά με δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους των ΟΤΑ (ΙΔΑΧ) που προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια (ειρηνοδικεία και όχι διοικητικά που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα) για την παράνομη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Α) Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, δικαιώνουν σε πρώτο βαθμό την αναδρομική απόδοση των 13ου και 14ου μισθού, με το αιτιολογικό: ότι ένα μισθολογικό δικαίωμα, μπορεί να περικόπτεται, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά όχι να καταργείται, καθ’ ότι αυτό ορίζεται ως αντισυνταγματικό. Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική περικοπή έγινε το 2010 κατά την οποία το συνολικό ποσό  έφθασε τα 1000 ευρώ ετησίως και λίγο αργότερα έγινε η οριστική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού με το νόμο 4093/12 (μεσοπρόθεσμο).
Β)  Στην πλειονότητά τους, οι παραπάνω υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί σε δεύτερο βαθμό, ΕΚΤΟΣ από τις περιπτώσεις ορισμένων Δήμων, καθώς για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ισχύει, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η υποχρέωση προσφυγής σε δεύτερο βαθμό για εργασιακά ζητήματα. Στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, η έφεση είναι υποχρεωτική για το Δημόσιο μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης από το ΣτΕ ή τον Άρειο Πάγο
Γ) H ΑΔΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση και σχετική γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία συστήνει ψυχραιμία και αναμονή των αποφάσεων σε δεύτερο βαθμό. Το υπόδειγμα αίτησης που απεστάλει, αφορά τους εργαζόμενους, που εν όψει της μακροχρόνια δικαστικής διερεύνησης, θα ήθελαν να εξασφαλίσουν τη μη παραγραφή αυτών των ποσών (η παραγραφή ενημερώνουμε ότι έχει βάθος διετίας για τους εν ενεργεία ενώ για τους συνταξιούχους πενταετία και όχι περισσότερο χρονικό ορίζοντα). Οι αιτήσεις γίνονται ατομικά και όχι ομαδικά μέσω ΕΛΜΕ. Σε μια σχολική μονάδα μπορούν να συγκεντρωθούν οι αιτήσεις όλων των εκπαιδευτικών και να σταλούν στην οικεία ΔΔΕ, αλλά για τον κάθε εκπαιδευτικό θα δοθεί ξεχωριστός αριθμός πρωτοκόλλου. Οι αιτήσεις αφορούν και μόνιμους αλλά και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενημερωθούν για τις εξελίξεις καθώς και για τη μη αναγκαιότητα καταφυγής σε δικηγορικά γραφεία αλλά να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ΑΔΕΔΥ.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση  πρέπει να λάβει την πολιτική απόφαση για την επιστροφή των κλεμμένων μας μισθών και να μην αφήσει τους συναδέλφους/ισσες να ταλαιπωρούνται σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες. Ταυτόχρονα ζητάμε, στο πλαίσιο της κανονικότητας που πρέπει να επανέλθει στη χώρα μετά τα σκληρά μνημόνια που υπέστη ο ελληνικός λαός,  να αναγνωρίσει μισθολογικά  τα έτη 2016-2017 για την μισθολογική εξέλιξη των Δημόσιων Υπαλλήλων στο σύνολό τους για μόνιμους και αναπληρωτές.
Οι μνημονιακές πολιτικές μέσω των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων δημιούργησαν  τεράστια πλήγματα τόσο στα εργασιακά-ασφαλιστικά όσο και στις  απολαβές μας που είδαμε να συρρικνώνονται  μέχρι και 40%! Στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο που ανοίγεται μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και τις κινηματικές μας δράσεις οφείλουμε να  διεκδικήσουμε όσα στερηθήκαμε εμείς και οι οικογένειές μας!
Η ΑΙΤΗΣΗ:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ…… (αναγράφεται ο φορέας που υπηρετεί ο υπάλληλος…..)
ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ Του/Της….ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ………………………του………ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ…..κατοίκου….
Δ/ΝΣΗ …..υπαλλήλου…..(αναγράφοναι πλήρη στοιχεία θέσεως που υπηρετεί).
 Με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας,
για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις
των ν.4093/2012 και ν.4354/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου.
Τόπος, Υπογραφή
Ο αιτών/Η αιτούσα

Αθήνα 19/10/2018
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
Με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]