ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

IMG_20200208_200121_777


Σχετικά με τις οδυνηρές εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα των εκπαιδευτικών!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υποβάλουν παραίτηση για σοβαρούς λόγους υγείας ή και οικογενειακούς μέσω ΚΥΣΔΕ. Η δραματική έξαρση της πανδημίας, οι συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία με τις τάξεις να έχουν πολλές φορές από 25-27 μαθητές και η ηλικιακή επιβάρυνση των εκπαιδευτικών -με το 74% των μονίμων εκπαιδευτικών να είναι πάνω από 50 ετών και το 16% πάνω από 60- ωθούν ένα μεγάλο κομμάτι εκπαιδευτικών στην παραίτηση και την αποχώρηση από την εκπαίδευση με την ελπίδα να προλάβει τα χειρότερα! Παράλληλα η δημοσιοποίηση της «έκθεσης Πισσαρίδη» και οι δημόσιες παρεμβάσεις υπουργών αλλά και συμβούλων του Πρωθυπουργού, προοιωνίζουν περαιτέρω επιδείνωση στο επίπεδο των μισθών και των εργασιακών σχέσεων, και την ιδιωτικοποίηση  του Ασφαλιστικού Συστήματος, κατά τα πρότυπα της Χιλής του Πινοσέτ! Ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τσακλόγλου θεωρεί ότι το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναδιανεμητικό και «αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη και βαρίδι για την οικονομία αφού οι παροχές των παλαιών ασφαλισμένων και συνταξιούχων στερούν τα χρήματα από τους νέους»! Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης που ετοιμάζει ο κ. Τσακλόγλου σημαίνει πρακτικά, στην πλήρη εφαρμογή του, τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών (2020-2045). Εισφορές όμως που θα στερηθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο και τη βεβαιότητα χορήγησης της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων! Μάλιστα δεν θα έχουμε απλά εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά πιθανότατα και την εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του σημερινού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος! Οι τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού και όλες οι  πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ρωμαϊκή αρένα που οραματίζεται για την κοινωνική ασφάλιση η κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ!
   Την ίδια στιγμή ένα ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς εκπαιδευτικούς είναι το τι θα συμβεί από την 1.1.2022 και κυρίως αν καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από την ηλικία του 67ου έτους ή ακόμη και πριν το 62ο έτος με τα μεταβατικά ηλικιακά όρια που προβλέπει ο ν.4336/2015. Είναι προφανές ότι με βάση το νόμο δεν ισχύει καμία απαγόρευση από 1.1.2022 για όσους έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, με βάση τα μεταβατικά όρια. Σημειώνεται ότι με τα μεταβατικά όρια προσδιορίζεται η ηλικία στην οποία κάποιος μπορεί να λάβει τη σύνταξή του, έχοντας συμπληρώσει σε μια συγκεκριμένη χρονιά τον χρόνο προϋπηρεσίας που απαιτείται. Κι όπως ορίζεται νομοθετικά σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες περί μεταβατικών ορίων συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται αυτό το νέο όριο ηλικίας. Εάν, για παράδειγμα, ο εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει την 40ετία που απαιτείται για σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας του και το έτος 2022 θα είναι 60 ετών, θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί το 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα. Συνεπώς η επιλογή της πρόωρης συνταξιοδότησης και ο πανικός δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος αφού οδηγεί σε πέναλτι επί των συντάξιμων αποδοχών! Εξάλλου ο κάθε εκπαιδευτικός αποτελεί μια ξεχωριστή συνταξιοδοτική περίπτωση που δεν υπάγεται σε αυθαίρετες γενικεύσεις!
   Είναι χαρακτηριστικό ότι με χθεσινή τροπολογία μπαίνει ταφόπλακα στα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου –και εκπαιδευτικών προφανώς- αφού θα τους καταβληθούν αναδρομικά μόνο 11 μηνών από τους 72 που διεκδικούσαν! Παράλληλα τα ποσά των αναδρομικών που θα καταβληθούν, ενώ θα φορολογηθούν κανονικά, ως εισόδημα από συντάξεις, καταβάλλονται άτοκα! Τόσο απλά, τόσο επιτελικά! Και δεν σταματάμε εδώ αφού ετοιμάζεται χαράτσι φορολόγησης 20% στο εφάπαξ από το 2021 με πιθανή αναδρομική ισχύ, παγιδεύοντας και όσους σπεύσουν να φύγουν με την κατάθεση της ρύθμισης και πριν αυτή ψηφιστεί!
   Απέναντι σε αυτό το ζοφερό σκηνικό το εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικεί τα αυτονόητα: Σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις - Πλήρης σύνταξη στα 60 έτη με 30 χρόνια εργασίας και με το ύψος της κύριας σύνταξης στο 80% του τελικού μισθού - Καμία μείωση νέων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ - Πλήρης και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τέλος Κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος για την απονομή αξιοπρεπών συντάξεων, και θα προέρχεται από τη φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του πλούτου, από συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους και νέες πηγές χρηματοδότησης οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, καθώς και από την επιστροφή στα Ταμεία των αποθεματικών που λεηλατήθηκαν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία και τις τράπεζες.
3/10/2020
Νεκτάριος Κορδής/ nekordis@yahoo.gr /κιν.6977513534
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ με τις ΣΥΝΕΚ/
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]