ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

 


Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών τώρα!

Για να ζούμε με αξιοπρέπεια με τις οικογένειές μας!

 

Οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, αποτελούν διαχρονικά τον πιο κακοπληρωμένο επιστημονικό κλάδο. Μια μικρή σύγκριση με μισθούς άλλων χωρών θα πείσει, ακόμη και τον πιο δύσπιστο, πως είμαστε στις τελευταίες θέσεις του μισθολογικού πίνακα της Ευρώπης.

Πριν από λίγες μέρες -μέσα από τις γνωστές διαρροές – παρουσιάστηκε η πρόθεση της Κυβέρνη να παγώσει την εισφορά αλληλεγγύης για το 2023, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη  παγώσει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους -και ορθά- από το 2021, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. Έχει παγώσει, επίσης, για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων, κινητές αξίες, κέρδη μεγάλων εταιρειών κτλ.

Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο να απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης κέρδη εταιρειών 100.000 ή 150.000 ευρώ και να πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι συνταξιούχοι με ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα 13.000, 14.000, 15.000 ευρώ κτλ. Πρόκειται για έναν άδικο φόρο που φτάνει ως 676 ευρώ ετησίως.

Η επιλογή της Κυβέρνησης να μην παγώσει άμεσα την εισφορά αλληλεγγύης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και τους συνταξιούχους αποτελεί πρωτοφανή αδικία σε βάρος τους ενώ εγείρει ζητήματα νομιμότητας, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα φορολογικά βάρη κατανέμονται ισότιμα, με βάση το εισόδημα των πολιτών.

Οι εκπαιδευτικοί που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, καλούνται πολλές φορές να συντηρούν δύο σπίτια, διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να μεταβούν στην εργασία τους, ταξιδεύουν κάθε Σαββατοκύριακο και γιορτές εκατοντάδες χιλιόμετρα για να σμίξουν με τις οικογένειες τους, και φυσικά σπουδάζουν παιδιά ή πληρώνουν φάρμακα και επισκέψεις σε γιατρούς για προβλήματα υγείας που έχουν, καθώς η αναμονή στα Δημόσια Νοσοκομεία πλέον κυμαίνεται τουλάχιστον στο εξάμηνο! Έτσι έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε το 25% του μισθού τους για τις βασικές τους ανάγκες!

Τον τελευταίο χρόνο με την ακρίβεια να σαρώνει τη χώρα, τον ουσιαστικά στάσιμο μισθό, χρόνια τώρα, και τον πληθωρισμό που ανεβαίνει συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά μας. Η “συμβολική’’ αύξηση 2% στο βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα, για το δημόσιο ούτε συζήτηση, που έφερε η κυβέρνηση μετά από 2 χρόνια καθήλωσης,  μόνο ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί.

Μόνο οι αυξήσεις σε ρεύμα (διπλασιασμό ηλεκτρικού ρεύματος και τριπλασιασμός φυσικού αερίου), βενζίνη και σούπερ μάρκετ, «τρώνε» πάνω από το 20% του μισθού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ πριν από τρεις ημέρες. Παρόλα αυτά, καμία κυβερνητική εξαγγελία ή πρόθεση δεν ακούμε για ενίσχυση των μισθών των εκπαιδευτικών, που μετά τις τεράστιες περικοπές του 2011-2012 (οι οποίες έφτασαν το 40%) παραμένουν παγωμένοι. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα ακρίβειας, εξόδων και εξουθενωτικών συνθηκών, ομολογούμε πως δεν αντέχουμε άλλο! Δεν μπορούμε να ασκούμε απρόσκοπτα τα καθήκοντα μας με το βάρος της καθημερινότητας να πέφτει σαν βουνό στις πλάτες μας και τις υποχρεώσεις να μας πνίγουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο! Είμαστε επιστήμονες και παιδαγωγοί, αλλά είμαστε και εργαζόμενοι, γονείς και άνθρωποι με όνειρα για μια καλύτερη ζωή!

Ζητάμε άμεσα:

 

  1. Αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Κανείς/καμιά εκπαιδευτικός κάτω από 1000 ευρώ καθαρά.
  2. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και πλήρης αποκατάσταση των μισθών στις προ μνημονίων αμοιβές.
  3. Γενναία αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Ξεπάγωμα του ΜΚ για τη διετία 2016-17
  4. Χιλιομετρική αποζημίωση για όσους μετακινούνται εκτός τόπου κατοικίας καθημερινά.
  5. Επιδότηση ενοικίου για αναπληρωτές και όσους υπηρετούν εκτός νομού συμφερόντων.
  6. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών. Άμεση αναγνώριση και καταβολή των ΜΚ στους/στις νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς.
  7. Άμεση καταβολή επιδόματος τεχνολογικού εξοπλισμού.
  8. Πλήρη σύνταξη στους/στις εκπαιδευτικούς στα 30 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας.

 

Νεκτάριος Κορδής

Μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]