ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]



Η επέλαση της «Ελπίδας» και η «κανονικότητα» της τηλεκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ!

 

Ανακοινώθηκε το απόγευμα ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη στην Αττική και σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα»!

Μετά από δύο χρονιές που τα σχολεία λειτούργησαν στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με εξ αποστάσεως διδασκαλία, βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο σαν να μην πέρασε μια μέρα. Με ευθύνη και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ δεν έχει υπάρξει καμία αναβάθμιση ούτε στις υποδομές ούτε στον τεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχει στα σχολεία. Πρόκειται για την ίδια επιλογή που ακολουθείται στον τομέα της υγείας αλλά και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που από τη μία απαξιώνεται σκόπιμα η στελέχωση και η ενίσχυση των δημόσιων αυτών πυλώνων και από την άλλη επιχειρείται μια καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση για να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινωνίας.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται διαρκώς να σηκώσουν στις πλάτες τους την παντελή έλλειψη οργάνωσης του ΥΠΑΙΘ, μέσα από το πολυφορεμένο αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Διαρρέεται πως όλα είναι έτοιμα από πλευράς κυβέρνησης για τηλεκπαίδευση με νωπές ακόμα τις τελευταίες ανακοινώσεις μεταξύ ΥΠΑΙΘ και Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που ενώ φαίνεται να προχωρά σε συμμόρφωση το ΥΠΑΙΘ επί της ουσίας δεν έχει συμμορφωθεί ΑΚΟΜΑ...

Η Υπουργός Παιδείας ήδη μιλά στα ΜΜΕ από το πρωί για διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης στις περιοχές που θα κλείσουν τα σχολεία, μεταφέροντας την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς για τη διεξαγωγή της, προφανώς θεωρώντας πως έχει απέναντί της φαντάρους έτοιμους να ακολουθήσουν εντολές. Την ίδια στιγμή, προφανώς καθόλου τυχαία, «πλασάρει» και το αφήγημα του voucher των 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς λες και με το ποσό αυτό, αν και όποτε δοθεί, υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού. Φαίνεται να πιστεύει η κ. Κεραμέως ότι οι εκπαιδευτικοί ξεγελιούνται με «καθρεφτάκια και γυαλιστερές χάντρες», την στιγμή που γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαν, μέσω των χρημάτων αυτών του ταμείου ανάκαμψης, να αναβαθμίσουν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα δίκτυα των σχολείων σε χαμηλότερο κόστος και με παροχή υλικοτεχνικής υποδομής που θα καλύπτει τις ανάγκες για στοιχειώδη τηλεκπαίδευση.

Δυστυχώς για την ίδια και την κυβέρνησή της είναι εδραιωμένη πια η πραγματικότητα σε όλη την κοινωνία πως παρά τις επισημάνσεις μας, δυο χρόνια τώρα, για ενίσχυση των σχολείων με τεχνολογικό εξοπλισμό και γρήγορο ίντερνετ-οπτική ίνα- δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να μπορεί από το σχολείο να παρέχεται τηλεκπαίδευση. Την καλούμε να σταματήσει να δίνει κατευθύνσεις και ξεκαθαρίζουμε πώς ακριβώς έχει η κατάσταση.

Με την επέλαση του χιονιά πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, τις επόμενες μέρες, την ίδια στιγμή που δεν έχουμε καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση. Το αντίθετο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεχόμαστε μια σφοδρή επιθετική πολιτική τόσο στα εργασιακά, στο περιεχόμενο του σχολείου και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/-τριών μας. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί είμαστε και οι ίδιοι γονείς και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και από τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση να λογοδοτήσει σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα.

Με την τελευταία της ανακοίνωση στις 16/01 η ΟΛΜΕ -με αφορμή τις πιέσεις για τηλεκπαίδευση  ξεκαθάρισε ότι: « …σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δικό τους εξοπλισμό ή χώρο για την παροχή τηλεκπαίδευσης. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νομοθεσία που να υποχρεώνει να γίνεται τηλεκπαίδευση από το σπίτι των εκπαιδευτικών ή από άλλον χώρο, πέραν του σχολείου υπηρέτησής τους. Τονίζουμε ακόμα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν οφείλουν να υπακούν σε προφορικές «εντολές», πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι πέρα και έξω από κάθε θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Οι πιέσεις που δέχονται συνάδελφοι να δηλώσουν «κανονική άδεια» παρά τη θέλησή τους ή ακόμα και να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία ώστε να παράσχουν τηλεκπαίδευση είναι μακριά από κάθε λογική, συνιστούν κατάφορη παραβίαση και καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ειδικά η «εντολή» να πάνε οι εκπαιδευτικοί σε άλλα σχολεία είναι απαράδεκτη και υγειονομικά, αφού κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τα σχολεία αυτά με την προσέλευση δεκάδων επιπλέον συναδέλφων στους χώρους τους».

Ως εκ τούτου καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να παρέχουν σύγχρονη εξ’ αποστάσεως διδασκαλία στους/στις μαθητές/μαθήτριες, από το χώρο εργασίας τους, δηλαδή το σχολείο. Ζητάμε την παροχή όλου του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού  και την απαραίτητη σύνδεση, όπως αυτό γίνεται για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή δεν μπορεί να υποστηριχτεί, εξαιτίας έλλειψης τεχνολογικών μέσων η εξ αποστάσεως και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, δηλώνουμε αδυναμία. Είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης να μην κινδυνεύσει κανένας συνάδελφος/ισσα!

 

Και επειδή ήδη ασκούνται πιέσεις και απειλές για αύριο το πρωί να θυμίσουμε σε όλους:

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι θα σταθεί αμέριστα στο πλευρό όλων συναδέλφων και των Συλλόγων Διδασκόντων που δέχονται ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοιου είδους συμπεριφορές και μεθοδεύσεις από τη μεριά της Διοίκησης.

Καλούμε τέλος τους συναδέλφους να ενημερώνουν και να καταγγέλλουν στις ΕΛΜΕ τους τέτοια φαινόμενα, τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα σχολεία αλλά και στις ΔΔΕ να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα.

Η Δημόσια Παιδεία δεν προάγεται με τον αυταρχισμό, με εκβιασμούς και απειλές, αλλά με την προάσπιση του δημοκρατικού κλίματος συνεννόησης μέσα στα Σχολεία μας.

Oι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τα αιτήματα των μαθητών/τριων και αγωνίζονται μαζί για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων τους».

Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε το σκηνικό για την επικοινωνιακή φούσκα μιας κατ΄επίφαση κανονικότητας που θέλει να δείξει το ΥΠΑΙΘ! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]