ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

 


Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών τώρα!

Για να ζούμε με αξιοπρέπεια με τις οικογένειές μας!

 

     Οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, αποτελούν διαχρονικά τον πιο κακοπληρωμένο επιστημονικό κλάδο. Μια μικρή σύγκριση με μισθούς άλλων χωρών θα πείσει, ακόμη και τον πιο δύσπιστο, πως είμαστε στις τελευταίες θέσεις του μισθολογικού πίνακα της Ευρώπης.                

      Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Το εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων συρρικνώνεται δραματικά. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε κοντά στο 7,2% με συνεχείς ανοδικές τάσεις. Για τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα η αγοραστική δύναμη έχει πληγεί ακόμα πιο βαθιά. Διότι είναι άλλο να έχεις 1.000, 800 η 600 ευρώ να βγάλεις το μήνα, και άλλο να έχεις μεγάλα εισοδήματα και να αντιμετωπίζεις το κύμα της ακρίβειας.

     Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε κλιμάκωση μιας ραγδαίας κοινωνικής κρίσης. Και επίσης, ότι είναι επιλογή της Κυβέρνησης ΝΔ να μην στηρίξει το εισόδημα του εκπαιδευτικού, του μισθωτού, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επαγγελματία. Να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται. Επικαλούνται δημοσιονομικούς περιορισμούς, αυτοί που έδωσαν 7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις. Που πήραν το ένα δισ. το χρόνο από την 13η σύνταξη για να το δώσουν στους ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αυτοί που ψήφισαν 7 δισ. σε εξοπλισμούς, μας λένε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να στηρίξουν τους μισθωτούς και τους ανθρώπους του μόχθου. Αυτοί που επέλεξαν, ακόμη και μέσα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης, να συνεχίσουν τις σημαντικές φοροαπαλλαγές για τους οικονομικά ισχυρούς αντί για τους ευάλωτους, μας λένε τώρα ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να στηριχτούν οι πολίτες.

     Βέβαια για τις φοροαπαλλαγές στους οικονομικά ισχυρούς δεν ισχύει το αφήγημα της "συνετής" δημοσιονομικής πολιτικής. Φαίνεται δηλαδή πως λεφτά υπάρχουν ή καλύτερα βρίσκονται - εκτός για απευθείας αναθέσεις και  για διόγκωση εξοπλισμών -  και για φοροελαφρύνσεις όσων δεν τις έχουν ανάγκη παρά μόνο για να μεγεθύνουν τα κέρδη τους. Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

(α) Αύξησε το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και δωρεές από τις 150.000 στις 800.000 ευρώ -ανά γονέα και ανά παιδί- για ακίνητα και κινητές αξίες (π.χ. για σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα, βίλες, χρήματα, ομόλογα, μετοχές, σκάφη αναψυχής, κλπ). Έτσι, για παράδειγμα, περιουσία (ακίνητη ή/και κινητή)1,6 εκατ. ευρώ, στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% μεταβιβάζεται στο παιδί, χωρίς να καταβληθεί έστω και 1 ευρώ φόρος! 

(β) Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερες του 1.000.000 οφελώντας με 25.000.000 ευρώ περίπου 14.500 φορολογούμενους.

(γ) Έχει εξαγγέλει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (που επιβαλλόταν σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ ανά άτομο) και την ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο για ακίνητα με αξία άνω των 400.000 ευρώ, ευνοώντας σημαντικά τους μεγαλοϊδιοκτήτες ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του οικονομικού επιτελείου μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το κόστος αυτής της παρέμβασης αγγίζει τα 350.000.000 ευρώ.

(δ) Καταργεί πλήρως την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει να ενισχύσει όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι 40.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο (αφορολόγητο μέχρι 12.000 ετησίως), η κυβέρνηση επιλέγει, αντίθετα, να απαλλάξει από την εισφορά τα μεγαλοστελέχη του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, νοσηλευτές, γιατροί, καθηγητές, πυροσβέστες, συνταξιούχοι και χιλιάδες ακόμη μισθωτοί του δημοσίου, συνεχίζουν να καταβάλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

(ε) Μείωσε στο μισό τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στο μισό τον συντελεστή φορολογίας στα μερίσματα και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες το φόρο κερδών στις Α.Ε.

     Είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα. Μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια. Να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να σταματήσει αυτός ο ανταγωνισμός προς τα πάνω με τους ιδιώτες παρόχους. Και ταυτόχρονα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για να ενισχυθεί το εισόδημα. Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει στην τσέπη των εκπαιδευτικών, των μισθωτών, των εργαζόμενων, θα πέσει στην αγορά που χειμάζεται.

     Οι εκπαιδευτικοί που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, καλούνται πολλές φορές να συντηρούν δύο σπίτια, διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να μεταβούν στην εργασία τους, ταξιδεύουν κάθε Σαββατοκύριακο και γιορτές εκατοντάδες χιλιόμετρα για να σμίξουν με τις οικογένειες τους, και φυσικά σπουδάζουν παιδιά ή πληρώνουν φάρμακα και επισκέψεις σε γιατρούς για προβλήματα υγείας που έχουν, καθώς η αναμονή στα Δημόσια Νοσοκομεία πλέον κυμαίνεται τουλάχιστον στο εξάμηνο! Έτσι έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε το 25% του μισθού τους για τις βασικές τους ανάγκες!

     Μόνο οι αυξήσεις σε ρεύμα (διπλασιασμό ηλεκτρικού ρεύματος και τριπλασιασμός φυσικού αερίου), βενζίνη και σούπερ μάρκετ, «τρώνε» πάνω από το 30% του μισθού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ πριν από λίγες ημέρες. Για μια μέση κατανάλωση 100 λίτρων τον μήνα η επιπλέον επιβάρυνση του οδηγού (με μεσαίας παλαιότητας Ι.Χ.) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με βάση τη μέση πανελλαδική τιμή, ανέρχεται σε 46 ευρώ τον μήνα με καύσιμο αμόλβυδη βενζίνη και σε 53 ευρώ τον μήνα με καύσιμο diesel.Στο πετρέλαιο θέρμανσης η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη, καθώς ακόμα κι αν γίνει μια μικρότερη, έναντι της έναρξης της χειμερινής περιόδου ή των προηγούμενων μηνών, παραγγελία της τάξης των 500 λίτρων, η επιπλέον επιβάρυνση ανέρχεται σε 268,5 ευρώ σε σχέση με πέρσι. Παρόλα αυτά, καμία κυβερνητική εξαγγελία ή πρόθεση δεν ακούμε για ενίσχυση των μισθών των εκπαιδευτικών, που μετά τις τεράστιες περικοπές του 2011-2012 (οι οποίες έφτασαν το 40%) παραμένουν παγωμένοι. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα ακρίβειας, εξόδων και εξουθενωτικών συνθηκών, ομολογούμε πως δεν αντέχουμε άλλο! Δεν μπορούμε να ασκούμε απρόσκοπτα τα καθήκοντα μας με το βάρος της καθημερινότητας να πέφτει σαν βουνό στις πλάτες μας και τις υποχρεώσεις να μας πνίγουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο! Είμαστε επιστήμονες και παιδαγωγοί, αλλά είμαστε και εργαζόμενοι, γονείς και άνθρωποι με όνειρα για μια καλύτερη ζωή!

 

Ζητάμε άμεσα:

ü  Αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Κανείς/καμιά εκπαιδευτικός κάτω από 1000 ευρώ καθαρά.

ü  Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και πλήρης αποκατάσταση των μισθών στις προ μνημονίων αμοιβές. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

ü  Γενναία αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Ξεπάγωμα του ΜΚ για τη διετία 2016-17

ü  Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγύης.

ü  Χιλιομετρική αποζημίωση για όσους μετακινούνται εκτός τόπου κατοικίας καθημερινά.

ü  Επιδότηση ενοικίου για αναπληρωτές/τριες και όσους υπηρετούν εκτός νομού συμφερόντων.

ü  Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών. Άμεση αναγνώριση και καταβολή των ΜΚ στους/στις νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς.

ü  Άμεση καταβολή επιδόματος τεχνολογικού εξοπλισμού.

ü  Πλήρη σύνταξη στους/στις εκπαιδευτικούς στα 30 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας.

ü  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στην Εκπαίδευση, τη στιγμή που φέτος εργάζονται 45.000 αναπληρωτές/τριες!

 

11/3/2022

Νεκτάριος Κορδής

Μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τις ΣΥΝΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]