ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Τρεις κινήσεις για τη μείωση των εισακτέων
Στεφανάκου Π.07/04/2011  Η ΑΥΓΗ
Με τρεις κινήσεις επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να ψαλιδίσει τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Οι δύο έχουν ήδη δρομολογηθεί, η τρίτη και φαρμακερή έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των θέσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλει να ανατρέψει το μαζικό πανεπιστήμιο. Για την ακρίβεια θέλει να μειώσει τον αριθμό των φοιτητών που βάσει της συνταγματικής ρύθμισης φοιτούν χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα και να δημιουργήσει, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ε.Ε., μία νέα κατηγορία φοιτητικού πληθυσμού που θα παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης ή επανακατάρτισης επί πληρωμή.
Η διαδικασία ανατροπής του μαζικού πανεπιστημίου επιταχύνεται από τις δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Παρ' ότι τα πανεπιστήμια, τυπικά τουλάχιστον, δεν τελούν υπό την κηδεμονία της τρόικας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε περικοπές στη χρηματοδότησή τους που φτάνουν και το 50%!
Η μείωση του αριθμού των εισακτέων επιδιώκεται και έμμεσα αλλά και άμεσα. Ένα weekend του υφυπουργού Παιδείας έγινε αφορμή για μια ρύθμιση που επιχειρεί να περικόψει τον αριθμό των υποψηφίων, κυρίως των πιο αδύνατων, οι οποίοι με την κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του 10, μπορεί να ελάμβαναν το εισιτήριο της εισόδου σε κάποιο τμήμα ΤΕΙ της περιφέρειας. Μια παρέα παιδιών είπε στον υφυπουργό Παιδείας ότι δεν είναι σωστό να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις αφού το μόνο που θέλουν είναι να πάρουν απολυτήριο και εκείνος έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημά τους δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να πάρουν τίτλο απόλυσης με συμμετοχή σε ενδοσχολικές εξετάσεις.
Με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει την αποσυμφόρηση της κίνησης μπροστά στις πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεγονός που θα του επιτρέψει να χειριστεί με καλύτερους όρους το εγχείρημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων χαμηλής έως και καθόλου ζήτησης. Αυτό που μένει να δούμε είναι πόσοι υποψήφιοι θα τσιμπήσουν το "τυράκι" και θα διευκολύνουν το υπουργείο Παιδείας στον σχεδιασμό της απομαζικοποίησης της εξεταστικής διαδικασίας.
Η δεύτερη κίνηση σχετίζεται με τις αλλαγές στο ισχύον καθεστώς για τις μετεγγραφές που στην εποχή του Μνημονίου γίνονται όρος ζωής για χιλιάδες φοιτητές. Το υπουργείο Παιδείας θέλει να μειώσει τις μετεγγραφές πολυτέκνων, τριτέκνων κ.λπ., στα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων θέτοντας για πρώτη φορά κοινωνικά κριτήρια εισαγωγής παράλληλα με τα βαθμολογικά. Οι μετεγγραφές πολυτέκνων, τριτέκνων και άλλων ειδικών κατηγοριών δεν είναι πλέον αυτονόητες, καθώς κάθε τμήμα ή σχολή θα διαθέτει συγκεκριμένες θέσεις για τους υποψήφιους κάθε ειδικής κατηγορίας. Αρχικά, οι υποψήφιοι θα κρίνονται μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους βάσει της συνολικής τους βαθμολογίας και της σειράς προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Αν δεν επιλεγούν, θα κρίνονται για το ίδιο τμήμα ή σχολή με τους συνυποψήφιους τους στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν. Οι θέσεις, όμως, θα είναι προκαθορισμένες. Σε όποιο τμήμα ή σχολή τελικά εισαχθούν αυτό και υποχρεούνται να παρακολουθήσουν.
Η τρίτη κίνηση θα εκδηλωθεί την ερχόμενη εβδομάδα όπου το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει πόσες θέσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ θα προσφέρει στους υποψηφίους για εισαγωγή. Οι ανακοινώσεις, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, έχουν καθυστερήσει γεγονός που καταδεικνύει και τα μαγειρέματα των επιτελείων. Αν εκτιμηθεί ότι τα παραπάνω μέτρα είναι επαρκή για ένα πρώτο ξελάφρωμα τμημάτων τόσο της περιφέρειας (διά του περιορισμού του αριθμού των υποψηφίων) όσο και των κεντρικών πανεπιστημίων (διά του περιορισμού των μετεγγραφών), η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα είναι ήπια. Σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δραστικό τσεκούρεμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων μπορεί να περικοπεί κατά 8.000 και να πέσει κάτω από τις 80.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]