ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΠΡΟΣ: την ETUCE και τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες σε χώρες της Ευρώπης

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θέλουμε να σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την έγγραφη εκδήλωση συμπαράστασης στους αγώνες των Ελλήνων εκπαιδευτικών  ενάντια στις περικοπές, την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης στη χώρα μας καθώς και στην απόφαση του Υπ. Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων.
Θεωρούμε απαράδεκτο το ύφος της επιστολής που λάβατε από τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, ύφος απαξιωτικό και άκρως επιθετικό. Δείχνει όμως και αυτή η επιστολή την επιθετική και απαξιωτική πολιτική απέναντι στους Έλληνες εκπαιδευτικούς που ακολουθεί σταθερά η ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.
Χρησιμοποιώντας το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» προσπαθεί με ιδιαίτερο έντονο τρόπο να φέρει σε αντιπαράθεση τους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές, όταν γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι και συγχρόνως τις συνθήκες μάθησης των μαθητών.
Άλλωστε το πόσο ενδιαφέρεται το Υπ. Παιδείας για το μαθητή, φαίνεται και από το γεγονός της συνεχούς μείωσης των κονδυλίων για την παιδεία, των περικοπών των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, το σταμάτημα των προγραμμάτων διδακτικής στήριξης των μαθητών που συναντούν δυσκολίες στη μάθηση, το κλείσιμο των αθλητικών σχολείων κ.λπ., που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης το πόσο ενδιαφέρεται το Υπ. Παιδείας για το μαθητή, το αποδεικνύουν και το γεγονός ότι εξήγγειλε αλλαγές για τα απολυτήρια Λυκείου και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξή τους!
Το Υπ. Παιδείας προχωρά αυτές τις μέρες στην ψήφιση ενός ακόμα ν/σχ για την Παιδεία (συνενώσεις εκπαιδευτικών οργανισμών, πρότυπα πειραματικά σχολεία  και διάφορες άλλες εκπαιδευτικές ρυθμίσεις) χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο και διαπραγμάτευση με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Απαξιώνει ακόμα και κρατικούς θεσμούς συμμετοχής που το ίδιο ίδρυσε, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.  Είναι χαρακτηριστικό πως η Υπουργός Παιδείας δεν πρότεινε να κληθούν ούτε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το σχετικό ν/σχ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες!
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θέλουμε για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την υποστήριξή σας στους αγώνες μας που είναι κοινοί και να δηλώσουμε πως βρισκόμαστε στο πλευρό σας στους αγώνες που και εσείς διεξάγετε για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στη δική σας χώρα.
Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε ο Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας στις οργανώσεις των εκπαιδευτικών από τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ETUCE),  ως απάντηση στην επιστολή που κοινοποίησαν αυτές στο  Υπ. Παιδείας, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Ελληνικών  Εκπαιδευτικών  Ομοσπονδιών ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και τις περικοπές στην εκπαίδευση.



 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

6 Απριλίου 2011
Αρ. πρωτ.:7622

Αγαπητοί Κύριοι,
Προς μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε τα συμπεράσματα της οργάνωσής σας σχετικά με το έγγραφο «Συνενώσεις και ιδρύσεις Σχολικών μονάδων  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι, πρώτα απ’ όλα, η οργάνωσή σας δε ζήτησε ποτέ επισήμως οποιαδήποτε στατιστική ή οποιαδήποτε διευκρίνιση από το Υπουργείο σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε.
Επιπλέον, φαίνεται πως η στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου μας, η βελτίωση των εκπαιδευτικών δομών προς όφελος των μαθητών μας, είναι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει  εφόσον στην επιστολή σας δεν εκφράζεται κανένα ενδιαφέρον σχετικά μ ε την εκπαιδευτική ευημερία των Ελλήνων μαθητών. Πράγματι, εάν δεν κάνω λάθος, η λέξη «μαθητής» δεν αναφέρεται καθόλου, ενώ ο κύριος στόχος της πολιτικής μας διατυπώνεται σαφώς με το σύνθημα: «Πρώτα ο μαθητής».
Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μία μεταρρυθμιστική πολιτική που εκτείνεται από το Νηπιαγωγείο  στη Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση. Ειδικότερα, σχετικά με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με το σχεδιασμό του Νέου Σχολικού Χάρτη ανά περιφέρεια, ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε  την εκπαιδευτική αποδοτικότητα και τη διοικητική αυτονομία κάθε σχολικής μονάδας. Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι έχουμε επανειλημμένα δηλώσει όχι μόνο ότι δε θα υπάρχουν καταργήσεις θέσεων των εκπαιδευτικών, αλλά ότι οι εκπαιδευτικοί  των σχολείων που συγχωνεύονται θα μετατεθούν κατά προτεραιότητα. Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην αναλογία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.
Επιπρόσθετα, σε αυτή την επιστολή επισυνάπτονται ορισμένοι αριθμοί που θα σας βοηθήσουν να επανεξετάσετε τη θέση σας ως προς την πολιτική του Υπουργείου μας.
Ευελπιστώ ότι η επόμενη προσπάθειά σας να απευθυνθείτε στο Υπουργείο μας δεν θα αποτελεί μία τόσο αρνητική έκπληξη όσο και η πρώτη.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Βασίλειος Κουλαϊδής
Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]