ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης ΣΥΝ για τα οικονομικά των δήμων
Η κυβέρνηση της Μνημονιακής πραγματικότητας

Οι δηλώσεις των Υπουργών κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου σε κοινή συνέντευξη Τύπου (3.4.11), προφανώς, κινούνται στη μνημονιακή πραγματικότητα που ζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, ως γνωστόν άλλωστε «λεφτά υπάρχουν».

Η άγρια περικοπή 1,5 δις  για το 2010 (900.000.000 € ΚΑΠ και 600.000.000 € ΣΑΤΑ) και η προβλεπόμενη στο Μνημόνιο άλλων 3 δις € για το 2011 – 2013 από θεσμοθετημένους πόρους της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, μετατρέπεται σε πλεόνασμα. Οι «προβληματικοί», πριν τον «Καλλικράτη» Δήμοι, που κατά τον κ. Ραγκούση στις προγραμματικές δηλώσεις, «συνέβαλαν αποφασιστικά στο τεράστιο δημόσιο χρέος» (1,05 δις €  οι ΟΤΑ, στα 140-150 δις €!!! συνολικού χρέους, δηλαδή το 0,7% !!! σύμφωνα με τις χθεσινές  δηλώσεις του) αίφνης «νοικοκυρεύτηκαν», «συμμορφώθηκαν» και επιτέλους είναι πλεονασματικοί από την …εξοικονόμηση των 160.000.000 € που υπολογίζουν τώρα ότι είναι το κέρδος των συνενώσεων (1,5 δις € ετησίως «κέρδος» μας έλεγαν στην εξαγγελία του Νόμου).
Η σκόπιμη κατασυκοφάντηση της Αυτοδιοίκησης, προπομπός -όπως και στις ΔΕΚΟ - της μνημονιακής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών , αποκαλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο στα στοιχεία που ο ίδιος ο  υπουργός έδωσε χθές στην δημοσιότητα. Χωρίς να υποτιμούμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης στους Δήμους, είναι απολύτως εμφανής η «τελευταία θέση» ( 3.1% του ΑΕΠ και 5.8% των Δημοσίων δαπανών με αντίστοιχους μέσους όρους στην Ε.Ε. των 27 με 17.2% και 33.8%), σε Ευρωπαικό επίπεδο, που μας επιφύλαξαν οι διαχρονικές πολιτικές των δικομματικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ  και ΝΔ .

Κατά τ’ άλλα, όποιος βλέπει χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, απλήρωτους μόνιμους εργαζόμενους, απλήρωτους για έτη προμηθευτές, αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας των νέων Δήμων από την έλλειψη πόρων και το νομοθετικό αλαλούμ του Καλλικράτη (όπου όλοι οι χρονικοί στόχοι μετατίθενται), απλώς δεν κατανοεί την πραγματικότητα, όλα θα λυθούν στο μέλλον.

Προς το παρόν οι Δήμοι ας καλύψουν τις ανάγκες τους με αύξηση το 2011 κατά 600.000.000 € στους ίδιους πόρους (βλέπε νέα τοπικά τέλη) που θα προστεθούν στο 1.100.000.000 € των ήδη εισπραττόμενων ανταποδοτικών.

Αν συνεχισθεί αυτή η πολιτική το μέλλον των τοπικών κοινωνιών προβλέπεται ζοφερό. Δήμοι με ελάχιστους «επιτελικούς» υπαλλήλους, πλήρως ιδιωτικοποιημένες και ανταποδοτικές – ελαφρώς επιδοτούμενες – υπηρεσίες, χωρίς κοινωνικές και αναπτυξιακές δυνατότητες, απλοί διεκπεραιωτές των εκάστοτε κρατικών εντολών. Βέβαια, τότε θα βραβεύονται με «αριστεία» γιατί θα έχουν πλεονάσματα και ας  έχουν τεράστια κοινωνικά ελλείμματα και ας πληρώνουν οι πολίτες τους αδρά σε ιδιώτες ό,τι τοπική υπηρεσία θα τους παρέχεται, περιμένοντας οι φτωχότεροι απ΄αυτούς, τη φιλανθρωπία και τον «αλληλέγγυο εθελοντισμό» των συμπολιτών τους.

Αυτή η πολιτική πρέπει επειγόντως να ανατραπεί. Απαιτείται ένα δυνατό, ενωτικό, αυτοδιοικητικό κίνημα, όπου οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί κοινωνικοί φορείς θα διεκδικήσουν αποφασιστικά αυτό που τους ανήκει. Μια βιώσιμη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά καθημερινή ζωή.

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]