ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ;

Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΕΚ) χαιρετίζουν τους χιλιάδες συναδέλφους που μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες έδωσαν τη μάχη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος και την παραπέρα ισχυροποίηση της ΟΛΜΕ μέσα από το 15o Συνέδριό της.
Δική μας προτεραιότητα ήταν, από την αρχή του Συνεδρίου, να επικεντρώσουμε τη δράση μας στην εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, ώστε να καταλήξει το Συνέδριο με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία σε απόφαση προσανατολισμού της Ομοσπονδίας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στην παιδεία και γενικότερα, και σε κατευθύνσεις δράσης που να μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώσαμε και προτείναμε ένα Σχέδιο Απόφασης όχι στενά παραταξιακό, ώστε να μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια Απόφαση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας αντίστοιχη των απαιτήσεων και των αναγκών της συγκυρίας.
Το σχέδιο αυτό περιλάμβανε:
ü  πρόταση αγώνα ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ με στόχο την ανατροπή της,
ü  τις βασικές συνέπειες αυτής της πολιτικής στην Εκπαίδευση και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους,
ü  τα ψηφισμένα αιτήματα του κλάδου,
ü  τους βασικούς άξονες μιας άλλης, εναλλακτικής πολιτικής που έχει ανάγκη η χώρα, και
ü  κατευθύνσεις δράσης για το συντονισμό ομοσπονδιών-πρωτοβάθμιων, ενημέρωση γονιών-μαθητών για το νέο σχολείο, ανάδειξη και προάσπιση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων, οργάνωση κινητοποιήσεων με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς κ.ά.
Το σχέδιο αυτό κατά βάση στηρίχτηκε σε ψηφισμένες αποφάσεις των πρόσφατων Γενικών Συνελεύσεων των Προέδρων των ΕΛΜΕ, οι οποίες συμπληρώθηκαν με βάση τις νέες εξελίξεις. Στη συνέχεια δόθηκε έγκαιρα σε όλες τις παρατάξεις για παραπέρα διαβούλευση και συζήτηση.
Στη διαδικασία της ψηφοφορίας όμως οι παρατάξεις ΕΣΑΚ-ΔΕΕ,  ΠΑΣΚ και Παρεμβάσεις προτίμησαν να επιμείνουν ΜΟΝΟ στην ψήφιση δικών τους παραταξιακών κειμένων η καθεμιά και αγνόησαν την αδήριτη ανάγκη να προκύψει ευρύτερα αποδεκτό κείμενο αγωνιστικού προσανατολισμού του κλάδου στην κρίσιμη διετία που ακολουθεί. Από το βήμα του Συνεδρίου έγινε έκκληση σε όλους τους συνέδρους να ξεπεραστούν οι μικροπαραταξιακές αντιλήψεις και μικροπαραταξιακοί ανταγωνισμοί για τη διεκδίκηση κάποιων ψήφων, ώστε να υπερψηφιστεί Απόφαση του Συνεδρίου με αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Η έκκληση αυτή, δυστυχώς, δεν εισακούστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ψηφιστεί το προτεινόμενο σχέδιο Απόφασης, κάτω από το βάρος των «λευκών» ψήφων της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων.
Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε η στάση των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων, που αρνήθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή να ψηφίσουν θέσεις που είχαν υπερψηφίσει στη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος.
Το αποτέλεσμα της βασικής ψηφοφορίας του Συνεδρίου (194 υπέρ της συνθετικής πρότασης, 204 κατά-λευκά), στέρησε από την Ομοσπονδία μια σωστά προσανατολισμένη Απόφαση, που θα μπορούσε, κάτω από προϋποθέσεις, να αποτελέσει ισχυρή βάση για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών και τη συσπείρωση των αναγκαίων δυνάμεων για την οργάνωση της αντίστασης στον επερχόμενο νέο μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.
Μετά την καταψήφιση του παραπάνω σχεδίου απόφασης οι Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις πρότειναν την ψήφιση ενός κειμένου 10 σημείων – προτάσεων σε ξεχωριστή ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να ψηφιστούν μόνο τα 4 από αυτά, που αποτελούν τελικά την εξαιρετικά «φτωχή»  σε περιεχόμενο και προοπτική Απόφαση του συνεδρίου. Οι ΣΕΚ, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, ψήφισαν και αυτά τα 10 σημεία στο σύνολό τους, αποδεικνύοντας  ότι η θέση «να έχει ο κλάδος αποφάσεις οδηγό για τη δράση του» είναι σημαντικό στοιχείο της δράσης και της πολιτικής μας στην ομοσπονδία.
Η κρίση για το αποτέλεσμα του 15Ου Συνεδρίου ανήκει πλέον  σε όλους τους συναδέλφους. Για μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση, παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνθετική μας πρόταση για το σχέδιο απόφασης, που δεν εγκρίθηκε, καθώς και τα 4 σημεία της απόφασης του συνεδρίου.
Τα συμπεράσματα  δικά σας.
Αθήνα, 1/7/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]