ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]



ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ  2011
Μέσα σ’ ένα κλίμα έντασης, αναξιοπιστίας, αναξιοκρατίας και χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος (μάνατζερ, αξιολογητής;) και το πλαίσιο λειτουργίας των νέων Δ/ντών σχολείων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επιλογής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής. Οι διαδικασίες εξπρές που ακολουθήθηκαν, τα ελεγχόμενα συμβούλια επιλογής, η προφορική συνέντευξη παρωδία και τα θέματα/προπαγάνδα της κυβερνητικής πολιτικής επέβαλαν την κομματοκρατία, το ρουσφέτι και την πολιτική συναλλαγή. Τα πρώτα αποτελέσματα των αξιολογικών πινάκων δείχνουν πεντακάθαρα πως τα κυβερνητικά συμβούλια επιλογής έκαναν καλά τη «δουλειά τους», αφού αρίστευσαν κατά κύριο λόγο οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ, ορισμένοι της ΔΑΚΕ, μερικοί «κολλητοί» και ελάχιστοι άλλοι για…ξεκάρφωμα.
Στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και αυτές οι επιλογές είναι απαράδεκτες. Το Υπουργείο Παιδείας πιστό στην «παράδοση» να διορίζει «τα δικά του παιδιά» ως στελέχη εκπαίδευσης, αφού κατάρτισε ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, ώστε να πριμοδοτηθούν με μόρια συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών, αφού διόρισε ως μέλη των συμβουλίων επιλογής κομματικά ή συνδικαλιστικά στελέχη του,  στη συνέχεια άρχισε με αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους να «ερμηνεύει» το νόμο (ουσιαστικά να τον αλλάζει) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χάος στην εφαρμογή του. Οι ενστάσεις και οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και το επόμενο βήμα είναι εκατοντάδες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.
Αποκορύφωμα  του μπάχαλου που έχει προκαλέσει το ίδιο το Υπουργείο, είναι το γεγονός ότι αρνείται να εφαρμόσει το νόμο που το ίδιο κατάρτισε πριν ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, ενώ προβλέπεται ρητά ότι των τοποθετήσεων Δ/ντών σχολείων προηγούνται οι τοποθετήσεις των Σχολικών Συμβούλων, με εγκύκλιο του Γ. Γραμματέα απαγορεύτηκε η συμμετοχή υποψηφίων Δ/ντών που θα καταλάβουν θέση, να πάρουν μέρος στις επιλογές των Σχολικών Συμβούλων.  Αν αυτό δεν είναι κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, τότε τι είναι; Ας επισημανθεί ότι οι επιλογές Σχολικών Συμβούλων ξεκίνησαν νωρίτερα, αλλά με την κωλυσιεργία του Υπουργείου πρόκειται να τελειώσουν περί το Νοέμβρη του 2011. Επίσης, ενώ ο νόμος ορίζει ότι οι νέοι πίνακες Δ/ντών ισχύουν από 1ης Σεπτέμβρη, άρα τότε αναλαμβάνουν υπηρεσία οι νέοι Δ/ντές κι αφού έχουν τοποθετηθεί οι Σχολικοί Σύμβουλοι ήδη κάποιοι Περιφερειακοί Δ/ντές προχωρούν παρανόμως σε τοποθετήσεις Δ/ντών ζητώντας ανάληψη υπηρεσίας από 1ης Αυγούστου! Ποιος λοιπόν, κα Διαμαντοπούλου, δημιουργεί ανομία όπως ισχυριστήκατε στο πρόσφατο παρελθόν στην εκπαίδευση; Το Υπουργείο σας  ή οι εκπαιδευτικοί; Μπροστά σ’ αυτή την τραγελαφική κατάσταση και με ορατό το ενδεχόμενο να εκπέσουν οι επιλογές στα δικαστήρια με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η μόνη λύση που μπορεί να δώσει προσωρινή διέξοδο είναι η παράταση της θητείας όλων των στελεχών εκπαίδευσης που η θητεία τους λήγει την 31η Ιουλίου 2011 και η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου τόσο για τις επιλογές όσο και για το ρόλο των στελεχών που θα είναι πρώτα και κύρια αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Να πάρει θέση τώρα η ΔΟΕ και να πάψει να κρύβεται.
            Ο Σεπτέμβρης που έρχεται πρόκειται να βρει την παιδεία στο χειρότερο σημείο όλων των εποχών. Βιβλία δεν έχουν τυπωθεί, διορισμοί δεν έχουν γίνει ή θα γίνουν ελάχιστοι, τα σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη, οι μετακινήσεις των εκπαιδευτικών δεν έχουν γίνει, τα κενά στα σχολεία θα είναι χιλιάδες, τα Γραφεία εκπαίδευσης κλείνουν και οι αρμοδιότητές τους δεν έχουν ακόμα μεταβιβαστεί, δε θα υπάρχουν Σχολικοί Σύμβουλοι αφού θα είναι νέοι Δ/ντές, οι εκπαιδευτικοί θα έχουμε και νέες μειώσεις μισθών από τους φόρους κι έπεται το «νέο μισθολόγιο». Τέρμα πια…
Ως ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχουμε κατ’ επανάληψη ταχθεί αναφανδόν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, του μνημονίου και της τρόικας. Αγωνιζόμαστε κατά των αντιεκπαιδευτικών νόμων, κατά του σχολείου της αγοράς, του Δ/ντή «μάνατζερ» και της «συμμόρφωσης» των εκπαιδευτικών. Ο Σεπτέμβρης θα μας βρει ξανά στους δρόμους και στις πλατείες με αρχή τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη μέχρι να φύγει η κυβέρνηση, η τρόικα και το χρέος τους.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]