ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Μάθημα ιστορίας
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/01/2012 Η ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΡΑΝΟΥ*

Η ιστορία, έγραφε ο Τζέιμς Τζόυς, είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο δεν μπορώ να ξυπνήσω! Πριν από λίγα χρόνια η ταινία του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ Η Πτώση κατέγραφε με ανάλογο εφιαλτικό τρόπο τις τελευταίες παράλογες ημέρες του ναζιστικού καθεστώτος και την πεισματική άρνηση ενός Χίτλερ που καταρρέει και παραφρονεί να παραδώσει το Βερολίνο και να σώσει την πόλη και τους κατοίκους του που σφυροκοπούνταν ανελέητα.
Η προοπτική της διαχείρισης του δύσκολου μέλλοντος του τόπου από τον παραλυμένο και πανικόβλητο συνασπισμό εξουσίας των πολιτικών δυνάμεων και των λοιπών προθύμων συνεργατών που συναπαρτίζουν τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου παρουσιάζει ανησυχητικές ομοιότητες με την παράνοια και το πνευματικό κλίμα εκείνης της εποχής του παραλογισμού και της φρίκης.
Σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζεται να διαλύσει ό,τι έχει ακόμη απομείνει όρθιο υποκύπτοντας στις παράλογες αξιώσεις -κρυφές και φανερές- του ΣΕΒ και της τρόικας. Θα επιβληθούν έτσι εκβιαστικά το νέο τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων, η ακύρωση της ΕΓΣΣΕ, η μείωση ή κατάργηση του 13ου-14ου μισθού, η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η γενίκευση της ευελιξίας στην εργασία, η κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και των ωριμάνσεων και όλων των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο.
Με μέσο την επιτήρηση διά επιτρόπου θα επιβάλλονται αυτόματες σαρωτικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Οι τράπεζες, οι πολυεθνικές και η Ε.Ε. θα αποφασίζουν για τα πάντα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου θα γίνουν απόλυτος νόμος για τους λαούς της Ευρώπης. Αυτές οι εξελίξεις, που συνδέονται η μία με την άλλη, αφορούν πλέον όλη την Ευρώπη και δημιουργούν μια νέα, αφόρητη κατάσταση για τον κόσμο της δουλειάς και για την κοινωνία, ενώ στον τόπο μας η φτώχεια διογκώνεται και οι άνεργοι ξεπερνούν πλέον το ένα εκατομμύριο.
Μονιμοποιείται η λιτότητα, το ισχνό κοινωνικό κράτος οδηγείται στην πλήρη καταστροφή, οδηγούμαστε στη θεαματική αύξηση της ανεργίας, στην απόλυτη υπονόμευση των ασφαλιστικών ταμείων, των συντάξεων και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ δρομολογείται επιδρομή και λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, υποθηκεύεται η κυριαρχία της χώρας, διευρύνονται η ύφεση, η φτώχεια, η υπερφορολόγηση των αδύναμων, η καταστροφή της Υγείας και της Παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί για λόγους στοιχειώδους πολιτικής αξιοπρέπειας, καθώς και για τη συνεχιζόμενη απουσία των βιβλίων από τα σχολεία. Αλλά οι κατ' αποκλειστικότητα κήνσορες της κοινής λογικής στον τόπο μας, όπως είναι ο κύριος Πάγκαλος που αποκαλούσε «επαρχιώτη λέκτορα» κάθε οικονομολόγο που είχε διαφορετική αντίληψη για την κρίση από τον κύριο Τόμσεν και την παρέα του, αλλά και η κυρία Διαμαντοπούλου, που ζητάει κάθε λίγο και λιγάκι από τους εκπαιδευτικούς «ονόματα και διευθύνσεις», για να πεισθεί πως ο κόσμος υποφέρει στ' αλήθεια και πως υπάρχουν παιδιά που υποσιτίζονται, δεν παραιτούνται· αντίθετα, επιμένουν να μας επιβάλλουν μέχρι τελικής πτώσεως ένα πρόγραμμα το οποίο οι ίδιοι δεν διάβασαν ποτέ και που ακόμη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θεωρούν ήδη από τον Οκτώβριο αποτυχημένο. Παρέχοντας μάλιστα και λεπτομέρειες της λειτουργίας του μηχανισμού, που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα σταθερότητας, παραδέχονται ανοιχτά πως ήταν «εντελώς λάθος για την Ελλάδα», πως πρόκειται για «λάθος συνταγή», «λάθος φάρμακο», «λάθος πρόγραμμα», πως ήταν δυσβάστακτο για τον ελληνικό λαό και πως οδήγησε σε αύξηση του χρέους και σε μία πρωτοφανή, για τα ευρωπαϊκά χρονικά, ύφεση. Είναι υποχρέωσή μας να διδαχθούμε από τις παράλογες καταστροφές του παρελθόντος. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να επιστρέψουμε στη σκηνή της Ιστορίας και να μη φύγουμε από εκεί αν δεν πέσουν πρώτα αυτοί! Ή αυτοί ή εμείς!

* Ο Τριαντάφυλλος Τρανός είναι εκπαιδευτικός, πρόεδρος Γ' ΕΛΜΕ-Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]