ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


           ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ                             
           ΜΑΝΩΛΗ  Δ.   ΚΟΥΤΛΗ                                            
                &   ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
v  

      Ακαδημίας 69,  Αθήνα,  τηλ: 210 - 38.48.258,   fax : 210 - 38.21.036,  κιν: 6977- 544 624
                                                                                                                                                                                           

                                           Αθήνα,  20 Φεβρουαρίου 2012

                                                                                           Προς τη  Β΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής 
                                                                                            Υπόψιν κ. Νεκταρίου Κορδή

Σε απάντηση ερωτημάτων σας σχετικά με την πρόσφατη δημοσιοποίηση επικείμενης πληρωμής των αναδρομικών του επιδόματος των 176 ευρώ εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν δικαστικά και σε συνδυασμό με την πορεία των αγωγών που έχουμε καταθέσει για λογαριασμό των μελών σας, σας αναφέρουμε τα εξής :

  • Όπως και κατά το παρελθόν σας έχουμε αναφέρει, τα Δικαστήρια της χώρας δεν εκδικάζουν ταυτόχρονα τις αγωγές για τα αναδρομικά των 176 ευρώ, (έστω και αν αυτές κατατέθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πριν από χρόνια), αλλά σύμφωνα με το φόρτο πινακίων του κάθε τοπικού Δικαστηρίου και κατά τη σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της κάθε αγωγής.

  • Ειδικότερα για το νομό Αττικής ( Πρωτοδικείο Αθήνας και Πρωτοδικείο Πειραιά ) και σχετικά με τις πρώτες αγωγές του Συλλόγου σας τις οποίες έχουμε καταθέσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας από το 2006, αυτές δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί προς εκδίκαση.

  • Ο μέσος χρόνος εκδίκασης (σε α΄  βαθμό) των συγκεκριμένων αγωγών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας ήταν ανέκαθεν πάνω από 5 έτη ( με ελάχιστες εξαιρέσεις 2-3 επαρχιακών δικαστηρίων ). Πρόσφατα το Υπουργείο Δικαιοσύνης ( κατ΄ εντολή της τρόικας ) ζητά από τις γραμματείες των Δικαστηρίων, να προσδιορίζουν σε μεγαλύτερη αναλογία την εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων (δηλαδή υποθέσεις από τις οποίες το κράτος ευελπιστεί να εισπράξει χρήματα).  Το γεγονός αυτό αναμένεται να μεταβάλλει τον μέχρι σήμερα ρυθμό εκδίκασης των υποθέσεων, όπως αυτές των 176 ευρώ.

  • Η συγκεκριμένη υπόθεση που έλαβε δημοσιότητα αφορά 37 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση τοπικού δικαστηρίου. Κατά καιρούς δημοσιοποιούνται μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν είτε εκπαιδευτικούς είτε άλλους εργαζόμενους που δικαιώνονται, κυρίως σε επίπεδο επαρχιακών δικαστηρίων.  Είναι αυτονόητο ότι κάθε απόφαση που εκδίδεται και είναι θετική, προστίθεται και ενισχύει την ήδη από ετών διαμορφωμένη θετική νομολογία, επιπλέον δε από μόνη της είναι μία αισιόδοξη είδηση, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.

  • Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε μία αγωγή, προκειμένου να αποδώσει καρπούς, πρέπει να εκδικασθεί ξεχωριστά σε α΄ και β΄ βαθμό, ανεξάρτητα από τη μέχρι τώρα ευδοκίμηση ομοίων αγωγών. Περαιτέρω, ο κανόνας είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί πάντα αναίρεση στο ΣτΕ, στις εφετειακές αποφάσεις που χάνει, ανεξάρτητα αν έχει καταβάλλει τα χρήματα.

  • Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των 176 ευρώ, η οποία και θα επιλύσει αμετάκλητα το θέμα αυτό (κατ΄ αντιστοιχία και αναλογία βέβαια σε ποιά ομάδα εργαζομένων αυτή θα αναφέρεται).

  • Μέχρι τότε, τόσο με βάση την υπάρχουσα θετική νομολογία, όσο και το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οφείλουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι.


                                                                                                   Με φιλικούς χαιρετισμούς

                                                                                                           Μανώλης Κουτλής
                                                                                                                  Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]