ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΘΕΜΑ: ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 
   Το Σάββατο 7/4/2012  δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ  προσχέδιο ΠΔ του ΥΠΔΒΜΘ για το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών:
   Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η αξιολόγηση θα αφορά τις ικανότητες, τον επαγγελματισμό των εκπαιδευτικών, την απόδοση τους στο διδακτικό έργο με 20 συνολικά κριτήρια». Παράλληλα «  οι νεοδιόριστοι θα μονιμοποιούνται μόνο κατόπιν θετικής αξιολόγησης, η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε δύο ή τρία  χρόνια ανάλογα με  το βαθμό, ενώ  ενδεχόμενη άρνηση συμμετοχής στη διαδικασία  θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα(!), θα πραγματοποιείται από το διευθυντή του σχολείου και  το σχολικό σύμβουλο, θα περιλαμβάνει και επίσκεψη του σχολικού συμβούλου στην τάξη, ενώ πριν την έκθεση αξιολόγησης θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά συνέντευξη μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου.  Η διαδικασία θα καλύπτει δύο θεματικά πεδία με 20 συνολικά δείκτες και  βαθμολογία από 0 - 100 βαθμούς.
   Σύμφωνα με δήλωση του ΥΠΔΒΜΘ κ. Μπαμπινιώτη θα υπάρχει, προφανώς μετά τις εκλογές, διαβούλευση(!) για το θέμα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Βέβαια το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο (ν. 4024/2011), ορίζει ότι  ακόμη και  να περάσει κάποιος τη δοκιμασία της αξιολόγησης δε σημαίνει ότι θα «προβιβαστεί» στον επόμενο βαθμό, αφού κατά τη μετάβαση από τον ένα  βαθμό στον άλλο υπάρχει ποσόστωση! Από την πρώτη φάση της αξιολόγησης θα προχωρήσει μόνο το 40% των υπηρετούντων καθηγητών, ενώ σε δεύτερη φάση θα περάσει μόνο το 30% του ήδη εγκεκριμένου 40%!!! Με λίγα λόγια η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική - ανταγωνιστική. Δε θα φτάνει δηλαδή  να είναι κάποιος «καλός» αλλά πρέπει να είναι «καλύτερος από τον άλλο» για του πάρει το βαθμό! Και φυσικά παραμένουν τα γνωστά ζητήματα περί αντικειμενικής κρίσης, συναλλαγής. Επομένως ακόμη και  αν προσχωρήσουμε στη λογική του υπουργείου που διατείνεται ότι η αξιολόγηση δε θα είναι τιμωρητική και  δε θα οδηγεί σε απολύσεις, αλλά ο εκπαιδευτικός που θα σημειώσει χαμηλές επιδόσεις θα υποστηρίζεται επιμορφωτικά ώστε να προκύψει τελικό αποτέλεσμα ωφέλιμο και για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά, δεν ευσταθεί! Και τούτο διότι η καθήλωση στον ίδιο βαθμό, όσων δεν έπιασαν τα ποσοστά (έστω και  αν πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία της αξιολόγησης) για τον επόμενο βαθμό, αποτελεί τιμωρία. Πλέον αυτού, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δε θα οδηγήσει σε απολύσεις, αφού οι όποιες κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις έχουν ανατραπεί και επομένως δεν έχουν καμία αξία! Επιπλέον πώς θα δικαιολογηθούν οι 15000 απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων μέσα στο 2012 και οι 150000 απολύσεις  μέχρι το 2015; Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι θα απολυθούν υπάλληλοι από άλλους κλάδους και  όχι από τους εκπαιδευτικούς;
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 
   Είναι προφανές ότι μέχρι την 6η Μαΐου, ημερομηνία των εκλογών, η  συγκυβέρνηση των «σωτήρων» της πατρίδας, δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα της αξιολόγησης και πολύ περισσότερο των απολύσεων. Παράλληλα παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά σοβαρά θέματα: Ο νόμος για το «νέο» Λύκειο, Γενικό και Τεχνολογικό, οι νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, η προωθούμενη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατόπιν οδηγίας του ΟΟΣΑ! (σας υπενθυμίζω την πρόταση του οργανισμού:   "Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την εβδομαδιαία υποχρεωτική διδασκαλία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ώρες για να φτάσει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Οι αλλαγές θα πρέπει να εστιάζουν στην αύξηση του ωραρίου των πιο έμπειρων και πιο καλά προετοιμασμένων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση"). Παράλληλα, ετοιμάζεται «θύελλα» νέων μέτρων 12 δις ευρώ, οι φορολογικές  δηλώσεις θα γίνουν τον Ιούνιο με τα νέα τεκμήρια να τσακίζουν τε πενιχρά μας εισοδήματα, η λεηλασία των ασφαλιστικών μας ταμείων συνεχίζεται, η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας είναι πλέον δεδομένη. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει δύο επιλογές: ή θα αποδεχθεί μοιρολατρικά τη διάλυση της ζωής του  ή θα αγωνιστεί ενωτικά και συγκροτημένα για να ανατρέψει την πολιτική αυτή που μόνο δεινά φέρνει στο λαό μας. Και επειδή τα καλύτερα… έρχονται ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Μετά την απομάκρυνση από την … κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!!!
Εγώ πάντως
«Εγώ πάντως
εξακολουθώ να βλέπω τον επερχόμενο μεσαίωνα
με φάλαγγες πιστών
με αργυρά δισκοπότηρα αφρίζοντα αίμα
με σημαιοστολισμούς και παρελάσεις
με ραβδούχους καλοθρεμμένους καλόγερους
εικόνες από παλιές εκστρατείες
και τυφεκισμούς
ήρωες με αυστηρά βλέμματα
Αμες δε γ’ εσόμεθα
πληρωμένη εκπαίδευση
θεός αγέρας τα στοιχεία της φύσεως
κλειδωμένα στην εποχή σε χάλκινα θησαυροφυλάκια».
Μιχάλης Κατσαρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]