ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]



Του Αρη Χατζηγεωργίου
 
«Μόνον ένα περιορισμένο μερίδιο». Με αυτές τις λέξεις περιγράφει στεγνά η έκθεση της τρόικας τους υπαλλήλους που θα ξαναβρούν θέση στο Δημόσιο, αφού πρώτα τεθούν σε διαθεσιμότητα με το νέο Μνημόνιο, παρά τις δραματικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη πως όλη η διαδικασία γίνεται με στόχο την κινητικότητα για να καλυφθούν κενές θέσεις σε άλλες υπηρεσίες.
 
Παρά τις δηλώσεις του ότι εκείνος δεν θέλει να υπογράψει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το αγγλικό κείμενο της έκθεσης της τρόικας για το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα (Second Economic Adjustment Programme for Greece,10/11/2012) δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: «Το πρόγραμμα της εφεδρείας επανασχεδιάστηκε και ονομάστηκε πρόγραμμα κινητικότητας.
 
Στο τέλος του 2012 θα έπρεπε να έχουν βγει 15.000 υπάλληλοι στην εφεδρεία αλλά στην πραγματικότητα μόνον 100 άτομα μεταφέρθηκαν. [...] Ο στόχος του νέου σχεδίου κινητικότητας (σ.σ.: 2.000 απομακρύνσεις το 2012, 25.000 το 2013) είναι να τοποθετήσει δημοσίους υπαλλήλους σε πιο χρήσιμες εργασίες, οδηγώντας έτσι σε έναν πιο παραγωγικό δημόσιο τομέα.
 
Ταυτόχρονα, καθώς πρέπει να συνεχιστεί η σμίκρυνση της δημόσιας διοίκησης, οι υπάλληλοι που δεν θα μπορέσουν να βρουν εργασία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα απολύονται έπειτα από διάστημα ενός έτους. Μόνον ένα περιορισμένο μερίδιο υπαλλήλων αναμένεται να επιστρέψει στο Δημόσιο στον ένα χρόνο».
 
Η πολυσέλιδη έκθεση της τρόικας εκδίδεται μόνον στα αγγλικά και απευθύνεται κυρίως στους δανειστές. Αποτελεί όμως επίσημο κείμενο που δείχνει προθέσεις και συμφωνημένα. Οι παραδοχές της αναμένεται να επιτείνουν τη σύγχυση που ήδη επικρατεί ως προς το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα και αργία.
 
Βάσει του Μνημονίου, θα έπρεπε μέχρι τη Δευτέρα να είχαν εκδοθεί και οι διαπιστωτικές πράξεις, αλλά υπάρχουν φορείς που δεν έχουν καν στείλει καταλόγους με τους υπαλλήλους που υπόκεινται στα μέτρα.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο απείλησε ότι, ελλείψει στοιχείων, θα βγουν όλοι σε διαθεσιμότητα ακόμη και όσοι θα έπρεπε κανονικά να εξαιρεθούν. Ουδείς γνωρίζει τι τελικά θα συμβεί και η πικρή αλήθεια αναμένεται να φανεί μόνον με τη μισθοδοσία στο τέλος του μήνα.
 
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]