ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
(ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ)

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗ Γ.Σ.
ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
Για ΕΛΜΕ  διεκδικητική, ενωτική, αγωνιστική

Έφτασε η ώρα της ανατροπής!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
     Επί  3 χρόνια  βιώνουμε ως κοινωνία μια ολοκληρωτική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών αγαθών, μια πρωτόγνωρη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, μια πλήρη ανατροπή των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων μας, αλλά και μια συνεχώς διογκούμενη στρατιά ανέργων και κυρίως νέων που διαλύει βίαια τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
    Η Ελλάδα αποτελεί πλέον, με κοινή επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων και της Τρόικας, υπόδειγμα καταστροφής που πραγματοποιείται με ολοκληρωτική και χωρίς προσχήματα επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος της χώρας και των εργαζομένων. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για να ξεπεραστεί ανώδυνα για το κεφάλαιο η καπιταλιστική κρίση σε ολόκληρη την ΕΕ και να διασωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα από την πιο ληστρική αναδιανομή εισοδήματος και την πιο βάρβαρη επιδρομή στα δικαιώματα των εργαζομένων.
     Το νεοφιλελεύθερο μνημονιακό τόξο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όπως ήταν αναμενόμενο, ξέχασε πολύ γρήγορα τους όρους «επαναδιαπραγμάτευση» και «απαγκίστρωση» και τώρα εμφανίζεται ως ο καλύτερος μαθητής, ανταγωνιζόμενη προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμογής των επιταγών της Τρόικας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ένταση και ταχύτητα.
Τα μέτρα των 11 δις του προϋπολογισμού του 2013 και το συνολικό «πακέτο» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013-2016, ύψους 18,9 δις ευρώ «στάζει αίμα»:
ü  Νέα τεράστια μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, «εφάπαξ», πλήρη κατάργηση δώρων.
ü  Εφεδρεία και απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα, με άμεσο στόχο 2000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2012 και 25000 μέχρι το τέλος του 2013! Μάλιστα η συμμετοχή υπαλλήλου σε ΕΔΕ ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα αποτελεί αιτία απόλυσης! Οι συνάδελφοι συνεπώς που κατηγορούνται για «σοβαρή απείθεια» ή «ανάρμοστη συμπεριφορά» ή και «έλλειψη αφοσίωσης προς της πατρίδα» και παραπέμπονται σε ΕΔΕ τίθενται αυτομάτως σε αργία!!!
ü  Συγχωνεύσεις-καταργήσεις νοσοκομείων, σχολείων(σε ποσοστό 10%), παιδικών σταθμών και εκατοντάδων δημόσιων οργανισμών.
ü  Αναστολή προσλήψεων επ’ αόριστον. Οι προσλήψεις αναπληρωτών για το 2013 θα είναι 2000 συνολικά!  
ü  Περιορισμός των δημοσίων δαπανών για παιδεία, υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Από 1-1-2014 για κάθε συνταγή του ΕΟΠΥΥ που εκτελείται οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα ευρώ και 25 ευρώ για εισαγωγή και νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ!
ü  Μείωση και κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (οικογενειακά, πολυτεκνικά, αναπηρικά κλπ).
ü  Νέες αυξήσεις φωτιά σε κοινωνικά αγαθά και νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη και χαράτσια!
Και για την περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η κυβέρνηση θεσμοθετεί και «ρήτρα απόκλισης», που σημαίνει αυτόματα νέα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων! Τα μέτρα αυτά δεν είναι ένας ακόμα κύκλος μέτρων που θα περάσει όπως τα προηγούμενα. Έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα που ήδη έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε απόγνωση και την οικονομία σε διάλυση με ύφεση που θα φτάσει το 2012 στο 7%. Έρχονται να προστεθούν σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, σε σχεδόν 500.000 οικογένειες με μηδενικό εισόδημα, σε 460.000 παιδιά σύμφωνα με τη Unicef κάτω από το όριο της φτώχειας, σε εκατοντάδες χιλιάδες κλειστές μικρές επιχειρήσεις, σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα οποία 1000 κάθε μέρα μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς που λεηλατήθηκαν και συνεχίζουν να λεηλατούνται από αλλεπάλληλα χαράτσια, δυσβάστακτα και αναντίστοιχα με τα εισοδήματα φορολογικά βάρη. Οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε αν στη νέα κοινωνία που μας ετοιμάζουν, από κοινού η Τρόικα και οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, θα έχουν θέση οποιαδήποτε κοινωνικά αγαθά.
Τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων τις έχουμε ακούσει πολλές φορές. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και οι συνταγές που μέχρι τώρα ακολουθήθηκαν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να επαληθευθούν. Η ύφεση συνεχώς θα βαθαίνει και συνεχώς θα χρειάζονται νέα μέτρα. Η συνέπεια που θέλουν να εμφανίσουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις απέναντι στους δανειστές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αναπτυξιακής προοπτικής.
Ο δήθεν ισχυρισμός τους ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι αναγκαία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αποτελεί στην πράξη άλλον έναν απροσχημάτιστο εκβιασμό, ώστε να περάσουν αυτά με το λιγότερο πολιτικό κόστος.
Για τους εργαζόμενους το τίμημα παραμονής στο ευρώ δεν μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο τρομοκράτησής τους, ούτε είναι απεριόριστο, γιατί απλούστατα σε λίγο δε θα’ ναι ανεχτό, ούτε από την κοινωνία ούτε από την ίδια τη χώρα, καθώς η χώρα θα είναι πλέον νεκρή με εξαθλιωμένο το λαό της και χωρίς ελπίδα.
Οι μνημονιακές πολιτικές καταστρέφουν την παιδεία
      Ο προϋπολογισμός του 2013 που προτείνεται από την κυβέρνηση για την Παιδεία είναι ο χειρότερος όλων των προηγούμενων ετών, οι δαπάνες για την παιδεία βρίσκονται  στο 2,51 % επί του ΑΕΠ!  Η Β’θμια Εκπαίδευση θα υποστεί συνολική μείωση περίπου 14% σε σχέση με πέρυσι και σε απόλυτους αριθμούς περί τα 295 εκατ. ευρώ. Με στόχο τη μείωση των δαπανών καταργείται η δωρεάν χορήγηση  βιβλίων στους μαθητές αφού τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για κάθε σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν. Μειώνονται ακόμα και τα ελάχιστα ποσά που δίνονταν  για τον καθαρισμό των Δημόσιων σχολείων και για τα λειτουργικά τους έξοδα, γεγονός που θα οδηγήσει τις σχολικές μονάδες σε αδυναμία λειτουργίας, ήδη σήμερα τα περισσότερα σχολεία αδυνατούν να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, φυσικού αερίου και βέβαια δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο. Στόχος τους να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία  ότι η παιδεία είναι ιδιωτική υπόθεση του καθενός και όχι καθολικό δικαίωμα όλων και υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει. Μέσα στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πλήρης απελευθέρωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης!
       Η μείωση των δαπανών και της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών δεν αποτελούν όμως το μόνο τίμημα που καλείται να πληρώσει η παιδεία στις συνεχιζόμενες μνημονιακές πολιτικές.Η νέα χρονιά θα βρει τους εκπαιδευτικούς με μειώσεις έως 50% στις αποδοχές τους σε σχέση με πέρυσι, και ιδιαίτερα τους νέους με αποδοχές στα 600 ευρώ να αδυνατούν ακόμα και να επιβιώσουν από το μισθό τους στις εσχατιές της χώρας. Ευτυχώς που το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να δώσει κουπόνι σίτισης σε νεοδιόριστους δασκάλους και καθηγητές! Παράλληλα, οι χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί καταδικάζονται στην ανεργία, αφού οι προσλήψεις τους μειώνονται κατά 85% την επόμενη χρονιά! Για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα το Υπουργείο επαναφέρει τα 30άρια τμήματα, θέλει να συγχωνεύσει 1500 σχολικές μονάδες και να αυξήσει από τη νέα σχολική χρονιά το ωράριο των καθηγητών! Τα στοιχεία αυτά θα δημιουργήσουν τεχνητές υπεραριθμίες. Στο σημείο αυτό η τρόικα εσωτερικού ψήφισε ήδη τις υποχρεωτικές μεταθέσεις σε όλη την επικράτεια, μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε περιπλανώμενους φαντάρους διαλύοντας οικογένειες και εργασιακές σχέσεις! Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει την μετακίνηση σε όλη την Ελλάδα 10000 συναδέλφων! Την ίδια στιγμή προωθείται εγκύκλιος με βάση την οποία οδηγούν σε αργία κάθε υπάλληλο, ακόμα και για την πολιτικοσυνδικαλιστική άποψη και δράση! Το πειθαρχικό δίκαιο «τυλίγει πολύ εύκολα σε μια κόλλα χαρτί» ανά πάσα στιγμή κάθε συνάδελφο που δεν είναι απόλυτα υποταγμένος! Ο καθηγητής που κατηγορείται για «ανάρμοστη συμπεριφορά» ή για «σοβαρή απείθεια»  και οδηγείται σε ΕΔΕ τίθεται σε αργία! Οι  απολύσεις  θα συνεχιστούν με την αξιολόγηση-χειραγώγηση  που θα δείξει σε κάποιους ή κάποιες το δρόμο προς την έξοδο από την εκπαιδευτική διαδικασία, όχι επειδή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά επειδή έτσι απαιτούν οι δανειστές της χώρας. Όσοι τελικά απομείνουν θα πρέπει συνεπώς να είναι πλήρως υπάκουοι και χειραγωγημένοι, πειθήνια όργανα στις εντολές για την εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών που οδηγούν στο σχολείο της αγοράς αλλά και στο τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Έτσι τη στιγμή που γίνεται λόγος για απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών το 2013 διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό περιβάλλον εργασίας στα δημόσια σχολεία!
Ή εμείς ή αυτοί.
Οι εκπαιδευτικοί και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αρνούνται να γίνουν στο «ίδιο έργο θεατές».
Αρνούνται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουν το τέλος τους.
Αρνούνται να οδηγηθούν σε πλήρη εξαθλίωση και να αφεθούν στην άτακτη χρεοκοπία της χώρας, αποτέλεσμα  προδιαγεγραμμένο στο οποίο οδηγεί η τρικομματική κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου.
Η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού μετώπου από όλους τους χαμένους του μνημονίου, θα πρέπει να αποτελεί άμεσο στόχο ικανού να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις μιας απροσπέλαστης κοινωνικής άμυνας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο άλλου χρόνου.
Ξαναπιάνουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων και συνεχίζουμε τον αγώνα  για:
ü  Να ανατραπούν  τα εφιαλτικά μέτρα των 19 δις
ü  Ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων
ü  Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι
ü  Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος
ü  Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας
ü   Παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία
ü   Υπεράσπιση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας
ü  Προστασία της δημόσιας Δωρεάν παιδείας – υγείας – κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας
ü   Ουσιαστική προστασία για τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους
ü   Να μην περάσουν οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα
ü  Να σταματήσουμε την αξιολόγηση-χειραγώγηση και την αύξηση του ωραρίου
ü  Να καταργηθεί ο ν. 4024/11 για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που συνδέει το μισθό και τον βαθμό με την αξιολόγηση
ü  Απόκρουση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της ακροδεξιάς φασιστικής και ρατσιστικής απειλής που εισβάλει και στα σχολεία
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Οι εκλογές της 13ης Δεκέμβρη θα πρέπει να στείλουν σαφέστατο μήνυμα καταδίκης των πολιτικών Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που διαλύουν τις ζωές μας. Η ανατροπή των μέτρων και των μνημονίων, καθώς και της τρικομματικής κυβέρνησης που τα προωθεί, είναι όχι μόνο θέμα πρώτης προτεραιότητας αλλά και όρος επιβίωσης για όλους και όλες μας. Χρειάζεται σκληρός αγώνας και οργανωμένο κίνημα μέσα στα σωματεία για να μπλοκάρουμε στην πράξη τα βάρβαρα μέτρα! Τώρα που η βαρβαρότητα μας έχει περικυκλώσει δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη ρήξη!
Νοέμβρης 2012

Στις    εκλογές  για  την  ΕΛΜΕ
Ψηφίζουμε – στηρίζουμε
Το ψηφοδέλτιο της Εκπαιδευτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
(Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]