ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Ομιλία Τάσου Κουράκη στη συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» 17-7-2013.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα πω εισαγωγικά ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε βρίσκεται στην κατεύθυνση της αποδόμησης του δημοσίου πολύ συγκεκριμένα και πολύ συνειδητά, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο για την ιδιωτική κερδοφορία, καθώς υπάρχει μία κρίση της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης, δηλαδή αναζητούνται και δι’ αυτού του τρόπου νέοι τρόποι επένδυσης «λιμναζόντων» κεφαλαίων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Όλο το νομοσχέδιο υπηρετεί αυτό το σχέδιο.
Θα ήθελα να μην αποφύγω τον πειρασμό να απαντήσω στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη για την αλλαγή που έγινε όσον αφορά στους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς ότι δεν «πιάνει» αυτούς που έχουν διδακτορικό και μεταπτυχιακό και είπε ότι, επειδή αυτό έγινε στους εκπαιδευτικούς, επεκτείνεται. Μα, στους εκπαιδευτικούς υπηρετεί μία πολύ συγκεκριμένη λειτουργία προσόντων που έχουν σχέση με τη δουλειά τους. Μου φαίνεται ότι είναι εδώ και ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος είναι συνάδελφος δάσκαλος και αυτός.
Το διδακτορικό είναι μία επίπονη, εξειδικευμένη διαδικασία παραγωγής νέας και πρωτοπόρας γνώσης που σου δίνει τη δυνατότητα να ανοίγεις νέους δρόμους στα ερευνητικά πεδία. Εκτιμάει κανείς εξ υμών ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο προσόν για να είναι κάποιος σχολικός φύλακας ή δημοτικός αστυνομικός;
Στη γυναίκα που συνάντησα χθες καθώς βγήκαμε από δω και μου είπε ότι είναι πενήντα χρονών με τρία παιδιά, μονογονεϊκή οικογένεια, θα πείτε ότι είναι λιγότερο άξια να είναι σχολική φύλακας από κάποιον ο οποίος έχει διδακτορικό στη μοριακή βιολογία ή στην αστροφυσική;
Ευτελίζουμε τόσο πολύ την έννοια του διδακτορικού; Και από την άλλη μεριά, στερούμε από ανθρώπους, που δεν έχουν διδακτορικό, να έχουν δουλειά;
Καταλαβαίνετε ότι αυτό όχι μόνο βελτίωση δεν είναι, αλλά προκαλεί επιεικώς θυμηδία.
Σχετικά, επίσης, με τους σχολικούς φύλακες, έχω μία δήλωση του Υπουργού Παιδείας, που λέει –αν έχει αποδοθεί σωστά- για τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι δε ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας: «Βεβαίως, έχω μεγάλη ανησυχία. Σας μιλώ από τον δικό μου τομέα ευθύνης και σας λέω ευθαρσώς ότι υπάρχει μία ανησυχία, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα σχολεία δεν προφυλάσσονται, διότι γνωρίζετε ότι καραδοκούν ακραία στοιχεία, που θέλουν να διεισδύσουν στις σχολικές μονάδες». Πάρα πολύ ωραία! Λέτε λίγο παρακάτω ότι «δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο είναι της δικής μας αρμοδιότητας». Φυσικά, είναι της τρόικας. Ήλθε η τρόικα και λέει: «Απολύστε, πάρτε τους το κεφάλι».
Τι θα απογίνει η σχολική περιουσία, τα εργαστήρια, τώρα, μάλιστα, που έχουν γίνει και συνενώσεις; Αυτό δεν είναι μία λειτουργία που με έναν τρόπο πρέπει να υλοποιηθεί; Και αν δεν κάνω λάθος, κατατέθηκε μία τροπολογία που λέει: «Κάντε συνεταιριστικές ενώσεις για να σας προσλάβουν οι δήμοι». Δηλαδή, αναγνωρίζεται η λειτουργία ταύτη και τι λέτε; Ας γίνουν εργολάβοι για να αναλάβουν αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εδώ υπάρχει μόνο μια επιταγή: «Πάρτε τόσα κεφάλια» -τίποτε άλλο- και το αναγνωρίζετε.
Λυπάμαι που έφυγε η κυρία Χριστοφιλοπούλου. Έχω τη συνάντηση που έκανε στην Κρήτη ο κ. Βενιζέλος με την Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Και τους είπε, καθησυχάζοντάς τους, ότι οι πλεονάζοντες καθηγητές των κλάδων του τομέα υγείας στα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια θα μεταταχθούν στο Υπουργείο Υγείας. Του απάντησαν πάρα πολύ απλά ότι «δεν είμαστε πλεονάζοντες, δεν είμαστε υπεράριθμοι, ούτε εμείς, ούτε άλλοι εκπαιδευτικοί από τους κλάδους και τις ειδικότητες που καταργείτε. Αντίθετα, κάθε χρόνο παρουσιάζονται δεκάδες κενά για να ενισχυθούν αυτοί οι τομείς».
Στο τέλος τι είπε ο κ. Βενιζέλος; -Ελπίζω να με ακούει και να απαντήσει με έναν τρόπο-. Είπε, λοιπόν, ότι στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το νέο τεχνολογικό λύκειο προβλέπεται η λειτουργία όλων των λειτουργούντων σήμερα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ με την προσθήκη –παρακαλώ!- ενός ακόμη τέταρτου έτους εξειδίκευσης και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση αυτή. Τους το είπε μπροστά, κατάμουτρα. Τους είπε, βέβαια, ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην καταργηθούν όλες αυτές οι θέσεις στο βαθμό που είναι και πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και όταν υπάρχει πολιτική βούληση, πάντα υπάρχει περιθώριο για να γίνει η απαραίτητη τροποποίηση πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Διερωτώμαι αν επαρκεί ο χρόνος, ώστε να κάνει την αναγκαία παρέμβαση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ώστε να τιμήσει και τον λόγο του που έδωσε στην Κρήτη, επειδή είναι και στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, ότι αυτό θα προχωρήσει.
Έρχομαι στα δικά μας. Την άλλη εβδομάδα -απ’ ότι μαθαίνω- ή τη μεθεπομένη -δεν έχει σημασία- θα κατατεθεί το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το αναβάθμιση του Λυκείου. Ήθελα να ξέρω στο σχέδιο, το οποίο έχουμε ακούσει εδώ και τρεις μήνες ότι ετοιμάζεται και κατατίθεται, ήταν μέσα στο σχεδιασμό η απόλυση δυόμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών; Ήταν μέσα στο σχεδιασμό ότι είκοσι χιλιάδες παιδιά τον Σεπτέμβριο θα ψάχνουν το σχολειό τους; Ήταν μέσα στο σχεδιασμό ότι οχτακόσια τρία εργαστήρια των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ -μερικά με πανάκριβο εξοπλισμό- θα μείνουν στον αέρα για να καταστρέφονται και με την απουσία των σχολικών φυλάκων; Αυτό το σχέδιο που θα φέρετε προέκυψε μετά από την εντολή της τρόικας να απολυθούν δυόμισι χιλιάδες εκπαιδευτικοί;
Συνεχίζω. Το είπε και η Βουλευτής μας, η κυρία Βαμβακά. Στο non paper   εξαιρούνταν οι εκπαιδευτικοί που ήταν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής. Τελευταία, όμως, στιγμή φαίνεται ότι –δεν ξέρω για ποιο λόγο- άλλαξε γνώμη ο Υπουργός και η Ειδική Αγωγή δεν εξαιρέθηκε. Θα θέλαμε μία απάντηση επ’ αυτού.
Δεν μου λέτε κάτι ακόμη πέρα από αυτό. Γιατί κόλλησε και η απόλυση -η διαθεσιμότητα η λεγόμενη- των εκπαιδευτικών της ιταλικής και της ισπανικής φιλολογίας; Τι έχει να ωφεληθεί η εκπαίδευση αν τριάντα ένας εκπαιδευτικοί της ιταλικής φιλολογίας απολυθούν; Θα σας πω εγώ. Ανοίγει ο δρόμος για να απολυθούν μετά και οι μουσικοί και οι γυμναστές και οι θεολόγοι και πολλοί-πολλοί άλλοι. Ουσιαστικά, προλειαίνετε το έδαφος.
Πρέπει να δηλώσουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι σε μια δημόσια εκπαίδευση, που για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, απαιτούνται προσλήψεις εκπαιδευτικών, το δικό σας σχέδιο είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από το δικό μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών και δηλώνεται προς πάσα κατεύθυνση ότι στο σχολείο που οραματιζόμαστε και θα υλοποιήσουμε δεν περισσεύει κανείς, αλλά θα υπάρξουν οι αναγκαίες προσλήψεις, όχι μόνο για να καλυφθούν τα κενά, αλλά και για να υλοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο. Το ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης, σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που πάτε να υλοποιήσετε εσείς, δεν μπορεί να στηρίζεται παρά στο κύρος, την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι θα γνωρίζετε ήδη ότι μέσα σ’ αυτό το μαύρο τοπίο, επιτέλους, υπήρξε μία σημαντική νίκη. Στις Σκουριές η εταιρεία «Gold», η καναδική εταιρεία, ανέκρουσε πρύμνα και δήλωσε ότι επειδή έπεσε η τιμή του χρυσού, μετατίθεται η εξόρυξη για ορισμένα χρόνια. Θα έλεγα ότι, όχι, δεν έπεσε η τιμή του χρυσού, ανέβηκε η τιμή του χρυσού των κοινωνικών κινημάτων, της αλληλεγγύης και όλων εκείνων που υπερασπίζονται το περιβάλλον.
Ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]