ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Έκθεση Πεπραγμένων του Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής
Για τη συνδικαλιστική Χρονιά 2012-2013
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 Η Κυβέρνηση υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου,  κλιμακώνει την επίθεσή της σε όλα τα επίπεδα: επέμβαση στην ΕΡΤ, νέα μέτρα με φόρους, μείωση συντάξεων, εμπαιγμός και ομηρεία στους διαθέσιμους, αυταρχισμός στα πανεπιστήμια, προετοιμασία χιλιάδων απολύσεων Δ.Υ., πιλοτικές συγχωνεύσεις τμημάτων (Ανατολική Αττική), ξεκίνημα διαδικασίας αξιολόγησης με το Προεδρικό Διάταγμα 152/13 και τα σεμινάρια, ελάχιστοι διορισμοί αναπληρωτών για κάλυψη κενών, ολοκλήρωση μετακινήσεων-μετατάξεων «πλεοναζόντων», μπλοκάρισμα και ομηρεία αποσπάσεων, παρουσιολόγιο, my school,  συνέχιση και επιτάχυνση με πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων για απολύσεις κλπ).
 Στην κεντρική πολιτική σκηνή, την περίοδο ανάπτυξης των αγώνων  του Σεπτέμβρη  σημάδεψε η δολοφονία  του Παύλου  Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της ΧΑ . Η αντίδραση και τα ανακλαστικά της νεολαίας είναι ένα  ελπιδοφόρο μήνυμα  για  τους αγώνες της και τον  αντιφασιστικό προσανατολισμό της  .Σύντομα όμως  ακολούθησε  η  δολοφονία μελών της ΧΑ που αντικειμενικά λειτουργεί ως προβοκατόρικος αντιπερισπασμός απέναντι στο λαϊκό κίνημα και τους αγώνες.Oι «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα για τα νέα μέτρα δημιουργούν μεγάλη κινητικότητα στις κορυφές του πολιτικού συστήματος ενώ η αμηχανία και η μη συμμετοχή, με μαζικό τρόπο, του λαϊκού παράγοντα, είναι το χαρακτηριστικό της περιόδου. Είναι αναγκαία ωστόσο, η μετεξέλιξη της διάχυτης πολιτικής - κοινωνικής δυσαρέσκειας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης σε διακριτό, αγωνιστικό, διεκδικητικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα γεννιέται μέσα από τους αγώνες και τα κινήματα, θα πολιτικοποιεί το συνδικαλιστικό κίνημα και θα το μετατρέπει σε βασικό παράγοντα της πολιτικής ανατροπής.
Οι μνημονιακές πολιτικές καταστρέφουν την παιδεία
Παράλληλα ολοκληρώνεται το έργο της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και της εργασιακής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών. Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία μειώθηκαν 33% από το 2009, οι ετήσιες αποδοχές μας μειώθηκαν από 22% έως και 45% για τους νεοδιόριστους (640 ευρώ εισαγωγικός μισθός)! Επιπρόσθετα έχουμε τη βίαιη απομάκρυνση χιλιάδων νέων συναδέλφων αναπληρωτών που δίδασκαν χρόνια στα σχολεία και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις 2.000 συναδέλφων, αφού κατάργησαν μέσα σε μια νύχτα 50 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ταυτόχρονα χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που συνεχίζουν στην τελευταία τάξη δεν κάνουν μαθήματα μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια και με βάση τα τεχνητά "πλεονάσματα" σε ειδικότητες, που δημιούργησαν (συγχωνεύσεις σχολείων (κλείσιμο 102 ΕΠΑΣ), συμπτύξεις τμημάτων (22 λιγότερα τμήματα στην Β΄ ΕΛΜΕ), πληθωρικά τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών), προχώρησαν στις υποχρεωτικές μετατάξεις 5.000 συναδέλφων στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις, δημιουργώντας απίστευτες συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τις οικογενειακές συνθήκες ζωής των συναδέλφων.
Η περίοδος αυτή της ολομέτωπης επίθεσης στο δημόσιο σχολείο και στον εκπαιδευτικό, κορυφώθηκε με την ψήφιση του  νέου νόμου για το Λύκειο (4186/13). Με τον νόμο αυτό μπαίνουν νέοι ταξικοί φραγμοί για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που θα αδυνατούν να ολοκληρώσουν το Γενικό Λύκειο, μέσα από ένα εξουθενωτικό πλέγμα εξεταστικών μέτρων και μορφωτικών φραγμών (πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα κατεύθυνσης κυρίως στη Γ' Λυκείου) και θα οδηγούνται στα  Τεχνολογικά Λύκεια της μαθητείας (φτηνό εργατικό δυναμικό) και της πρόωρης κατάρτισης (μετά το Γυμνάσιο) ή πρόωρα στην αγορά εργασίας.
Οι αιχμές για την  επόμενη περίοδο.
·         Νέα πλεονάσματα, μετακινήσεις συναδέλφων-μη κάλυψη κενών με διορισμούς, προοπτική νέων διαθεσιμότητων-απολύσεων
·         Προβληματική λειτουργία των σχολείων (συμπτύξεις τμημάτων κατευθύνσεων, νέες συγχωνεύσεις σχολείων, μειωμένη χρηματοδότηση, μεταφορές μαθητών)
·         Προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για τα Λύκεια, με όλες τις συνέπειες που έχει για τη μόρφωση των μαθητών και τη λαϊκή οικογένεια
·         Προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης και σύνδεσής της με απολύσεις σε συνδυασμό με την όξυνση του αυταρχισμού και των διώξεων στα σχολεία.
·         Ταυτόχρονα αναμένονται νέα μέτρα με την ψήφιση του προϋπολογισμού (νέο μνημόνιο), που θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων (επικουρικής-εφάπαξ), νέα αύξηση της φορολογίας και εκποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών (φως, νερό, συγκοινωνίες).
·         Είναι πολύ πιθανό επίσης να βρεθούμε μπροστά σε νέες διαθεσιμότητες, αλλά ακόμα και απευθείας απολύσεις ακόμα και στο χώρο των εκπαιδευτικών. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας νέες διαθεσιμότητες το Δεκέμβρη και 15.000 απολύσεις (2013-14) στο δημόσιο, από τις οποίες δεν εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί. Το ίδιο το Υπουργείο άλλωστε δηλώνει πως αρκούν 60.000 εκπαιδευτικοί για να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες της Δευτεροβάθμιας (δηλαδή 13.000 λιγότεροι από τους σημερινούς).
Οι εξελίξεις αυτές μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους (φορολογικά χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, χρέη-δάνεια στις τράπεζες, πλειστηριασμοί, συλλογικές συμβάσεις, μισθοί-ασφάλιση, συντάξεις) επιβάλλουν και στους εκπαιδευτικούς , μαζί με όλους τους κλάδους των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, να δημιουργήσουν άμεσα ένα μεγάλο, ενωτικό, αγωνιστικό ρεύμα ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Σήμερα οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα αιτήματά μας είναι πολιτικά. Η ικανοποίησή τους όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν έρθουμε σε ρήξη όχι μόνο με το υπουργείο Παιδείας και  με την κυβέρνηση συνολικά, αλλά και με τα ξένα κέντρα που επιβάλλουν  σήμερα  αυτή τη πολιτική της εξόντωσης  και εξαθλίωσης των εργαζομένων.
Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβανόμαστε ότι τα περιθώρια  εξαντλούνται και πως η μοναδική μας επιλογή είναι ο αγώνας σε  όλα  τα επίπεδα για την ανατροπή αυτής της  πολιτικής της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, καταστρέφει το δημόσιο σχολείο, εξοντώνει τους εκπαιδευτικούς, καταστρέφει τις δομές της δημόσιας υγείας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ανθρωπιστική κρίση ολόκληρη την κοινωνία. Χρειάζεται κατά συνέπεια μαζικό κίνημα και διαρκής αγώνας που θα αντιπαλεύει τις αντεργατικές- αντιλαϊκές πολιτικές, θα παρεμποδίζει τα μέτρα, θα τα μπλοκάρει στην πράξη
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ συγκροτήθηκε σε σώμα στις 17 Γενάρη του 2013 με την παρακάτω σύνθεση:
                
                 Πρόεδρος                                           Κορδής Νεκτάριος
                 Αντιπρόεδρος                                       Νομίδη Κατερίνα
                 Γενικός Γραμματέας                              Σταθόπουλος Ανδρέας
                 Ταμίας                                                Παπαδόπουλος Ιορδάνης
                 Οργανωτικός Γραμματέας                       Αντωνιάδης Ιορδάνης
                 Μέλος                                                 Μακροδημήτρης Δημήτρης
                 Μέλος                                                 Στυλιανουδάκης Ζαχαρίας

Το Δ.Σ έγκαιρα δραστηριοποιήθηκε για το θέμα της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα:
·         Πρότεινε στους συλλόγους διδασκόντων, να αφιερώσουν 1 διδακτική ώρα, για να συζητήσουν το θέμα της αξιολόγησης, με τη συμμετοχή όπου κρινόταν απαραίτητο και ενός μέλους του Δ.Σ. Το Δ.Σ. έστειλε στους συλλόγους κείμενο με άξονες συζήτησης πάνω στο ζήτημα της αξιολόγησης.
·         Το Δ.Σ. πραγματοποίησε συζητήσεις με τους συναδέλφους, ανά ομάδες σχολείων στο τέλος της βάρδιας, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των σχολείων.
·         Στις 12/2/2013 πραγματοποιήθηκε συνέλευση και με την παρουσία του σ. Π. Χαραμή, από το ΚΕΜΕΤΕ όπου ενημέρωσε το σώμα για τις θέσεις της ΟΛΜΕ για την αξιολόγηση.
·         Στις 14/2/2013 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των τριών ΕΛΜΕ (Α΄, Β΄, Γ΄) της Γ΄Αθήνας, όπου συζητήθηκε το θέμα του συντονισμού των δράσεων των τριών ΕΛΜΕ για την αντίδραση του κλάδου απέναντι στην αξιολόγηση.
·         Στις 27/2/2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ με τους διευθυντές και συμβούλους όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αξιολόγηση.
·         20/3/2013 πραγματοποιήθηκε από κοινού με το σύλλογο των δασκάλων του Αιγάλεω εκδήλωση- συζήτηση με θέμα:" Η αξιολόγηση στην εποχή των μνημονίων" με ομιλητές τους  Χ. Κάτσικα  και Ε. Γλαρέντζου.
  Παράλληλα το Δ.Σ από τη πρώτη στιγμή ανέδειξε και το ζήτημα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Συγκεκριμένα:
·         Στις 17/2/2013  παρουσίασε με τη συμμετοχή περίπου 150 συναδέλφων τη θεατρική παράσταση "Η φάρμα των ζώων"  στο θέατρο Κνωσός.
·         Δημιουργία "κινηματογραφικής λέσχης"  με έναρξη στις 10/2/2013 με αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο και την προβολή συνολικά 5 ταινιών.
·         Στις 15/3/2013 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το "γλέντι της ΕΛΜΕ"  με συγκροτήματα καθηγητών - μαθητών στο 1ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου.
·         Στις 31/3/2013: Αφιέρωμα στο Μ. Χατζιδάκι με το συγκρότημα "Ροδανθός"
·         Στις 13/4/2013: Παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα με το συγκρότημα του Χ. Τσιαμούλη.
·         Στις 14/4/2013: Θεατρική παράσταση: "Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα"  του Φρεντερίκο  των Γκαρθία Λόρκα από τη θεατρική ομάδα "Ονειροβάτες".
·         Στις 21/4/2013 : "Το καπνισμένο Τσουκάλι" του Γιάννη Ρίτσου. Μουσικοθεατρική παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αγ. Βαρβάρας.
·         Στις 23/4/2013: "Ποιητική βραδιά" αφιερωμένη στην ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου.
·         24-16/4/2013: "Φεστιβάλ καλλιτεχνικής δημιουργίας" με έργα καθηγητών της Β΄ΕΛΜΕ.
Το Δ.Σ. προσπάθησε να συμβάλλει στην έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Όπως:
·         Στις 21/2/2013 εκδήλωση στο 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω με θέμα: "Η τεχνολογική Εκπαίδευση στην εποχή των μνημονίων και το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο".
·         Στις 12/3/2013 εκδήλωση με θέμα: "Η κατάρρευση του Ασφαλιστικού- Συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα των μνημονίων"
·         Στις 12/9/2013 εκδήλωση με θέμα :"Το "Νέο" Λύκειο και οι θέσεις της ΟΛΜΕ".
Το Δ.Σ. σε ότι αφορά την αγωνιστική και διεκδικητική πλευρά:
·         Ήταν παρών σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχόλησαν τον κλάδο και τους συναδέλφους. Πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΔΕ για ζητήματα όπως: την κατανομή των απολυτηρίων στα Γυμνάσια και Λύκεια, για τη συγχώνευση σχολείων (του 1ου-3ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου), την συγκρότηση του εξεταστικού- βαθμολογικού κέντρου, για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων, για τους πλεονάζοντες καθηγητές με δυναμικές παραστάσεις και κατάληψη του ΠΥΣΔΕ: 29/5, 27/5, 5/7 και 8/7.
·         Συμμετείχε δυναμικά σε όλες τις απεργίες και συλλαλητήρια της ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα συλλαλητήρια στις 13/5/2013 ενάντια στην αύξηση του ωραρίου, στις 12/6/2013 στο Υπουργείο Παιδείας και στις 10/7/2013 στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στις διαθεσιμότητες.
·         Εξέδωσε ψηφίσματα συμπαράστασης για συναδέλφους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση, με το  νέο Πειθαρχικό Δίκαιο που μας θέτει όλους υπό διωγμό!
·         Προσπάθησε να συντονίσει τον αγώνα των εκπαιδευτικών με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της περιοχής μας, αλλά και με τις ενώσεις των Γονέων των τριών Δήμων(Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας. Χαϊδαρίου). Ο συντονισμός αυτός επισημοποιήθηκε στη σύσκεψη της 7/7/2013 με ευρεία συμμετοχή φορέων. Η συνεργασία αυτή πήρε σάρκα και οστά σε όλες τις δυναμικές-μαζικές δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
·            Τη διαμαρτυρία στο Αττικό Νοσοκομείο για την επίσκεψη του Υπουργού Α. Γεωργιάδη.
·            Τις δύο συγκεντρώσεις και πορείες στο Νοσοκομείο Λοιμωδών ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου.
·            Τις κοινές συγκεντρώσεις μαθητών-καθηγητών- γονέων -εργαζομένων του Δημοσίου στους τρείς δήμους.
·            Κοινές εξορμήσεις ενημέρωσης στις λαϊκές αγορές και στα κεντρικά μαγαζιά, για τις διαθεσιμότητες.
·            Συναυλία στο Μετρό του Αιγάλεω στις 20/9/2013
·            Κοινές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΔΕ για τους "πλεονάζοντες" καθηγητές.
·            Εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο στις 13/11 και το 2ο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό φεστιβάλ στις 7/12 με συμμετοχή μαθητικών –εκπαιδευτικών  συγκροτημάτων.
·      Το νέο αυτό "ποιοτικό" στοιχείο της συνεργασίας όλων των φορέων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της μεγάλης απεργίας στις 16/9 της ΟΛΜΕ δίνοντας μεγάλα ποσοστά τις τρεις τουλάχιστον πρώτες μέρες. Ποσοστά πού άγγιζαν και το 95%.
·      Κατά τη διάρκεια της απεργίας τα μέλη του Δ.Σ παρευρέθησαν και μίλησαν σε συγκεντρώσεις των Ενώσεων Γονέων και των τριών Δήμων και σε συνελεύσεις αρκετών συλλόγων Γονέων κυρίως Λυκείων, εξηγώντας τους λόγους της απεργίας, αλλά και ενημερώνοντας για το "νέο" Λύκειο. Επίσης σημαντική κρίνεται η παρέμβαση του Δ.Σ. σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου για ζητήματα που αφορούσαν τα σχολεία του Χαϊδαρίου.
Το Δ.Σ. στις 16/4 πραγματοποίησε εκλογοαπολογιστική συνέλευση για τις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 24/4.
Θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι στο Δ.Σ. έγιναν οι εξής αλλαγές:
Στις 28/05 παραιτήθηκε ο σ. Στυλιανουδάκης Ζαχαρίας και τη θέση του κατέλαβε η σ. Οικονόμου Δήμητρα, ενώ στις 2/9 παραιτήθηκε η σ. Νομίδη Κατερίνα και αντικαταστάθηκε από τον σ. Σιαχάμη Βαγγέλη.
Τέλος το Δ.Σ αποφάσισε την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. στις 17/12 και τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη Δ.Σ. στις 18/12. Η συνδρομή των συναδέλφων για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014 καθορίστηκε στα 15 € για τους μόνιμους και σε 10€ για αναπληρωτές, ωρομίσθιους και συναδέλφους σε διαθεσιμότητα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Παρ' όλη τη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε, εκτιμούμε ότι η αντίδραση του κλάδου μας δεν ήταν η απαραίτητη για να μπορέσουμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να την ανατρέψουμε. Η συμμετοχή των συναδέλφων στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις δεν ήταν πάντα η αναμενόμενη (με εξαίρεση τα συλλαλητήρια για την αύξηση του ωραρίου και της πολυήμερης απεργίας του Σεπτέμβρη). Προφανώς  αδυναμίες, ελλείψεις αλλά και ευθύνες αναλογούν στο Δ.Σ ως προς την ενημέρωση αλλά και την οργάνωση αυτών των δράσεων. Ωστόσο καλούμε όλους τους συναδέλφους να εμπλουτίσουν με τον προβληματισμό και τις σκέψεις τους την εκτίμηση των αδυναμιών και ελλείψεων και να προτείνουν τρόπους για την εξάλειψη τους.
Το νέο Δ.Σ θα κληθεί να αντιμετωπίσει οξυμένα προβλήματα τα οποία θα υποβαθμίζουν περαιτέρω το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Η αξιολόγηση, οι "διαθεσιμότητες" εκπαιδευτικών, η πιθανολογούμενη νέα αύξηση του ωραρίου, η  «απασχόληση» μας πέραν του ωραρίου  και ο εντεινόμενος αυταρχισμός της διοίκησης καθιστούν αναγκαία την συμμετοχή όλων  μας στο σωματείο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε αποφασιστικά και δυναμικά για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και της αξιοπρέπειάς μας.
                                                Για το Δ.Σ.

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΟΡΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ                                              ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]