Δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να παρουσιάζω απόψεις και άρθρα , βασικά για τα εκπαιδευτικά θέματα αλλά και όσα άλλα μας απασχολούν. Μια γνώμη, ένα σχόλιο για αυτά που συμβαίνουν. Επίσης θα βρείτε κείμενα άλλων τα οποία με εκφράζουν. Στο blog αυτό θα μπορείτε να βρείτε επίσης πολιτιστικές αναφορές πάνω σε θέματα που μας συγκινούν. Πολιτισμός και εκπαίδευση πάνε μαζί. Περιμένω τα σχόλια σας. Ν.Κ.

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ - Πρόεδρος ΟΛΜΕ : Τελικά θα είστε εσείς κύριε Υπουργέ, αυτός που θα ...

ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ - Πρόεδρος ΟΛΜΕ : Τελικά θα είστε εσείς κύριε Υπουργέ, αυτός που θα ...: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη  ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Ανδρέα Λοβέρδο Κοινοποίηση: Υφυπουργό Παιδείας κ. Α...

Picasonidis 40c: Πώς έγραψε σε όλα «20» η Α΄ Λυκείου μεγάλου ιδιωτι...

Picasonidis 40c: Πώς έγραψε σε όλα «20» η Α΄ Λυκείου μεγάλου ιδιωτι...: ΤΟ COLPO GROSSO ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Πώς έγραψε σε όλα «20» η Α΄ Λυκείου μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας ...

Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

KΥΣΔΕΈκθεση πεπραγμένων των αιρετών στο  ΚΥΣΔΕ
          Νεκτάριου Κορδή & Βίκυς Αναγνώστη
εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Η Τακτική Γενική συνέλευση του κλάδου πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το εκπαιδευτικό κίνημα. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, εφαρμόζουν με μεγαλύτερη ένταση και αυταρχισμό την ίδια, βάρβαρη πολιτική των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Απέναντί μας είναι μια κυβέρνηση που στήνει τη δημοκρατία στο απόσπασμα αφού με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, φιμώνει την ενημέρωση, καταργεί δημόσιους οργανισμούς, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους και αρνείται να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις που είναι αντίθετες με το σχεδιασμό τους. Είναι μια Κυβέρνηση που χτυπά απευθείας τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, που έχει μετατρέψει το κοινοβούλιο σε απλό διεκπεραιωτή των αποφάσεων των δανειστών. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Είναι μια Κυβέρνηση που δε διστάζει να καταστείλει βίαια τους αγώνες, να επιστρατεύει όσους απεργούν και να σέρνει στα δικαστήρια όλους όσους αντιστέκονται στις πολιτικές τους κατασυκοφαντώντας τους εργαζόμενους αλλά και τα συνδικάτα Στο χώρο της εκπαίδευσης, ειδικότερα, είχαμε τη διαθεσιμότητα αρχικά 2122 εκπαιδευτικών στις 31/7/13. Σήμερα 11 μήνες μετά απολύονται 85 και παραμένουν σε ομηρεία άλλοι 1708 εκπαιδευτικοί με αβέβαιο εργασιακό μέλλον! Παράλληλα εφαρμόστηκε ο ν. 4186/13  για το «Νέο Λύκειο» με την Τράπεζα θεμάτων για την Α΄ Λυκείου και το νέο τρόπο προαγωγής των μαθητών. Το Υπουργείο προχώρησε σε νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων ενώ επέβαλε με πρωτοφανή αυταρχισμό την αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση με στόχο την κατηγοριοποίηση και την ταξική διαφοροποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, τη μισθολογική και βαθμολογική μας καθήλωση και τελικά τις απολύσεις.
Τέλος οικοδομούν ένα καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης και ανασφάλειας για όσους παραμένουν στην εργασία με τις υποχρεωτικές μετατάξεις, το ΠΔ 28 για τις  υποχρεωτικές μεταθέσεις αλλά και την «κατασκευή» χιλιάδων πλεοναζόντων συναδέλφων.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς στις 14/2/14 το Υπουργείο προχώρησε σε 93 μόνιμους διορισμούς (!) (πιν.1)  οι οποίοι φυσικά δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τα σοβαρά κενά εκπαιδευτικών. Παράλληλα τη φετινή χρονιά εργάστηκαν συνολικά 2091 αναπληρωτές ( 1623 μέσω ΕΣΠΑ και 468 από τον τακτικό προϋπολογισμό) (πιν.2). Στην ειδική Αγωγή εργάστηκαν συνολικά 1674 αναπληρωτές (πιν.3). Τέλος μέχρι τις 30/4/14 πραγματοποιήθηκαν στις Διευθύνσεις ΔΕ 147382 ώρες και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους άλλες 5656 ώρες (πιν.4). Ο συνολικός αριθμός των 153038 ωρών αφορά ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Διαπιστώνουμε συνεπώς ότι απέναντι στους ελάχιστους διορισμούς είχαμε σε όλη την εκπαίδευση 14536 προσλήψεις αναπληρωτών και 1500 στην ενισχυτική διδασκαλία. Είναι συνεπώς απόλυτα ρεαλιστικό το αίτημα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών!

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Κατά τη σχολ. χρονιά 2013-2014 έγιναν 2157 αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Παράλληλα έγιναν και 2605 αποσπάσεις σε άλλους φορείς (πιν.5,6). Επιπρόσθετα έγιναν και 922 αποσπάσεις σε σχολεία του εξωτερικού (πιν.7,8)) και 40 στα Ευρωπαϊκά Σχολεία (πιν.9). Οι ελάχιστες αποσπάσεις έγιναν το Σεπτέμβρη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους εκπαιδευτικούς ενώ η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς να περιμένουν ακόμη την αποδέσμευσή τους, ενώ θεωρητικά ήταν αποσπασμένοι σε άλλα ΠΥΣΔΕ! Καταγγείλαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την απαράδεκτη τακτική της σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις κρατώντας σε ομηρεία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε απόγνωση!  Μετά τις ρουσφετολογικές αποσπάσεις σε φορείς που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας και τις εκβιαστικές-αδιαφανείς διαδικασίες μετατάξεων συναδέλφων στην πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δε σεβάστηκε τελικά τα δικαιώματα των χιλιάδων συναδέλφων με βάση και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν  μακριά από  τις οικογένειές τους!  H φετινή  εγκύκλιος εκδόθηκε στις 19 Ιούνη και καλεί σε υποβολή αιτήσεων πριν τις μεταθέσεις προκαλώντας και άλλα προβλήματα.
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Κατά τις μεταθέσεις του 2013 υποβλήθηκαν 11209 αιτήσεις και ικανοποιηθήκαν 606 (ποσοστό ικανοποίησης 5,41%)! Επίσης έγιναν 103 μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία, 13 σε Διαπολιτισμικά, 5 σε καλλιτεχνικά και  292 στην Ειδική Αγωγή. Μετά από απίστευτες παλινωδίες του Υπουργείου η εγκύκλιος των μεταθέσεων ανακοινώθηκε στις 15/4/14! Μέσα από τα ενημερωτικά μας καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου που προσπάθησε, χωρίς τελικά να το πετύχει, να καταργήσει το αντικειμενικό σύστημα των μεταθέσεων!
Σχετικά με το συνολικό αριθμό αιτήσεων μετάθεσης ανά τύπο αίτησης έχουμε 8706 αιτήσεις μετάθεσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και 16811 αιτήσεις για βελτίωση –οριστική τοποθέτηση με τελικό σύνολο 26605 αιτήσεις (πιν.10).
     Αρχικά θα εξεταστούν οι μεταθέσεις της Ειδικής Αγωγής (253). Η επεξεργασία των αιτήσεων φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί στο διάστημα 5-10 Ιουλίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι όποιες μεταθέσεις. Κατόπιν θα εξεταστούν οι αιτήσεις για τα μουσικά (595), καλλιτεχνικά (131) και διαπολιτισμικά σχολεία (109). Τέλος θα εξεταστούν οι αιτήσεις  Γενικών μεταθέσεων  (8701). Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμώ ότι  οι μεταθέσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν τις 15-20 Ιουλίου! Όλα τα υπόλοιπα για μεταθέσεις στις αρχές Ιούλη και αποσπάσεις στα τέλη Αυγούστου φαντάζουν ευσεβείς πόθοι!
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
     Με το ΦΕΚ 986/3-9-13 είχαμε 3122 υποχρεωτικές μετατάξεις  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στις 3 Φλεβάρη το Υπουργείο ανακοίνωσε 177 υποχρεωτικές μετατάξεις, 98 τροποποιήσεις και 38 ανακλήσεις μετατάξεων. Με το ΦΕΚ 570/5-5-14 είχαμε 25 μετατάξεις στην ΠΕ, 11 τροποποιήσεις και 10 ανακλήσεις μετατάξεων. Τέλος με το ΦΕΚ 714/6-6-14 είχαμε 14 μετατάξεις στην ΠΕ και 23 ανακλήσεις μετατάξεων. Συνολικά είχαμε 3650 μετατάξεις. Παράλληλα στο γραφείο του Υπουργού υπάρχουν 523 ενστάσεις επί των μετατάξεων. Το πλήθος των ενστάσεων αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος για μια διαδικασία στην οποία η μη δημοσιοποίηση των μορίων μετάταξης γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα αδιαφανούς πρακτικής! Απέναντι σε όλα αυτά είχαμε και 10 εθελοντικές μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο…


ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
     Το 2013 είχαμε συνολικά 6689 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από την υπηρεσία. Στη Δευτεροβάθμια είχαμε 3900 αποχωρήσεις το 2013 και 3166 το 2014. Συνολικά από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι σήμερα έχουμε 7066 αποχωρήσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα πλαίσια των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών έχουμε δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Από 102360 το 2010 φτάσαμε στις 72682 το Μάρτη του 2014 με στόχο το 2015 να οδηγηθούμε σε 62000 με μια συνολική μείωση 40000 περίπου ή κατά 38%! Δείγμα του αδιεξόδου τους η δήλωση του Α. Λοβέρδου σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι συνταξιοδοτήσεις θα φτάσουν στις 9500 και το Σεπτέμβρη τα σχολεία θα χρειαστούν 22000- 24000  αναπληρωτές για να λειτουργήσουν»!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
     Η Γ.Σ. του κλάδου, πραγματοποιείται ένα μήνα  μετά από μια καθοριστικής σημασίας εκλογική αναμέτρηση στην οποία για πρώτη φορά στη χώρα μας ο λαός νίκησε το φόβο και επέλεξε ως πρώτη δύναμη τη Ριζοσπαστική Αριστερά.     Αυτή η επιλογή δείχνει ξεκάθαρα και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν  και τα συνδικάτα την επόμενη περίοδο. Ο ηρωικός και δίκαιος αγώνας των καθαριστριών στέλνει το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους για το πώς πρέπει να αγωνιστούμε. Η πάλη για κατάργηση των μνημονίων και τη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται σταδιακά εδώ και χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούν μονόδρομο για την υπεράσπιση των εργαζομένων και τη σωτηρία της χώρας από την καταστροφή. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με αυτές τις  πολιτικές και να παλέψει για την ανατροπή τους. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να κάνουν ξεκάθαρο στη συγκυβέρνηση και να παλέψουν ώστε κανένα πλέον μέτρο που θα πλήττει την εκπαίδευση και τη Δωρεάν Παιδεία να μην περάσει και κάθε αντιεκπαιδευτικός νόμος που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη. Όποιες και να  είναι οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τρόικα και στους εντολοδόχους τους θα ακυρωθούν γιατί θα βρούν απέναντι σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.
     Είναι ξεκάθαρο πια, ότι για τους εργαζόµενους δεν υπάρχει λύση στο πλαίσιο των Μνηµονίων. Το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων με πολιτικά αιτήματα και χαρακτηριστικά.
ü  Την  ανατροπή του Μνημονίων και όσων τα υπηρετούν.
ü  Την άμεση διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους.
ü  Την υπεράσπιση των δηµόσιων αγαθών και του δηµόσιου πλούτου της χώρας.
ü  Την υπεράσπιση της εργασίας και την αποτροπή των απολύσεων.
ü  Την υπεράσπιση της Δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού της κυβέρνησης και του νεοφασισμού.  Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534,
ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr)


Βίκυ Αναγνώστη,
αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6979778287,
ηλ.δ/νση:vanagnosti@gmail.com)εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

META

25-6-2014

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»

Ολοκληρώνεται το έγκλημα του αιώνα – το ξεπούλημα της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από μια 15χρονη πορεία  ιδιωτικοποίησης που προωθήθηκε σταδιακά.

Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέρος της λείας των αρπαχτικών που έχουν πέσει και ξεσκίζουν την ενεργειακή πίτα της χώρας μας.

Το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ»  δεν είναι τίποτα άλλο από την ολοκλήρωση της διάλυσης και ξεπούλημα στους Ιδιώτες,  μιας ανυπολόγιστης αξίας δημόσιας περιουσίας.

Η στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της Χώρας, που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού παραχωρείται στους ιδιώτες  και μάλιστα επιπλωμένη, μαζί με τους 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ!!

Μόνο ως έγκλημα εθνικής εμβέλειας μπορεί πια να χαρακτηριστεί  η  ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, που στην ουσία, παραδίδει στα κερδοσκοπικά αρπακτικά την ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες που έχουν απομείνει και μπορούν να αποτελέσουν τον μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι μόνο ασύμφορη  οικονομικά, αλλά και καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Οι φτηνιάρικοι θεατρινισμοί της κυβέρνησης για συσκέψεις διάσωσης δήθεν των εργαζομένων,  ξεσηκώνουν θύελλα  οργής,  για την  υποκρισία της και τον εμπαιγμό της απέναντι στον Ελληνικό λαό, την ώρα που διακυβεύονται  εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.

Αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να περάσει, ο ελληνικός λαός πρέπει να υπερασπιστεί την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, το ηλεκτρικό ρεύμα του λαού.

Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όλα τα Συνδικάτα της χώρας, όλα τα κινήματα, όλος ο λαός, να αντισταθούμε και να δημιουργήσουμε ένα πλατύ παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο για να αποτρέψουμε το έγκλημα.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ-ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ                                                                       ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  


ΣΥΡΙΖΑ

Δελτίο Τύπου
«Διαγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ»

Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι με δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας, ενεργοποιεί το ζήτημα της διαγραφής φοιτητών, κατά παραγγελία των “διεθνών οργανισμών” που τη συμβουλεύουν.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος επικαλείται προσχηματικά τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι οι φοιτητές μακροχρόνιας φοίτησης δεν επιβαρύνουν τα Ιδρύματα αφού χάνουν τις φοιτητικές παροχές (πάσο, σίτιση, δωρεάν συγγράμματα) με το πέρας της τυπικής διάρκειας φοίτησής τους.
Αυτό που πραγματικά δρομολογείται είναι η αποψίλωση των Ιδρυμάτων από φοιτητές και με τη μέθοδο αυτή να είναι ευκολότερη η μελλοντική συγχώνευση των Ιδρυμάτων –αφού πλέον θα έχουν λίγους φοιτητές και επομένως “ασύμφορο” να λειτουργούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι διαγραφές φοιτητών μεγιστοποιούν την ταξική επίθεση προς τα χαμηλά και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μέσα στην κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ως εγκληματικές αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργού κ.Λοβέρδου προς τους φοιτητές όλων των ελληνικών οικογενειών.

Οι διαγραφές των φοιτητών δεν επιτρέπεται να περάσουν, δεν τις αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε κάθε αντίσταση που αναπτύσσεται με σκοπό την αποτροπή τους.

ΟΛΜΕ

Σχετικά με τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων της Α΄ Λυκείου


Τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων της Α΄ τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείου φαίνεται να επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την καταστροφική εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση με την υλοποίηση διατάξεων του νέου αντιεκπαιδευτικού ν. 4186 που ψηφίστηκε στο Σεπτέμβρη του 2013 (Τράπεζα θεμάτων, νέος τρόπος προαγωγής, κ.λπ.), κινούμενη στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. που επιδιώκει την παραπέρα προσαρμογή της εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της αγοράς και του κεφαλαίου. 
Επιβεβαιώνεται ο ταξικός προσανατολισμός του νέου συστήματος γιατί από τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν φαίνεται πως αποκλείονται περισσότεροι μαθητές, που προέρχονται από περιοχές με χαμηλότερη οικονομική κατάσταση.

Απαιτούμε:

·         Να επανέλθει άμεσα ο προηγούμενος τρόπος προαγωγής των μαθητών για την Α΄ Λυκείου
·         Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων

·         Να καταργηθεί ο ν. 4186/13

ΟΛΜΕ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
Υπάρχουν και άνθρωποι κύριε Υφυπουργέ

            Συνεχίζει και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας τους «προγραμματισμένους αιφνιδιασμούς» της εκπαιδευτικής κοινότητας.
            Μόλις χτες 26/6, με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλου αποφασίστηκε η παράταση του διδακτικού έτουςστα Λύκεια για μία εβδομάδα (μέχρι 4/7/14).
            Η απόφαση αυτή αιφνιδιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα, ανατρέπει τον προγραμματισμό εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
            Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς στο Υπ. Παιδείας, πού θα μείνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα των τουριστικών περιοχών, που έχουν ήδη παραδώσει τα σπίτια που νοίκιαζαν;
            Σκέφτηκε κανείς τους εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη εκδώσει εισιτήρια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους; Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;
            Τι θα γίνει με τους 7.000 εκπαιδευτικούς που από τις 30/6 είναι συνταξιούχοι;
            Να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί ενημερωθήκαν από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου για την παράταση του διδακτικού έτους, ενώ, μόλις 3 ημέρες πριν, κατά τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν αναφέρθηκε τίποτε. Αυτό δείχνει και τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για «διάλογο».
           
Καταδικάζουμε αυτή την αυθαιρεσία και απαιτούμε:

·         Το Υπ. Παιδείας να εκπληρώσει, τουλάχιστον, τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές για την πρόσθετη εργασία που προκύπτει από την απόφαση της παράτασης του διδακτικού έτους.


·         Να καλυφθούν οικονομικά οι πρόσθετες δαπάνες των εκπαιδευτικών που προκύπτουν από ακυρώσεις εισιτηρίων και από πρόσθετες διαμονές στις περιοχές που δίδασκαν (για όσους εργάζονται μακριά από την κατοικία τους και θα αναγκαστούν να πληρώσουν επιπλέον διαμονή). 

ΟΛΜΕ

Όλοι και όλες τη Δευτέρα 30 Ιούνη 2014 στις 3.00μ.μ. στο συλλαλητήριο στο Υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη της Σερβίας 10)


Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στο  συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιούνη 2014 στις 3.00 μ.μ. στο κέντρο αγώνα που έχουν δημιουργήσει εδώ και 50 μέρες οι απολυμένοι/-ες συνάδελφοι/-ισσες μας (καθηγητές, σχολ. φύλακες, καθαρίστριες) έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη της Σερβίας 10).
Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης για τη διεκδίκηση και προβολή των αιτημάτων μαςγια την ακύρωση της προωθούμενης αξιολόγησης,  την επαναπρόσληψη όλων των διαθεσίμων και απολυμένων υπαλλήλων και την επαναλειτουργία όλων των τομέων και ειδικοτήτων της ΤΕΕ που καταργήθηκαν.


KYΣΔΕΕνημερωτικό του αιρετού  στο  ΚΥΣΔΕ
          Νεκτάριου Κορδή
εκλεγμένου  με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 26/6/2014

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ που έγινε την Πέμπτη 26-6-2014 σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
 1. Χορηγήθηκε άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου σε Διευθυντή ΔΕ.
 2. Απορρίφθηκε αίτηση εκπαιδευτικού για απόσπαση στη Σχολή Εθνικής Άμυνας λόγω έλλειψης της απαιτούμενης προϋπηρεσίας.
 3. Εγκρίθηκαν δύο αυτοδίκαιες ανακλήσεις αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
 4. Εγκρίθηκε κατόπιν ακροάσεως η μετάταξη εκπαιδευτικού σε προσωρινή θέση Διοικητικού υπαλλήλου για σοβαρούς λόγους υγείας.
 5. Έγιναν δεκτές 10 αιτήσεις εκπαιδευτικών για παραίτηση από την υπηρεσία. Παράλληλα έγινε δεκτή μια αίτηση ανάκλησης παραίτησης.   
 6. Απορρίφθηκαν 19 αιτήσεις εκπαιδευτικών ΔΕ που ζητούν μετάταξη στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΑΙΠΘ λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία από το ΦΕΚ διορισμού τους.
 7. Συζητήθηκαν 154 αιτήσεις εκπαιδευτικών ΔΕ που ζητούν μετάταξη σε  διάφορες Διοικητικές Θέσεις. Αποδεσμεύτηκαν 95 εκπαιδευτικοί και απορρίφθηκαν 59 αιτήσεις. Eξ αυτών 30 αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω κωλυμάτων   ( κυρίως  μη συμπλήρωση πενταετίας από ΦΕΚ Διορισμού). Οι υπόλοιπες 29 αιτήσεις απορρίφθηκαν (μειοψηφούντων των αιρετών) λόγω του ότι δεν προβλέπεται μετάταξη υπαλλήλων σε κατώτερη κατηγορία. Η συζήτηση για τις υπόλοιπες εκκρεμείς αιτήσεις θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση. Η αποδέσμευση των εκπαιδευτικών αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας για τη μετάταξη. Στη συνέχεια όλες οι αιτήσεις θα εξεταστούν από το ΚΥΣΔΙΠ.
 8. Σχετικά με τις αιτήσεις μετάθεσης για ΣΜΕΑΕ –ΚΕΔΔΥ έχουμε 254 αιτήσεις εκ των οποίων 22 με εξειδίκευση κωφών –τυφλών.
 9. Αναφορικά με τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών το 2013 είχαμε 3900 αποχωρήσεις και 3166 το 2014. Ο συνολικός αριθμός των 7066 αποχωρήσεων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε κάθε περίπτωση στον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων!  
 10. Τέλος σχετικά με τον προγραμματισμό των υπηρεσιακών μεταβολών ο στόχος είναι:
ü  Στις 7 & 8 Ιούλη να γίνει συζήτηση επί των ειδικών κατηγοριών μεταθέσεων και  κάποιων αμφισβητούμενων αιτήσεων.
ü  Στις 10 & 11 Ιούλη να γίνει συζήτηση επί των μεταθέσεων της Ειδικής Αγωγής.
ü  Στις 14 -16 Ιούλη να γίνει συζήτηση για τις μεταθέσεις στα Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά.
ü  Τέλος στις 18 ή το πιθανότερο στις 21 Ιούλη θα γίνει συζήτηση επί των γενικών μεταθέσεων.   
ü  Σχετικά με τις αποσπάσεις η Α΄ φάση φαίνεται πως πηγαίνει στα τέλη Αυγούστου και η Β΄ μάλλον αρχές Σεπτέμβρη!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Την ώρα που ανακοινώνονται οι μεταβολές των σχολικών μονάδων για τη ΔΕ, το υπουργείο αποφάσισε στις 26 Ιούνη «την παράταση του διδακτικού έτους στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, καθώς και στις τάξεις Λυκείου οι οποίες είναι προσαρτημένες σε Γυμνάσια, μέχρι και τις 04 Ιουλίου 2014.Με τη σχετική Απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους η ισχύς των συμβάσεων εργασίας των υπηρετούντων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ανωτέρω σχολικές μονάδες παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι και τις 04 Ιουλίου 2014». Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς γεννά κάποια σοβαρά ζητήματα:
·         Τι θα γίνει με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που η υπαλληλική τους σχέση λύεται στις 30 Ιούνη λόγω συνταξιοδότησης;
·         Χιλιάδες εκπαιδευτικοί ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές παραδίδουν τις κατοικίες τους στις 30 Ιούνη. Ουσιαστικά λοιπόν τους υποχρεώνουν να μείνουν σε ξενοδοχεία  με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση!
·         Θεωρούμε αυτονόητη την αποζημίωση όλων των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν μέχρι τις 4 Ιουλίου.
·         Μήπως ο τελικός στόχος της εξέλιξης αυτής είναι σε επόμενη φάση η  υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών για ένα μεγάλο διάστημα του Ιουλίου και η επιστροφή τους μετά τις 25 Αυγούστου;
   Σχετικά με την λειτουργία των σχολείων τη νέα χρονιά απέναντι στα ευχολόγια του Υπουργείου υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα: Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών δεν προβλέπονται, σε όλη την εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται η πρόσληψη 2000 αναπληρωτών και τέλος είναι άγνωστο πότε θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ! Τα σχόλια περιττεύουν…

Αθήνα 27/6/2014Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534,
ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr)


Βίκυ Αναγνώστη,
αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6979778287,
ηλ.δ/νση:vanagnosti@gmail.com)                     εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Β΄ΕΛΜΕ

Β΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μοσχονησίων 23 Αιγάλεω Τ.Κ.12242
Τηλ – Fax  210-5910896                                      
Αιγάλεω 23-6-2014
ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας οργανώνει  τα σεμινάρια επιμόρφωσης Διευθυντών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στη Γ΄Αθήνας . 
   Για άλλη μια φορά οι Περιφερειακοί Διευθυντές και Διευθυντές Εκπαίδευσης, τα στελέχη εκπαίδευσης, εναντιώνονται στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου, καλώντας τους Διευθυντές των Σχολείων  σε σεμινάρια, «στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Επιμόρφωσης Στελεχών Εκπαίδευσης σε θέματα αξιολόγησης».
Τα σεμινάρια θα γίνουν στις 24 και 25 Ιουνίου στις 9 το πρωί, στο 4ο  Γυμνάσιο Χαϊδαρίου για τα σχολεία του Χαϊδαρίου και της Αγίας Βαρβάρας και στις 26 και 30 Ιουνίου στις 9 το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω για τα σχολεία του Αιγάλεω.  
   Το Δ.Σ της Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής αποφάσισε να εμποδίσει την πραγματοποίηση των σεμιναρίων της ντροπής. Με βάση τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας ενεργοποιεί όλες τις απαραίτητες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ακύρωση των σεμιναρίων αυτών 
Συνεπώς, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ  προκηρύσσει  τρίωρες στάσεις εργασίας για τις παραπάνω ημερομηνίες τις τρείς πρώτες ώρες, δηλαδή 8 έως 11 το πρωί και επιπλέον η  ΟΛΜΕ κηρύσσει συμπληρωματικές τρίωρες στάσεις 11 έως 2 το μεσημέρι, τις ίδιες ημέρες. Οι διπλές στάσεις εργασίας διευκολύνουν τους Διευθυντές των σχολείων να μην συμμετέχουν στα σεμινάρια αυτά. Η πρώτη τρίωρη στάση, 8-11 το πρωί, για όλες τις ημέρες των σεμιναρίων, απευθύνεται στους συναδέλφους που θα παραστούν έξω από τους χώρους υλοποίησης των σεμιναρίων. 
   Η Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής καλεί: 
• Όλους τους συναδέλφους/ισσες Διευθυντές των σχολείων να υλοποιήσουν την απόφαση της ΕΛΜΕ για στάσεις εργασίας και να μην παραστούν στα σεμινάρια αυτά. Αυτό πράττουν οι Διευθυντές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σε όλη τη χώρα. 
• Όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την ακύρωση των σεμιναρίων, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα, ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 8.00 πμ στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου και την Πέμπτη 26 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 8:00 στο 1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω.
Όλοι μαζί ακυρώνουμε κάθε προσπάθεια  εφαρμογής της Αξιολόγησης!
Όλοι μαζί βάζουμε φραγμό στα καταστροφικά σχέδια για τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου!        
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Νεκτάριος Κορδής

Ο Γεν. Γραμματέας

Συμεών Νικολαΐδης


Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΥΣΔΕΕνημερωτικό του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ
              Νεκτάριου Κορδή
εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Αιτήσεις απόσπασης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Δημοσιεύτηκε στις 20/06/14 με αρ. πρωτ. 95305/Γ6 η εγκύκλιος αποσπάσεων για το διδακτικό έτος 2014-2015. Στο ενημερωτικό που ακολουθεί αποκωδικοποιούμε κάποια σημεία της εγκυκλίου:

Α.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

1. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ

1.1. Η αίτηση από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ θα υποβληθεί μέσω του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης αιτήσεων αποσπάσεων στην π λ η σ ι έ σ τ ε ρ η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία ανήκει ο εκπαιδευτικός, όπου θα κατατεθούν και τα δικαιολογητικά.
Το έντυπο της αίτησης απόσπασης που θα συμπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί  επισυνάπτεται.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Προθεσμία υποβολής αιτήσεων από 20-06-2014 μέχρι 25-06-2014.  Η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και ουδεμία παράταση θα δοθεί.

1.2. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους κατά την υποβολή της αίτησης ότι:
α) Η αίτησή τους θα καταχωρισθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά την υποβολή της και οι ίδιοι θα παραλάβουν επικυρωμένο αντίγραφό της, θεωρημένο από το Διευθυντή της  οικείας Διεύθυνσης ή από τον αρμόδιο υπάλληλο στον οποίο έχει παραχωρηθεί το  δικαίωμα αυτό, το οποίο και θα προσυπογράφουν, αφού πρώτα ελέγξουν και οι ίδιοι την  ορθότητα των καταχωρισμένων στοιχείων και κυρίως των προσόντων στην Ειδική Αγωγή  και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και των κριτηρίων απόσπασης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενστάσεις για παράλειψη καταχώρισης προσόντων στην ΕΑΕ και κριτηρίων  απόσπασης στην εκτυπωμένη αίτηση που θα υπογράψει ο εκπαιδευτικός δε θα γίνονται δεκτές.
β) Τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση απόσπασης έχουν την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του ν. 1599/1986 και ψευδής
δήλωση συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του ίδιου νόμου.
γ) Η αίτησή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα επίσημα αποδεικτικά στοιχεία των προσόντων ΕΑΕ και κριτηρίων ή των λόγων απόσπασης τους οποίους επικαλούνται, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω.
δ) Για τις αποσπάσεις από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μέχρι και ΠΕΝΤΕ προτιμήσεις ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αίτηση που θα υποβληθεί με την παρούσα εγκύκλιο
 1. Από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, δεν θα εξετάζεται στην περίπτωση που ικανοποιηθεί τυχόν αίτηση που υποβλήθηκε από τους εκπαιδευτικούς με τη διαδικασία της εγκυκλίου για φορέα ή υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ.
 2. Εφόσον ικανοποιηθεί αίτηση απόσπασης εκπαιδευτικών από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, δεν θα εξετάζονται αιτήσεις απόσπασης που έχουν υποβληθεί με τη διαδικασία εγκυκλίου σε ΚΕΔΔΥ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά σχολεία ή από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.
 3. Εφόσον ικανοποιηθεί αίτηση απόσπασης εκπαιδευτικών σε ΚΕΔΔΥ, δεν θα εξετάζεται η αίτησή του σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. 
ε) Μετά την υποβολή των αιτήσεων δεν θα γίνονται δεκτές τροποποιήσεις (προσθήκες ή διαγραφές) των ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ απόσπασης.
στ) Ανάκληση της αίτησης απόσπασης δεν θα γίνεται δεκτή, εκτός εάν οι λόγοι  τους οποίους επικαλείται ο εκπαιδευτικός έχουν προκύψει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.
ζ) Να συμπληρωθούν οπωσδήποτε στην αίτηση τα πεδία που αφορούν στην επικοινωνία της υπηρεσίας με τον εκπ/κό (σταθερό και κινητό τηλέφωνο καθώς και e-mail).

2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ΚΕΔΔΥ

Α. ΓΕΝΙΚΑ:
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση σε ΚΕΔΔΥ, έχουν οι εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 12 και 21 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ τ.Α΄ 199) με την επιφύλαξη του Κεφαλαίου Α’ (Νομικό πλαίσιο).

Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:

Όσοι έχουν τα παραπάνω προσόντα θα πρέπει μέχρι την καταληκτική προθεσμία, να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας το ειδικό συνημμένο έντυπο (όχι ηλεκτρονικά) στην π λ η σ ι έ σ τ ε ρ η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία ανήκει ο εκπαιδευτικός, όπου θα κατατεθούν και τα δικαιολογητικά ή στο ΚΕΔΔΥ της οργανικής τους θέσης. Στη συνέχεια οι αιτήσεις αυτές θα αποσταλούν, από τις υπηρεσίες στις οποίες υποβλήθηκαν, στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Β’ Προσωπικού του ΥΠΑΙΘ, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων απόσπασης. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και επίσημα έγγραφα (επικυρωμένα αντίγραφα) για την απόδειξη των απαιτούμενων προσόντων. Σημειώνεται ότι κανένας τίτλος σπουδών δε θα λαμβάνεται υπόψη εάν δεν είναι επικυρωμένος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση η αίτηση δεν θα υποβάλλεται απευθείας από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στο ΚΕΔΔΥ στο οποίο ενδιαφέρονται να αποσπαστούν.
Υπενθυμίζεται στους εκπαιδευτικούς ότι τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση απόσπασης, έχουν την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν.1599/86 (ΦΕΚ 75Α΄) και ψευδής δήλωση συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του παραπάνω νόμου.

Ø  Οι εκπ/κοί οι οποίοι εκτός από απόσπαση σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ επιθυμούν απόσπαση σε ΚΕΔΔΥ θα συμπληρώσουν επιπλέον και το έντυπο απόσπασης σε ΚΕΔΔΥ με δικαίωμα δήλωσης προτιμήσεων μέχρι 5 ΚΕΔΔΥ. Εάν για έναν εκπαιδευτικό ικανοποιηθεί αίτηση απόσπασης σε ΚΕΔΔΥ, στη συνέχεια δεν εξετάζεται η αίτησή του για απόσπαση σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. Οι Διευθύνσεις και τα ΚΕΔΔΥ της χώρας θα πρέπει να ελέγχουν τα δικαιολογητικά και να δέχονται μόνο τις αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ø  Μετά τον έλεγχο για την ορθότητα των δηλουμένων από τους εκπαιδευτικούς υπηρεσιακών στοιχείων καθώς και αν οι ενδιαφερόμενοι εκπ/κοί θεμελιώνουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης, θα διαβιβαστεί στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Β΄ 5 Προσωπικού ΥΠΑΙΘ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των υποβληθεισών αιτήσεων μαζί με τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά.

Γ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ-ΚΩΛΥΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ έχουν οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι  οποίοι διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 20, παρ. 1.3 και του άρθρου 21, παρ. 1 και 3 του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ.Α΄) προσόντα και συγκεκριμένα :
1)      είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, ή στη σχολική ψυχολογία ή στην Ειδική Φυσική Αγωγή (για τον κλάδο ΠΕ11).
2)      είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ, ή στη σχολική ψυχολογία ή στην Ειδική Φυσική Αγωγή (για τον κλάδο ΠΕ11).
3)      είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής,
4)      είναι κάτοχοι πτυχίου Παιδαγωγικού Τμήματος ΕΑΕ, δηλαδή Πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με αντικείμενο την ειδική προσχολική αγωγή ή Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Νηπιαγωγών και Πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων ή Τμημάτων Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίου της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία»,
5)      είναι εκπαιδευτικοί με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%),
6)      είναι εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
7)      είναι κάτοχοι πιστοποιητικού, (το οποίο έχει αποκτηθεί μέχρι 31/8/2010), επιτυχούς παρακολούθησης σεμιναρίου ετήσιας επιμόρφωσης - εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών και έχουν προϋπηρεσία τριών τουλάχιστον διδακτικών ετών σε δομές ΕΑΕ και στα ΚΕΔΔΥ. Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στην ΕΑΕ, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 3699/2008, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζονται ωςισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια τετρακοσίων (400) ωρών,
8)      διαθέτουν αποδεδειγμένη διδακτική προϋπηρεσία ίση ή μεγαλύτερη του ενός διδακτικού έτους σε δομές ΕΑΕ.

Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών οι οποίοι κατέχουν τα παραπάνω κριτήρια, γίνονται σύμφωνα με τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση ,όπως ορίζεται στο άρθρο 28 παρ. 2α του Ν .4186/2013 (ΦΕΚ 193Α/17-09-2013).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ :
1)      οι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν κανένα από τα παραπάνω προσόντα.
2)      οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν στα δυσπρόσιτα σχολεία και διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στα σχολεία αυτά, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του ν. 3328/2005 (ΦΕΚ 80/τ.Α’) σε συνδυασμό με την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/τ.Α’), όπως τροποποιήθηκαν με τις όμοιες του άρθρου 33 παρ. 2 του ν. 4038/2012 (ΦΕΚ 14/τ.Α’).
3)      οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ16 και ΤΕ 16,οι οποίοι διορίστηκαν και τοποθετήθηκαν αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 3475/2006 (ΦΕΚ 146/τ.Α΄) , μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης μόνο για τα Μουσικά Σχολεία.
4)      οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι στελέχη της εκπαίδευσης και η θητεία τους λήγει μετά τις 31/08/2014 ή
5)       οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε θέσεις με θητεία η οποία λήγει μετά τις 31/08/2014.
Αιτήσεις απόσπασης που τυχόν υποβάλλουν εκπαιδευτικοί των παραπάνω περιπτώσεων δεν θα γίνονται δεκτές.
Β. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

1. ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Για τις αποσπάσεις από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, συνυπολογίζονται στη σειρά προσόντων ΕΑΕ και τα εξής κριτήρια:
1)      η συνολική υπηρεσία, που αποτιμάται αυξητικά ως ακολούθως:
α) μία (1) μονάδα για κάθε έτος από 1 έως και 10 έτη υπηρεσίας.
β) 1,5 μονάδες για κάθε έτος από 10 έτη και άνω έως και 20 έτη.
γ) δύο (2) μονάδες για κάθε έτος υπηρεσίας από 20 έτη και άνω.
2)      η συνυπηρέτηση, που αποτιμάται με δέκα (10) μονάδες,
3)      η εντοπιότητα, που αποτιμάται με τέσσερις (4) μονάδες,
4)      οι οικογενειακοί λόγοι, που αποτιμώνται ως εξής:
 • Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες. Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και οι διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).
 • Οι εκπαιδευτικοί σε χηρεία λαμβάνουν δώδεκα (12) μονάδες αν έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει, άλλως λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες.
 •  Οι εκπαιδευτικοί με μονογονεϊκή οικογένεια, λόγω απόκτησης παιδιών χωρίς να έχει προηγηθεί γάμος, λαμβάνουν έξι (6) μονάδες, εφόσον έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει.
 • Οι εκπαιδευτικοί που είναι έγγαμοι, σε διάσταση, σε διάζευξη ή χηρεία ή με μονογονεϊκή οικογένεια λαμβάνουν πέντε (5) μονάδες για το πρώτο, έξι (6) για το δεύτερο και οκτώ (8) για το τρίτο παιδί (φυσικό, θετό ή αναγνωρισμένο) και δέκα (10) μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά, εφόσον αυτά είναι άγαμα ανήλικα ή σπουδάζουν.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ  

Η έννοια των ανωτέρω τεσσάρων κριτηρίων, με επιφύλαξη των όσων παρακάτω διευκρινίζουμε, ταυτίζεται εννοιολογικά με αυτή των μεταθέσεων. Τα κριτήρια αυτά όμως διαφοροποιούνται ως προς τους συντελεστές που αποδίδουν το σύνολο των μονάδων κάθε εκπαιδευτικού κατά τα ανωτέρω, λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα των αποσπάσεων, και επομένως θα προκύψει διαφορετική μοριοδότηση για τις αποσπάσεις από εκείνη των μεταθέσεων για κάθε εκπαιδευτικό.
Έτσι θα ισχύουν γενικά τα όσα αναφέρονται στις αριθμ. 59755/Δ1/15-04-2014 και 59747/Δ2/15-04-2014 αντίστοιχες εγκυκλίους των μεταθέσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα παρακάτω διευκρινιστικά αναφέρονται για κάθε κριτήριο:

2. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Επειδή ο χρόνος συνολικής υπηρεσίας είναι ο ίδιος με τον κατά την έννοια του χρόνου των μεταθέσεων και πρέπει να ταυτίζεται με αυτόν, στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης να αναγράφουν και στην αίτηση απόσπασης το ακριβές χρονικό διάστημα χρόνου που αναφέρεται στην αίτηση μετάθεσης, εννοείται επικαιροποιημένο κατά το τρέχον έτος στην περίπτωση που υποβλήθηκαν αιτήσεις μετάθεσης τα προηγούμενα έτη.
Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες της εγκυκλίου των μεταθέσεων για τον υπολογισμό του χρόνου των προϋπηρεσιών, κάτι που οπωσδήποτε συνιστά προσεκτικό έλεγχο του φακέλου των εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρξει σύγκλιση στο χρόνο που θα αναφέρουν στη χειρόγραφη αίτησή τους οι εκπαιδευτικοί και στον χρόνο που θα προκύψει από τον έλεγχο της Διεύθυνσης ή του ΚΕΔΔΥ της οργανικής τους θέσης.

3. ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
α) Οι μονάδες συνυπηρέτησης υπολογίζονται για όλο το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ (ένα), όπου
υπηρετεί οργανικά (όχι με απόσπαση) ή εργάζεται ο/η σύζυγος, εφόσον η απόσπαση γίνεται σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ κι όχι σε περιοχή μετάθεσης. Προκειμένου για τους/τις συζύγους εκπαιδευτικών που υπηρετούν με θητεία, οι μονάδες συνυπηρέτησης λαμβάνονται για το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ που υπηρετεί ο/η σύζυγος και όχι για το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ που είναι η οργανική τους. Η συνυπηρέτηση για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζεται ενιαία, με βάση τις Νομαρχίες για την Αθήνα και το Νομό αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη, όπως διαμορφώθηκαν σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρ. 1 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α’).
Οι εκπαιδευτικοί επομένως που έχουν συνυπηρέτηση σε ένα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ από τα
Α, Β, Γ, ή Δ΄ Αθήνας λαμβάνουν συνυπηρέτηση σε όλα τα προαναφερόμενα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και όσοι έχουν συνυπηρέτηση είτε στην Ανατ. είτε στη Δυτ. Θεσσαλονίκη λαμβάνουν συνυπηρέτηση και για τα δύο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ του Ν. Θεσσαλονίκης.
β) Τα μόρια συνυπηρέτησης δίνονται με την προϋπόθεση ότι ο/η σύζυγος εργάζεται στο εν λόγω ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ ένα έτος (1) στο οποίο δύναται να περιληφθούν και διαστήματα επιδοτούμενης ή μη ανεργίας χωρίς να απαιτείται ενεργός σύμβαση εργασίας κατά την υποβολή των αιτήσεων. Η συμπλήρωση του απαιτούμενου ενός έτους μπορεί να γίνει μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων απόσπασης.

4. ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ
Η εντοπιότητα θα προσδιορίζεται με βάση την αντίστοιχη θεώρηση των μεταθέσεων
με διαφοροποίηση μόνο ως προς το ότι η εντοπιότητα για τις αποσπάσεις ισχύει για όλη τη Δ/νση (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ) στη βάση της νέας συγκρότησης των δήμων με τις διατάξεις του ν. 1785/2010 (ΦΕΚ 87/2-6-2010 τ. Α’) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».

5.ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ:
 • των συζύγων των εκπαιδευτικών, (μονάδες 5 για ποσοστό αναπηρίας 50-66%, μονάδες 20 για ποσοστό 67-79% και μονάδες 30 για ποσοστό 80% και άνω),
 • των γονέων τους που είναι δημότες από διετίας και διαμένουν σε δήμο της περιοχής όπου ζητείται η απόσπαση, (μονάδα 1 για ποσοστό αναπηρίας 50-66% και μονάδες 3 για ποσοστό 67% και άνω),
 • των αδελφών τους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους (μονάδες 5).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Α Για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας των τριών ως άνω περιπτώσεων απαιτείται πρόσφατη γνωμάτευση δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), που εκδίδεται βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως ισχύει κάθε φορά (άρθρο 7 του Π.Δ. 91/2005,του άρθρου 17 του ν.3402/2005,της 19ηςΑπόφασης της 217ης/18.9.08 Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας).
Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσκόμισης βεβαίωσης του ΚΕ.Π.Α ( μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων απόσπασης),λόγω της πρόσφατης λειτουργίας τουθεσμού, θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι θα προσκομιστεί η βεβαίωση, μόλις εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία και πάντως πριν την εξέταση των αιτήσεων αυτών από το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ.
Όσοι επιθυμούν απόσπαση για λόγους υγείας που δεν ανήκουν όμως στις παραπάνω περιπτώσεις και υποβάλουν γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, θα κριθούν από το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ κατά περίπτωση.

Β: Για τις β) και γ) περιπτώσεις των σοβαρών λόγων υγείας η μοριοδότηση δεν γίνεται προσθετικά εντός της ίδιας κατηγορίας στην περίπτωση που συντρέχει λόγος μοριοδότησης σε περισσότερα του ενός συγγενικά άτομα.
 • η θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση (μονάδες 3). Τη μοριοδότηση αυτή λαμβάνουν και οι σύζυγοι των εκπαιδευτικών. Για την απόδειξη του κριτηρίου αυτού απαιτείται βεβαίωση από Ειδικό Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
Γ. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
 Επειδή οι αποσπάσεις έχουν, σύμφωνα και με τις διατάξεις που υλοποιούνται, κοινωνικοκεντρικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα αλλά και στόχο πάντα την κάλυψη των αναγκών των ΣΜΕΑΕ με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί των παρακάτω κατηγοριών αποσπώνται από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ κατά προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους κατά σειρά προσόντων και σύνολο μορίων ως ακολούθως :
α) Όσοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης.
Διευκρινίζουμε για την κατηγορία αυτή τα ακόλουθα:
(1)       Πέραν των αναφερομένων ασθενειών στο άρθρο 13 του Π.Δ. 50/1996 επιπρόσθετα σε ειδική κατηγορία μετάθεσης ανήκουν και οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από:
 • δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία (άρθρο 17 του ν. 3402/2005, ΦΕΚ 258 /τ.Α΄),
 • σκλήρυνση κατά πλάκας (παρ. 8 του άρθρου 1 του ν. 3194/2003, ΦΕΚ 227/τ.Α΄) και
 •  Ε. Hodgkin, no Hodgkin και Willebrand (αριθμ. 19 Απόφαση της 217ης/18.9.08 Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας).
 •  «Εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, οι εκπαιδευτικοί, που τυγχάνουν γονείς δύο (2) αναπήρων τέκνων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και, 10 κατά συνέπεια, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που ο ν.3848/2010 (Α’ 71) επιφυλάσσει στους πολύτεκνους» (άρθρο 52). Οι εκπαιδευτικοί επομένως οι οποίοι έχουν δύο παιδιά ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας 67% υπάγονται σε ειδική κατηγορία μετάθεσης από περιοχή σε περιοχή , σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές εγκυκλίους.
 1. Προκειμένου για απόσπαση με υπαγωγή σε ειδική κατηγορία αρκεί πρόσφατη γνωμάτευση δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), όπως απαιτείται με το νομικό πλαίσιο των μεταθέσεων.
Η υπαγωγή ή μη των εν λόγω εκπαιδευτικών στην ειδική κατηγορία θα εξεταστεί από τα αρμόδια Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια.
β) Είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της
Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος καθώς και του Ειδικού Ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας (παρ. 1 του άρθρου 21 ν. 2946/2001 ΦΕΚ  224/τ.Α΄ και παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4071/2012 (ΦΕΚ 85/τ.Α΄)
Διευκρινίζουμε σχετικά με τις αιτήσεις των συζύγων στρατιωτικών ότι εάν αυτοί βρίσκονται υπό μετακίνηση και δεν είναι γνωστός ο τόπος εργασίας τους, δε θα υποβληθεί αίτηση από τους/τις εκπαιδευτικούς με τις καθορισθείσες διαδικασίες της παρούσης εγκυκλίου. Η αίτηση όμως δύναται να υποβάλλεται χειρόγραφα μόλις καταστεί γνωστός ο τόπος μετακίνησης και θα εξετάζεται από την υπηρεσία σε σχέση και με τις λοιπές αιτήσεις που θα υπάρχουν και στο πλαίσιο ύπαρξης λειτουργικών αναγκών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής.
γ) Είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων (άρθρα  93 παρ. 7 και 182 παρ. 10 του ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87/τ.Α’ ).
δ) Είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών(παρ.3, άρθρου 47 ν. 2304/1995, ΦΕΚ 83/τ.Α΄).
ε) Είναι σύζυγοι μελών ΔΕΠ (άρθρο 44 Α παρ. 12 α του ν. 4115/2013)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στις ανωτέρω κατά προτεραιότητα αποσπάσεις, αν δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής της περιοχής όπου θεμελιώνουν δικαίωμα απόσπασης οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, η απόσπαση δύναται να πραγματοποιείται σε όμορη αυτής περιοχή. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή να δηλώνονται και περιοχές όμορες της περιοχής πρώτης προτίμησης.

Δ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Όλοι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που επιθυμούν να αποσπαστούν από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ με τη διαδικασία της παρούσας εγκυκλίου, όλων των κατηγοριών, πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παραγράφου 1.3, του άρθρου 20 και των παραγράφων 1 και 3, του άρθρου 21, του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ.Α΄), προσόντα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Σε διαφορετική περίπτωση οι αιτήσεις τους δεν θα γίνονται δεκτές.

2. Για την απόδειξη των παραπάνω προσόντων ΕΑΕ στην αίτηση επισυνάπτονται κατά περίπτωση :
α) Διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι στην ΕΑΕ :
Για τους τίτλους που αναφέρονται σαφώς στην Ειδική Αγωγή, Ειδικές Ανάγκες, Σχολική Ψυχολογία, Δυσλεξία, Αυτισμό, Λογοθεραπεία, Μαθησιακές Δυσκολίες κ.λ.π. δεν απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση για μεν τους διδακτορικούς τίτλους, θα συνυποβάλλεται περίληψη του περιεχομένου της διδακτορικής διατριβής και για τους μεταπτυχιακούς τίτλους, θα συνυποβάλλεται το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών από το οποίο προκύπτει ότι, τουλάχιστον το 50% του συνόλου των μαθημάτων που παρακολούθησε ο εκπαιδευτικός, είναι μαθήματα Ειδικής Αγωγής με βάση τον τίτλο και το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος.
Σε περίπτωση ξένων τίτλων σπουδών συνυποβάλλεται υποχρεωτικά η μετάφρασή τους (πτυχίου και αναλυτικής βαθμολογίας) καθώς και σχετική ισοτιμία από ΔΟΑΤΑΠ ή ΔΙΚΑΤΣΑ. Όλοι οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι εξετάζονται από τα αρμόδια Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκειμένου να κριθεί η συνάφειά τους ή μη με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
β) Διδακτική υπηρεσία στις δομές της ΕΑΕ :
Για την απόδειξη της διδακτικής υπηρεσίας συνυποβάλλεται βεβαίωση του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης, που ο εκπαιδευτικός ανήκει οργανικά, στην οποία αναφέρεται για κάθε έτος ξεχωριστά η ημερομηνία ανάληψης και λήξης.
Σημειώνεται ότι, μέχρι και το σχολικό έτος 2007-2008, ως ημερομηνία έναρξης του
διδακτικού έτους στις ΣΜΕΑΕ Α΄/θμιας Εκπαίδευσης θεωρείται η 11η Σεπτεμβρίου, με λήξη την 21ηΙουνίου του επόμενου έτους. Από το σχολικό έτος 2008-2009 και εφεξής, ως ημερομηνία έναρξης του διδακτικού έτους θεωρείται η 1ηΣεπτεμβρίου, με λήξη την 21ηΙουνίου του επόμενου έτους (παρ. 7, άρθρο 8 του ν.3699/2008).
Ως ημερομηνία έναρξης του διδακτικού έτους στις ΣΜΕΑΕ της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης και στα ΚΕΔΔΥ θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου, με λήξη την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.
Επισήμανση: Ως διδακτική εμπειρία στην ΕΑΕ υπολογίζεται η υπηρεσία των υποψηφίων σε ΚΔΑΥ ή ΚΕΔΔΥ, σε αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ, σε τμήματα ένταξης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, σε προγράμματα διδασκαλίας στο σπίτι ή σε εκπαιδευτικές δομές ΕΑΕ όπως αυτές ορίζονται με τις διατάξεις της περίπτωσης β) της παραγράφου 4, του άρθρου 6 , του ν.3699/2008, εφόσον η διδακτική υπηρεσία σε αυτές αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα. 
Οι Δ/ντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πιστοποιούν με έγγραφό τους την συνολική προϋπηρεσία του εκπαιδευτικού αρμοδιότητάς τους, σε δομές της Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ, καθώς και σε αναλυτική μορφή και σε αναγωγή όπου αυτό απαιτείται, μνημονεύοντας τις κατά περίπτωση πράξεις των υπηρεσιακών συμβουλίων.
γ) Για την απόδειξη των περιπτώσεων ε) μόνιμη αναπηρία του εκπαιδευτικού σε ποσοστό τουλάχιστον 67% και στ) μόνιμη αναπηρία τέκνων σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, συνυποβάλλονται πρόσφατες βεβαιώσεις Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

3. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ΚΕΔΔΥ   
Επισημαίνουμε ωστόσο ότι οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ θα προηγηθούν των αποσπάσεων σε ΚΕΔΔΥ.
Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα αποσπαστούν σε ΚΕΔΔΥ οφείλουν να παραμείνουν
στην διάθεση της υπηρεσίας μέχρι την λήξη του σχολικού έτους και αναλαμβάνουν υπηρεσία στην νέα τους θέση απόσπασης με την έναρξη του νέου διδακτικού έτους.

4. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ΣΜΕΑΕ εντός του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ
Η διαδικασία των αποσπάσεων σε ΣΜΕΑΕ εντός του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ δεν εμπίπτει στις διατάξεις της παρούσας εγκυκλίου.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αποσπαστούν σε ΣΜΕΑΕ του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ που ανήκουν οργανικά ή βρίσκονται στη διάθεση, υποβάλλουν αίτηση στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην προθεσμία που ορίζεται από το οικείο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αποσπώνται σε ΣΜΕΑΕ με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πράξη του ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση και για τις αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ, εντός του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, είναι να διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί τα προβλεπόμενα προσόντα ΕΑΕ της παρ. 1.3 του άρθρου 20 και των παρ. 1 και 3 του άρθρου 21 του ν. 3699/2008.

5. Πιστοποιημένη γνώση ΕΝΓ και γραφής Braille

Οι εκπαιδευτικοί που θα ζητήσουν να τοποθετηθούν σε ΣΜΕΑΕ κωφών ή τυφλών, πρέπει πέραν των προσόντων ΕΑΕ να διαθέτουν πιστοποιημένη γνώση της Ελληνικής
Νοηματικής Γλώσσας των Κωφών ή της Γραφής Braille των τυφλών αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται να συνυποβάλουν σχετικό πιστοποιητικό στο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ απόσπασης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του Ν. 3699/2008(ΦΕΚ199Α) όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 9 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013, απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών στις ειδικές σχολικές μονάδες κωφών και στις ειδικές σχολικές μονάδες τυφλών, ορίζεται επιπλέον των άλλων προσόντων και η πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille αντίστοιχα. Μέχρι τη σύσταση της προβλεπόμενης από την παρ. 10 του ν. 4186/2013 Επιτροπής Πιστοποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ( Ε . Ν . Γ. ) και της γραφής Braille από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ( Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π), η επάρκεια των παραπάνω προσόντων θα πιστοποιείται από :α) τα αναγνωρισμένα κέντρα πιστοποίησης επάρκειας και διδασκαλίας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος:
Επισήμανση: Δεν θα γίνονται δεκτές και δεν θα καταχωρισθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από τις οποίες δεν αποδεικνύεται η πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille.

ΠΡΟΣΟΧΗ- ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ!
     Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ. Α΄), «Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση ως μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996, καθώς και κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται» .
Με βάση τα παραπάνω:
α) Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται από το σχολικό έτος 2010-2011 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης στο ΙΕΠ καθώς στα Αυτοτελή Γραφεία Νομικής Υποστήριξης των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης, λαμβάνουν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος.
β) Για όλες τις λοιπές αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς του ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και σε υπηρεσίες εκτός ΥΠΔΒΜΘ ή άσκηση καθηκόντων με θητεία οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τις Μ.Σ.Δ. της πλησιέστερης προς την υπηρεσία σχολικής μονάδας Β/θμιας Εκπ/σης καθώς σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 3848/2010 «Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα».
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Κατά τη σχολ. χρονιά 2013-2014 έγιναν 2157 αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Παράλληλα έγιναν και 2605 αποσπάσεις σε άλλους φορείς. Οι ελάχιστες αποσπάσεις έγιναν το Σεπτέμβρη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους εκπαιδευτικούς ενώ η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς να περιμένουν ακόμη την αποδέσμευσή τους, ενώ θεωρητικά ήταν αποσπασμένοι σε άλλα ΠΥΣΔΕ! Καταγγείλαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την απαράδεκτη τακτική της σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις κρατώντας σε ομηρεία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε απόγνωση!  Σας υπενθυμίζουμε τις πάγιες θέσεις της ΟΛΜΕ για τια αποσπάσεις:
« Κρίνουµε αναγκαίο τα κενά διοικητικού προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ,  στις  περιφερειακές  υπηρεσίες,  στα  σχολεία  κ.λπ.  να  καλύπτονται  µε µόνιµους διορισµούς διοικητικών υπαλλήλων καθώς και µε εθελοντικές µετατάξεις εκπαιδευτικών. Για όσο ακόµη χρόνο θα υπάρχουν τα κενά αυτά, η ΟΛΜΕ δεν είναι καταρχήν αντίθετη µε την κάλυψή τους µε αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες θα πραγµατοποιούνται έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται  κατά  προτεραιότητα η εύρυθµη λειτουργία όλων των σχολείων από την 1ητου Σεπτέµβρη.
α) Όλες οι αποσπάσεις να γίνονται από το ΚΥΣ∆Ε, το όργανο που θα πρέπει να έχει στην ευθύνη του το σύνολο των υπηρεσιακών µεταβολών (προκειµένου να έχει τη συνολική εικόνα της κατάστασης).
β) Να θεσµοθετηθούν µοριοδοτούµενα κριτήρια για όλες τις κατηγορίες αποσπάσεων (από νοµό σε νοµό, από σχολείο σε σχολείο, στον ΟΕΕΚ και τα ΙΕΚ, στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, σε διοικητικές θέσεις κ.λπ.).
γ) Οι αποσπάσεις  των καθηγητών στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, στις περιφερειακές δ/νσεις και γραφεία εκπαίδευσης, στα ΠΕΚ, στα ΙΕΚ και τους άλλους οργανισµούς εκτός των ΑΕΙ να γίνονται για µια τριετία και µε δυνατότητα ανανέωσης για µια ακόµη διετία». Μέσα στα πλαίσια αυτά θα επιδιώξουμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα σε όλες τις διαδικασίες των υπηρεσιακών μεταβολών .
   Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αποσπάσεις έπονται των γενικών μεταθέσεων. Ως προς τη διαδικασία των τοποθετήσεων, προηγούνται οι τοποθετήσεις των οργανικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών και ακολουθούν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων εκπαιδευτικών (όσων υπέβαλλαν αίτηση για βελτίωση, για οριστική τοποθέτηση, των ευρισκόμενων στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ και των μετατιθέμενων). Είναι προφανές ότι η  τεράστια καθυστέρηση στις διαδικασίες των μεταθέσεων θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές (τοποθετήσεις, αποσπάσεις, διορισμοί, εθελοντικές μετατάξεις, προσλήψεις αναπληρωτών) με άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των σχολείων από την 1η Σεπτέμβρη. Εξάλλου κατά δήλωση του Υπουργού παιδείας τα σχολεία για να λειτουργήσουν το Σεπτέμβρη θα χρειαστούν 22000-24000 αναπληρωτές! Τα ευχολόγια του Υπουργείου για ομαλή έναρξη της νέας χρονιάς δυστυχώς, δεν επαρκούν αν δεν υπάρξει ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν συνολικά τη δημόσια παιδεία.
.
Αθήνα 21/6/2014Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534, 6984517453
ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr)


Βίκυ Αναγνώστη,
αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6979778287,
ηλ.δ/νση:vanagnosti@gmail.com)εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων