ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κυβερνητική τροχιά σε μια περίοδο όπου ο ιστορικός χρόνος σημαδεύεται από την κυριαρχία ενός παγκοσμιοποιημένου πολυεθνικού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ,σε μια περίοδο όπου ο καπιταλισμός επανακαθορίζεται διαρκώς . Η ευαρμογή μιας αριστερής διακυβέρνησης έχει διττό ρόλο, από τη μια να επιβιώσει στις μυλόπετρες των διεθνών ανταγωνισμών και ταυτόχρονα να συμβάλει στην καταγραφή της δικής της αριστερής πολιτικής.
Η Ελλάδα αποτελεί χώρο γεωστρατηγικής σημασίας, τόσο για την ίδια την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα , κάτι που διατυπώθηκε ευθέως την προηγούμενη περίοδο. Μια πιθανή έξοδος από την Ε.Ε θα καθιστούσε τη χώρα ευάλωτη και ασταθή όχι μόνο οικονομικά αλλά και εθνικά. Η προσπάθεια να περιορίσουμε επιζήμιες επιδιώξεις από την εφαρμογή τέτοιων στρατηγικών επιλογών και στοχεύσεων, δεν εξυπηρετούνται ούτε με την πολιτική υποτέλειας, ούτε με την εφαρμογή μιας εθνικής περιχαράκωσης, και απομονωτισμού.
Σε συνθήκες κρίσης και οξυμένων συγκρούσεων του παγκόσμιου κεφαλαίου, η αριστερή διακυβέρνηση οφείλει να αξιοποιεί τις εσωτερικές αντιφάσεις και τις αντιθέσεις του, με την ισχυροποίηση της θέσης της στο ευρύτερο παγκόσμιο σύστημα. Να προωθεί, την επιρροή της στην διεθνή κοινή γνώμη. Να διαμορφώνει τις ευρύτερες συμμαχίες, σε πολιτικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο, για την εξυπηρέτηση των εθνικών προτεραιοτήτων. Να προωθεί ενεργητικά το δημοκρατικό κράτος ως υπόδειγμα των ιδεών και των αξιών της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να ενισχύει την αλλαγή των συσχετισμών σε διεθνιστικό επίπεδο .
Ο ρεαλισμός, η γνώση, η πολιτική ενόραση, η σύνεση, η ψυχραιμία , το σχέδιο προοπτικής και η αξιοποίηση της διπλωματίας, είναι η βάση για να διαμορφωθούν ευρύτερες συμμαχίες μέσα και έξω από την Ευρώπη. Να διευρύνουμε τις εθνικές ικανότητες ώστε ο εξωτερικός παράγοντας να επανακαθορίζει τη σχέση του από μια νέα εσωτερική δυναμική. Η περίοδος που διανύσαμε ανέδειξε τέτοιες δυνατότητες που αν πολλαπλασιαστούν θα ανταπεξέλθουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον όχι μόνο για την αριστερά, αλλά και για την ίδια την δημοκρατία.
Η Ευρωπαϊκή προοπτική και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ, είναι η σταθερή μας επιλογή ως κόμμα και ως κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την Συνθήκη του Μάαστριχτ και αυτών που ακολούθησαν , έχει εδραιωθεί η διεύρυνση των ανισοτήτων σε πολλαπλά επίπεδα, ιδιαίτερα ανάμεσα στις εργασιακές σχέσεις. Το εμπόριο και η προστασία των επενδύσεων αποτελεί μια νέα συνθήκη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη , με την Διατλαντική Συμφωνία (TTIP), που διευρύνεται η κυριαρχία του κεφαλαίου έναντι των εθνικών κρατών.
Η Ευρώπη αποτελεί στρατηγική επιλογή ως προνομιακό πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Για αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πρωτεργάτης για την δημιουργία του ΚΕΑ. Θεωρούμε ότι οι ιδέες της Αριστεράς σε μία χώρα τροφοδοτούν, γονιμοποιούν , δοκιμάζονται και μεγεθύνονται κυρίως μέσα στην Ευρώπη, βρίσκοντας το προσφορότερο έδαφος για ουσιαστικές μεταστροφές.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στο πλαίσιο της μεγέθυνσης των κερδών η Ευρώπη διολισθαίνει σε ακρότητες, θίγοντας, πολλές φορές βάναυσα, την εθνική αξιοπρέπεια λαών, τροφοδοτώντας τον εθνικισμό τον ρατσισμό, και τη σταδιακή αναβίωση εθνικών συγκρούσεων και ιστορικών διαφορών, μετατρέποντας τη θεραπεία σε τιμωρία.
Αντί για πορεία περαιτέρω σύγκλισης στην Ευρωζώνη, λειτουργούν ήδη μηχανισμοί απόκλισης και αποσταθεροποίησης.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι. Στην επόμενη περίοδο θα υπάρξουν εξελίξεις. Το χρέος της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. Η Γερμανία έχασε το πλεονέκτημα της από την αδιάλλακτη στάση της προς την Ελλάδα και όξυνε τις διαφορές μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Το κραχ στα χρηματιστήρια πρόσφατα δείχνουν ότι μια μικρή ανάκαμψη στην ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να επιφέρει μια νέα παγκόσμια κρίση.
Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ευρώπη μας ενδιαφέρει άμεσα και πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές στην επιλογή της. Η κρίση στην χώρα μας έδωσε την δυνατότητα να μιλήσουμε στη διεθνή κοινότητα , να συνδεθούμε και να ενταχθούμε δυναμικά μέσα στα μαζικά κινήματα τόσο στην χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη και να αξιοποιήσουμε την κρίση ώστε να αναδειχθεί η δική μας ευρωπαϊκή προοπτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την συμφωνία κατηγορείται όχι μόνο ως μνημονιακή δύναμη αλλά ότι πρόδωσε το όχι. Ασκούν μια κριτική εκ του ασφαλούς προβάλλοντας στην ουσία οτι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις δυσκολίες έπρεπε να δραπετεύσει.
Στην απόφαση μας πρυτάνευσε το συμφέρον της χώρας και η αποφυγή των χειρότερων που θα έφερνε μια προοπτική χρεωκοπίας. Η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση διεκδικώντας μια πολιτική συμφωνία διότι γνώριζε εξ αρχής ότι η λύση ήταν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπήρχαν εναλλακτικές χρηματοδοτικές πηγές. Όποιες άλλες λύσεις θα ήταν πολιτικά και οικονομικά από επώδυνες έως καταστροφικές.
Διατυπώνεται ως εναλλακτική πρόταση την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, παραγνωρίζοντας ότι αυτό ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε, GREXIT λιτότητα με δραχμή. Αποκρύβουν χαϊδεύοντας αυτιά, οτι το χρέος ποτέ και σε καμία χώρα ακόμα και αυτές που κήρυξαν πτώχευση δεν διαγράφηκε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η μόνη πολιτική δύναμη, που μπορεί αποτελεσματικά να αγωνιστεί για να υπάρξει μια πολιτική αντισταθμιστικών μέτρων προς όφελος των ποιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων. Καταφέραμε μια σημαντική χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων, και παραμένει ανοικτό η απομείωση του χρέους. Το στοίχημα είναι αν τα αναπτυξιακά κονδύλια που συνοδεύουν τη συμφωνία θα ανακόψουν την ύφεση θα δημιουργήσουν δυναμική ώστε να βγούμε στις αγορές.
Όσοι ασκούν αντιπολίτευση από τα αριστερά , εμμένοντας κυρίως στο ηθικό κομμάτι, ότι άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα πράξαμε δεν παίρνουν υπόψη τους όσα προηγήθηκαν αυτούς τους έξι μήνες, θεωρούν ωσάν να μην έγινε απολύτως τίποτα. Λες οτι η κυβέρνηση παραδόθηκε την επομένη των εκλογών, ότι δεν διαπραγματεύτηκε σκληρά και η κοινωνία να μην αντιλήφθηκε τίποτα. Η αριστερά πρέπει να κυβέρνηση πραγματικά για να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες, ο κόσμος περιμένει πολλά από αυτήν. Και καταλαβαίνει περισσότερα από όσους επιχειρούν να την εκφράσουν αυθεντικά.
Την επόμενη μέρα χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η προσπάθεια μας πρέπει να εστιαστεί στις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Οφείλουμε να προβάλλουμε με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια το αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης, αλλά και με το εγχώριο συστημικό μπλοκ, για να υλοποιήσουμε μαζί με τον λαό ένα νέο σχέδιο προοπτικής , για την ανασυγκρότηση της χώρας ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης και κυβερνησιμότητας. Να διαμορφώσουμε ένα κράτος που θα δώσει έμφαση στην παιδεία και στην Υγεία. Να υπάρξει κοινωνική ανακατανομή βαρών και να προχωρήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση .
Το αποτέλεσμα των εκλογών να αποτελέσει ισχυρή εντολή για την διαπραγμάτευση του χρέους, να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την ύφεση. Η μόνη διέξοδος, η μόνη λύση είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που έρχονται για να πάμε ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ.
* ο Παναγιώτης Σκούτας είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Και διευθυντής του υπουργού επικράτειας Νίκου Παππά

1 σχόλιο:

  1. Ρε Νεκταριε... ο ιδιος ο υπουργος παιδειας εκανε το νεο προγραμμα της Δραμας και δεν εβαλε ουτε ενα διορισμο στο υπουργειο παιδειας, δηλαδη δεν ντρεπεσαι να αναπαραγεις αυτα τα αισχη; Μα καθολου τσιπρα δεν εχεις; Τι εκφραζεις για ολους τους νεους πτυχιουχους φιλολογους συνεδαλφους σου; Τους δινεις καμια ελπιδα; Ξερεις ποσοι υπαρχουν στον πινακα μηδενικης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bottom Ad [Post Page]