ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

7.3.2019
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
8 Μαρτίου 1857: εργαζόμενες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Ο αιματοβαμμένος αγώνας τους έγραψε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και γυναικείου κινήματος. 
Από την αιματηρή αυτή απεργία μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει για τις γυναίκες προς το καλύτερο, μέσα από αγώνες των φεμινιστικών, κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.
Ωστόσο, η καταπίεση και η εκμετάλλευση των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται, δεν είναι φαινόμενα παλαιότερων εποχών ούτε άλλων κοινωνιών. Στην Ελλάδα του 2019 οι γυναικοκτονίες, οι καθημερινές πράξεις βίας εναντίον γυναικών, η απειλή της μητρότητας, η υποτίμηση της γυναίκας στην εργασία και τις αμοιβές,  δεν έχουν εξαλειφθεί. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και οι άντρες εγκλωβίζονται σε στερεότυπα, που δεν τους εκφράζουν.
Η υποεκπροσώπηση της γυναίκας στα συνδικάτα και στις θέσεις ευθύνης είναι ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία, καθορίζεται από τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, και δεν εκφράζει την επιλογή των γυναικών.
Ειδικότερα, όσον αφορά στον κλάδο των εκπαιδευτικών , παρόλο που οι εργαζόμενες γυναίκες πλειοψηφούν, η παρουσία τους στα συνδικαλιστικά όργανα και στις θέσεις ευθύνης είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Ενδεικτικά, το ποσοστό των γυναικών προέδρων ΕΛΜΕ είναι μόλις 12.5%, ενώ το ποσοστό των γυναικών αντιπροσώπων στο τελευταίο συνέδριο της ΟΛΜΕ είναι 24,7%. Ταυτόχρονα, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υπάρχει μόλις 1 γυναίκα στα 17 μέλη της και στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ μόλις 15 στα 85 μέλη.
Ανάλογα είναι και τα στοιχεία που αφορούν στις θέσεις ευθύνης. Οι γυναίκες Διευθύντριες Β/θμιας Εκπ/σης είναι 7, ενώ οι άντρες σε αντίστοιχες θέσεις είναι 58. Αντίστοιχα, Περιφερειακές Διευθύντριες Εκπαίδευσης είναι μόλις 2 ενώ οι άντρες συνάδελφοί τους είναι 11.
Στις 8 του Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του
φεμινιστικού κινήματος για τα πολιτικά, οικονομικά,
κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των γυναικών.

Τιμούμε τις εργάτριες, τις σουφραζέτες, τις ακτιβίστριες και
τις συνδικαλίστριες που αγωνίστηκαν πριν από μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, που εκείνες ξεκίνησαν,
γιατί ο δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]