ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Nectarios Kordis, δέντρο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και κοντινό πλάνο




Ενημερωτικό του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ
          Νεκτάριου Κορδή
εκλεγμένου  με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 17 Σεπτεμβρίου για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών -  Κατανομή κενών Α΄ φάσης  προσλήψεων αναπληρωτών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Α. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

   Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 17 Σεπτεμβρίου για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

  1. Έγιναν δεκτές 2 ανανεώσεις αποσπάσεων και 1 ανάκληση απόσπασης στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου Κρήτης.  
  2. Έγιναν δεκτές 2 ανακλήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε Εκκλησιαστικά Σχολεία.
  3. Απορρίφθηκε 1 αίτηση ανάκλησης μετάθεσης εκπαιδευτικού σε ΚΕΣΥ.
  4. Απορρίφθηκαν 9 ενστάσεις, επανεξετάσεις και τροποποιήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών σε ΣΜΕΑΕ/ΚΕΣΥ. Μειοψηφήσαμε στις περιπτώσεις αυτές. Δυστυχώς η εγκύκλιος στις 13 Σεπτεμβρίου δεν έδινε τη δυνατότητα νέων αιτήσεων και επανεξετάσεων σε ΣΜΕΑΕ/ΚΕΣΥ/ΕΕΕΕΚ, Μουσικά/Καλλιτεχνικά και Σχολεία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Διαφωνήσαμε με την παράμετρο αυτή και συζήσαμε να εξεταστούν επί της ουσίας όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για τις περιπτώσεις αυτές!  
  5. Έγιναν δεκτές 4 αποσπάσεις και 2 τροποποιήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα.
  6. Έγιναν δεκτές 88 ανακλήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών λόγω απόσπασης σε φορέα. Για το ίδιο ζήτημα έγιναν δεκτές 24 ανακλήσεις αποσπάσεων σε ΠΥΣΔΕ.
  7. Συζητήθηκαν 43 νέες αιτήσεις απόσπασης εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν οι 13.Για το ίδιο ζήτημα συζητήθηκαν 462 επανεξετάσεις αποσπάσεων εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν οι 41. Δυστυχώς με βάση την εγκύκλιο δεν συζητήθηκαν 82 αιτήσεις τροποποίησης ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ απόσπασης. Διαφωνήσαμε αφού με βάση τα υφιστάμενα λειτουργικά κενά θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν αρκετές από τις περιπτώσεις αυτές! Παράλληλα ζητήσαμε να τρέξει το σύστημα αφού μετά την Α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών παραμένουν 2895 λειτουργικά κενά σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν αρκετές αιτήσεις απόσπασης!  Επιπρόσθετα και με βάση τα στοιχεία της ΔΟΕ υπάρχουν τουλάχιστον 2800 λειτουργικά κενά στην Α/θμια εκ των οποίων τουλάχιστον 700 αφορούν τις κοινές ειδικότητες!
  8. Συνολικά συζητήθηκαν  505 αιτήσεις αποσπάσεων και ικανοποιήθηκαν οι 54 ( 10,7%)! Διαφωνήσαμε με όλη τη διαδικασία αφού η εγκύκλιος του Υπουργείου οδηγούσε σε πολύ περιορισμένο αριθμό αποσπάσεων! Οι αιτήσεις  που ικανοποιήθηκαν αφορούσαν κυρίως νησιωτικές περιοχές (Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), συνυπηρέτηση με αναπληρωτές/τριες, τρίτεκνους και εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας και ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%!  Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται μέριμνα για τη συνυπηρέτηση με εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν πρόσφατα ως αναπληρωτές/τριες!  Πρέπει όμως, επιτέλους, το Υπουργείο να ενισχύσει και τη συνυπηρέτηση μονίμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε διάφορες γωνιές της χώρας και συντηρούν 2 και 3 σπίτια!
  9. Δυστυχώς και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, οικογενειακά, οικονομικά και κοινωνικά των οποίων η αίτηση δεν ικανοποιήθηκε! Πίσω από τους απρόσωπους αριθμούς κρύβονται πολύ δύσκολες καταστάσεις! Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς αυτούς βρίσκονται σε απόγνωση και αρκετοί θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άδειες άνευ αποδοχών!  Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση θεραπείας/επανεξέταση και θα ζητήσουμε νε εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ! Όπως από τις 20 Αυγούστου είχαμε αναδείξει την αναγκαιότητα πραγματοποίησης Β΄ φάσης αποσπάσεων, έτσι και τώρα θεωρούμε ότι οι ελάχιστες χθεσινές αποσπάσεις, μας δίνουν τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν και άλλες αιτήσεις! Σε λίγες ημέρες θα δούμε ξανά το φαινόμενο να προσλαμβάνονται αναπληρωτές/τριες σε περιοχές που μόνιμοι εκπαιδευτικοί ζητούσαν απόσπαση!

Β. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ- ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΚΕΝΑ
   Με βάση τους πίνακες που σας παραθέτω τα εναπομείνατα λειτουργικά κενά μετά την Α φάση προσλήψεων αναπληρωτών στη Γενική Παιδεία ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου 2895! Τα κενά αυτά φυσικά έχουν διαφοροποιηθεί μετά τις 32 αρνήσεις ανάληψης υπηρεσίας στην Α΄ φάση της Γενικής, τις τοποθετήσεις των ΠΥΣΔΕ  και τις χθεσινές αποσπάσεις!
   Μετά την Α΄ φάση των αναπληρωτών τα υφιστάμενα κενά στη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση είναι πάνω από 60%! Είχαν δηλωθεί περίπου 4600 κενά και καλύφθηκαν τα 1719! Στην Ειδική Αγωγή η κάλυψη είναι αρκετά μεγαλύτερη.
   Με βάση τους πίνακες οι περιοχές με τα περισσότερα λειτουργικά κενά είναι οι εξής:

ΠΕΡΙΟΧΗ
ΚΕΝΑ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
285
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
179
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
170
ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ
116
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
109
ΡΕΘΥΜΝΟ
109
Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
93
Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
85
ΛΕΣΒΟΣ
82
ΕΒΡΟΣ
73

   Οι ειδικότητες με τα περισσότερα λειτουργικά κενά είναι οι ακόλουθες:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΚΕΝΑ
ΠΕ03
355
ΠΕ02
332
ΠΕ04.04
264
ΠΕ08
170
ΠΕ04.02
166
ΠΕ04.01
154
ΠΕ01
151
ΠΕ80
130
ΠΕ79.01
119
ΠΕ82
87
   Με χθεσινό έγγραφο ζητείται από τις ΔΔΕ η καταγραφή λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων για αναπληρωτές Γενικής και Ειδικής Αγωγής και για τα Μουσικά Σχολεία (ώρες ανά μουσική ειδίκευση). Η Β΄ φάση προσλήψεων θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου και θεωρούμε αυτονόητη την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των κενών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία! Η ύπαρξη τόσο σοβαρών κενών (πάνω από 60%), δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσικά «κανονικότητα» στη λειτουργία των σχολικών μονάδων!
   Δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου η πρόσκληση μετατάξεων από και προς τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Η πρόσκληση είναι εδώ Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.
   Οι μετατάξεις αυτές πραγματοποιούνται σε οργανικά κενά ανά κλάδο/ειδικότητα και περιοχή της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης και οργανικά κενά ανά κλάδο/ειδικότητα της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. και διενεργούνται με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. Για τις ως άνω μετατάξεις ισχύουν τα κριτήρια για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45). Για τη μετάταξη πρέπει να έχει παρέλθει διετία από διορισμό ή από προηγούμενη μετάταξη, με εξαίρεση τη μετάταξη σε απομακρυσμένη - παραμεθόρια περιοχή. Στην περίπτωση μετατάξεων από κλάδο σε κλάδο οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας στον κλάδο που υπηρετούν.
   Τέλος με σημερινές της δηλώσεις η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως τονίζει ότι μειώθηκε κατά 278 ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε φορείς κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «Η έναρξη του σχολικού έτους βρίσκει περισσότερους εκπαιδευτικούς στην τάξη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Να τονίσουμε απλώς ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με 3000 λειτουργικά κενά στη Δευτεροβάθμια, άλλα τόσα στην Πρωτοβάθμια και 2500 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών! Σχετικά με την μείωση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε φορείς, να υπενθυμίσουμε απλά ότι η επιλεκτική μείωση αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις όπως με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα! Να υπενθυμίσουμε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου είχαμε αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα στην προσφυγική  εκπαίδευση, αρκετά από τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται! Για άλλη μια φορά τονίζουμε την πρόταση μας οι αποσπάσεις σε φορείς να γίνονται –όχι από το Γραφείο Υπουργού- αλλά από το ΚΥΣΔΕ με αντικειμενικά-μετρήσιμα κριτήρια! Παράλληλα ζητάμε το ΚΥΣΔΕ να έχει την ευθύνη και για την τελική  εισήγηση επί των προσλήψεων αναπληρωτών! Αναμένουμε από τη νέα πολιτική ηγεσία μια συνάντηση για να τις εκθέσουμε με προτάσεις τις θέσεις μας αυτές.


Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς
Αθήνα 18/9/2019 



Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534,
ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr
  Άκης Λουκάς   
  αιρετό αναπλ. μέλος του ΚΥΣΔΕ   
 ( τηλ.:6974320189, 
 ηλ.δ/νση: loukasevangelos@gmail.com



                   
                      εκλεγμένων  με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

2 σχόλια:

  1. Ίσως θα έπρεπε να δίνεται η εκ νέου δυνατότητα πρόσβασης στον opsyd και συμπλήρωσης της αρχικής δήλωσης με τις περιοχές που εμφανίζουν τα περισσότερα λειτουργικά κενά ώστε να καλυφθούν άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bottom Ad [Post Page]