Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΓΙΑ ΜΙΑ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΣΤΟ  ΠΥΣΔΕ  Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
     Η προσπάθειά μας να ενώσουμε τις αγωνιστικές μας δυνάμεις ώστε οι αιρετοί να σταθούν πραγματικά το μάτι του σωματείου και το στήριγμα των συναδέλφων  μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια θεωρούμε ότι είχε θετικά αποτελέσματα  για άλλη μια διετία. Ακόμα μια φορά, ακόμα πιο αποφασιστικά:
Υπερασπίζουμε την αξιοπρέπειά μας μέσα από τα σωματεία μας, αποκαλύπτουμε τις πελατειακές σχέσεις, υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των συναδέλφων. 
Αρνούμαστε το σχολείο της «αγοράς», το ξεπούλημα των δικαιωμάτων  και της δημόσιας παιδείας (στο όνομα του χρέους, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της κερδοφορίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου)  και κάθε μορφή αξιολόγησης, η οποία χειραγωγεί, υποτάσσει, δημιουργεί προϋποθέσεις για απόλυση, εφεδρεία, μισθολογική καθήλωση. Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες κρίσεις δε βαθμολογήσαμε τους υποψηφίους, αρνούμενοι έτσι να συμμετέχουμε σε ένα στημένο παιχνίδι, παρά μόνο σε περιπτώσεις αντισυναδελφικής και αντισυνδικαλιστικής δράσης τους κατόπιν αιτιολογημένων αποφάσεων συλλογικών οργάνων.
Στηρίζουμε τον κυρίαρχο ρόλο του συλλόγου διδασκόντων, την παιδαγωγική ελευθερία  κάθε συναδέλφου.
Καθένας μας αγωνίζεται για την συλλογική υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και όλοι μαζί για κάθε συνάδελφο που διώκεται για τον κοινό μας αγώνα .
Οι αρχές μας είναι:
«Όλα για όλους» ( Δικαιοσύνη)   –   « Όλοι μαζί»  ( Ενότητα)
«Ένας για όλους» (Αλληλεγγύη)    –   «Όλα στο φως» (Διαφάνεια)
Οι  εκλογές των αιρετών και οι σημερινές συνθήκες
     Η  τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), με τη στήριξη  του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών-προστατών της, συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου, θέτοντας στο στόχαστρο κάθε λαϊκό δικαίωμα και κατάκτηση, ξεπουλώντας τη δημόσια  περιουσία, προσφέροντάς την ως δώρο στο ξένο και ντόπιο τραπεζικό και επιχειρηματικό  κεφάλαιο, το οποίο απορροφά και τη μερίδα του λέοντος από τις δόσεις των αποικιοκρατικού τύπου δανειακών συμβάσεων που σκλαβώνουν τη χώρα. Επελαύνουν εναντίον των λαϊκών στρωμάτων, εξαθλιώνοντας το λαό,  σε μια ιστορική φάση παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, επιδιώκοντας την ισοπέδωση όλων των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων του εικοστού αιώνα, τη λαϊκή τρομοκράτηση και ποινικοποίηση των αγώνων, αξιοποιώντας και ως εφεδρεία καταστολής τη ναζιστική-φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
     Πετώντας κάθε προεκλογικό μανδύα η τρικομματική κυβέρνηση γυρίζει την κοινωνία στη δεκαετία του ‘60, βυθίζει το λαό και τους εργαζόμενους στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Η κυβέρνηση Σαμαρά αφού υπέκλεψε την ψήφο του λαού με παραμύθια για ισοδύναμα και αναλογικά μέτρα, έρχεται τώρα να πετσοκόψει τελείως το υπόλειμμα του 13ου, 14ου μισθού (σύνολο 1000 ευρώ μεικτά), να καταργήσει την 13η, 14η σύνταξη στα κύρια και τα επικουρικά ταμεία, να κλείσει νοσοκομεία, να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τους ΟΤΑ, να απολύσει χιλιάδες ΔΥ, να θάψει κοινωνικές υπηρεσίες, να καταργήσει επιδόματα σε αναπήρους, να δώσει κι άλλες σκανδαλώδεις ελαφρύνσεις στο μεγάλο  κεφάλαιο και να μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) με μισθούς  Βουλγαρίας, συντάξεις Κίνας και εργασιακό καθεστώς Ν. Αφρικής. Αυτά επιδιώκουν. Σε αντίθεση με αυτά οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική Κυβέρνησης –ΕΕ- ΔΝΤ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
     Οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αρνούνται να γίνουν στο «ίδιο έργο θεατές». Αρνούνται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουν το τέλος τους. Αρνούνται να οδηγηθούν στην  πλήρη εξαθλίωση. Απέναντι στη σφοδρή, ολομέτωπη και καλά σχεδιασμένη επίθεση οι εργαζόμενοι και η κοινωνία θα πρέπει γρήγορα να οργανώσουν το σχέδιο της δικής τους αντίδρασης, με ενότητα , αντίσταση και με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
     Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!  Αυτό απαιτεί τη συγκρότηση ενός νέου, ταξικού, αγωνιστικού ρεύματος με στόχο  την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας και της αποτελεσματικής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σ’ αυτό το δρόμο πρέπει να συντονίσουμε  το βηματισμό μας, παίρνοντας στα χέρια μας τους αγώνες.. Χρειάζεται να δώσουμε το χέρι σ’ όποιον αγρυπνά, να ενώσουμε τις αντιστάσεις, να φρενάρουμε τις υποχωρήσεις, να χτίσουμε επιτροπές αγώνα παντού και να στείλουμε ατίθασο, ανυπότακτο και σίγουρο μήνυμα πανεργατικού και παλλαϊκού ξεσηκωμού!
Οι μνημονιακές πολιτικές καταστρέφουν την παιδεία
Οι μνημονιακές  νεοφιλελεύθερες  πολιτικές  που ασκήθηκαν την τελευταία διετία στο χώρο της Παιδείας ήταν καταστροφικές για την Δημόσια Παιδεία όλων των βαθμίδων, πολύ περισσότερο που ήλθαν σαν συνέχεια των νεοφιλελεύθερων επιλογών των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων. Το μνημόνιο όμως αποτέλεσε τομή. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι λιγότερη, φτωχότερη και πιο υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση σε όλες της βαθμίδες της.
Ø  Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σοβαρότατες ελλείψεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ήταν 225,τη στιγμή που  5.000 συνταξιοδοτήθηκαν   μόνο φέτος! Η ανυπαρξία διορισμών παρ’ όλες τις συνταξιοδοτήσεις, σε συνδυασμό με τη μείωση των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών,  υποδηλώνουν την κάλυψη των κενών κυρίως με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και με αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων όπως συμβαίνει στη Γ΄Αθήνας με απαράδεκτο και πραξικοπηματικό τρόπο από το Διευθυντή Β/θμιας Εκπ/σης.
Ø  Οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν με μειώσεις έως 45% στις αποδοχές τους σε σχέση με πέρυσι, και ιδιαίτερα οι νέοι  με αποδοχές 600 ευρώ αδυνατούν ακόμα και να επιβιώσουν από το μισθό τους στις εσχατιές της χώρας. Παράλληλα, οι χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί καταδικάζονται στην ανεργία ή την ελαστική εργασία (συμβασιούχοι διαφόρων κατηγοριών), με γλίσχρες αμοιβές, κάτω και των 300 ευρώ για αναπληρωτές ΕΣΠΑ! Τα νέα μέτρα θα εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς: αλλαγές στα εργασιακά, πρακτικές τύπου εφεδρείας και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης. Έτσι ο εκπαιδευτικός αυτός θα καλείται, εκτός όλων των άλλων, ν΄ αξιολογηθεί για ν’ απορριφθεί                     (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι με το νόμο για το μισθολόγιο, από το βαθμό Γ’ στον Β’ πηγαίνει μόνο το 60%, ενώ ο βαθμός Α’ είναι μόνο για ελάχιστα στελέχη της εκπαίδευσης)!
Ø  Τα σχολεία στενάζουν κάτω από την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών. Λείπουν τα πιο απαραίτητα και στοιχειώδη για τη λειτουργία τους. Κονδύλια για τις σχολικές επιτροπές δεν υπάρχουν.
Ø  Σχολεία συγχωνεύονται και καταργούνται, Κλείνουν διαπολιτισμικά , μουσικά, καλλιτεχνικά σχολεία. Τα  σχολεία Ειδικής Αγωγής αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω αδυναμίας μεταφοράς των μαθητών και τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό!  Στις σχολικές  βιβλιοθήκες βάλανε ήδη λουκέτο Οι τάξεις υπερφορτώνονται.  Κι όλα αυτά υπέρ της «εξοικονόμησης» πόρων. Απώτερος στόχος τους να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία  ότι η παιδεία είναι ιδιωτική υπόθεση, όχι καθολικό δικαίωμα όλων και υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει.
Ø  Ο κλάδος μας αγωνίζεται για το δημόσιο σχολείο, για την παιδαγωγική ελευθερία, για  την αξιοπρεπή και έντιμη ζωή.  Δε θα δεχθούμε  το μοντέλο του πειθαρχημένου εκπαιδευτικού. Λέμε όχι στην αξιολόγηση- χειραγώγηση! Η χώρα έχει ανάγκη από σχολεία. Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη από αξιοπρέπεια. Οι ανάγκες μας είναι  ενάντια στα κέρδη τους.
Ø  Εμείς υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο με τα μάτια και το νου των κοινωνικών αναγκών. Θέλουμε ένα δημόσιο, δωδεκάχρονο σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά κι όλη τη γνώση, μόρφωση που απελευθερώνει και δεν αποβλακώνει, ένα σχολείο δημιουργίας, δημοκρατίας και πολιτισμού. Εξάλλου ο δάσκαλος διδάσκει  πρώτα  από όλα με το παράδειγμά του.
Ποιοι και γιατί συνεργαζόμαστε σ’ αυτές τις εκλογές;
     Εκτιμώντας θετικά τη δράση των αιρετών μας στο προηγούμενο ΠΥΣΔΕ , αποφασίσαμε να επαναλάβουμε την προσπάθειά μας για την εκλογή  αυτή τη φορά και των δύο αιρετών. Το κοινό αυτό ψηφοδέλτιο υποστηρίζεται από τις παρατάξεις «Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές  Κινήσεις»  και «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις– Συσπειρώσεις– Κινήσεις»,  καθώς και  από ανένταχτους   αγωνιστές καθηγητές της Γ΄ Αθήνας. Είναι αυτονόητη  η πολιτική και συνδικαλιστική αυτονομία κάθε οργανωμένης συλλογικότητας στο πλαίσιο αυτής της ενωτικής προσπάθειας. Είναι ανάγκη να σπάσει η Ιερή Συμμαχία του μνημονίου και της εξαθλίωσης, να ξαναγυρίσει η ελπίδα των μεγάλων αγώνων, η χαρά της πλατιάς συμμετοχής και το όραμα των μεγάλων ανατροπών.
     Η συμμετοχή μας στις εκλογές του ΠΥΣΔΕ γίνεται χωρίς ψευδαισθήσεις για το χαρακτήρα αυτών των οργάνων, τα οποία υπάρχουν για να υλοποιούν τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και η παρουσία των αιρετών δεν αλλάζει αυτήν τους τη λειτουργία. Ιδιαίτερα η παρουσία αιρετών της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ ενισχύει την προσπάθεια χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων. Πολλές φορές αυτονόητα δικαιώματα εμφανίζονται ως ρουσφέτια για να δεσμεύουν ψήφους και συνειδήσεις. Οι κρίσεις των διευθυντών δείχνουν ήδη τι σημαίνει αξιολόγηση για  τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με συνεντεύξεις-παρωδίες προσπαθούν να χειραγωγήσουν  τα στελέχη της εκπαίδευσης. Ένας αριστερός  αγωνιστής αιρετός δεν μπορεί να συμβάλλει στην θεσμοθέτηση ή την εφαρμογή της αξιολόγησης. Είναι εκεί για να αντισταθεί στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία της διοίκησης, να δει, να αποκαλύψει και να αποτρέψει το ρουσφέτι , να προστατέψει τους συναδέλφους από άδικες ή σκόπιμες  διώξεις στηριζόμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για τέτοιους αιρετούς συνεργαζόμαστε και πιστεύουμε πως:
  1. Ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ  λογοδοτεί τακτικά στα σχολεία, τις ΕΛΜΕ και στις γενικές συνελεύσεις.
  2. Είναι άμεσα ανακλητός από το σώμα που τον εξέλεξε.
  3. Καταργεί την αδιαφάνεια στις συνεδριάσεις και κατοχυρώνει έμπρακτα το δημόσιο λόγο για όλα (με εξαίρεση τα αυστηρά προσωπικά δεδομένα).
  4. Συνεργάζεται και προωθεί τις αποφάσεις των σωματείων μας.
  5. Στις κρίσεις στελεχών προσπαθεί να αποτρέψει με τη στάση του την επιλογή όσων αποδεδειγμένα ελέγχονται για αντισυναδελφική  και αντιεκπαιδευτική συμπεριφορά .
  6. Δεν συμμετέχει σε καμία περίπτωση στις αξιολογήσεις κατηγοριοποιήσεις των σχολείων και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τις καταγγέλλει και μαζί με τα συνδικάτα μπλοκάρει όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες. Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν θέση στα σωματεία μας τα στελέχη που θα εμπλακούν στις διαδικασίες αξιολόγησης.
  7. Ο αιρετός δε συνδιαχειρίζεται, δε συνδιοικεί, παρεμβαίνει από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος.
  8. Παλεύουμε για  απόλυτη δημοκρατική μεταχείριση όλων των συναδέλφων, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, όπως αρμόζει σε ανθρώπους που διδάσκουν και αγωνίζονται.
Θέλουμε συνεπώς αιρετούς δημοκράτες, αξιοπρεπείς και αγωνιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]