ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ
Για τα πρότυπα σχολεία των «αρίστων»
 Μέσα από τον υποτιθέμενο διάλογο – express της ηλεκτρονικής διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας με τον εαυτό του και τους συνοδοιπόρους του, έρχεται να δώσει «δημοκρατική» νομιμοφάνεια στις επιλογές και στις κεντρικές κατευθύνσεις που έχει ήδη αποφασίσει για την εκπαίδευση.
Από το «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»  της ΝΔ, στο «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» του σοσιαληστρικού ΠΑΣΟΚ.
Το σχέδιο για τα πειραματικά – πρότυπα σχολεία που επείγεται να ψηφιστεί , δεν αποτελεί τίποτα άλλο από την δημιουργία «ειδικών» σχολείων - πιλότων που θα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να πάρει γενικότερα η εκπαίδευση (ακολουθεί το νέο σχολείο με τα αναλυτικά προγράμματα της κατάργησης της γενικής μόρφωσης).
Ποιος είναι αυτός ο δρόμος;
Πίσω από εκφράσεις του τύπου «αξιοκρατική πνευματική άμιλλα», «αριστεία και καινοτομία», δεν μπορεί να κρυφτεί ο στόχος για όλη την εκπαίδευση: Το σπρώξιμο των σχολείων στον ανταγωνισμό, στην είσοδο των χορηγών μέσω των καινοτόμων προγραμμάτων, στη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων.
Η επιλογή μαθητών μέσω εξετάσεων – τέστ δεξιοτήτων στα πρότυπα σχολεία, η επιλογή εκπαιδευτικών αυξημένων προσόντων, η «ειδική» μεταχείριση στο επίπεδο της υποδομής των σχολείων αυτών, οδηγεί σε σχολεία ΕΛΙΤίστικα – ανταγωνιστικά με το υπόλοιπο σώμα των σχολείων.
Η πλευρά της λεγόμενης αριστείας – ελίτ, οδηγεί σε σχολείο - οδηγό για την αξιολόγηση, για την αλλαγή – διεύρυνση  του ωραρίου των εκπαιδευτικών, μέσω της δημιουργίας ομίλων κατά επιστημονικό αντικείμενο που θα προσελκύουν μαθητές ακόμα και από άλλα σχολεία.
Η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται πρότυπα «σχολεία αρίστων» για μια μειοψηφία παιδιών που θεωρείται πως «έχουν δυνατότητες ακαδημαϊκής ανόδου», όπως υποστηρίζεται στο κείμενο της Διαβούλευσης, αλλά μια εκπαιδευτική πολιτική που θα μπορεί να εξασφαλίζει ένα καλό σχολείο σε κάθε παιδί. 
Καλούμε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών να αρνηθούν το γράμμα και το πνεύμα των προτάσεων του Υπουργείου και να εναντιωθούν στα σχέδια που θα ανοίξουν το σχολείο στις επιχειρηματικές – αγοραίες δραστηριότητες.
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ
Να  εκφράσουμε τη θέση μας για ΕΝΑ ΤΥΠΟ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  που θα ενσωματώνει όλες τις ιδιαιτερότητες, κλίσεις, δεξιότητες των μαθητών. Να προτείνουμε το ρόλο του πειραματικού (όχι προτύπου) να τον αναλαμβάνουν ανά τακτά διαστήματα διαφορετικά σχολεία με μαθητές και καθηγητές «κοινούς θνητούς» . Και όχι με εξετάσεις.
Ας κατανοήσουν οι εισαγωγείς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος και ο κόσμος της εργασίας δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές τους.
ΠΑΤΡΑ 20/1/2011                                                                                                             www.enotikoaristero.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]