Δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να παρουσιάζω απόψεις και άρθρα , βασικά για τα εκπαιδευτικά θέματα αλλά και όσα άλλα μας απασχολούν. Μια γνώμη, ένα σχόλιο για αυτά που συμβαίνουν. Επίσης θα βρείτε κείμενα άλλων τα οποία με εκφράζουν. Στο blog αυτό θα μπορείτε να βρείτε επίσης πολιτιστικές αναφορές πάνω σε θέματα που μας συγκινούν. Πολιτισμός και εκπαίδευση πάνε μαζί. Περιμένω τα σχόλια σας. Ν.Κ.

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΚΔΙΩΞΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


Υπάρχει διέξοδος από την κρίση;
Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την κοινοβουλευτική χούντα, για τα αίτια της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης και τον τρόπο εξόδου από αυτή, έχει φτάσει σε όρια που είναι πρωτόγνωρα ακόμη και για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Ο λόγος είναι βέβαια η επίσης πρωτόγνωρη (αν εξαιρέσουμε την περίοδο της στρατιωτικής χούντας) παντελής έλλειψη νομιμοποίησης που χαρακτηρίζει σήμερα τα ανδρείκελα των ντόπιων και ξένων ελίτ που παριστάνουν την κυβέρνηση του τόπου, με την καθοριστική βοήθεια των ΜΜΕ (με επικεφαλής τα κρατικά -που εξαναγκαζόμαστε να τα πληρώνουμε κιόλας- του «ποιητού» - υπουργού που τα διαχειρίζεται και δεν έχουν να ζηλέψουν σχεδόν τίποτα από τα χουντικά της 7ετίας) και των ΜΑΤ στους δρόμους που επιτίθενται να πνίξουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας που μπορεί ν' ακούσει ο χουντικός «λόχος», ο οποίος στηρίζει την «κυβέρνηση»...
Ετσι, με απάτη έγινε η υφαρπαγή της ψήφου το 2009. Με απάτη παρουσιάστηκε σαν «μονόδρομος» το καταστροφικό Μνημόνιο. Με απάτη και συνοπτικές διαδικασίες πέρασαν τα κτηνώδη μέτρα για τη λατινοαμερικανοποίηση της χώρας. Με απάτη έγιναν ψευτο-«διάλογοι» με τις άμεσα πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, όταν οι βασικές αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες. Με την απάτη τής δήθεν «αξιοποίησης» θα ξεπουληθεί ο κοινωνικός πλούτος της χώρας. Τέλος, με απάτη θα γίνει απόπειρα νέας υφαρπαγής της ψήφου, η οποία μάλιστα, εάν επιτύχει, θα δώσει δίκαια στη χώρα το παγκόσμιο ρεκόρ... μαζοχισμού, τη στιγμή που σε όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη, από την Ουγγαρία και την Ισλανδία μέχρι την Ιρλανδία, τα κόμματα που επέβαλαν αντίστοιχα μέτρα θάφτηκαν κάτω από τη λαϊκή οργή!
Ομως, υπάρχει διέξοδος από την κρίση, πέρα από τον δήθεν «μονόδρομο», ο οποίος θα συσσωρεύει συνεχείς καταστροφές στα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τώρα, που με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της περιφέρειας, θα καταδικαστεί σε μόνιμη συμπίεση των μισθών και ημερομισθίων και αποδιάρθρωση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας, ώστε να βελτιώνεται τεχνητά η ανταγωνιστικότητά της για χάρη της σταθερότητας του ευρώ; Οπως έχω αναπτύξει επανειλημμένα από τη στήλη και συστηματικά σε ειδικό βιβλίο για το θέμα (που «θάβεται» συστηματικά από τα ελεγχόμενα από τις ελίτ ΜΜΕ για ευνόητους λόγους1), τα βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα μέτρα για να σταματήσουμε την καταστροφική κρίση περνούν μέσα από την ανάκτηση μιας στοιχειώδους οικονομικής κυριαρχίας, που με την ένταξή μας στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ και τώρα με το Μνημόνιο, τη χάσαμε εντελώς. Ετσι, η έξοδος από την Ε.Ε. θα επέτρεπε την επανεισαγωγή της δραχμής και τη σχετική υποτίμησή της (μαζί με μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων), την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη δραχμοποίηση του χρέους που θα χτυπούσε τις ελίτ και όχι τα ασφαλιστικά μας ταμεία και στη συνέχεια την επαναδιαπραγμάτευσή του (επιμήκυνση και «κούρεμα»), με τελικό στόχο να πληρώσουν όλο το χρέος οι ελίτ που το δημιούργησαν. Εναλλακτικά, θα μας επιβάλουν οι ελίτ τους όρους τους, μετά τη βέβαιη πια χρεοκοπία που προβλέπουν πολλοί διεθνείς οικονομολόγοι.
Από την άλλη μεριά, το κίνημα κατά των μέτρων, βασικά καθοδηγούμενο από κόμματα και οργανώσεις, αναλώνεται είτε σε «παρελάσεις» (κρατικοσοσιαλιστές) είτε σε μαχητικές διαδηλώσεις (ελευθεριακοί) - μέθοδοι που έχουν αποδειχθεί εντελώς ανίσχυρες να ανατρέψουν τις σημερινές κοινοβουλευτικές χούντες και τα μέτρα τους. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα μαζικό, σαφώς πολιτικό, απεργιακό κίνημα με αίτημα την απόσυρση όλων των μέτρων, το οποίο θα κορυφωνόταν σε μια γενική απεργία διαρκείας, θα μπορούσε να παραλύσει τον κρατικό μηχανισμό και να οδηγήσει στην ανατροπή της χούντας. Υποθέτοντας ότι η απεργία αυτή θα κατέληγε στη δημιουργία εξεγερσιακών (αλλά όχι επαναστατικών) συνθηκών, θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής ενότητας που θα στηριζόταν από τη λαϊκή βάση όλων των κομμάτων στην υπάρχουσα Βουλή (που θα υποχρέωναν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση) και θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα για την ανατροπή όλων των μέτρων της χούντας, κάτω από συνθήκες ισότιμης παρουσίασης όλων των απόψεων για τα μέτρα από τα ΜΜΕ.
Σε περίπτωση που εγκρινόταν η απόσυρση των μέτρων, η κυβέρνηση αυτή θα έπαιρνε τα αναγκαία άμεσα μέτρα για να σταματήσει η έξοδος κεφαλαίου από τη χώρα κ.λπ., αλλά και θα προχωρούσε στη διεξαγωγή εκλογών για να εκφραστεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων σε μια Βουλή που θα μπορούσε να είναι αναθεωρητική, ώστε να περάσουν οι απαιτούμενες ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Δηλαδή, αλλαγές που θα υιοθετούσαν την απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές κ.λπ.), τη ριζική αποκέντρωση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στις τοπικές κοινότητες, καθώς και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη δημιουργία μιας αυτοδύναμης (όχι αυτάρκους) οικονομίας που θα μας απάλλασσε οριστικά από χρέη και εξαρτήσεις - θέμα για το οποίο θα πρέπει να επανέλθουμε.
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos
1. Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ (Γόρδιος, Νοέμ. 2010), κεφ 10.

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011


ΨΑΛΙΔΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 30%ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)                      

ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΟΥΡΕΥΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ!
Στο κούρεμα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλωνέως και κατά 30%, είναι έτοιμη να προβεί η Κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο -4. Μάλιστα, η σχετική μνημονιακή πρόβλεψη δεν αφορά μόνο το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), αλλά και όσα επικουρικά ταμεία και ταμεία πρόνοιας παρουσιάζουν ελλείμματα.

Έτσι λοιπόν, αφού η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, επιμένει να αποπληρώσει στο ακέραιο το επαχθές δημόσιο χρέος, ξορκίζοντας την αναδιάρθρωση «αντισταθμίζει τη χασούρα» κουρεύοντας όχι μόνο μισθούς και συντάξεις αλλά και τα εφάπαξ των συνταξιούχων!
Η κατάσταση στο ΤΠΔΥ, αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς οι καθυστερήσεις στην έκδοση του εφάπαξ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5,5 χρόνια. Μάλιστα, το ΔΣ του ταμείου αποφάσισε να προβεί και στο «κόψιμο» των κατ' εξαίρεση εγκρίσεων που παρείχε, σε δικαιούχους με προβλήματα υγείας, σε μια προσπάθεια να πιέσει ακόμα περισσότερο τις πιο ευάλωτες κατηγορίες συνταξιούχων, να δεχτούν την επαίσχυντη ρύθμιση, ως «λύση»!

Φυσικά τα ελλείμματα του ΤΠΔΥ, δεν έπεσαν από τον ουρανό! Αντιθέτως, αποτελούν, μεταξύ άλλων, προϊόν και της πρόσφατης (αλλά και της απειλής μιας ακόμη...) κατεδάφισης του Ασφαλιστικού!Συγκεκριμένα, μόνο τον Ιανουάριο του 2011, κατατέθηκαν 1847 αιτήσεις συνταξιοδότησης έναντι 1032αιτήσεων τον Ιανουάριο του 2010...

Μάλιστα, πολλοί δικαιούχοι έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την καταβολή των καθυστερούμενων εντόκως αλλά και αποζημιώσεις. Τις κινήσεις αυτές μάλιστα, ενδυναμώνει και το πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο διαπιστώνει πως η καθυστέρηση γεννά δικαιώµατα αποζηµιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούµενων.
ΠΗΓΗ:ISKRA

ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο 4 ΜΕ 8 ΔΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ …ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ!      ΠΗΓΗ:     ISKRA
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ!  
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΕΝΤ (ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ)
Το περίγραμμα του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο δημοσιεύτηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στα ελληνικά,  παρουσίασε με σημερινή (24.02) συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με το Γ. Παπακωνσταντίνου, ο στόχος για το έλλειμμα του 2011, τίθεται υπό αίρεση. Επισήμως, παραμένει ο στόχος για μείωση του στο 7,4% επί του ΑΕΠ, εντούτοις, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκλισής του στο 8,2% επί του ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί, ουσιαστικά, ομολογία εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού του 2011.Προκειμένου μάλιστα να πιαστεί ο ως άνω αρχικός στόχος του 7,4% επί του ΑΕΠ, αναμένεται η εξειδίκευση επιπλέον μέτρων ύψους 0,75% επί του ΑΕΠ, μέσα στο 2011! Μέχρι, μάλιστα, να γίνει εξειδίκευση των μέτρων αυτών, θα παρακρατείται επιπλέον ποσό επί των κωδικών του Προϋπολογισμού κάθε μήνα!
Τα επιπλέον όμως εισπρακτικά μέτρα δεν σταματάνε εδώ. Αντιθέτως το πακέτο μέτρων της τριετίας 2012 - 2014 από περίπου €14 δις (στο Μνημόνιο - 3), ανεβαίνει στα € 22 δις, ή αλλιώς στο 8% από το 5% επί του ΑΕΠ! Συνολικά μέχρι το 2015 τα σχετικά μέτρα φτάνουν τα € 27,5 δις προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στα € 3 δις(σχεδόν 1% επί του ΑΕΠ)...
Η ύφεση για το 2011, τοποθετείται στο 3%, τη στιγμή που το ΚΕΠΕ (πατήστε για περισσότερα εδώ), κάνει λόγο για 3,5%. Παράλληλα, η Κυβέρνηση, δηλώνει ευθέως πως θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων! Την ίδια στιγμή, βέβαια προβλέπεται το χάρισμα € 30 δις υπό τη μορφή εγγυήσεων στις τράπεζες!
Κερασάκι στην τούρτα, αποτελεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων – εκποιήσεων, ύψους € 15 δις, για την περίοδο 2011 – 2013, από € 7 δις, το Δεκέμβριο. Αυτό δεν σημαίνει πάντως, πως ο στόχος τωνεκποιήσεων αξίας € 50 δις, εγκαταλείπεται πολιτικά από την Κυβέρνηση, όπως δήλωσε άλλωστε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη, αλλά απλά... δεν γράφεται στο κείμενο του Μνημονίου - 4, και αυτό γιατί έχει ορίζοντα το 2013!
Άλλωστε το κείμενο συμπερασμάτων από την τρίτη αξιολόγηση εφαρμογής του Μνημονίου (η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στο Παράρτημα 6 το Μνημόνιο - 4 στα αγγλικά, πατήστε εδώ), το οποίο έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα λίγο μετά τη συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρεται ρητάστο στόχο της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας € 50 δις μέχρι το 2015! Ακόμα σε ότι αφορά το θέμα της επιμήκυνσης, της διάρκειας των τροϊκανών δανείων, η οποία μέχρι πριν λίγες ημέρες θεωρείτο σίγουρη, η Κομισιόν κάνει λόγο για δυνατότητα που μπορεί να επισυμβεί 
Το σίγουρο είναι πάντως πως αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χειρότερο ίσως σημείο της εδώ και πολλές δεκαετίες! Και μάλιστα, από πουθενά δεν διαγράφεται κάποια θετική προοπτική. Οι προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω, δικαιολογώντας νέα κύματα αντιλαϊκών μέτρων, ενώ εσχάτως, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αποφάσισε να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου με... ομόλογα! Το τελευταίο αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση απελπισίας της Κυβέρνησης, που ουσιαστικά δημιουργεί ένα «νέο» αναγκαστικό «νόμισμα», η γενικευμένη χρήση του οποίου μπορεί να αποδιοργανώσει το σύνολο της οικονομίας!
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, διαρρηγνύει τα ιμάτια του στη γερμανική εφημερίδα Bild, πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ από τα τροϊκανά δάνεια των € 110 δις.Φυσικά, όμως ο Γ. Παπανδρέου εννοεί και το συνολικό χρέος της Ελλάδας! Ανάλογες δηλώσεις, μάλιστα έκανε και κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την φινλανδή Πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι.
Βέβαια την ίδια στιγμή, που ο Γ. Παπανδρέου διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος (1998 – 2006) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Otmar Issing, επανήλθε, χθες (23.02) στις θέσεις του, λέγοντας πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μπορεί να κριθεί απαραίτητη, όσα μνημόνια και αν εφαρμοστούν. Την προηγούμενη ημέρα, ένας όμιλος κορυφαίων ευρωπαίων οικονομολόγων, ονόματι European Economic Advisory Group (EAAG), είχε προβλέψει πως η Ελλάδα έχει δύο σενάρια να επιλέξει: ή κούρεμα χρέους κατά 30% με έξοδο από το ευρώ, ή περαιτέρω βάθεμα των μέτρων λιτότητας! Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένη να επιλέξει το δεύτερο δρόμο,προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, πως θα αποπληρώσει «και το τελευταίο σεντ», χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση!

Νέα φραγκοκρατία
του Στάθη
Αυτόπτης μάρτυς. Ενθυμείσθε την «τηλεοπτική εικόνα» του Παπανδρέου να καλεί απ' το πόντιουμ του Βερολινέζικου Πανεπιστημίου τούς αντιλέγοντες φοιτητές να ανέβουν -ένας εκπρόσωπός τους- στο βήμα να μιλήσουν;
Ε, λοιπόν, αυτή η «δυνατή εικόνα», αυτό το «μάθημα δημοκρατικότητας» ήταν πάλι, όπως συχνά συμβαίνει στον εξαρτημένο Τύπο, η «μισή εικόνα», η μισή αλήθεια, δηλαδή ένα ψέμα και μια ακόμα στιγμή ολοκληρωτικής προπαγάνδας.
Διότι, ενώ ο Παπανδρέου καλούσε έναν εκπρόσωπο των φοιτητών να μιλήσει, την ίδια στιγμή οι μπράβοι του απλώς τον εμπόδιζαν να πλησιάσει.
Αυτά από διασταυρωμένες μαρτυρίες αυτοπτών.
Προσέτι, ο δημοκράταρος όπενγκαβ και «διαύγειας» πρωθυπουργός είχε κολλήσει σε ένα «ακούστε!» και όλο το επαναλάμβανε: «ακούστε! ακούστε!» Διότι όντως αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας (τους): να ακούει ο υπ-ακουος υπήκοος...
Πρώτη φορά άκουσα για την υπόθεση του χρέους του Ισημερινού και τη ρύθμισή του από τον Πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα στην εκπομπή του εκλεκτού συναδέλφου κ. Παπαστεφάνου στον ΣΚΑΪ και πείσθηκα, για μιαν ακόμη φορά, ότι μονόδρομοι, όπως αυτός του Μνημονίου, δεν υπάρχουν. Παρά μόνον αν παραδεχθείς την ήττα...
Περί τίνος πρόκειται;
Ο Ισημερινός, το Εκουαδόρ, βρέθηκε κι αυτός ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία, λόγω υπερδανεισμού, λόγω υπερπλουτισμού των ολίγων, λόγω καταλήστευσης της χώρας από τις εκεί Ζήμενς και, κυριώτατα, λόγω της συνταγής του ΔΝΤ προς θεραπείαν όλων αυτών -συνταγή θανάτου αλά Αρτζεντίνα...
Πριν από τρία χρόνια ο Πρόεδρος της χώρας κ. Ραφαέλ Κορέα, σοσιαλιστής, αλλά σοσιαλιστής κι όχι ανδρείκελο, συνέστησε μιαν Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους της χώρας του με εθνική και διεθνική σύνθεση.
Οπως λοιπόν έγραψε η εκλεκτή συνάδελφος κυρία Βασιλική Σιούτη (Κυριακάτικη, 20.ΙΙ.2011) «μετά
την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής η κυβέρνηση του κ. Κορέα ανακοίνωσε ότι βάσει των ευρημάτων ήταν υποχρεωμένη να προβεί στην παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους.
Αιτιολόγησε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι το χρέος δεν ήταν νόμιμο, αλλά προϊόν διαφθοράς»
(σ.σ. οι αγορές λύσσαξαν, οι απειλές οργίασαν, αλλά ο Κορέα έμεινε ατάραχος κι ακίνητος σαν βουνό).
«Λίγο καιρό μετά», συνεχίζει η κυρία Σιούτη, «η κυβέρνηση του Ισημερινού απευθύνθηκε στους πιστωτές της με την πρόταση να αγοράσουν όλα τα ομόλογα του χρέους με έκπτωση 65% την οποίαν δέχθηκε το 91% των κατόχων ομολόγων» - δηλαδή όλοι αυτοί που απειλούσαν με θεούς και δαίμονες τον Ισημερινό και τους «κοπρίτες του», τον λαό του, δέχθηκαν ένα «κούρεμα του χρέους» κατά 65%...
Σήμερα ο Ισημερινός έχει ανακάμψει και τρέχει με ανάπτυξη 4% και τον Πρόεδρό του ισόθεον.
Αλλά είπαμε, ο Κορέα είναι αριστερός, ουμανιστής, σοσιαλιστής κι όχι ποκοπίκο.
Την ίδια πρωτοβουλία, για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δικού μας (τρόπος του λέγειν) χρέους έχει αναλάβει η βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα.
Σκοπός αυτής της επιτροπής θα είναι ο έλεγχος όλων των συμβάσεων, όπως της Ζήμενς, των Ολυμπιακών αγώνων, των εξοπλισμών, των δανείων από τράπεζες όπως η Γκόλντμαν Σακς, των υποδείξεων τραπεζών και χρηματιστικών εταιρειών για δάνεια, για διευθετήσεις δανείων, τον έλεγχο για υπερτιμολογήσεις, τοκογλυφίες, μίζες κι όλα όσα κατέστησαν τον δανεισμό όχι μόνον επαχθή αλλά ειδεχθή για τον ελληνικό λαό, παράνομο, δόλιο και προδοτικό.
Βεβαίως, θα πουν κάποιοι, οι διαφορές μας με τον Ισημερινό είναι σημαντικές, εμείς ανήκουμε στη ζώνη του Ευρώ και σε μια διακρατική Ενωση, την Ευρωπαϊκή.
Οτι επίσης είμαστε εκτεθειμένοι σε απειλές γειτόνων, γειτόνων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.
Και ο Ισημερινός απειλήθηκε ομοίως, μέσω Κολομβίας, από τις ΗΠΑ αλλά η πάνδημη αντίδραση του λαού του, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, εξαέρωσαν την απειλή. Οσο για το ευρώ και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ενωση, ένας λόγος περισσότερος για να αντιδράσει ο ελληνικός λαός, αν θέλουμε μια Ενωση των κρατών κι όχι των Τραπεζών, των λαών κι όχι των πληθυσμών, μια Ευρωπαΐκή Ενωση κι όχι ένα Γερμανικό Δ' Ράιχ. Αν υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο Εκουαδόρ και την Ελλάδα είναι αυτή της πολιτικής βούλησης. Και μόνον! Είπαμε, στον Ισημερινό ο Πρόεδρος είναι σοσιαλιστής και πατριώτης, ο Πρόεδρος κινήθηκε, ο λαός βγήκε μπροστά, ο λαός απειλήθηκε, πάνδημος δεν πτοήθηκε - τα στύλωσε έπαψε να πληρώνει τα χρέη αυτών που τον λήστεψαν, έπεσαν οι τοκογλύφοι στα πόδια του, πήραν ένα 35% και πήγαν στον αγύριστο.
Σήμερα ο Ισημερινός προκόβει και η Ελλάδα χρεωκοπεί...       ΣΤΑΘΗΣ Σ. 25.ΙΙ.2011 stathis@enet.gr

ΣΤΑΘΗΣΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΛΜΕ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ


Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255                                                                                    Αθήνα,24/2/2011
FAX: 210 32 27 382
email: olme@otenet.gr                                                                                                                 Α.Π.: 1990                                                                                                           
                                                                                               
                                                                                       Προς :
                                                                                               τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ και τα
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ της χώραςΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ  -  ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αγαπητές/οί κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι

Απευθυνόμαστε σε εσάς και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων σας, προκειμένου να μοιραστούμε σκέψεις και αγωνίες μας με αφορμή τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, αλλά και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
Με το νέο προϋπολογισμό του 2011 οι δαπάνες για την παιδεία οδηγήθηκαν σε μείωση ρεκόρ. Για πρώτη φορά το ποσοστό τους βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ με ταυτόχρονη μείωση σε απόλυτες τιμές.
    Με τη δραστική περικοπή ακόμα και των ελάχιστων  δαπανών (2,75%  του ΑΕΠ), η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, που πλέον θα αποφασίζει για τη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με κριτήρια αυστηρά λογιστικά έχοντας ως επιδιωκόμενο  στόχο το «φτηνό σχολείο».
Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση. Σ’ αυτά τα πλαίσια προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα μόνο στη Θεσσαλονίκη προωθείται η κατάργηση 5 και η συγχώνευση 41 σχολείων!
Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στην δημιουργία μεγάλων τμημάτων μαθητών θέτοντας ως όριο τους 30, υπαναχωρώντας ακόμα και από προηγούμενες εγκυκλίους (Σεπτέμβρης 2009), αλλά και δηλώσεις της σημερινής Υπουργού Παιδείας στη Βουλή (Σεπτέμβρης 2010) για 25 μαθητές ανά τμήμα + 10% όταν υπάρχει ανυπέρβλητο κτιριακό πρόβλημα.
Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Είναι φανερό πως, εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σημερινό σχολείο  θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 
Παράλληλα οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών συνεχίζονται με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες του.
Tο Υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει το διάλογο και «ανεβάζει»  κείμενα στο διαδίκτυο για την περίφημη «διαβούλευση». Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η πολιτική του ηγεσία χρησιμοποιεί προσχηματικά τη «διαβούλευση», αφού έχει προαποφασίσει τις αλλαγές που θέλει να υλοποιήσει στην εκπαίδευση. Είναι  χαρακτηριστικό ότι (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) οι προϊστάμενοι καθώς και οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης αρνούνται να μας κοινοποιήσουν τις προτάσεις τους για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις των σχολείων!

Αγαπητές/οί κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι,
      Με δεδομένες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των παραγόντων και των συλλογικοτήτων των τοπικών κοινωνιών (τοπικής αυτοδιοίκησης, γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών), προκειμένου να αγωνιστούμε για:
·         να ακυρώσουμε το πρόγραμμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας, όχι για παιδαγωγικούς λόγους αλλά με μοναδικό κριτήριο την «εξοικονόμηση πόρων»,
·         να μην δημιουργούνται τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές, 20 στις κατευθύνσεις του λυκείου και στη ΤΕΕ, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια,
·         να απαιτήσουμε την αύξηση της χρηματοδότησης της οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων της περιοχής τους,
·         να επιλυθούν όλα τα ζητήματα της σχολικής στέγης με ένα πρόγραμμα γενναίας χρηματοδότησης προκειμένου να χτιστούν νέα σχολεία, αλλά και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια,
·         να απαιτήσουμε από την πολιτεία την αύξηση των δαπανών για την παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ, ενάντια στις περικοπές που επέβαλε το μνημόνιο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ :ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ


Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (24-2-2011)

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ  

Η χθεσινή Πανεργατική Γενική Απεργία, πέραν της πολύ μεγάλης συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Αθήνας και της Περιφέρειας, ανάλογες με αυτές της 5ης Μαίου και 15ης Δεκεμβρίου 2010, ανέδειξε μια σειρά από νέα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, τα οποία δίνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την κοινωνία και τους εργαζόμενους.
-     Υπήρξαν εξαιρετικά μεγάλα απεργιακά ποσοστά ιδιαίτερα στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, αλλά και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
-     Η συμμετοχή στην Απεργία και τις συγκεντρώσεις των πολύ μικρών και μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, καθώς και των άλλων επαγγελματικών στρωμάτων που πλήττονται εξίσου σφοδρά από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, ήταν εμφανής.  
-     Τα νέα αναδυόμενα κοινωνικά κινήματα («δεν πληρώνω – δεν πληρώνω», Κερατέα, ενάντια στο χρέος κλπ) συμμετείχαν με δυναμισμό στην απεργιακή κινητοποίηση, διευρύνοντας το κοινωνικό και λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης.
-     Υπήρξε επίσης μεγάλη συμμετοχή σωματείων, Ομοσπονδιών και απλού λαϊκού κόσμου, που δεν ήταν καν  μέλη συνδικάτων και ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές επέλεξαν συνειδητά να συμμετέχουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.
Καταγγέλλουμε τον κρατικό αυταρχισμό και την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αποδυνάμωση των αγώνων και ιδιαίτερα την προσπάθεια διάλυσης των απεργιακών συγκεντρώσεων που φάνηκε χαρακτηριστικά με το χτύπημα της χθεσινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.
Η ευρύτερη συμμετοχή πέρα από τους εργαζόμενους πολλών κοινωνικών στρωμάτων και κινημάτων, αποδεικνύεται ότι η επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Τρόικας, έχει απονομιμοποιηθεί και δημιουργούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια αντίστροφη πορεία σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η επιτυχία της χθεσινής κινητοποίησης πέρα από το ηχηρό μήνυμα που έστειλε στην Κυβέρνηση και την Τρόικα στέλνει μήνυμα και στις πλειοψηφίες των συνδικάτων να εγκαταλείψουν τις αναποτελεσματικές τακτικές και να χαράξουν ένα σχέδιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ένταση και διάρκεια, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική, προκειμένου ο αγώνας να είναι νικηφόρος.
Οι ευθύνες της πολιτικής αλλά και συνδικαλιστικής αριστεράς είναι από δω και μπρος μεγάλες. Στην κατεύθυνση αυτή οι  δυνάμεις της συνδικαλιστικής αριστεράς πρέπει να εγκαταλείψουν πρακτικές που αποδυναμώνουν την κοινή δράση και να επιμείνουν σε ενωτικές και συντονισμένες παρεμβάσεις,
Η Αυτόνομη Παρέμβαση μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Μάρτιο, που θα μονιμοποιήσει και θα συνταγματοποίησει  ένα ακόμα πιο σκληρό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, θεωρεί ότι  το εργατικό κίνημα πρέπει να εντείνει τη δράση του, να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις και να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη νέας γενικής απεργίας, ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης ΕΕ και ΔΝΤ με στόχο την ανατροπή της και την απεμπλοκή της χώρας από το ζοφερό μέλλον που της επιφυλάσσει ο νεοφιλελευθερισμός.      

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011
Μιχάλης Κατσαρός
Η διαθήκη μου
Αντισταθείτε 
σ'αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι 
και λέει : καλά είμαι εδώ.
Αντισταθείτε σ'αυτόν που γύρισε πάλι
και λέει : Δόξα σοι ο Θεός. 
Αντισταθείτε 
στον περσικό τάπητα των πολυκατοικιών 
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
στην εταιρία εισαγωγαί - εξαγωγαί 
στην κρατική εκπαίδευση 
στο φόρο 
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ. 
Αντισταθείτε 
σ' αυτόν που χαιρετάει απ' την εξέδρα ώρες 
ατέλιωτες τις παρελάσεις 
σ' αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει σμύρναν 
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ. 
Αντισταθείτε πάλι σ' όλους αυτούς που λέγονται 
μεγάλοι 
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες 
σ' όλα τ' ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε 
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι 
σ' όλους που γράφουν λόγους για την εποχή 
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα 
στις κολακίες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
απο γραφιάδες και δειλούς για το σοφό 
αρχηγό τους. 
Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών 
και διαβατηρίων 
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη 
διπλωματία 
στα εργοστάσια πολεμικών υλών 
σ' αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια 
στα θούρια 
στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους 
στους θεατές 
στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς 
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ αντισταθείτε. 
Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την 
 Ελευθερία. 

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ « 5ΠΡΟΣ 1»! ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
«Βασιλικότερη του βασιλέως» αποδεικνύεται ηνεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του,απαγορεύει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημαόλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο καταργώντας ακόμα και τον τροϊκανό κανόνα «5 συνταξιοδοτήσεις 1 πρόσληψη»! Μ’ αυτό τον τρόπο ο δημόσιος τομέας οδηγείται στην πλήρη απαξίωση και δημιουργείται το έδαφος για την ιδιωτικοποίησητων υπηρεσιών του.  
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου εκδόθηκε εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικώνμε την οποία ζητούνται από όλους τους δημόσιους φορείς και τα υπουργεία τα εξής:
- Να μην προχωρήσουν στην έκδοση και δημοσίευση αποφάσεων πρόσληψης προσωπικού. Αυτό αφορά εκείνους που έχουν μετάσχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχουν πετύχει, χωρίς ακόμα να έχουν διοριστεί λόγω του παγώματος των προσλήψεων!
- Να μην υλοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη απόφαση διορισμού σε τακτικό προσωπικό, είτε πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου είτε για πρόσληψη μονίμων.
Το πρόσχημα αυτής της εγκυκλίου είναι η προσπάθεια, υποτίθεται, του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να ελέγξει τον προγραμματισμό των προσλήψεων, με «απαρέγκλιτο στόχο» να μην ξεφύγει η αναλογία ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) σε κανέναν δημόσιο οργανισμό ή υπουργείο. Ο πραγματικός όμως στόχος είναι η πλήρης απαξίωση του Δημοσίου, προκειμένου να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση όλων των, εν δυνάμει προσοδοφόρων, υπηρεσιών του.
Έτσι λοιπόν οι διαδικασίες πρόσληψης «παγώνουν» μέχρι να εκδοθούν οι κοινές αποφάσειςΡαγκούση-Παπακωνσταντίνου, που θα καθορίζουν όχι μόνον τον συγκεκριμένο αριθμό των προσλήψεων για φέτος, αλλά και τη γενικότερη κατανομή των προσλήψεων που θα γίνουν ανά φορέα και υπηρεσία σε όλο το Δημόσιο. Μάλιστα η κατανομή των θέσεων που θα εγκριθούν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχει ζητήσει τα αιτήματα για προσλήψεις από όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς.
Η πραξικοπηματική κίνηση του Υπουργού Εσωτερικών θα φέρει σε απελπιστική θέση τούς χιλιάδες πολίτες που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (το 2008 και το 2009) και δεν έχουν ακόμα διοριστεί. Ανάμεσά τους είναι περίπου 500 υπάλληλοι των ΟΤΑ, 620 εκπαιδευτικοί, 660 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καθώς και 500 υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών. Να τονιστεί ότι οι επιτυχόντες αυτοί έχουν παρατήσει τις προηγούμενες δουλειές τους και έχουν νοικιάσει σπίτια στον τόπο όπου θα λάβει χώρα ο διορισμός τους. Και όμως! Αντί να τους διορίσει, η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους εμπαίζει και τους κρατά ομήρους και άνεργους!
Απέναντι σε αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της διάλυσης του Δημοσίου και της εξαθλίωσης των χιλιάδων ομήρων-επιτυχόντων του ΑΣΕΠ δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αντίσταση και την ανυπακοή! Ανυπακοή μέχρι την προοδευτική ανατροπή!
 ΠΗΓΗ: ISKRA