ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΘΕΜΑ:  ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΣΤΗΣ(;) ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος τότε η αντίσταση είναι καθήκον»


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Α. Μετά την εφαρμογή από 1-11-2011 του νέου νόμου 4024/11 (ενιαίο μισθολόγιο) ο κάθε εκπαιδευτικός θα έπρεπε να παραλάβει επίσημα απόσπασμα διαπιστωτικής πράξης κατάταξης του σε βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο. Ωστόσο αν και έχουν περάσει πέντε ολόκληροι μήνες  η διαπιστωτική πράξη αγνοείται!  Η τεράστια αυτή καθυστέρηση οφείλεται εν πολλοίς στην αδυναμία της διοίκησης να συγκεντρώσει  σε κάποιο χώρο τους υπηρεσιακούς φακέλους των εκπαιδευτικών, για να διορθωθούν κάποια σοβαρά λάθη σχετικά με την κατάταξη τους. Τα ερωτήματα που προκύπτουν απαιτούν και άμεσες απαντήσεις:
1.   Πού βρίσκονται μέχρι σήμερα οι υπηρεσιακοί φάκελοι των εκπαιδευτικών;
2.   Αληθεύει ότι αρκετοί είναι στοιβαγμένοι και παραπεταμένοι σε χαρτοκιβώτια και μαύρες σακούλες;
3.   Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τέτοια επιπολαιότητα υπηρεσιακοί φάκελοι που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των καθηγητών;
4.   Πότε θα δοθεί λύση στο πρόβλημα  της στέγασης των διοικητικών υπηρεσιών; Μήπως οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι και γι αυτό;
   Β. Με το νόμο 4024/11 καθορίζονταν και ο τρόπος περικοπών των απεργιών. Συγκεκριμένα στο άρθρο 23 προβλέπονται τα παρακάτω: «Σε όλες τις περιπτώσεις αποχής των υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους ο μήνας λογίζεται για είκοσι πέντε (25) ημέρες». Η περικοπή συνεπώς για κάθε ημέρα απεργίας είναι το 1/25 των αποδοχών. Στις 14-11-11 με εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Στην περίπτωση απεργίας, στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι στάσεις εργασίας, γίνεται περικοπή για κάθε μέρα, των μεικτών μηνιαίων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένης και της συντάξιμης εργοδοτικής εισφοράς».
   Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβρη (παλιό μισθολόγιο) οι περικοπές της απεργίας υπολογίζονταν στο μηνιαίο καθαρό μισθό (μετά την αφαίρεση των κρατήσεων, πλην φόρου και δανείων. Με την εγκύκλιο Σαχινίδη η περικοπή υπολογίζεται στο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης σημαίνει ότι οι απεργοί επιβαρύνονται από 15 έως 20 Ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας!!!  Όποιος απεργεί λοιπόν ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ! Προφανής στόχος να αποδυναμωθεί ο αγώνας των εργαζόμενων. Το επόμενο βήμα ίσως να είναι η ποινικοποίηση της απεργίας, των διαδηλώσεων, του συνδικαλισμού…
   Γ. Πρόσφατα ψηφίστηκε το  νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων (Ν. 4057/ΦΕΚ 54-14/3/12) και οι νέες ρυθμίσεις που εισήγαγε προβλέπουν  την παραπομπή πειθαρχικών παραπτωμάτων των εκπαιδευτικών σε νέα πειθαρχικά όργανα, όπου δεν μετέχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζομένων (μέχρι τώρα η πειθαρχική δίωξη ήταν μέρος των καθηκόντων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων όπου ως γνωστόν μετέχουν και δυο αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου, σε σύνολο πέντε μελών) αλλά αποκλειστικά ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί,  μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διευθυντές της εκπαίδευσης (οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο αυτό εισπράττουν επιπλέον χρηματική αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση). Τα νέα αυτά συμβούλια αναμένεται να συγκροτηθούν γρήγορα, οπωσδήποτε πριν το καλοκαίρι, ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με  την αυστηροποίηση των ποινών, (π.χ. μείωση των αποδοχών ως και κατά τα 3/4 του μισθού ή διοικητικά πρόστιμα που αγγίζουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ, αργία του εκπαιδευτικού  πριν ακόμα τελεσιδικήσει τυχόν ποινική του δίωξη, τίθεται για πρώτη φορά ως όριο η χαμηλότερη πειθαρχική ποινή που μπορεί να επιβληθεί για πειθαρχικό παράπτωμα - για το παράπτωμα της σοβαρής απείθειας δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή χαμηλότερη του υποβιβασμού κλπ.) αλλά και με δεδομένη τη γενικότητα του όρου πειθαρχικό παράπτωμα (συμπεριλαμβάνει για παράδειγμα «πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία», καθώς και το «σοβαρή απείθεια», φράσεις εσκεμμένα αόριστες, που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς απαράδεκτους τρόπους), αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή αυταρχική εξέλιξη, που αποσκοπεί στην χειραγώγηση και στον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών. Έτσι οι πειθαρχικές αποφάσεις θα παίρνονται χωρίς τη δυνατότητα εκλεγμένων εκπροσώπων των εκπαιδευτικών να διατυπώνουν άποψη  ή να πληροφορούν τον κλάδο για αδικίες και για διατεταγμένες άνωθεν αποφάσεις.

    Δ. Η ΔΕΗ εδώ και 7 μήνες εισπράττει από όλους μας ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (Ν 2773/99 άρθρο 29). Μόνο που ο νόμος 4001 από τον Αύγουστο του 2011 έχει καταργήσει το άρθρο αυτό!!! Έτσι πολύ απλά η ΔΕΗ εισέπραξε 2 δις ευρώ χωρίς να τα δικαιούται. Την ώρα λοιπόν που κάποιοι μας καλούσαν να πληρώσουμε το χαράτσι, απειλώντας με διακοπή ρεύματος ανήμπορους συμπολίτες μας, οι λαθροχειρίες συνεχίζονταν. ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ!!!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στην εποχή των μνημονίων θα τα δούμε όλα!!! Η ζωή μας αλλάζει για πάντα! Όλοι μαζί μπορούμε να χαράξουμε την κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέπει στους σφετεριστές να μας τη διαλύσουν. Ήρθε η ώρα της κρίσιμης απόφασης και επιλογής για όλους μας. Είναι στα δικά μας χέρια η δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Μπροστά στις επερχόμενες εκλογές «η μπάλα» βρίσκεται πλέον στο δικό μας γήπεδο. Το θέμα είναι πως θα τη χρησιμοποιήσουμε…

Αναγνωστάκης Μανόλης
Στ’ αστεία παίζαμε!
Δε χάσαμε μόνο τον τιποτένιο μισθό μας
Mέσα στη μέθη του παιχνιδιού σας δώσαμε και τις γυναίκες μας
Tα πιο ακριβά ενθύμια που μέσα στην κάσα κρύβαμε
Στο τέλος το ίδιο το σπίτι μας με όλα τα υπάρχοντα.
Νύχτες ατέλειωτες παίζαμε, μακριά απ’ το φως της ημέρας
Mήπως πέρασαν χρόνια; σαπίσαν τα φύλλα του ημεροδείχτη
Δε βγάλαμε ποτέ καλό χαρτί, χάναμε χάναμε ολοένα
Πώς θα φύγουμε τώρα; πού θα πάμε; ποιος θα μας δεχτεί;
Δώστε μας πίσω τα χρόνια μας δώστε μας πίσω τα χαρτιά μας
Kλέφτες!
Στα ψέματα παίζαμε!
[Από Tα Ποιήματα, Πλειάς 1975]

1 σχόλιο:

  1. Ζούμε την εποχή της βαρβαρότητας, Νεκτάριε. Τα παραδείγματα που αναφέρεις αυτό και μόνο πιστοποιούν και αποδεικνύουν. Χρειάζεται αγώνας για ποιοτικότερη εκπαίδευση και αντίσταση στις παρανομίες. τελικός μας στόχος πρέπει να είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σχολείο και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων συναδέλφων, για να συμβάλουν στην αναβάθμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bottom Ad [Post Page]