ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όταν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού επιχειρούν να «διασώσουν» τη δημοκρατική ομαλότητα

Το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ πήρε σημαντικές αποφάσεις για τα μεγάλα και τα μικρά ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο. Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διαθέτει πλέον μια σταθερή βάση πάνω στην οποία πρέπει και μπορεί να στηριχθεί για να οργανώσει τους μαχητικούς αγώνες του κλάδου ώστε να αποκρουστεί η επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μια επίθεση που έχει στόχο να καταδικάσει στην ανεργία, στην εργασιακή περιπλάνηση και στην πλήρη εξαθλίωση δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και εργαζομένους γενικότερα. Στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους συνέδρους και σε όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν προτάσεις επί του πολιτικού σκεπτικού, των στόχων πάλης και του προγράμματος δράσης του κλάδου, καθώς και σχέδια ψηφισμάτων για σημαντικά εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα. Όλες οι προτάσεις και τα ψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία και τα περισσότερα από αυτά αποτελούν το σώμα των πολύ σημαντικών αποφάσεων του Συνεδρίου, που αναφέρονται σε όλα τα εργασιακά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά αιτήματα-στόχους πάλης του κλάδου, αλλά και στα αιτήματα που αφορούν την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο στόχος που τίθεται για διαγραφή του χρέους, το οποίο δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, καθώς και ο στόχος για απόκρουση της προωθούμενης εκποίησης του δημόσιου πλούτου και συρρίκνωσης των κοινωνικών αγαθών, της Παιδείας, της Υγείας, της Ασφάλισης και της ενέργειας. Οι σύνεδροι της ΟΛΜΕ δήλωσαν αυτό που διατρανώνουμε στις κινητοποιήσεις μας: «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».  
Το 16ο Συνέδριο, πέρα από το πλαίσιο στόχων και αιτημάτων, αποφάσισε και εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να υλοποιήσει ένα παρατεταμένο πρόγραμμα πολύμορφων και δυναμικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν ήδη από την επομένη του Συνεδρίου, θα καλύπτουν όλη την κρίσιμη περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου και θα αναπτυχθούν περαιτέρω με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Όλες οι παραπάνω αποφάσεις δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τις ηγετικές ομάδες των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, που μέχρι τώρα είχαν την πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ και λειτούργησαν ως εκφραστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι στόχοι τους ήταν να αφοπλίσουν την ΟΛΜΕ, να έχουν «λυμένα τα χέρια τους» το επόμενο διάστημα για να υπονομεύουν την αποτελεσματική λειτουργία και τη δράση μιας Ομοσπονδίας στην οποία η πλειοψηφία έχει περάσει πλέον στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής εκπαιδευτικής Αριστεράς.
Η απόφαση για Διαρκές Συνέδριο της ΟΛΜΕ υπήρξε το πρόσχημα για την αποχώρησή τους από το Συνέδριο. Ισχυρίζονται ότι με αυτή την απόφαση δήθεν «καταργείται η θεσμική λειτουργία της Ομοσπονδίας και ότι είναι «αντικαταστατική ενέργεια που έχει στόχο την ακύρωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ».
Ισχυρίζονται τα παραπάνω, ενώ διευκρινίστηκε εξαρχής ότι το Διαρκές Συνέδριο, είναι μια απόφαση που δείχνει την αναγκαιότητα της αγωνιστικής ετοιμότητας του κλάδου, θα συγκληθεί από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και θα συνδυαστεί με πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου στην Αθήνα με στόχο την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων, των υποχρεωτικών μεταθέσεων και των απολύσεων.
Καταγγέλλουν τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις και τον πρόεδρο του 16ου Συνεδρίου Γρηγόρη Καλομοίρη προσωπικά για δήθεν «πραξικοπηματικές» και «αυταρχικές» ενέργειες και προσθέτουν ανερυθρίαστα ότι τάχα «έχουμε πάρει διαζύγιο από τη δημοκρατική ομαλότητα».
Ας γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι οι προτάσεις του Προεδρείου προς το σώμα του Συνεδρίου συνδιαμορφώθηκαν από τα τρία (σε σύνολο πέντε) μέλη του Προεδρείου
Το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ ξεκίνησε με απαρτία στις 30-6-2013 και περάτωσε τις εργασίες του στις 4 τα ξημερώματα της 3-7-2013, πάντα με απαρτία.
Στη διαδικασία ψήφισης των αποφάσεων για το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ στην πρώτη ψηφοφορία καταψήφισαν την πρόταση για κινητοποιήσεις και για τη σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου. Στη συνέχεια ζήτησαν καταμέτρηση και δήλωσαν ότι απέχουν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.
Αφού έγινε η καταμέτρηση και υπήρξαν 214 ψήφοι υπέρ της πρότασης, και πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία με την καταμέτρηση όσων απείχαν από αυτή, οι ηγετικές ομάδες των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ δήλωσαν ότι αποχωρούν από το Συνέδριο. Αυτοί που απείχαν από την ψηφοφορία ήταν περίπου τα 2/3 των συνέδρων των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που ήταν παρόντες στο Συνέδριο εκείνη τη στιγμή και οι σύνεδροι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σύνολο 160 περίπου.
Είναι φανερό ότι οι 214 ψήφοι στο σύνολο των 374 παρόντων αποτελούν πλειοψηφία. Αλλά και μετά την αποχώρηση των συνέδρων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, οι 214 σύνεδροι στο σύνολο των 284 που ήταν πλέον παρόντες στο Συνέδριο συγκροτούσαν σαφή πλειοψηφία.
Όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις ελήφθησαν με τη συμμετοχή όλων των άλλων παρατάξεων πλην της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Συμμετείχε, δηλαδή, το 70% των συνέδρων σε όλη τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Συνεπώς, αυτοί που υπονομεύουν και απαξιώνουν τις κατακτημένες δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες του κλάδου είναι οι ηγετικές ομάδες των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Είναι, επίσης, γεγονός ότι στις απεγνωσμένες προσπάθειες του προέδρου και των άλλων μελών του προεδρείου να βρεθούν εκπρόσωποι των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ  για να τους δοθεί ο λόγος να απευθυνθούν στο Συνέδριο δεν υπήρξε ουσιαστικά ανταπόκριση.
Οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ Καθηγητών, μάλιστα, έδωσαν απτά δείγματα γραφής για το πόσο σέβονται τις δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες όταν, λίγο πριν αποχωρήσουν, επιτέθηκαν με ύβρεις και προπηλακισμούς κατά του προεδρείου του Συνεδρίου προσπαθώντας με τέτοιες μεθόδους να επιβάλουν τις απόψεις τους.
Συναδέλφισσες/συναδελφοι,
Η κρισιμότητα της περιόδου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε κανένα να αναλώνεται σε άγονες αντιπαραθέσεις.
Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες/όλους τους συναδέλφους και τους καλούμε να στηρίξουμε όλοι μαζί τη δράση της Ομοσπονδίας μας για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Οι διαθεσιμότητες, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων που προωθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αναβλητικότητα, περιχαράκωση.
Όλοι δοκιμαζόμαστε και θα κριθούμε με ένα κυρίως κριτήριο: Αν θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κάνουμε πράξη τις αποφάσεις και τους στόχους του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ.
·      Καμιά υποχρεωτική μετάθεση
·      Καμιά διαθεσιμότητα
·      Καμιά απόλυση για κανένα συνάδελφο, για κανένα δημόσιο υπάλληλο, για κανέναν εργαζόμενο

Αθήνα, 8-7-2013

Η Γραμματεία των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]