Δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να παρουσιάζω απόψεις και άρθρα , βασικά για τα εκπαιδευτικά θέματα αλλά και όσα άλλα μας απασχολούν. Μια γνώμη, ένα σχόλιο για αυτά που συμβαίνουν. Επίσης θα βρείτε κείμενα άλλων τα οποία με εκφράζουν. Στο blog αυτό θα μπορείτε να βρείτε επίσης πολιτιστικές αναφορές πάνω σε θέματα που μας συγκινούν. Πολιτισμός και εκπαίδευση πάνε μαζί. Περιμένω τα σχόλια σας. Ν.Κ.

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

"Σήμερα, Πέμπτη 30/01 μέλη της Αριστερής Ενότητας και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ακτιβισμό κάτω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με αφορμή τη δολοφονία των 12 μεταναστών και μεταναστριών στο Φαρμακονήσι από δυνάμεις του λιμενικού.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στον ακτιβισμό ανάρτησαν πανό, μοίρασαν κείμενα και έγραψαν συνθήματα για αλληλεγγύη στους μετανάστες και ενάντια στην αυταρχικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το γεγονός πως η διαμαρτυρία χτυπήθηκε με το πιο άγριο τρόπο από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ (ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ) δε μας ξαφνιάζει επ’ ουδενί, παρά μας δείχνει με το πιο ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος της αυταρχικότητας μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πως τα σώματα της αστυνομίας έχουν σε μεγάλο βαθμό διαβρωθεί από το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και οι άνδρες τους είναι πάντοτε πρόθυμοι να επιτεθούν σε κάθε κοινωνική ομάδα που εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους μετανάστες και κάθε κοινωνική ομάδα που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Οι 46 προσαγωγές συντρόφων και συντροφισσών καθώς και ο ξυλοδαρμός και η σύλληψη του μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σ. Ν. Φλώρου, με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και εξύβρισης, δε θα μείνουν αναπάντητες.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δε τρομοκρατείται. Αντιθέτως, τέτοιου είδους επιθέσεις μας γεμίζουν οργή και αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση.

Καμία δίωξη και άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων!

Άμεση απελευθέρωση του σ. Νώντα Φλώρου, μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι και όλες αύριο στις 11.00 το πρωί στο κτίριο 7 στα δικαστήρια στην οδό Ευελπίδων."


Aνακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επειδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) συμμετέχουν στα Πολιτικά και Κοινωνικά δρώμενα διαμορφώνοντας συνειδήσεις (άλλοτε αποκαλύπτοντας κρυμμένες αλήθειες, και συνήθως αποσιωπώντας ή διαστρεβλώνοντας πραγματικότητες).
Επειδή Δημοκρατία είναι το Ελεύθερο Βήμα που προσφέρεται κυρίως σε όσους δεν έχουν φωνή.
Επειδή η Συμμετοχή χρειάζεται την Ενημέρωση και η Ενημέρωση την συμμετοχικότητα των πολιτών.
Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ (η Αριστερή, Ριζοσπαστική και  Οικολογική Δημοτική παράταξη στο Χαϊδάρι) και ο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» συνδιοργανώνουν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 κι ώρα 11:00 το πρωί στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, ημερίδα με θέμα:
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΜΜΕ".
Στην ανοιχτή συζήτηση θα συμμετέχουν ο Δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης ( Διευθυντής του Ρ/Σ "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5" ), η Δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση (ΕΡΤ) και η Δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου (ΣΚΑΙ).
Η συμμετοχή σου είναι Δημοκρατικό καθήκον και υποχρέωση.
Κανένα συστημικό μέσο δεν θα φιμώσει τη φωνή σου, αν η φωνή σου πνίξει τα ουρλιαχτά και τις φοβέρες τους.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο

Χαρίσης Γιώργος: ΠΑΜΕ-Οι άνθρωποι απλά δεν παίζονται!!!

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον ΟΑΕΔ για τους εργαζομένους με πεντάμηνες συμβάσεις δουλείας στα προγράμματα «κοινωνικής» εργασίας, θέλει να επισημάνει τα εξής:
Η κυβέρνηση και η τρόικα, με πρόσχημα τη μείωση των δαπανών:
1.Διαλύουν τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία και εμπορευματοποιούν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια συμπολίτες μας να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτά.
2.Διαλύουν τις υπηρεσίες του Δημοσίου και απολύουν χιλιάδες εργαζομένους, και την ίδια ώρα εισάγουν το νέο-μεσαίωνα εργασίας στις κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα, σχέσεις εργασίας δηλαδή που παραπέμπουν άμεσα σε καθεστώς ομηρίας και δουλείας τους εργαζομένους.
Κυβέρνηση και τρόικα δείχνουν ότι βασική πολιτική επιλογή τους είναι η άλωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και η εκχώρηση βασικών υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση βρίσκεται απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές και αγωνίζεται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών στους πολίτες.
Η συντελούμενη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων στο Δημόσιο οδηγεί σε εργασιακές συνθήκες ζούγκλας και μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εργασία στο Δημόσιο όχι για την ικανοποίηση των βασικών κοινωνικών αναγκών αλλά ως παράγοντα φιλανθρωπίας.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αγωνιστούν για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που οδηγούν σε συνθήκες δουλειάς, ενώ όπου προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με αυτές τις μορφές απασχόλησης, τους καλεί να διεκδικήσουν ίση αμοιβή για ίση εργασία και εφαρμογή των ΣΣΕ.
Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία ΟΑΕΔ, στον Άλιμο, την Πέμπτη 30/01/2014, ώρα 11πμ.

29-1-14

Β΄ ΕΛΜΕ

Β΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μοσχονησίων 23 Αιγάλεω Τ.Κ.12242
Τηλ – Fax  210-5910896                                      

Αιγάλεω 29-1-2014


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς τα ΣΤΕΛΕΧΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
της Γ΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ.Ε ΑΘΗΝΑΣ

   Τα  Δ.Σ της A΄, Β΄ και Γ΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, καλούν τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Διευθυντές(Δ/ντριες) και Υποδιευθυντές (Υπ/ντριες) όλων των σχολικών μονάδων  της Γ΄Δ/νσης Δ.Ε Αθήνας σε συνάντηση την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 12.30 μμ  στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχη Μακαρίου και Κηφισού) προκειμένου να ενημερωθούν από τις ΕΛΜΕ  για τις θέσεις του κλάδου για την απόρριψη -  μη εφαρμογή της “Αυτοαξιολόγησης» και  “αξιολόγησης” σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα επιθυμούμε να ενημερωθούμε σχετικά με τη  στάση που προτίθενται να τηρήσουν  τα  στελέχη της εκπαίδευσης σε αυτό το μείζον για τους συναδέλφους και την εκπαίδευση θέμα, που συνδέεται απολύτως με την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.
Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Νεκτάριος Κορδής

Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Σταθόπουλος


Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

ΒΟΥΛΗ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 27-1-14ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, να αναφερθώ στο παρόν νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 51 που αναφέρει από ποιούς θα γίνονται οι εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων και ότι αυτοί που θα τις αναλαμβάνουν, μπορούν να  εκτελούν και να υπογράφουν χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις. Περιμένουμε να έρθει η νομοτεχνική βελτίωση από τον κύριο Υπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι αυτό το θέμα θα λυθεί με ένα θετικό επιστημονικό τρόπο, δίνοντας τη δυνατότητα και στους χημικούς και στους βιολόγους να επιτελούν αυτές τις χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές εξετάσεις. Θα τo δούμε στην τροπολογία που θα κατατεθεί.
Τώρα θα ήθελα να κάνω μία γενική παρατήρηση:
Κύριε Υπουργέ, δεν έπρεπε να δεχθείτε την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας. Έχουμε τη ρητή διαβεβαίωση του Προέδρου της Βουλής ότι τέτοιου είδους διεισδύσεις άσχετων τροπολογιών σε άλλα νομοσχέδια θα γίνονταν για τελευταία φορά πριν από λίγο καιρό που το συζητήσαμε. Εδώ έχουμε ουσιαστικότατα ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας και στο ζήτημα της εκπαίδευσης και στο ζήτημα της Εκκλησίας, τα οποία δημιουργούν πελώρια προβλήματα. Δεν έχουν περάσει από την Επιτροπή όπου θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε.
Και το λέω αυτό, γιατί παρ’ όλο που ήρθαν σε άσχετο νομοσχέδιο και τοποθετήθηκαν Βουλευτές, το Υπουργείο, κύριε Υπουργέ, είχε την ευαισθησία -και τη χαιρετίζουμε- πάρα πολλές από τις υποδείξεις και ημών και των άλλων Βουλευτών από τα άλλα Κόμματα να τις κάνει δεκτές. Και στις νομοτεχνικές βελτιώσεις, τις οποίες είδαμε, πραγματικά υπήρχαν σημαντικές βελτιώσεις. Θα έλεγα ότι ακόμη και η νομοτεχνική βελτίωση, που πριν από δευτερόλεπτα ήρθε για το ζήτημα στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω, είναι σε μία θετική κατεύθυνση.
Με την έννοια αυτή, θα παρακαλούσα πάρα πολύ σοβαρά να δείτε το αίτημα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΟΛΜΕ όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι σε διαθεσιμότητα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αρχικός αριθμός ήταν χίλιοι οκτακόσιοι σαράντα πέντε. Το μεγαλύτερο μέρος έχουν τακτοποιηθεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Είναι θετικό ότι παίρνετε θέσεις από τους διοικητικούς που θα πήγαιναν ως διοικητικοί υπάλληλοι και γυρνάνε στην εκπαίδευση. Ζητάμε κάτι που  μπορεί να γίνει και σήμερα. Όπως δεχθήκατε άλλες υποδείξεις, προτάσεις και σκέψεις μας, να το κάνετε και σήμερα. Ποιο είναι αυτό; Οι χίλιες εκατόν είκοσι πέντε εκπαιδευτικές θέσεις που ιδρύετε στην παράγραφο 4.2 να γίνουν χίλιες τριακόσιες τριάντα επτά, δηλαδή να συσταθούν άλλες διακόσιες δώδεκα θέσεις.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά -και απευθύνομαι στην ευαισθησία σας- ότι το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας λήγει στις 22 Μαρτίου, σε λιγότερο από δύο μήνες, και αυτοί οι άνθρωποι θα πεταχτούν στο δρόμο, την ίδια στιγμή που έχουμε τρομακτικές ανάγκες στα ΕΠΑΛ και στα ΕΠΑΣ και τη στιγμή που, όπως είπε και η συνάδελφός μας κυρία Τριανταφύλλου προηγουμένως, δεν διδάσκονται ακόμη και σήμερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Άρα, η πρότασή μας είναι να προστεθεί στην παράγραφο 4.2 ότι ιδρύονται άλλες διακόσιες δώδεκα θέσεις, οι οποίες προκηρύσσονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και ότι μετατάσσονται σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 82 του ν. 4176/2013. Είναι κάτι που νομίζω μέχρι το πέρας της συνεδρίασης μπορεί να γίνει.
Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον κύριο Υπουργό. Πρέπει να σας πω ότι δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί του. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ μίζερο να έχει μείνει ένας μικρός αριθμός εκπαιδευτικών που είναι και πάρα πολύ χρήσιμοι. Θα μπορούσε περίφημα να λυθεί το θέμα.
Το δεύτερο, αφορά την ΚΥΑ. Νομίζω ότι ο χρόνος έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις κατηγορίες του ΕΔΙΠ και τα κριτήρια που αφορούν τη διαδικασία προκήρυξης θα πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να μην παρέλθει το οκτάμηνο των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων και να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας επανατοποθέτησής τους στο πλαίσιο της ενδοϊδρυματικής κινητικότητας.
Το τρίτο που ήθελα να πω είναι ότι προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως το πνεύμα που κι εσείς έχετε και δείξατε όσον αφορά τους ΙΔΑX και τους ΕΔΙΠ, θα μπορούσε να προστεθεί η φράση στην περίπτωση 5 ότι όλα όσα είναι να γίνουν, είναι πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011.
Θα ήθελα να πω και κάτι για τις εκπαιδευτικές άδειες: Οι εκπαιδευτικές άδειες είναι ένας πάρα πολύ ωραίος θεσμός. Έχουν αποδώσει πάρα πολύ για τους εκπαιδευτικούς. Βεβαίως, η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει περικόψει δραματικά την χορήγησή τους. Και τώρα εισάγετε ποινές εάν οι εκπαιδευτικοί δεν καταθέσουν τον τίτλο του διδακτορικού.
Το διδακτορικό στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εν γένει, είναι τρία χρόνια, αλλά δίνεται μία διετία επιπλέον για τη συγγραφή. Εδώ πέρα βάζετε ένα χρόνο. Γιατί; Θα μπορούσατε να βάλετε άλλα δύο χρόνια.
Ξέρετε, οι εκπαιδευτικές άδειες δίνονται κάθε χρόνο μετά την υποβολή ετήσιας προόδου. Κανένας δεν λέει οι εκπαιδευτικοί να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες και να κάθονται ή να απουσιάζουν αναιτιολόγητα από το σχολείο. Οι ποινές, όμως, που βάζετε νομίζω ότι είναι υπερβολικές και θα μπορούσε να υπάρχει μία ρύθμιση ώστε να εξυπηρετηθεί το πνεύμα -που κι εμείς θέλουμε- και να ουσιαστικοποιηθούν οι εκπαιδευτικές άδειες, αλλά όχι με ένα τιμωρητικό –θα έλεγα- τρόπο.
Σε σχέση με την παράγραφο 1 θα έλεγα ότι υπάρχουν ορισμένες διατάξεις οι οποίες είναι θετικές, όπως είναι η τακτοποίηση θεμάτων των κληρικών όσον αφορά το διορισμό τους -εικοσιπέντε χρόνια εκκρεμούν οι διορισμοί- όπου εξαιτίας αυτού οι κληρικοί έχουν και θα έχουν προβλήματα στη συνταξιοδότησή τους. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Έπρεπε ήδη να έχει συμβεί. Όπως είπα προηγουμένως, αυτό θα έπρεπε να έχει έρθει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Πλην όμως, εδώ πέρα υπάρχουν και διατάξεις όπου εξαιρούνται οι κληρικοί από τη διαθεσιμότητα. Εμείς δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου της αντίληψης του κοινωνικού αυτοματισμού. Επειδή έχουν μπει άλλοι κλάδοι σε διαθεσιμότητα να μπούνε και οι κληρικοί. Όχι, καθόλου. Κανένας κληρικός σε διαθεσιμότητα, κανένας εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα. Να καταργηθεί πλήρως το σχέδιο αυτό και η υλοποίηση της διαθεσιμότητας.
Αν δεν μπορείτε να το κάνετε συνολικά, να μην υπάρχει διαθεσιμότητα για κανέναν, μπορείτε να ονοματίσετε όλους τους κλάδους οι οποίοι εξαιρούνται της διαθεσιμότητας. Η μόνη διαθεσιμότητα που εμείς θα μπορούσαμε να δεχθούμε, είναι η διαθεσιμότητα της Κυβέρνησης, να φύγει μια ώρα αρχύτερα και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο.
Πρέπει, όμως, να σας πω ότι παράλληλα με το ότι λύνετε ζητήματα, όπως αυτά που ανέφερα προηγουμένως, των κληρικών, ταυτοχρόνως εισάγονται και ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η εκκλησιαστική περιουσία βέβαια -κατά την άποψή μας κακώς- μπορεί να διευθετηθεί, αλλά θα έπρεπε να προηγηθεί το κτηματολόγιο και το περιουσιολόγιο. Υπάρχουν πάρα πολλά αμφισβητήσιμα σημεία. Είδαμε ότι γίνονται τέρατα και σημεία στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου κλπ.. Εδώ θα έλεγα ότι επιτείνεται αυτός ο αδιαφανής τρόπος διαχείρισής της ιδιαίτερα με την παράγραφο 7 όπου δίνεται η δυνατότητα στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά και στα ιερά προσκυνήματα, εκκλησιαστικά ιδρύματα, εκκλησιαστικά μουσεία, να ιδρύουν κάθε νομικής μορφής εταιρεία, μονοπρόσωπη ή μη, με σκοπό την υποστήριξη του πολιτιστικού, μορφωτικού και λοιπού έργου.
Θα έλεγα ότι με τη διάταξη αυτή θα μπορεί ο κάθε  μητροπολίτης να ιδρύει μονοπρόσωπη εταιρεία, δηλαδή να είναι ο διευθυντής και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Έτσι, με πρόσχημα -ή όχι- την υποστήριξη του πολιτιστικού, μορφωτικού, θρησκευτικού και φιλανθρωπικού έργου, θα μπορεί να ιδρύει μία τέτοια εταιρεία, με την οποία θα διαχειρίζεται όλη την περιουσία της Εκκλησίας.
Ακόμη, θα έλεγα ότι με την παράγραφο 5α’ της παρούσας τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συστήνει Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, να καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας και διαχείρισής τους και να χειρίζεται την περιουσία τους με μόνο περιορισμό να μην έχουν κερδοσκοπικό σκοπό. Θα έλεγα ότι -σε ελεύθερη μετάφραση- η Εκκλησία θα έχει τη δυνατότητα να ιδρύει εταιρείες εν λευκώ. 
Αυτή είναι η τρίτη σας απόπειρα να το φέρετε εδώ. Έχει γίνει απόπειρα, όπως γνωρίζετε, άλλες δύο φορές να έρθει σε άσχετα νομοσχέδια. Και έρχεται σε αυτό το νομοσχέδιο. Θα έλεγα ότι δεν είναι καλό πράγμα για κανέναν να προσπαθείτε, βάζοντας θετικές διατάξεις, όπως αυτές που ανέφερα προηγουμένως, για την εκπαίδευση και για τα εργασιακά ζητήματα των κληρικών, να βάζετε και τέτοιες διατάξεις, μείζονος σημασίας, που έχουν σχέση με τη διαχείριση της περιουσίας της Εκκλησίας, χωρίς να έχει προηγηθεί περιουσιολόγιο και κτηματολόγιο. Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι καλό πράγμα για κανέναν, ούτε για τη Δημοκρατία, ούτε για την Εκκλησία, ούτε για την κοινωνία.  
Θα παρακαλούσα τον κύριο Υπουργό να αρνηθεί να προχωρήσουμε στην ψήφισή της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας, που κατατίθεται σε αυτό το νομοσχέδιο. 
Κύριε Υφυπουργέ Παιδείας, θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα γύρω από την εκπαίδευση -όπου έχετε κάνει, όπως είπα, βήματα προς πολύ θετική κατεύθυνση για τακτοποίηση θεμάτων συναδέλφων εκπαιδευτικών- καθώς και ζητήματα που βάλαμε εμείς όσον αφορά την πρόσληψη των διακοσίων δώδεκα εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης θα μπορούσαν να έρθουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο ώστε να λυθούν και αυτά τα ζητήματα και τα ζητήματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία εν τω συνόλω ή εν μέρει.


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
31 ΓΕΝΑΡΗ στις 1 μ.μ.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΗ
·     Δημόσια δωρεάν παιδεία
·     Κανένα παιδί έξω από το σχολείο
·     Όχι στο κλείσιμο Σχολείων
·     Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση-κατηγοριοποίηση Σχολείου
·     Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Παιδεία-Υγεία-Στέγη-Δημόσια αγαθά για όλο το λαό
(Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων κηρύσσουμε δίωρη στάση εργασίας 12 – 2 μ.μ / 2 – 4 μ.μ.)


Ο.Λ.Μ.Ε.

ΟΛΜΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (25/1/2014)
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΙΧΜΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
 • Όχι στη διαθεσιμότητες - καμία απόλυση εκπαιδευτικού. Επαναφορά των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ στα σχολεία τους.
 • Κατάργηση ν.4142/13, ν.3848/10 και ΠΔ 152/13 για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων. Επιβεβαιώνεται και ενσωματώνεται στο πλαίσιο η απόφαση του Δ.Σ. για την αυτοαξιολόγηση της σχολ. Μονάδας (8/1/14: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=6796)
 • Αύξηση  των δαπανών για την εκπαίδευση (5% ΑΕΠ ή 15% προϋπολ.)
 • Κατάργηση  ν.4186/13 (όχι στον εξεταστικό μαραθώνιο, στην ιδιωτικοποίηση, στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στη μαθητεία, επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στην ΤΕΕ). Να μην εφαρμοστεί καμία πλευρά του νόμου στους μαθητές της Α΄ Λυκείου.
 • Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου.
 • Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
 • Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Επαναφορά του ωραρίου στην προηγούμενη κατάσταση. Κατάργηση του νόμου 4152/13.
 • Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών. Μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών.
 • Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ειδικά των νεώτερων. Κατάργηση του ν. 4024/11
 • Καμιά μείωση συντάξεων (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ)
 • Κατοχύρωση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου για την επιστράτευση απεργών και εργαζομένων. Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη για συνδικαλιστική και πολιτική δράση, να απαλλαγούν οι διωκόμενοι συνάδελφοι.
 • Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12).
 • Παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα και νερό για όλο το λαό!
 • Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.
 • Άμεσα μέτρα ανακούφισης για την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια.
 • Να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ  με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
(Με κεντρική αιχμή την αποτροπή των απολύσεων εκπαιδευτικών)
1.        Στάση εργασίας και συλλαλητήριο την ημέρα συνάντησης της τρόικας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
2.        Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Παρασκευή 31/1/14
3.        24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 7/2/14, ημέρα που εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
4.        Νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων μέσα στο Φλεβάρη για εκτίμηση της κατάστασης και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ένταση και διάρκεια, από κοινού με άλλους κλάδους εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με γονείς και μαθητές.
5.        Οι ΕΛΜΕ σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία να οργανώσουν παρεμβάσεις σε κεντρικά νοσοκομεία των νομών για τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη των μαθητών και των οικογενειών τους μέχρι τις 7/2/14. Κανείς μαθητής και η οικογένειά του χωρίς στέγη, φαγητό, ρεύμα και περίθαλψη.
6.        Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και συνεντεύξεις τύπου σε όλη τη χώρα.
7.        Η ΟΛΜΕ θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της ώστε η αγωνιστική πορεία του Φλεβάρη να οδηγήσει αρχές του Μάρτη σε ένα γενικό ξεσηκωμό σε όλο το χώρο του δημοσίου με Γενική Απεργία μέχρι την αποτροπή των απολύσεων.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Εγκρίθηκε η διαγραφή από τη δύναμη της ΟΛΜΕ της ΕΛΜΕ Προτύπων.


Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Θεμα: «Εν Αλεξανδρεία» Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη
  
   Το Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής κατανοώντας την ανάγκη, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια, τις αξίες, αλλά και την πολιτιστική μας ταυτότητα και θέλοντας να συμβάλλουμε  σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε και φέτος σε κάποιες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες με τον γενικό τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2014».
   Η αρχή γίνεται στις 9 Φλεβάρη στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» (Κρήτης & Θεμιστοκλέους)  με το αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη. Η εκδήλωση με γενικό τίτλο «Εν Αλεξανδρεία» περιλαμβάνει έκθεση του συναδέλφου Ιορδάνη Χριστοδούλου με θεμα: «Καβαφικές εκδόσεις με χειρόγραφες σημειώσεις του ποιητή και πρώτες δημοσιεύσεις σε περιοδικά της εποχής. Χαρακτικά- προσωπογραφίες του Καβάφη». Παράλληλα το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αγίας Βαρβάρας θα παρουσιάσει παράσταση αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό μας ποιητή.

   Σας καλούμε όλους και όλες την Κυριακή 9 Φλέβαρη και ώρα 7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» (Κρήτης & Θεμιστοκλέους)  στην πρώτη εκδήλωση   από τις ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2014. Τις επόμενες μέρες θα σας κοινοποιήσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.  


Επιστολή των αιρετών του ΚΥΣΔΕ
          Νεκτάριου Κορδή &  Βίκυς Αναγνώστη
εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων


   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
     Με την πρόσφατη ανασυγκρότηση του ΚΥΣΔΕ, διαδεχόμαστε στο υπηρεσιακό συμβούλιο τους συναγωνιστές μας Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστο Φιρτινίδη οι οποίοι συνεχίζουν από άλλο μετερίζι την προσφορά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.
                Βασική αρχή των  Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων για το ρόλο των αιρετών  στα  υπηρεσιακά συμβούλια είναι ότι αυτοί οφείλουν να λειτουργούν « ως το άγρυπνο μάτι του κλάδου», διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στη λειτουργία του οργάνου, να υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων των συναδέλφων με γνώμονα τις θέσεις και τις επιλογές του κλάδου, με  συνεχή ενημέρωση και σε στενή συνεργασία με την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ και κάθε συνάδελφο για όλα τα θέματα. Στον ένα χρόνο της παρουσίας τους στο υπηρεσιακό συμβούλιο οι εκπρόσωποί μας  υπερασπίστηκαν αυτές τις  αρχές, δίνοντας τη μάχη μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο. 
     Με  την  ευκαιρία αυτή, της  ανάληψης  των  καθηκόντων  μας  ως  αιρετών  του
κλάδου στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δ.Ε. για το 2014 επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή  να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα καθενός και καθεμιάς συναδέλφου χωρίς διακρίσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον εκπαιδευτικό, τη δημόσια εκπαίδευση και ευρύτερα την κοινωνία              
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,      
     Η ανεργία, η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, η αβάσταχτη φορολογία, το χτύπημα στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών (υγείας-παιδείας-περίθαλψης), η εκποίηση δημόσιας περιουσίας και κοινωνικών αγαθών, η ποινικοποίηση των αγώνων,  συμπληρώνονται με τις απολύσεις στο δημόσιο, που βρίσκονται προ των πυλών και τον εντεινόμενο αυταρχισμό  και την καταστολή των κινητοποιήσεων (πειθαρχικές και ποινικές διώξεις συναδέλφων μας), παραβιάζοντας βασικά συνταγματικά δικαιώματα.
     Σε μια περίοδο όπου οι λέξεις «δημόσιο» και «δωρεάν» κοντεύουν να  εξαφανιστούν κι από τα  λεξικά, σε μια περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις κοντεύουν να καταντήσουν φιλοδωρήματα, σε μια περίοδο που η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ευρώπη, με ποσοστά που αγγίζουν το 30%, το Υπουργείο βάζει το μνημονιακό του λιθαράκι διευρύνοντας τις στρατιές των ανέργων με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Και βέβαια, έπεται συνέχεια. Η επερχόμενη – και κατ’ ευφημισμό μόνο λεγόμενη – «αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού», καθώς και οι νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, οι συμπτύξεις τμημάτων, το νέο πειθαρχικό δίκαιο – όλα ενταγμένα στις μνημονιακές δεσμεύσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο δημόσιο – θα δημιουργήσουν μια τεράστια δεξαμενή πλασματικών πλεονασμάτων εκπαιδευτικών, οι οποίοι μετά το τέλος της 8μηνης διαθεσιμότητας θα πετιούνται στον Καιάδα της απόλυσης, κι οι οικογένειες τους θα οδηγούνται στην εξαθλίωση.
     Ταυτόχρονα το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, που με τους αγώνες μας έχει παγώσει, εξακολουθεί να βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου. Επισημαίνουμε ότι  η εγκύκλιος των μεταθέσεων του 2013-14 δεν έχει εκδοθεί με αποτέλεσμα να βρίσκονται για άλλη μια φορά σε ομηρία και αβεβαιότητα χιλιάδες εκπαιδευτικοί!       
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,      
     Κανείς απ’ όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση δεν πρέπει να μείνει απαθής μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει  η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, ενωμένοι, πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνο το μέτωπο που θα ανατρέψει την πολιτική των μνημονίων και της καταστροφής των δομών της δημόσιας δωρεάν υγείας, παιδείας και ασφάλισης και να δηλώσουμε ότι τα δημόσια αγαθά δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση. Η βία και η τρομοκρατία δεν πρόκειται να καταστείλουν τους αγώνες ενάντια στην πολιτική της κατάργησης των Δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της διάλυσης των Δημόσιων υπηρεσιών, των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, ενάντια στο σύνολο των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών. Αντίθετα ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης κάνει πιο επιτακτική  την ανάγκη με συντονισμένο και διαρκή αγώνα να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη μνημονιακή πολιτική.

          Καλή χρονιά με δύναμη και δράση από όλους μας, γιατί οι μέρες που ονειρευτήκαμε δεν θα έρθουν...αν και   εμείς δεν " βάλουμε το χέρι μας"!Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534,
ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr)


Βίκυ Αναγνώστη,
αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6979778287,
ηλ.δ/νση:vanagnosti@gmail.com)

            Αθήνα 27-1-2014
εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών ΚινήσεωνΠέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 1977 έφυγε ο Μενέλαος Λουντέμης παρακάτω θα διαβάσετε μία ιστορία που ίσως αρκετοί από εσάς δε γνωρίζεται : Το 1956 κι αφού ήδη έχει περάσει 8 χρόνια στην εξορία, μεταφέρεται στην Αθήνα για να δικαστεί -με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας- για το βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες» και συγκεκριμένα για το διήγημα «Οι λύκοι ανεβαίνουν στον ουρανό». Αφού διαβάστηκε το κατηγορητήριο ερωτώμενος από τον πρόεδρο περί της ενοχής του απαντά: «Ναι, είμαι ένοχος. Όχι όμως γι’ αυτά που έγραψα, αλλά γι’ αυτά που δεν έγραψα και ακριβώς γιατί δεν τα έγραψα. Κατηγορούμαι ότι έγραψα για τους απλούς ανθρώπους, για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους φτωχούς. Μα για ποιους έπρεπε να γράψω; Εγώ αυτούς γνώρισα, αυτούς αγάπησα, μαζί τους μοιράστηκα και τις χαρές και τις πίκρες μου. Δίπλα τους γεύτηκα κι εγώ την πίκρα της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αδικίας και ήταν οι μόνοι που μου συμπαραστάθηκαν. Γι’ αυτό και αισθάνομαι φταίχτης που δεν έγραψα όσα έπρεπε να γράψω γι’ αυτούς». Στη συνέχεια καταθέτουν μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. Ανάμεσά τους ο Κώστας Βάρναλης την κατάθεση του οποίου αξίζει να διαβάσει κανείς (στο βιβλίο «Η δίκη του Μενέλαου Λουντέμη», εκδόσεις ΟΛΥΜΠΙΑ – Στρουμπούκης που φοβάμαι όμως ότι είναι εξαντλημένο). Τέλος ο Λουντέμης καλείται να απολογηθεί και κάνει μια αναδρομή στη ζωή του και περιγράφει μαζί με το δράμα το δικό του το δράμα ενός ολόκληρου λαού. Όταν φτάνει να περιγράψει το δράμα του παιδιού του όταν ο ίδιος βρισκόταν στη Μακρόνησο ο πρόεδρος παρατηρεί: «Απορώ … πώς δεν υπογράψατε μια δήλωση για να σώσετε από τη δοκιμασία εσάς και το παιδί σας…». Και ο Λουντέμης απαντά: «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ!»

ΟΛΜΕ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
            Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, με το Ν. 4093/2012, η περαιτέρω αυστηροποίηση και διεύρυνση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, λίγους μήνες μετά από την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου (ψήφιση του Ν. 4057/2012). Οι ρυθμίσεις αυτές είναι καταφανώς αντισυνταγματικές, δεδομένου ότι προσκρούουν ευθέως στη διάταξη του άρθρου 103 του Συντάγματος, αφού δίνεται η δυνατότητα π.χ. στο διοικητικό όργανο να θέσει υπάλληλο σε αργία ακόμα και χωρίς τη γνωμοδότηση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου, απλά και μόνο με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, ακόμα και ήσσονος σημασίας, βάλλοντας ευθέως κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα οι εν λόγω διατάξεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας τεκμήριο της αθωότητας.
            Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πειθαρχικού παραπτώματος της «αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας», η οποία δεν εξειδικεύεται καθόλου από το κείμενο του νόμου( Ν. 4057/2012), ενώ οι συνέπειες που μπορεί να επισύρει είναι ολέθριες για τον υπάλληλο: συγκαταλέγεται μεταξύ των παραπτωμάτων που, εφόσον ο υπάλληλος παραπεμφθεί στο συμβούλιο, επισύρουν αυτοδίκαιη αργία, ενώ στο στάδιο της αξιολόγησής του ανήκει στο ένα από τα δύο παραπτώματα που μπορούν να επισύρουν πρόσθετη διοικητική κύρωση και μάλιστα της υψηλότερης κλίμακας (10.000 έως 100.000 €), εφόσον έχει οικονομικής φύσης προεκτάσεις. Η αοριστία στην περιγραφή της συμπεριφοράς που αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, με τη χρήση γενικών ρητρών, είναι ο κατεξοχήν παράγοντας που ευνοεί φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά των πειθαρχικών οργάνων. 
            Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η  πρόσφατα κατατεθειμένη τροπολογία του ΥΠΑΙΘ στο νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία στην παράγραφο  2 -2  ορίζει ότι τροποποιείται ο νόμος 3848/2010 και..."12.Δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης ο εκπαιδευτικός ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής  ή οριστικής παύσης".....
            Με την τροπολογία διευρύνεται σημαντικά το πλαίσιο των παραπτωμάτων που μπορούν να αποκλείσουν από την εκπαίδευση δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία και  που πολλές φορές οφείλονται σε εξωγενή αίτια (πχ ενδοσχολική και εξωσχολική βία κλπ.).
            Επιπλέον μπορούν να αποκλειστούν από την Εκπαίδευση για γεγονότα και συμβάντα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την υπηρεσία τους(π.χ. αδικήματα  εκτός υπηρεσίας κλπ) για εξαιρετικά χαμηλής έντασης αδικήματα.
            Η τροπολογία ουσιαστικά προσθέτει στα παραπτώματα της  παραγράφου 2 του άρθρου 109 του  ΥΚ( Ν. 3528/2007)   και εκείνα που επισύρουν την ποινή της προσωρινή παύσης.
 Στο άρθρο 107(ν. 4057/2012) επιλέγεται η μέθοδος της αποκλειστικής απαρίθμησης των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ η απαρίθμηση της καταργηθείσας διάταξης είναι ενδεικτική. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:
 • Οι πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία (περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 107)
 • Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους (περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 107)
 • Η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών (περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 107)
 • Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας (περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 107)
 • Η σοβαρή απείθεια (περ. θ’ της παρ. 1 του άρθρου 107)
 • Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων (περ. ι΄ του άρθρου 107)
 • Η χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή πληροφοριών που κατέχει ο υπάλληλος λόγω της υπηρεσίας ή της θέσης του, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων προσώπων (περ. ιδ΄ του άρθρου 107
 • Η φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης, η εγκατάλειψη ή παράνομη χρήση πράγματος το οποίο ανήκει στην υπηρεσία (περ. κγ΄ του άρθρου 107)
 • Η παράλειψη δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 110 του ν. 3528/2007 όπως ισχύει (περ. κδ΄ του άρθρου 107)
 • Η μη τήρηση του ωραρίου από τον υπάλληλο και η παράλειψη του προϊσταμένου να ελέγχει την τήρησή του (περ. κζ΄ του άρθρου 107
Τα ειδικά πειθαρχικά παραπτώματα που ορίζονται στο στοιχείο α’ της παραγράφου 4 του άρθρου 117 του ν. 3528/2007 όπως ισχύει, δηλ.
 • Η ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες
 • Η αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτησή τους
 • Η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους
 • Η άρνηση συνεργασίας με τα ΚΕΠ
 • Η παράλειψη ανάρτησης ή η πλημμελής ανάρτηση πράξεων που προβλέπονται από την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3861/2010
 • Η μη εφαρμογή των περί απλούστευσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας διατάξεων.
 Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους υπαλλήλους είναι πλέον:
- Η έγγραφη επίπληξη
- Το πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών
- Η στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από 1 έως 5 έτη
- Η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από 1 έως 5 έτη
- Η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊστάμενου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της
- Ο υποβιβασμός έως 2 βαθμούς
- Η προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών
- Η οριστική παύση
            Πολύ σημαντική απόκλιση που καταδεικνύει την υπέρμετρη αυστηρότητα του νέου πειθαρχικού δικαίου είναι η κατάργηση της αποκλειστικής απαρίθμησης των παραπτωμάτων για τα οποία επιβάλετο η ποινή της οριστικής απόλυσης,  ενώ στο άρθρο 109 παρ. 3 προστίθεται η δυνατότητα επιβολής και πρόσθετων διοικητικών κυρώσεων από 3.000 έως 30.000, καθώς και από 10.000 έως 100.000 ευρώ, όταν επιβάλλεται η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης και πρόκειται για πειθαρχικά παραπτώματα των περιπτώσεων δ και ε της παρ. 1 του άρθρου 107  του Υ.Κ. που σχετίζονται με οικονομικό αντικείμενο. Αυτή η προσθήκη στο άρθρο 109 καταδεικνύει με σαφήνεια την σκοπιμότητα της τροποποίησης του πειθαρχικού δικαίου προς το σκοπό της είσπραξης εσόδων.
            Δείγμα της αυστηρότητας του νέου πειθαρχικού δικαίου είναι  και η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων από τα 2 σε 5 έτη για τα περισσότερα παραπτώματα και σε 7 έτη για αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος, απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος, σοβαρή απείθεια ή αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων κ.ά
            Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο και  η τροπολογία στοχεύουν στην  τρομοκράτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και συγκεκριμένα των εκπαιδευτικών προκειμένου να "συμμορφώνονται" στις υποδείξεις  της πολιτικής  ηγεσίας, ενώ αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις. Η αυστηροποίηση  του θεσμικού πλαισίου  για την υπηρεσιακή εξέλιξη των εκπαιδευτικών εισάγει  δε από το....παράθυρο επιπλέον κυρώσεις για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να υποστούν νέα κατασυκοφάντηση, συνδέοντας μάλιστα την υπηρεσιακή εξέλιξη ενός δημόσιου λειτουργού με αυθαίρετες ερμηνείες και αφήνοντας τους έκθετους σε καταχρήσεις από πλευράς των πειθαρχικών οργάνων!
Είναι εμφανές ότι, στοχεύουν στην κατασκευή ενόχων, στην τρομοκρατία  και στην επίτευξη του στόχου για ΕΠΙΠΛΕΟΝ απολύσεις στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας της κυβέρνησης με την Τρόϊκα, και όχι στην απονομή δικαιοσύνης.
Ως εκ τούτου ζητούμε να αποσυρθεί η παράγραφος 2 – 2 της τροπολογίας που επιβάλλει πρόσθετες προϋποθέσεις για τους υποψηφίους διευθυντές και να καταργηθεί όλο το πειθαρχικό πλέγμα που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία της εκπαίδευσης.